Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon EOS 650D (Rebel T4i) - Test / Odlična evolucija za obletnico

Avtor:Matjaž Intihar
27.08.2012 14:06
Stran:

Uvod

V začetku 80-tih je avtomatsko ostrenje (AF) že kazalo, da ima svoj potencial. Na začetku še veliko skeptičnosti in dvomov, toda leta 1986 je kamera Minolta 7000 že postavila AF mejnik. Canon je čakal in čakal in leto za tem, kot zadnji od velikih predstavil svoj sistem AF in predvsem kamero z novim imenom EOS. Zaradi tega tehnološkega preskoka je prenehalo delovati marsikatero fotopodjetje, oziroma je imelo skozi leta več ali manj težav ponuditi nekaj vsaj tako tehnološko naprednega kot so nudile kamere EOS.
V sami elektroniki kot krmiljenju kamere je imel Canon največ izkušenj in naprednih rešitev. Sistem EOS (kameri EOS 650/620) je leta 1987, prinesel pravo revolucijo (Ob 25 letnici sistema EOS (članek)). AF preko motorčka v objektivu in prav tako krmiljenje zaslonke. Ostali so poganjali AF preko motorčka v kameri in kardanske osi, zaslonko pa še vedno mehansko preko vzmeti.
Kameri Canon EOS 650 in EOS 620 (l.1987 sta bili začetnici sistema EOS (Electro-Optical-System) in EF (Electro-Focus) objektivov. Kameri z držalom in baterijo v njem sta tudi začetnici današnjih oblikovnih rešitev. Prvi EF objektivi še vedno v celoti delujejo in podpirajo delovanje.

Canon je junija 2012 ob 25 letnici sistema EOS predstavil že svojo osmo različico kamere DSLR namenjene za napredne hobi fotografe. Kamera EOS 650D je naslednica prve izmed digitalnih hobi EOS, modela EOS 300D iz leta 2003.
Tako kot v analogni dobi kamer EOS, so tudi kamere tega EOS razreda zelo priljubljene.
Še ena pomembna lastnost. Canon je v vsej svoji zgodovini izdelave fotokamer dal vedno velik poudarek (podobno Minolta) prav temu naprednemu hobi razredu. Velik mejnik je bil leta 1978, ko so s kamero AE-1 celotni konkurenci pokazali kaj jim ta razred pomeni in koliko napredne tehnologije za zmerno ceno so pripravljeni dodati v njo. Nič drugače ni z EOS 650D. V tem razredu tehnološko nima konkurence, pa čeprav ni veliko spremenjena glede na predhodnico EOS 600D (feb.2011). Seveda je za to tudi nekaj dražja od konkurenčnih kamer, če jih sploh lahko tako imenujemo.

Ohišje

Canon EOS 650D je samo za milimeter ožji od EOS 600D in kar opazno večjih dimenzij 133x100x79mm, naproti starejši verziji EOS 550D (129x98x62mm). Canon EOS 650D je tudi za 5g težja od EOS 600D (45g od EOS 550D), zdaj je teža ohišja že na 575g z baterijo. Ohišje je plastično, vendar na otip ne ceneno. Matirana plastika in za ta razred kamer veliko gume, da kamera ne drsi iz roke, si končno zaslužijo pohvale.
Pridemo pa do naslednjega kompromisa. Za moške roke je kamera EOS 650D premajhna in vedno dobimo tisto željo po več. Po drugi strani pa ima manjše ohišje svojo prednost in marsikateri uporabnik profesionalnih velikih ohišij na hobi fotografiranje raje vzame manjšo in lažjo kamero. Torej za naprednega fotografa manjše ohišje EOS 650D ne bo zadovoljivo kot prva kamera. Za hobi fotografe, predvsem ženske roke in vse tiste, ki žele manjšo ohišje in težo pa bo še kako dobrodošlo.

Hitrost delovanja

Vklop kamere izvršimo preko stikala ob vrtljivem gumbu za programe. Najprej se opravi funkcija samočiščenja tipala, tako da do možnosti prvega posnetka pridemo šele po dobri sekundi. Če želimo takojšnji zajem slike po vklopu, lahko preko menija avtomatski vklop čiščenja izklopimo in s tem je kamera hitreje pripravljena na zajem slike.
S kamero se lahko hitro spoznamo in preko izbirnih gumbov enostavno in hitro nastavimo želene nastavitve. Avtomatsko ostrenje, procesiranje slike, hitrost zaporednega proženja, tipalo z 18M točkami so lastnosti, ki ostajajo enake ali so samo delno spremenjene glede na prejšnji model EOS 600D. Nov je DiGIC V procesor. S kamero EOS 650D se da izredno hitro delovati in s svojimi 5 posnetki v sekundi zna zadovoljiti tudi tiste hobi fotografe, ki želijo večkrat delovati v zaporednem fotografiranju.

Baterija

Baterija ostaja enaka kot v EOS 550D in EOS 600D. Li-Ionska LP-E8 nudi zmogljivih 1120mAh, obenem je kamera zelo zmerna pri porabi energije. S polno baterijo sem deloval cel dan, posnel v RAW, JPEG in video zapisu preko 20GB podatkov, uporabljal zaslon za pregled in stabilizacijo slike. Samo še popotnim fotografom priporočam, da imajo vedno s seboj še napolnjeno rezervno baterijo. Večini bo ena baterija brez težav zagotavljala celodnevno fotografiranje. Iz lastnih izkušenj vem, da mi za celodnevno fotografiranje in video snemanje na potovanju zadovoljuje ena baterija. Rezerva pa je vseeno vedno z menoj.

Pomnilna kartica

Canon EOS 650D uporablja SD pomnilne kartice. Poleg hitrih in zmogljivih SDHC je možno uporabiti najnovejše SDXC. Priporočam, da v EOS 650D uporabljate pomnilne kartice z možnostjo zapisa vsaj 30MB/s, da se vam zapis ne bi ustavljal zaradi premalo hitre kartice. 18M točk in možnost polnega HD zapisa to potrebujeta.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com