Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS R10 – prva prava hobi R kamera

08.09.2022 12:33

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

Canon EOS R10 - Uvod

Zame osebno se ob predstavitvi novih fotokamer zgodovina velikokrat ponavlja. Že večkrat sem zapisal, da je Canon konzervativno podjetje. Razvijajo, testirajo trg, pustijo, da drugi prvi prikažejo novosti in jih ponudijo fotografom. Čez čas pa z novimi naprednimi in lastnimi rešitvami prevzamejo levji delež.

Olympus in Panasonic sta odprla vrata CSC sistema med fotografe (2008). Sony je hitro spoznal, da v svetu kamer DSLR ne morejo biti konkurenčni Canon in Nikon. Povsem so se preusmerili med polnoformatne kamere CSC in za nekaj let v njem prevzeli primat. Ko je že kazalo, da bosta klasični fotopodjetji le stežka konkurirala Sony in izgubila svoje zveste uporabnike, je Nikon na trg dal model Z9. Profesionalna in zelo univerzalna kamera, ki danes kaže najširšo tehnično dovršenost.

Canon je sicer pokazal tehnično naprednost s kamero EOS R3, vendar je to kamera, ki je bolj ozko usmerjena v športno/reportersko fotografijo. Za kameri EOS R6 in R5, pa sem v preizkusu zapisal, da še nista tisti pravi. Oziroma, ne tič, ne miš (Članek: Canon EOS R5 in EOS R6 - nova era)

In kot smo pri Canon že iz zgodovine vajeni, novo pot na resno vedno začno z vstopnimi modeli kamer. S kamero AE-1 (1978) so prvi predstavili prednosti, ki jih prinaša elektronsko vezje. S kamerama EOS 650 in 620 (1987), so prvi predstavili elektronski sistem AF in zaslonke. Konkurenca je pokleknila in tudi spremeba iz analogne v digitalno ni prinesla spremembe. 

V digitalni tehniki so s kamero EOS 300D (2003) naredili cenovno dostopnost nove tehnike in dosegli hitro pot vstopa v njo.

Sistem CSC vse do danes še ni naredil rušilnega udarca na proti DSLR kameram, je pa prinesel pretres, ko se je in se sprašuje, kaj Canon še čaka. Toda kot že povedano. So konzervativni in novosti prinašajo zadnji. Za najvišji model R1 vsi čakajo, kakšne tehnološke novosti bo prinesel.

Kamni se kotalijo naprej in Canon v širšo uporabo najprej da kamere iz spodnjega dela lestvice. Zdaj so predstavili dve kameri R z APS-C tipalom in ohišjem, funkcijami ter ergonimijo, ki kaže, da so se ustalili in začrtali pot novim modelom.

 

Canon EOS R10

Vedno rad poudarim ob člankih. Svoje lastne kamere nimam. Preizkušam jih toliko, da mi je kakšna vedno na voljo. Tako se lahko hitro prestavim v uporabnika ene ali druge znamke in vem kaj določena nudi.

Že na začetku zapišem moj prvi občutek iz smeri Canon uporabnika, ko sem kamero EOS R10 dobil v roke. To je to! Če so EOS R kamere do sedaj iskale obliko in postavitev funkcij, so pri EOS R10 postavili vse na svoje mesto. Kot da bi v roke vzel sodobno majhno kamero DSLR. Znana ergonomija, postavitev funkcij z malo spremembami. S tem se kamera EOS R10 kljub majhnosti lepo zlije v roko.

Na zunaj funkcijskih gumbov ni veliko in meni zelo všečno, iz DSLR kamer znano so postavljeni. Veliko bolje kot pri EOS RP, R6 in R5. Če vemo, da so pri prvi hobi DSLR kameri EOS 300D zaklenili množico funkcij, pri EOS R10 kot kameri za hobi fotografa preseneča, da jih nudi toliko. Nič narobe, če obstajajo. Ampak kamera nudi vse, kar bo uporabno tudi za naprednega fotografa. Da je kamera cenejša, mora nekaj lastnosti manjkati. Kot še boljša zaščita za prah in vodo, stabilizacija preko tipala in ne samo preko objektiva, itd. Toda vse glavno je tu in še več.

Berem nekaj pripomb na testih ravno glede stabilizacije na tipalu, pa zakaj nimam še boljši video, itd. Vendar hej, to je vstopna kamera za hobi fotografa, kateri še iz cone zelene avtomatike komaj stopijo. Tisti, ki pa zna, si bo izbral EOS R7. Pa vseeno. Kamera EOS R10 nudi res veliko!

 

Canon EOS R10 – glavne lastnosti

Ločljivost tipala je 24,2M točk. Občutljivost ISO 100–32.000, je mogoče razširiti do ISO 51.200. Omogoča Canon Dual Pixel CMOS AF za hitro in natančno samodejno ostrenje po celotnem motivu. Z novim DIGIC X procesorjem je kamera pridobila tudi najnovejši sistem samodejnega ostrenja z zaznavanjem motivov. Prav tu je tudi prvo presenečenje, saj tehnologija temelji na tisti iz vrhunske kamere EOS R3. AF sistem je sposoben posebej prepoznati ljudi, živali in vozila in jim slediti. Preko menija so nastavitve s primeri uporabe za prilagoditev sledenja izostritve za različne scenarije, kar je bilo prej v lasti zgolj profesionalnih EOS kamer.

Izgleda, da te zelo uporabne funkcije in programske rešitve zelo malo stanejo, da so jih dodali v povsem hobi kamero. Kdor se jih bo naučil izkoristiti, mu bo ta kamera dala res veliko.

Obenem je odličen AF podprt z visoko hitrostjo zajema, ki zopet krepko presega zahteve hobi fotografa. EOS R10 lahko zajema s hitrostjo 15 slik v sekundi (svs) z mehanskim zaklopom, skupaj z neprekinjenim samodejnim ostrenjem. V načinu delovanja tihega elektronskega zajema se poveča na 23 svs.

Za zajem se izkorišča SD pomnilna enosta tipa UHS-II. Ob polni RAW datoteki je na voljo tudi kompresirani C-RAW. Izbiramo lahko še med zapisoma HEIF in JPEG. Vendar je treba vedeti da za HEIF še ni veliko programske podpore.

Kot omenjeno že prej. Kamera je namenjena hobi fotografu, ki v veliki večini primerov izkorišča le format JPEG. (Članek o formatih zapisa; Kaj je HEIF, katerega uporabiti?)

Video ločljivost je 4K pri 30svs, v Full HD do 120svs, z uporabo polne širine tipala. Možno je tudi snemanje 4K pri 60svs z 1,6-kratnim izrezom.

Na voljo sta Bluetooth in Wi-Fi povezava s pametnim telefonom prek brezplačne aplikacije Canon Camera Connect za Android ali iOS.

 

Canon EOS R10 – Ohišje

Je iz kompozitnih materialov in se ga glede na majhnost 122,5 x 87,8 x 83,4 mm, zaradi velikega in globokega držala odlično drži v roki. Težko je samo samo 429g. Za hobi kamero ima veliko nastavitvenih gumbov. Nekaterim lahko spreminjamo funkcijo. Preko M-Fn gumba je na voljo 5 glavnih nastavitev, preko Q gumba nastavljamo več njih. Možna je lastna izbira funkcije gumba.

Na kameri je bliskavica, kar se danes že malo izgublja iz novih kamer CSC. Zaslon je vrtljiv, kar je še ena dobra lastnost. Zanimivo, da se je Canon odločil na kamero dati gumb za premik med AF in M ostrenjem. So ga pa lepo skrili pod objektiv, da ne pride prehitro do premika kot, če je gumb na levem zunanjem delu ohišja. Vajenega večjega iskala, je le ta pri EOS R10 majhen. Se pa hitro navadiš, vse informacije so prisotne in dovolj svetel je.

 

Canon EOS R10 – Ostrenje

Kamere CSC so tu naredile velik preskok glede na DSLR. Zanimivo, tudi kamera EOS R10 nudi izredno širino nastavitev. Točk ostrenja je 651 in so razporejene čez celoten motiv. Premik točk je enostaven in se odvija hitro preko krmilnega gumba. 2X-ni pritisk gumba nam vrne točko v središče. Omogočeno imamo spreminjati velikost točke ostrenja, kot tudi izbiro horizontalne ali vertikalne postavitve. Obenem je tu še sistem zaznavanja motivov, v večji meri prenesen iz vrhunske EOS R3 in tudi v R10 deluje odlično. Sposoben je prepoznati ljudi (oči, obraz, glavo ali telo), živali (vključno s psi, mačkami in pticami) in vozila (avtomobile ali motorje).

V neprekinjenem AF slednju (Servo), sistem prepozna izostreni motiv po obliki, barvi ter vzorcu in mu sledi.

 

Canon EOS R10 – Delovanje

V praksi se EOS R10 izkaže za hitro in odzivno kamero. Če smo bili pri kamerah DSLR vajeni, da ima vsak uporabniški razred večji preskok glede uporabniških lastnosti, me je EOS R10 presenetila. Brez težav bi jo lahko uporabljal tudi v profesionalnih pogojih.

Po vklopu se odzove v trenutku. AF je vrhunski, dovolj je hitra (15svs in 23svs elektronsko) in glavne funkcije so pri roki.

Fotografija je kakovostna zajeta tako v svetlobi, kot korekturi bele in ostra tudi s kit objektivom RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM.

 

Zaključek

Kdor čaka, dočaka. Canon je desetletje vztrajal na M sistemu z APS-C tipalom. Zdaj so predstavili vstopno kamero R tega formata tipala. Izdelali so majhno in lahko kamero, ki zame osebno presega tako uporabniški razred, kot ceno. Uporabnikom Canon kamer DSLR bo takoj poznana in uporabna. Temu je ta kamera tudi namenjena. Vendar pozor. Čeprav EOS R10 nudi veliko je le samo vstopna kamera. Kdor želi več, oziroma je pri kamerah DSLR uporabljal EOS 7D, 80D ali 90D, naj raje pogleda po EOS R7.

RF-S objektivov, ki so namenjeni APS-C je za vzorec, med RF objektivi pa je le malo takih, ki bi cenovno bili primerni za hobi fotografa. Sicer hobi fotograf nikoli ni imel večje izbire objektivov. Toda kakšen teleobjektiv vedno pride prav. Od RF-S objektivov je na voljo še objektiv RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Kdor želi vse v enem, mu ta kombinacija lahko nudi vse želeno v goriščnicah.

Pri nakupu EOS R10 je dobro vzeti (je že v kompletu) tudi adapter za DSLR EF / EF-S objektive in jih izkoristite na EOS R10. Objektive iz EOS DSLR kamer zdaj prodajajo vsi, zato se jih da dobiti za prijazno ceno in še vedno so zelo uporabni za hobi fotografijo.

Skratka. Kamera EOS R10 je majhna in sladka. Nudi veliko v tehničnem smislu, manjka edino širša serija RF-S objektivov. Vsaj kakšen 50-300mm objektiv bi prišel še prav. Toda kot sem že poudaril. Tako hitre in v AF zmoglive ter v funkcijah široke EOS kamere, med kamerami najnižjega razreda že dolgo ni bilo. Mislim, da je Canon s kamero EOS R10 ponudil veliko. Veliko več, kot potrebuje hobi fotograf. Toda več tehnike ne škodi, saj se jo lahko naučimo izkoriščati. Ko pa presežemo osnove skočimo v višji uporabniški razred. Tu je EOS R7 prava izbira. Test te kamere sledi. Kdor bo pri Canon želel med kamere polnega formata, pa naj počaka na novo nadaljevanje (MkII) pri modelih EOS R6 in R7.

Kamero je na test posodil; TRIDIST d.o.o.

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com