Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS R5 in EOS R6 - nova era

17.11.2020 18:58

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Svet sistemskih kompaktnih kamer (CSC) je oživel in nova vojna za tržne deleže je odprta! Že pred leti sem zapisal. Ko bosta Canon in Nikon prenehala varovati svoj sistem DSLR, se bo do sedaj znani svet kamer CSC spremenil. Po prvi fazi in predstavitvi modelov EOS R in EOS RP, je v drugi fazi Canon z modeloma R5 in R6 nakazal, da je za njih razen kamere EOS 1D X MkIII, ves ostali DSLR sistem že v ozadju.

Trenutno jim še vedno kamere DSLR prinašajo večji kos prodajne pogače. Vendar bo kmalu drugače in zdaj je tehnološko že nujno biti v liniji s Sony, oziroma pred njim. Canon je s prvo kamero CSC, modelom R, potipal odziv in želje fotografov. V tej drugi fazi je šel močan korak naprej in s kamerama EOS R5 in EOS R6 tlakoval trdne temelje. Nihče več se ne sprašuje ali pride nova EOS 5D iz sistema DSLR.

Zdaj je želja imeti EOS R5, kar se močno odraža v tem, da jih še štiri mesece po začetku prodaje ni dovolj na trgu. Kamera je kot topla žemljica, za katero se stoji v dolgi vrsti. To kažejo tudi rezultati tržnih deležev. Canon ima skoraj 45% trga in prav zaradi EOS R6 in EOS R5, številke še viša.

Marsikdo se je čudil, zakaj je Canon tako dolgo odlaša s konkurenčno polnoformatno kamero CSC. Naprej zaradi še vedno dobro prodajanega sistema DSLR, kot drugo je znano že več kot 50 let. Podjetje Canon je vedno bilo malo konservativno in držijo se njihove filozofije Kyosei. Počakajo kaj naredijo drugi, nato z novostmi presenetijo in na ta način vedno vzdržujejo najvišje prodajne številke. Spomnimo se revolucije s prvo kamero, ki jo je krmilil procesor, model AE-1. Predvsem pa kameri EOS 620 in EOS 650, ki sta z AF sistemom prišli na trg leto za vso konkurenco, a jo z inovacijo ostrenjem v objektivu preko ultrasoničnega motorja v trenutku prehiteli za leta.

Če pogledam zdaj predstavljeni EOS R5 in EOS R6, sta še vedno kameri, ki nista povsem dodelani. Canon (kot drugi) je zvit. Naredi odlično kamero, a v njo ne doda še marsikaj kar je že znanega in uporabnega od prej. Tako si pusti prostor za nove manjše izboljšave in nov model je tu, ko konkurenca pokaže več. Oziroma, tisto pravo, kar bo v prihodnosti kazalo pot, je po mojem mnenju bodoča pro reporteska kamera EOS R1. To bo tretja faza Canon CSC kamer, ki bo prinesla tudi vse želeno in potrebno v druge nove kamere iz serije R.

Zakaj menim tako! Naj pokažem na dve že iz DSLR znane lastnosti, lahko komu malenkosti, ki pa bi bile zelo uporabne, a jih v kamero še niso dodali. Recimo v R5 manjše ločljivosti v RAW formatu, da ti ni treba vedno imeti polno ločljive slike. Tako marsikateri fotograf v roke vzame kar R6. In pri R6, ki jo nekako nudijo kot hitro špotno kamero, a kaj ko nima na prah in vremenske vplive zaščitenega ohišja. Mislite, da so to kar tako izpustili, pozabili? Se še spomnite Canon DSLR uspešnice EOS 300D. Lahko bi nudila krepko več, a so funkcije programsko zaklenili. Ruski heker je program odklenil in na splet dal firmware z vsemi funkcijami. Vse te funkcije so kasneje dobile šele naslednice EOS 350D in EOS 400D.

 

Canon EOS R5 in EOS R6 različnost

Na prvi pogled ohišja, je bistvena razlika v zgornjem OLED zaslonu, katerega EOS R6 nima. Od tehničnih lastnosti je glavna različno glede ločljivosti polnoformatnega tipala. EOS R5 nudi 45M točk, EOS R6 samo 20M točk. Že tu lahko ločimo dodatne različnosti in uporabnost kamere. EOS R6 nudi višjo hitrost procesiranja, manj šuma. Ker pa nudi zapis samo na SD kartico, tu spet ni večje razlike v hitrosti zapisa, saj EOS R5 zapisuje tudi na krepko hitrejše CFexpress.

EOS R6 omogoča zapisati v zaporednem fotografiranju 240RAW datotek, v JPEG pa 1000.

Obe imata odličen AF. V bistvu se vsi strinjajo, najboljšega. Zmore ostriti ptico v letu na oko, oziroma razpozna tudi obrise živale, ki se premikajo med vejami ali manj gosto travo. Enako mnenje o odličnosti velja za stabilizacijo slike. V vseh testih poudarjajo, da je Canon stabilizacija v ohišju trenutno najboljša. Z nekateremi objetivi serije RF zmore izničiti tresenje za celo 8 stopenj.

EOS R5 omogoča zapis 8K videa, EOS R6 4K. Začetne težave s pregrevanjem snemanja v 8K ločljivosti so delno odpravili in fotograf videa ne bo izkoriščal toliko časa, da bi sploh imel težave. Canon za več v video nudi EOS video serijo C (Cine).

Na prvi vtis lahko rečemo, da je R6 bolj uporabna za hitrost delovanja ter višji ISO, R5 pa takrat ko potrebujemo še višjo ločljivost.

Ker pa se Canon še z obema kamerama malo »igra«, imata vsaka zase nekaj omejitev. Prva je ta, da EOS R6 kljub dobri hitrosti delovanja, še ne more biti profesionalna, saj nima zaščitenega ohišja za vremenske vplive, kot ne CFexpress kartice.

Kot že omenjeno na začetku, uporabno funkcijo polovične RAW ločljivosti niso dodali v EOS R5. Pri obeh je sinhronizacija bliskavice samo 1/200 sekunde.

 

Tehnične specifikacije EOS R6
Tipalo - ločljivost / 20M točk polni format
Procesor – Digic X
AF - 6072 Dual Pixel CMOS AF II
AF - razpoznavanje in sledenje obraza, oči in objekta
Merjenje svetlobe – 384 consko
Časi osvetlitve - 30sek. do 1/8000
Zaporedno fotografiranje 12pvs mehansko / 20pvs elektronsko
Čas sinhronizacije - 1/200sek.
Stabilizacija - 5 smerna, vgrajena IBIS, združljiva z IS, do 8 stopenj
Zaslon – 3 pačni, 1.6M točk, vrtljiv
EVF iskalo – 3,6M točk, 100% pokritost, osveževanje 120Hz
ISO – 100-102.400 z možnostjo razširitve ISO 204.800
Video – 4K
Priključki - Wi-Fi, Bluetooh, HDMI in USB-C
Kartica – 2X UHS II SD
Velikost – 138.4 x 97.5 x 88.4 mm
Teža – 680g
Cena: cca. 2700€

Tehnične specifikacije EOS R5
Tipalo - ločljivost / 45M točk polni format
Procesor – Digic X
AF - 5940 Dual Pixel CMOS AF II
AF - razpoznavanje in sledenje obraza, oči in objekta
Merjenje svetlobe – 384 consko
Časi osvetlitve - 30sek. do 1/8000
Zaporedno fotografiranje - 12pvs mehansko / 20pvs elektronsko
Čas sinhronizacije - 1/200sek.
Stabilizacija - 5 smerna, vgrajena IBIS, združljiva z IS, do 8 stopenj
Zaslon – 3,15 pačni, 2.1M točk, vrtljiv
EVF iskalo – 5,6M točk, 100% pokritost, osveževanje 120Hz
ISO – 100-51.200 z možnostjo razširitve ISO 102.400
Video – 8K
Priključki - Wi-Fi, Bluetooh, HDMI, Ethernet (grip) in USB-C
Kartica – 1X CFexpress B, 1X UHS II SD
Velikost – 135.8 x 97.5 x 88 mm
Teža – 738g
Cena: cca. 4500€

 

V praksi

Bistvene razlike med kamerama že poznamo. Vendar sta obe pokazali trenutno najvišjo kakovost v AF in stabilizaciji slike. AF ne v smislu hitrosti, kot ga imata DSLR kameri EOS 1D X MkIII in EOS 90D, ampak v natančnosti in uporabi odličnih algoritmov za razpoznavanje ter umetne inteligence. Obenem tipalo omogoča delovati pri svetlobni moči f/11, kar je prineslo nove možnosti pri ponudbi objektivov.

Canon EOS R5 je CSC hibrid med EOS 5D MkIV in EOS 1D X MkIII. Čeprav je zamuda pri dobavi zaradi velikega povpraševanja, so tudi profesionalni fotografi že navdušeni. Večina izbere obe kameri. 20M točk fotografu za časopisne in spletne medije povsem zadostuje in EOS R6 je še kako uporabna pri hitrosti.

EOS R5 nudi zadovoljivo število mega točk za večje povečave, je hitra in odlična v kakovosti zapisa.

Torej obe kameri sta trenutno na najvišji CSC stopnici, čeprav jima še vedno niso dodali vseh že dolgo znanih in uporabnih funkcij.

Da sta kameri zelo želeni, priča njuna nedobaljivost v zadostnih količinah. Kdor jih že ima pravi, da je to, to. Le špotno reporterski fotograf bi še raje posegel po DSLR EOS 1D X MkIII. Za fotografiranje živali pa znata biti zaradi AF že kar tam, da bi se lahko zamenjalo za »stare« DSLR. A zaenkrat nuje še ni. Le fotografi, ki fotografirajo v večji meri ptice, bi se morali za eno izmed njih ozreti. Tu je neverjetno, ko AF spremlja oko ptice.

Naj omenim še baterijo. Če niste preveč potratni z zadnjim zaslonom, boste v praksi prišli z eno baterijo tudi 1000 posnetkov. In še ena stvar je pomembna. Za resno delo bo uporaba dodatnega držala nujna. Tu pa zopet dobite dodatek v energiji. Torej sistem CSC je prišel na pravo pot. Canon je tam, kjer je bil v svetu EOS analognih kamer SLR z AF sistemom in s kamerami DSLR. Glede na to, da imajo že več PRO objektivov z odlično svetlobno močjo se ve, da jim svet PRO fotografov tudi tokrat ne uide.

Fotografije: Žiga Intihar

Canon EOS R6, RF85mm F1.2 L USM DS, 1/800, f/2.0, ISO 100

Canon EOS R5, RF24-70mm F2.8 L IS USM, 1/60, f/4.5, ISO 500

Canon EOS R5, RF24-70mm F2.8 L IS USM, 1/200, f/2.8, ISO 100

Canon EOS R6, RF70-200mm F2.8 L IS USM, 1/200, f/7.1, ISO 200

Canon EOS R5, RF70-200mm F2.8 L IS USM, 1/200, f/2.8, ISO 100

Canon EOS R6, RF50mm F1.2 L USM, 1/250, f/1.2, ISO 6400

Canon EOS R6, RF85mm F1.2 L USM DS, 1/320, f/1.2, ISO 3200

 

Zaključek

Če je Canon čakal in na začetku prepuščal drugim sistem CSC, je zdaj pospešil in konkurenci zopet kaže pot. EOS R5 je zlahka predstavljena kot najbolj pričakovana kamera leta. Canon ima najširšo bazo fotografov, katere je nekaj let še prepričeval v DSLR. Z EOS R5 je potiho pokazal, da nove DSLR EOS 5 ne bo. Tako so fotografi začeli slediti referencam EOS R in člankom o EOS R5. Večina zapisov je bila krepko pozitivnih, le nekateri so želeli v fotokameri videu 8K podati negativen prizvok.

Pregrevanje se pokaže pri daljšem delovanju in ja, EOS R5 ne more konkurirati seriji EOS kamer C (Cine). Ne čudi, da je sedaj tako povpraševanje za obe kameri. Obenem se že dogaja, da uporabniki drugih sistemov, zaradi EOS R5 le tega menjajo.

V tretji fazi ponudbe, bo Canon z EOS R1 in drugimi novostmi postavil visoke meje, katerim bo konkurenca morala hitro odgovarjati, da ne bo Canon prevzel še nekaj % tržnega deleža več.

Bistvena prednost in lastnost novih EOS R kamer je avtomatsko ostrenje. Ni še hitro kot v DSLR, je pa natančno in lahko deluje tudi pri svetlobni moči f/11. Kot že omenjeno, ne sami oko ptice, zmožno je slediti očesu mušice, ko delujemo z makro objektivom. Odlično sledi obrazu, kot obrisu živali. Canon je tu naredil neverjeten preskok. Še dve leti nazaj so bili zgolj prisotni v svetu kamer CSC, danes že kažejo, da ne bo nič drugače kot v svetu kamer DSLR.

IBIS in IS v kombinaciji delata čudeže. Seveda je odvisno od našega tresenje, a kamera ublaži le te in nam omogoča delovati pri krepko krajših časih. Posledično nam ni treba preveč dvigovati ISO.

Res je, kameri nista poceni. Za EOS R6 bomo odšteli cca.2700€, za EOS R5 pa že kar krepkih cca.4500€.

Obenem se je treba zavedati, da moramo v nov sistem objektivov in stare EF uporabljati le ob manjku goriščnic pri RF objektivih. Razlika v kakovosti zapisa je očitna.

Skratka. Canon je s kamero EOS R5 pokazal vizijo kakšna mora izgledati sodobna polnoformatna kamera sistema CSC in z EOS R6, kako se bodo lotili športno reporterske EOS R1.

CSC kamere imajo svojo napako. To je cena novega sistema. A po drugi strani moramo vedeti. V 10 letih se je balon visoke prodaje skrčil za ogromnih 90% in podjetja morajo za obstanek in nov razvoj dobiti skoraj enak zaslužek. Žal je tako. Nova tehnologija, nove zahteve, možnosti in prednosti ter nove cene. O čemer sem že pisal v članku (DSLR ali CSC? - Možne pasti ob izbiri).

Ko pride na trg EOS R1 in nato zamenjava za EOS R5 in EOS R6, pa bomo že v tehnologiji, katere do sedaj še nismo poznali.

Enake bodo tudi uporabnosti kamer, kjer nas bo v še krepko večji meri vodila umetna inteligenca (AI).

Če niste profesionalec, ki R sistem zaradi svojega dela že potrebuje in hobi fotograf, ki novo želi takoj, bi sam priporočal, da se do tretje faze EOS R kamer še počaka in do konca izkoristi EOS DSLR sistem. Menim, da bo naslednja generacija prinesla krepko več, oziroma toliko več, da se bo tudi EOS R6 in EOS R5 menjalo. Enako velja za konkurenco, kolikor jo bo še ostalo. Se še spomnite prvih analogni EOS kamer. Po prihodu EOS 1, so dobile še večji pospešek in uporabniško vrednost. Ni bilo več fotografa, ki bi dvomil v AF tehnologijo. Podobno je bilo pri DSLR. Vsak nov model je bil toliko boljši, da, če si imel dovolj globok žep, si takoj menjal.

Zato ne bodite nestrpni in v miru dobro razmislite. Če ni treba, ne skočite prehitro v CSC svet. Njegov pravi obraz in močan tehnološki napredek, se bo pokazal šele v dveh letih, kar sem tudi že podal v članku (DSLR ali CSC? - Možne pasti ob izbiri).

Kot vedno pa velja. Jaz lahko podam samo svoje mnenje, izbira kdaj boste menjali DSLR za CSC je vaša. In vaša odločitev, je za vas vedno najboljša!

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com