Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon IXUS 110 IS - posebnež med IXUS-i

Avtor:Matjaž Intihar
18.05.2009 08:21

Prva iz serije najnovejših fotokamer IXUS, je bila na testu kamera IXUS 100 IS. Test si lahko preberete na povezavi TUKAJ.

Kamera IXUS 110 zamenjuje zelo kakovostno in prodajno uspešno predhodnico IXUS 870 IS. Kamera je prevzela bistven element, zaradi katerega je bila IXUS 870 tako uspešna. To je objektiv s 4-kratnim optičnim zumom in širokim kotom 28mm. Inženirjem je uspelo narediti kamero z enakimi zmogljivostmi a še manjših mer. Poglavitni razlog, da je kamera manjša pa gre pripisati TFT zaslonu, ki je sedaj v formatu 16:9 (kamera namreč zajema video zapis v HD kvaliteti).

Tehnični podatki
Kljub majhnim meram kamere, se le ta zadovoljivo drži vendar je po mojem mnenju ergonomija slabša, kot pri predhodnjem modelu. Zanimivo je, da se da celotno kamero upravljati preko vsega treh gumbov. Upravljanje s kamero je enostavno predvsem po zaslugi avtomatskega delovanja kamere. Kamero lahko pravzaprav uporabljamo izključno s kazalcem na desni roki, saj mora uporabnik samo približati motiv in pritisniti na sprožilec. Vse drugo opravi kamera samodejno.

Pred razlago delovanja kamere v praksi si oglejmo njene tehnične specifikacije. Kamera ima trendovsko veliko število točk na tipalu. Trend se je sedaj ustalil nekje pri 12 milijonih točk, toliko, kot jih ima IXUS 100. Ločljivost fotografije je kar 4000x3000 točk. Danes je tudi želja, da kamera zajema video zapis v HD kakovosti. IXUS 110 nam omogoča zajem HD video z ločljivostjo 1280 x 720 točk, kar pomeni, da lahko na 4GB pomnilni medij zapišemo do pol ure video zapisa. V standardni obliki 640 x 480 pik pa 2x več. Kljub majhnim meram kamere so v njo uspeli vstaviti širokokotni objektiv s 4-kratno optično povečavo, optično stabilizacijo slike in razmerjem goriščnic od 28mm do 112mm. ISO vrednost je ostala nespremenjena in se giblje med 80 in 1600 ISO, seveda z možnostjo avtomatske izbire ISO. TFT zaslon velikosti 2,8 palca je v formatu 16:9. Kamera vsebuje vse pomembnejše tehnologije, kot so: prepoznavanje večih obrazov na fotografiji, ostrenje in prilagoditev osvetlitve glede na zaznavo obraza, možno odstranitev rdečih oči, avtomatsko poosvetlitev temnih delov na fotografiji (ko imamo močno kontrastno svetlobo), avtomatski preklop na makro funkcijo, prikaz stanja kapacitete baterije itd.

Ohišje
Ohišje v roki deluje trdno in tudi več zaporednih padcev kameri naj ne bi škodovalo, saj IXUS kamere slovijo po izjemni robustnosti, kar se izkaže tudi ko kamero primemo v roke.

Hitrost delovanja
Še ena značilnost, ki je pregovorno dobra. Hitrost vklopa / izklopa kamere je med najhitrejšimi na trgu. Ravno tako je zelo hitro zumiranje in ostrenje. Tudi v bolj problematičnih svetlobnih pogojih (večerne zabave, cerkve itd.) se kamera odlično znajde. Še vedno pa ne moramo pričakovati od male kompaktne kamere, da bomo lahko z njo vedno in povsod brez predpriprave ujeli akcijske športe oz. že otroci znajo dostikrat biti prehitri za ujem v kader.

Baterija
Baterija je verjetno zaradi manjše kamere manj zmogljiva od predhodnice. Vseeno pa je bil čas delovanja na testu dober. Preko 300 fotografij in kar nekaj minut video zapisa v HD ločljivosti sem uspel zajeti.

Nastavitve
Kamera se najbolje razume z avtomatskim delovanjem in večina uporabnikov se bo tega delovanja tudi posluževala, saj deluje zelo solidno. Samo uporabniki z več znanja in z izkušnjami bodo preklopili na "P" način delovanja, kjer že lahko vplivamo na večino parametrov razen na zaslonko in čas.
Avtomatsko delovanje nam samodejno preklaplja med normalnim načinom uporabe in makro načinom, ko si zaželimo fotografirati nekaj od zelo blizu. Samodejno vklopi in izklopi bliskavico, na fotografiji poišče obraze, če jih ne najde samodejno preklopi na 9 točkovno avtomatsko ostrenje. Prilagajanje ISO vrednosti in optimalnih barv ��" vse to kamera poskrbi samodejno.
Poleg tega avtomatskega delovanja lahko kameri sporočimo tudi kakšen motiv fotografiramo. Ali smo na plaži, fotografiramo pokrajino, smo na smučišču in ali si želimo fotografirati šport. Vse to lahko mi sporočimo kameri, tako, da bo kamera vedela kaj fotografiramo in nastavitve kar najbolje pripravi za snemanje teh motivov. Izbiranje med temi načini fotografiranja poteka izjemno enostavno, preko enega samega gumba.

Kompaktnost
Zaradi majhnih mer je kamera ergonomsko nekoliko slabše oblikovana kot predhodnjica, tako, da se prsti ne "oblijejo" tako lepo s kamero. Gumbi so kljub kompaktnosti kamere dovolj veliki, natančni, na realtivno pravem mestu, tako, da nam kamera ne polzi iz rok.


Zaslon
Zaslon je zaradi vse večjega vpliva HD video zapisa, tokrat prvič v Canon kamerah razmerja 16:9, velikosti 2,8 palca. Zaslon je "trpežen" na udarce in kar je najpomembnejše prikazujejo lepo zarisano sliko. Barve ter pogled na zaslon je odličen tudi v močnem sončnem vremenu. Preko zaslona je prilepljena še zaščitna plastika, ki poskrbi, da je zaščita pred praskami na visokem nivoji. Za poškodbo zaslona pa je potrebna kar velika sila.

Ostrenje AF / MF
Kot že omenjeno imajo IXUS kamere enega boljših in hitrejših načinov ostrenja v kompaktnem razredu. Ostrenje pri kameri IXUS 110 deluje vse od 2cm pa do neskončnosti. Kamera je sposobna sama zaznati obraz in ostriti na njega, v kolikor obraza ni na fotografiji pa bo zanesljivo izostrila na predmetu v prvem planu oz. na eni izmed 9 drugih ostritvenih točk. V kolikor se kdo želi igrati z ročnim ostrenjem je to izvedljivo, toda stvar je preveč zamudna.

Uporabnost za začetnika (meni, funkcije)
Z letošnjim letom je Canon prenovil menije v svojih kamerah. Kdor je predhodno že imel kamero Canon, se bo prvih nekaj dni lovil predvsem v func. meniju, medtem, ko je glavni meni ostal praktično nespremenjen z izjemo nove grafične podobe. Kamera je sedaj v func. meniju za amaterje bolj pregledna, čeprav zaradi novih ikon in razporeditve zahteva en klik več, ko želimo nekaj prenastaviti, kot je bilo to v predhodnjih modelih. Zaradi grafičnih ikon in prikazov bo zdaj začetnim uporabnikom vse lažje, v kolikor se bodo lotili brskanja po menijih. V func. meniju imamo funkcije katere bo napredni uporabnik bržkone od časa do časa uporabil, medtem ko imamo v glavnem meniju nastavitve, katere lahko pustimo povsem nedotaknjene saj se tam ne nahajajo stvari, ki bi tako močno vplivale na samo fotografijo oz. nastavitve fotokamere pri fotografiranju. Gre bolj za nastavitve prikaza informacij na zaslonu, nastavljanje ure, možnost vklopa datuma na samo fotografijo itd.

Uporabnost za naprednega fotografa (meni, funkcije)
V tem segmetnu je bolje, da pogledate po starejšem modelu IXUS 870 IS, saj omogoča nekoliko hitrejše delovanje. Kot prvo ima več gumbov na ohišju in ima tudi prijaznejše (hitrejše menije) in seveda format zaslona, ki je v fotografiji še vedno bolj cenjen od 16:9, ki je zaenkrat namenjen bolj videu.

Objektiv
Objektiv je tisti element kamere, zaradi katerega bo ta kamera ponovno ena najbolje prodajanih IXUS kamer. Objektiv je preverjen že iz kamere IXUS 870 IS. Je širokokoten z 28mm širokega kota (v 35mm formatu). Pomembno je, da je objektiv kvaliteten, hitro spreminja goriščnice (zum), ter da hitro in natančno ostri. Vse to je združeno v tem objektivu / kameri.

Fotografija do vrednosti ISO 400
Ob lepem, sončnem vremenu nam kamera večinoma nastavi ISO vrednost na 80. V slabših svetlobnih pogojih pa mora kamera poseči po višji vrednosti. Do vrednosti ISO 400 lahko še vedno natisnemo solidno kakovostno A4 povečavo fotografije. Čeprav nam 12 milijonov točk zadovoljuje tudi za A3 (30 x 45 cm) povečavo, pa zaradi visoke ISO vrednosti in zaradi majhnega tipala ter velikega števila točk na njem odsvetujem tako velike povečave, saj na fotografiji ne bo ostrine.

ISO 800 in 1600 pa poleg slabše ostrine fotografije doprineseta še k slabšemu barvnem zapisu, tako, da barve niso tako všečne ampak slika postane bolj bleda.

Vrednost glede na ceno
Cena nekaj preko 300€ je višja od konkurence. Vendar za to dobimo kamero, katere izdelava je kompaktnejša, kamera deluje zelo hitro pri zajemu fotografije in producira dobro kvaliteto končnega produkta - fotografije. Obenem ne smemo pozabiti, da je izjemno enostavna za uporabo tako za začetnike, za tiste, ki bodo kamero uporabljali samo nekajkrat letno, kot tudi za tiste, ki si želijo majhno kamero, katera gre lahko z njimi kamorkoli in kadarkoli. Izjemno uporabna je za družinske izlete predvsem po lokacijah z arhitekturno zanimivimi motivi, saj na sliko zaradi širokega kota zajememo večji del motiva kot z običajnimi kamerami. Enako pa je, ko fotografiramo v zaprtih prostorih. In nenazadnje. Že s svojim zaslonom formata 16:9 nakazuje, da je namenjena predvsem tistim, ki si svoje fotografije ali kakovosten video ogledujejo predvsem preko HD TV zaslonov. Le teh pa je med nami vse več!

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com