Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon IXUS 430 in 500

Avtor:Matjaž Intihar
30.06.2004 14:44
Na zunaj je opazna razlika samo v napisu, 430 / 500.

 

Kamera IXUS se predstavi leta 1996, ko so podjetja Canon, Fuji, Kodak, Minolta in Nikon 22. aprila tega leta predstavila novi foto sistem, APS.

Med kamerami različnih proizvajalcev, pa je ime IXUS postalo nekaj posebnega. Predvsem kovinsko ohišje, z odlično obliko je poleg zmožnosti kamere mnogim inženirjem in ljubiteljem kamer ter uporabnikom predstavljalo pravo tehnično mojstrovino. Ime IXUS pa so prenesli tudi med digitalne kamere. Vendar pa kamere pod tem imenom niso več osamljene v superiornosti in kompaktnosti tako v obliki kot sposobnostih.

 

Kamera IXUS 430 je zamenjava za kamero IXUS 400, v IXUS 500 pa so vgradili 5 milijonsko tipalo. Edine razlike med IXUS 430 in IXUS 500 so v številu točk, ki jih premore tipalo, v kakovosti zajema videa (IXUS 500 omogoča max. ločljivost 640 x 480 točk in nižji, IXUS 430 pa max. ločljivost 320 x 240 točk in nižjo) in v stopnji digitalnega zooma. IXUS 430 nam omogoča 3,6-kratni digitalni zoom, IXUS 500 pa 4-kratni digitalni zoom. Minimalna razlika pa je še v zajemu slik v hitrem snemanju. 2,5 posnetka v sekundi naredi IXUS 430 in 2,2 posnetka v sekundi IXUS 500.

 

 

Oblika je še vedno del zgodovine IXUS. Kamera bi morala biti samo tanjša.

 

Ohišje je sestavljeno iz plastičnega sprednjega in aluminijastega zadnjega dela kamere. Vratca za baterijo in CF (Compact Flash) kartico so prav tako narejena iz plastike. Sama plastika je zelo dobre kvalitete. Ohišje kamer IXUS 430 in 500 je za razred mini kompaktnih kamer kar veliko (87.0 x 57.0 x 27.8 mm). Kameri sta predvsem po debelini med največjimi v razredu. Ne na plastiki, ne na aluminiju se ne opazijo prstni odtisi. Izdelava kamere je dobra, toda ne prepriča, da bi zdržala močnejši udarec. Že po debelini kamere sklepamo, da se v notranjosti nahaja objektiv z 3x-nim optičnim zoomom. Tudi teža kamere je kar precejšnja (s CF kartico in baterijo znaša 220g). Kamera ni toliko majhna, da bi jo lahko nosili v žepu srajce ali hlač, toda v torbici se vedno najde prostor za njo.

 

Na sprednji strani kaže vse tisto kar imajo večje vrstnice. Iskalo, bliskavico, lučko za pomoč ostrenja v temi, ki tudi prevzame funkcijo za prikaz delovanja samosprožilca.

 

Na vrhnjem delu kamere skrajno desno, se nahaja velik gumb, ki je ob polovičnem pritisku namenjen za nastavitev ostrine in osvetlitve. Ob močnejšem pritisku pa za proženje. Okoli tega gumba je še premakljiv gumb, s katerim nastavljamo goriščnico objektiva. Levo je majhen gumb za vklop/izklop kamere. Gumbi so zelo dobro razporejeni. Tudi bojazen, da bi med fotografiranjem pomotoma pritisnili gumb vklop/izklop je odveč, saj je dovolj majhen in dovolj odstranjen od sprožilca. Na vrhnji strani pa se nahajata še mikrofon in zvočnik, ki sta postavljena na levi strani. Zvočnik je skrajno levo.

 

Zadnja stran ohišja je bolj zapolnjena z gumbi, toda vsaj na desni strani je še vedno nekaj prostora za prste in normalen pritisk na tipke. TFT zaslon na levi strani je glede na konkurenco majhen. Štirje gumbi pod njim pa so premajhni in preveč skupaj za povsem normalno uporabo.

 

Na spodnji strani ohišja so plastična vratca, pod katerimi se skriva prostor za baterijo. Samo odpiranje je bolj »trdo« kar pa je zelo dobro, saj se nam ne more zgoditi, da bi se vratca ponesreči odprla. Tudi ko so vratca odprta, plastika deluje močno in ne dobimo občutka, da se bo zdaj zdaj kaj polomilo. Baterija ni zaščitena samo z vratci, temveč tudi z varnostno zaponko, ki baterijo drži na mestu. Tudi, če so vratca odprta, nam baterija ne more pasti iz ohišja. Na spodnji strani se nahaja še navoj za stojalo, ki je kovinski.

 

Na desni stranski strani kamere se nahaja prostor za CF pomnilno kartico. Zaščiten je s plastičnimi vratci, ki pa za razliko od baterijskih delujejo zelo krhko. Vratca se odpirajo s potiskom na drseč gumb. Za vratci se skriva reža za pomnilni medij CF tipa I. CF kartico dobimo ven iz reže s pritiskom na gumb in tako se kartica pomakne za nekaj mm iz reže.

Na levi stranski stran se nahajata dva izhoda USB in A/V.

 

CCD tipalo v kameri IXUS 430 in 500 je veliko 1/1.8 inča. Ločljivost pri IXUS 430 je 3.9 mega točk. Ločljivost efektivnega zapisa fotografije je 2272 x 1704 točk, filma pa samo 320x240 točk. Možna nastavitev občutljivosti tipala je od 50 do 400ISO. IXUS 500 se razlikuje po ločljivosti tipala, 5.0 mega točk. Ločljivost efektivnega zapisa fotografije je 2592 x 1944 točk, filma pa 640 x 480 pik.

 

 

Ko je kamera ugasnjena se objektiv povsem skrije v kamero.

 

 

Ob robovih hitro pride do neostrine. Problem večine mini kamer. Vendar bi od Canona pričakoval več.

 

Objektiv v kameri IXUS 430 in 500 je povsem enak. Ima 3x ni optični zoom, razpon goriščnic je med 7.4 ��" 22.2 mm (ekv. 35mm je 36-108mm). Sestavljen je iz 7 steklenih leč (2 asferični), ki so sestavljene v 5 skupin. Svetlobna moč objektiva je zaradi potrebe po majhnosti skromna. Ta znaša 2,8 v širokem kotu in samo 4,9 v tele območju. Prva leča je zaščitena samo s plastično zaklopko. Ker je na sredini deljiva, je tudi možno, da jo v torbici lahko z ostrim predmetom odprete in poškodujete lečo. Objektiv je dobro integriran v kamero in tudi po vklopu ne gre pretirano izven nje.

 

Avtomatsko ostrenje v kameri poteka s pomočjo 9-točkovnega AiAF TTL ostrenja. Ostrimo lahko z eno samo točko (centralno), po celotni površini po segmentih, s poudarkom na sredini. Obe kameri pa nam omogočajo še ostrenje v Spot načinu. Kameri imata tudi lučko, ki nam osvetli motiv v slabših svetlobnih pogojih. Zato kamera zadovoljivo ostri tudi v zelo slabih svetlobnih pogojih. Ostrenje je možno od 46cm v normalnem načinu AF ostrenja in od 5 do 46cm pri makro ostrenju.

 

Iskalo je pri obeh kamerah IXUS 430 in 500 postavljeno na isto mesto in je povsem identično. Je malce večje, kot smo navajeni na mini kompaktnih kamerah in ima tudi malo paralakse. Skozi iskalo vidimo cca. 80% motiva. Poleg iskala sta še dve klasični lučki. Prva nas opozori na delovanje in pravilnost ostrenja, druga je namenjena za prikaz delovanja in pripravljenosti bliskavice.

 

TFT zaslon je s svojimi 118.000 točk zelo kakovosten. Je majhen, velik samo 1,5 inča toda oddolži se nam z odličnim kontrastom, lepimi barvami in ostrino. Zaslon je postavljen na levo stran kamere. Tudi pri močni sončni svetlobi, je motiv na zaslonu dobro viden. V nastavitvah lahko nastavimo svetlost zaslona. Posebne zaščite zaslona razen tega, da je pomaknjen kakšen mm v ohišje ni! Zato bodite pozorni, da ga ne opraskate z ostrimi, trdimi predmeti. Na zaslonu si ob fotografiranju in ob pregledu fotografij lahko ogledamo vse glavne nastavitve s katerimi fotografiramo. Škoda edino, ker nam med fotografiranjem ne ponuja možnosti prikaza histograma. Vendar vseeno, saj sta kameri namenjeni manj zahtevnim uporabnikom.

 

 

Osnovne barve in predvsem sivine pa so odlično zajete. V tem preizkusu je IXUS v samem vrhu.

 

Bliskavica vgrajena v kameri je močno povprečna. Skoraj nemogoče jo je prekriti s prsti med fotografiranjem saj je postavljena na dobrem mestu. Slabost pa je njena zelo majhna moč. Pri občutljivosti 200ISO (poudarjam 200ISO) nam zadovoljivo osvetli motiv do 3,5m pri 35mm in do 2m pri 105mm goriščnice. Boljše konkurenčne kamere te lastnosti dosegajo pri 100ISO. Bliskavico lahko kontroliramo z osnovnimi nastavitvami. Vklop/izklop bliskavice, avtomatsko proženje, redukcijo rdečih oči in slow-synchro. Kamera nam omogoča tudi nastavitev kontrole moči bliskavice.

 

 

Dokler se ne spoznamo s kamero, so štirje gumbi pod zaslonom prav nerodno postavljeni. Čez čas ko nam kamera postane domača pa je vse na svojem mestu.

 

 

Ostrina v sredini je odlična.

 

 

Na robovih pa nam mali objektiv ne more zagotoviti zadovoljive ostrine. Toda kaj potrebuje družinski fotograf? Dobro zajet motiv v sredini. Le redki se za družinske posnetke osredotočijo na robove. Toda vseeno. Boljši v tem elementu zmorejo več.

 

Funkcije in možnosti

Ne IXUS 430 ne IXUS 500 nimata vgrajenega notranjega spomina. Tako da ni možno zajeti posnetke, ko ni v ohišje vstavljena spominska kartica. Oba IXUS-a uporabljata spominske kartica CF tip I. Ker ohišje ni ravno najmanjše, ni bilo potrebe po uporabi manjših in dražjih pomnilnih karticah. Ker sta IXUS-a namenjena nezahtevnim uporabnikom, nam ne ponujata vrsto različnih načinov fotografiranja. Omogočata nam fotografiranje v popolnem avto načinu, v panorama načinu in v avto-manual načinu, kjer lahko spreminjamo vrednost ISO, vklop/izklop bliskavice, ločljivost, in pa dodatno nastavitev za zajem videa. Med načini fotografiranja izbiramo zelo enostavno. Zavrtimo vrtljiv gumb, ki se nahaja nad TFT zaslonom in že smo spremenili način fotografiranja.

Kamera kontrolira ekspozicijo z zaklopom v objektivu in CCD elektronskim zaklopom. Najdaljši osvetlitveni čas je 15 sekund, najkrajši 1/2000 sekunde. Osvetlitev lahko korigiramo v razponu +-2EV v avto-manual načinu fotografiranja. Kamera ima že pred nastavljene bližnjice, ki pa se nahajajo na 4 gumbih s katerimi se pomikamo po menijih. Z desnim gumbom nastavimo v kakšnem načinu bo delovala bliskavica, s spodnjim gumbom v kakšnem načinu bomo zajeli motiv (samosprožilec, zaporedni posnetki) z levim makro funkcijo in z zgornjim določimo način merjenja svetlobe.

 

Merjenje svetlobe poteka preko TTL merjenja z možnostjo merjenja po celotni površini v večih segmentih, poudarkov na srednjem delu in spot načinu. Merjenje avtomatskega ostrenja in osvetlitve zaklenemo s polovičnim pritiskom na prožilec. Možnosti bracketing načina osvetlitve ni, lahko pa nastavljamo korekturo slike, ostrino, kontrast in zasičenost barv. Preko tipke FUNC. lahko nastavimo štiri različne ločljivosti in tri različne kompresije JPEG datoteke. TIFF ali RAW možnosti zapisa nam kamera ne omogoča.

 

Za korekturo bele barve (WB) imamo vse glavne nastavitve (Avto, Dnevna, Oblačno, Umetna luč, Fluorestenčna, Fluorestenčna Halogen), plus možnost lastne nastavitve. IXUS 430 nam omogoča zajeti 2,5 posnetka v sekundi in 14 v seriji, IXUS 500 pa nam omogoča zajeti 2,2 posnetka v sekundi in prav tako 14 v seriji. IXUS 430 nam omogoča zajem videa v ločljivosti 320 x 240 ali 160 x 120 pri 15fps. Omejitev zapisa videa je 3 minute, toda že takoj po končanem snemanju lahko začnemo novo 3 minutno snemanje, sej se video shranjuje direktno na pomnilno kartico. IXUS 500 nam omogoča zajem videa v ločljivosti 640 x 480. Zapis je omejen na 30 sekund. Druge ločljivosti in omejitve so enake kot pri IXUS 430. Samosprožilec lahko nastavimo na 10 ali 2 sekundi. Nastavitve vklopa ali izklopa lastnosti redukcije šuma nam kamera ne omogoča. Ta lastnost se vklopi avtomatsko, kadar fotografiramo daljšim časom osvetlitve kot 1,3 sekunde. IXUS 430 nam omogoča 3,6-kratni digitalni zoom, ki ga lahko nastavljamo v 5 korakih, od najmanjše pa do največje vrednosti. IXUS 500 pa nam omogoča 4-kratni digitalni zoom. S pomočjo možnosti DPOF pa lahko nastavimo možnost izpisa datuma na sliki. K fotografiji lahko posnamete še 60 sekundi zvočni zapis. Kamera in njeni meniji so namenjeni predvsem delovanju z avtomatiko, zato v tej kamer ne iščite zahtevnejših nastavitev. Le te so domena kamer večjega uporabniškega kompaktnega razreda.

Posnete fotografije si lahko pogledamo, s pomikom desnega zgornjega gumba, ki se nahaja na zadnji strani ohišja v levo. Tako smo preklopili način delovanja iz pripravljenosti za fotografiranje v pripravljenost za pregled fotografij. Na zaslonu vidimo večino podatkov: datum, ura, ime datoteke in ločljivost kompresije, več slik hkrati, vidi se ali je k sliki posnet tudi zvočni zapis, histogram, ISO, osvetlitev, AF merjenje, program slikanja. Lahko si prikažemo 9 malih sličic naenkrat ali pa s pomočjo gumba za nastavitev zoom-a izberemo povečavo slike. Pri prvem pomiku gumba za zumiranje se slika poveča za 2-kratno povečavo. Sliko lahko povečamo na 10-kratno povečavo in s tem vidimo skoraj vse detajle, ki smo jih zajeli na fotografiji. IXUS-a nam omogočata DPOF lastnost priprave fotografije za tisk, zapis podatkov je v EXIF 2,2 zapisu, direktno na tiskalnike pa lahko izpisujemo preko PictBridge tehnologije. Možnosti spreminjanja posnete fotografije nam nobena od kamer ne ponuja. Ni možno spreminjati ločljivosti posnete fotografije, kot tudi ni možno spremeniti stopnjo kompresije na posneti fotografiji ali narediti izrez.

 

 

Že sama uporaba CF kartice doprinese k nekaj dodatnih mm. Vendar ima CF kartica še vedno svoje prednosti. Baterija je Li-Ion. Vsi kontakti so odlično zaščiteni.

 

 

Tudi pri 400ISO šum ni pretirano izražen.

 

 

Kamera zaradi dodatne lučke odlično izostri motiv tudi v temi. Vendar bliskavica ne pokrije v širokem kotu motiva v celoti.

 

Kakovost slike

Vsaka dobra lastnost prinaša tudi slabosti. Kaj pa je uporabniku več vredno, oziroma ali slabost sploh opazi, pa šteje pri izbiri nakupa. Ker sta IXUS 430/500 mini kameri, morata imeti tudi zelo majhen objektiv s primerno majhnimi lečami. In tu za zahtevne že nastanejo prve težave. Kakovost slike je dobra, seveda za povprečnega uporabnika. Ne smemo pa od mini kamer pričakovati preveč. Omenil sem že majhnost objektiva in leč. Z zahtevo po kompaktnosti pa je slika predvsem ob robovih slabša od večjih konkurentk namenjenih široki potrošnji. Prav tako je opazna distorzija v širokem kotu. Barvitost slike je dobra, kromatske aberacije je malo, šum pa močno izražen samo pri 400ISO. Pri fotografiranju v nasprotno svetlobo večkrat dobimo premočan kontrast. Bližnje motive lahko doosvetlimo z bliskavico. Le ta ima dobro pokritost motiva in kakovostno osvetli motiv. Temu pripomore tudi TTL merjenje svetlobe. Slabost bliskavice pa je njena slabša moč.

V praksi, ko fotografiramo klasične motive, opisanih napak večina fotografov ne opazi. Fotografirajo znane motive, povečini želijo ostro sliko v sredini, saj je tam njihov glavni objekt. Bistvo je da so barve zadovoljivo zasičene in da je slika dobro osvetljena.

In ker nam kameri večino motivov kakovostno osvetlita, globinske ostrine pa je zaradi majhnih goriščnic veliko, je večina s kakovostjo posnetkov zadovoljna.

 

 

Če želimo s kamerama 430/500 fotografirati s bliskavico v oddaljenosti 4m, bo kamera uporabila 400ISO občutljivosti. Bliskavica je primerna v večini primerov samo za doosvetljevanje motiva.

 

 

Makro. Dobra ostrina.

 

Za konec

Kameri imata svoje omejitve. Te pa izhajajo predvsem iz njune kompaktnosti. Torej nam potreba po minituriazaciji in všečnosti kamere iz ene smeri, doprinese k določenim slabšim zmožnostim na drugi strani. Vendar še enkrat poudarjam, da so opisane napake plod zahtevnega preizkusa, da se kamero kar najbolje lahko oceni. V praksi pa se kamero velikokrat izbere tudi na oko in po imenu. Oblika IXUS kamer je zanimiva, ime na kamerah odlično. Tudi kakovost slike je na nekje v zlati sredini. Vendar pa je IXUS izgubil prav na tistemu kar je bila njegova prevlada v analogni dobi. To pa je majhnost in kompaktnost. Konkurenti v tem digitalnem razredu so močno napredovali in naredili že manjše kamere ali take s še boljšo kakovostjo slike ali pa večimi tehničnimi dodatki.

Zato lahko rečem, da sem na začetku od kamer IXUS pričakoval več. In če jih nebi preizkusil po obsežnem preizkusu, nekaj pomanjkljivosti najbrž sploh nebi opazil. Vendar te pomanjkljivosti izhajajo samo iz enega pogleda. Na testni tabeli nekaj možnosti nisem mogel oceniti, ker jih kamere ne premorejo. Torej je naproti konkurenčnim kameram IXUS takoj v zaostanku. Pa vseeno. Če pogledam kameri iz pogleda uporabnika katerim sta kameri namenjeni, jima ne manjka prav nič posebnega. Dobra slika, odlični meniji, solidna odzivnost. To je tisto kar fotograf potrebuje. Pomanjkljivosti pa so iz pogleda na konkurenčne kamere, velikost, teža, majhen zaslon, nerodne tipke pod zaslonom, manj programskih nastavitev.

Vendar lahko marsikdo zamahne z roko in reče, dobra sta ta IXUS-a. In še prav ima. Kajti, če lastnosti katere imajo konkurenčne kamere fotograf ne potrebuje, ne vplivajo na izbiro.

Večkrat poudarjam. Najboljše kamere ni. Vsak uporabnik na določeni kameri vidi svoje prednosti, katere druga kamera nima, oziroma, tisto kar druge kamere premorejo niti ne potrebuje. Tako kot je težka izbira kamere med večimi modeli in proizvajalci je tudi izredno težko svetovanje o najboljšem nakupu in kameri sami. Vsak kupec sam mora kamero vzeti v roke in se prepričati v njeno primernost. Včasih že samo dober občutek v roki odloči v nakupu. Vseeno pa od proizvajalca kot je Canon pričakujem več. Konec koncev, je v tem razredu že velika gužva. In veliko srečo imata ta dva IXUS-a, da ima ime IXUS že skoraj 10 letno tradicijo. Da o imenu Canon sploh ne govorim. Toda samo ime in tradicija še ne govorita sama zase o superiornosti. Od novih IXUS kamer pričakujem več!

 

 

Levo 36mm, desno 108mm.

 

 

Levo IXUS 430 in 3,6X digitalni zoom, desno IXUS 500 in 4X digitalni zoom.

 

 

V protisvetlobi uporabimo bliskavico in motiv je odlično osvetljen. Tu se pokaže, da razni laboratorijski preizkusi izgubijo svoj pomen naproti klasičnemu posnetku. Ne zanima me tehnična dovršenost. Potrebujem samo dober posnetek motiva, ki ga želim fotografirati. In z malo fotografskega znanja se tudi z IXUS 430/500 da posneti marsikaj.

 

 

Naj bo posneto s DSLR ali kompaktom. Pomembna je kakovost posnetka.

 

 

Slika pove vse. Sprehod po mestu, kamero ob zanimivem motivu potegnemo iz žepa in zanimiva fotografija je zabeležena.

 

 

Za manjše povečave se IXUS 430/500 lahko kosata tudi z DSLR kamerami. Seveda manjka kar nekaj nastavitev, vendar kameri za vse tudi nista namenjeni.

 

 

Ob hitrejših motivih pa ne gre. Želel sem izostriti kolesarko v prvem planu, pa kameri ni uspelo v nekaj poizkusih pravilno izostriti.

 

 

Posnetek v mimohodu.

 

 

Še pogled na grad v kontra svetlobi, ki jo zakrivajo listi drevesa.

 

 

Še en popotniški posnetek. Vsi detalji so zadovoljivo posneti, klub močni kontrastni svetlobi.

 

 

Rožice iz domačega okna.

 

 

Popotniška fotografija. Želite še več?

 

 

Tehnični podatki:

 

 

Tip kamere     

Kompakt

Cena v SLO (okvirna)     

cca. 80.000 SIT (IXUS 430) 100.000 SIT (IXUS 500)

Telo kamere     

Plastika ��" Aluminij

Maksimalna ločljivost     

2592 x 1994 (IXUS 500) 2272 x 1704 (IXUS 430)

Nižje ločljivosti

2048 x 1536 (samo IXUS 500), 1600 x 1200, 1240 x 768, 640 x 480

Razmerje tipala

4:3

Efektivne točke

5.0 MP (IXUS 500) 4.0 MP (IXUS 430)

Št. točk na tipalu

5.24 MP (IXUS 500) 4.1 MP (IXUS 430)

Velikost tipala

1/1.8 "

Vrsta tipala

CCD

Vrsta barvnega filtra

RGB

Izdelovalec tipala

Neznan

ISO razpon

Auto, 50, 100, 200, 400

Širokokotni zoom

36mm

Tele zoom

108mm

Digitalni zoom

4-kratni (IXUS 500) 3,6-kratni (IXUS 430)

Avtomatsko ostrenje

Da

Ročno ostrenje

Ne

Vrsta avtomatskega ostrenja

AiAF TTL 9-točkovno

Normalna razdalja ostrenja

Neznana

Makro razdalja ostrenja

5cm

White balance / korektura bele barve

ročna in že 5 nastavljenih

Zaslonka

F2.8 - F4.9

Najdaljši osvetlitveni čas

15 sekunde

Najkrajši osvetlitveni čas

1/2000 sekunde

Vgrajena bliskavica

Da

Moč bliskavice

46cm-3.5m (Wide) / 46cm - 2.0m (Tele)

Kontakti za zunanjo bliskavico

Ne

Tipi bliskavice

Avtomatska, Vklop, Izklop, Ročna, Rdeče oči

Korektura osvetlitve

Od -2EV do +2EV po 1/3EV stopnjah

Merjenje svetlobe

Spot, Centralno, Po celi površini

Prioriteta zaslonke

Ne

Prioritite časa osvetlitve

Ne

Več zaporednih posnetkov

2.2 fps 14 zapored, 1.5 fps 17 zapored (IXUS 500)

2.5 fps 5 zapored, 1.5 fps 8 zapored (IXUS 430)

Snemanje videa

640 x 480 30 sekund (samo IXUS 500), 320 x 240, max 3 minute z zvokom

Daljinski sprožilec

Ne

Samodejni sprožilec

2 ali 10 sekund

Možnost programiranja časa osvet.

Ne

Spominska enota

CF tipa I

Kompatibilnost z Microdrive

Da

Priložena pomnilniška kartica

32MB CF

Nestisnjeni formati

Nima

Stisnjeni formati

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com