Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon IXUS 65 / "Popolnost" v žepu

Avtor:Matjaž Intihar
06.08.2006 19:09

 

Kamera IXUS se predstavi leta 1996, ko so podjetja Canon, Fujifilm, Kodak, Minolta in Nikon 22. aprila tega leta predstavila novi foto sistem, APS. Novi format filma in posebnega načina prenosa filma je omogočal narediti za tiste čase res majhen kompakt z zoom objektivom. Anekdota pravi, da tedanji predsednik podjetja Canon niti ni imel fotokamere. V tistem času fotografija ni bila tako množična in foto oddelek je pomenil samo cca 25% prodaje podjetja. Vedno je govoril svojim inženirjem, da bo fotokamero imel in uporabljal takrat, ko jo bo lahko nosil v srajčnem žepu. In s kamero IXUS so mu ustregli.

 

Med kamerami različnih APS proizvajalcev, pa je ime IXUS postalo nekaj posebnega. Predvsem kovinsko ohišje, z odlično obliko je poleg zmožnosti kamere mnogim inženirjem in ljubiteljem kamer ter uporabnikom predstavljalo pravo tehnično mojstrovino. Ime IXUS pa so prenesli tudi med digitalne kamere. Vendar pa kamere pod tem imenom niso več osamljene v superiornosti in kompaktnosti tako v obliki kot sposobnostih. Kamere IXUS 30, 40, 50 in dvojčici 430/500 so bile sicer vedno med najbolje prodajanimi v svojem razredu mini kamer s trdnim kovinskim ohišjem. Toda tehnično so bile povsem v povprečju in jih niti predstavljal nisem v testih opreme. Prednost jim je dajalo predvsem in samo znano ime Canon/IXUS ter oblika.

 

Ixus 65 nam nudijo v samo eno barvni kombinaciji. Spredaj je srebrni, zadnji del pa črne barve.

 

Ob desetletnici izdelave fotokamer pod imenom IXUS pa so inženirji zopet pokazali nekaj več. Canon IXUS 65 je kamera, ki me je po dolgem času ponovno močno pritegnila. Kot vedno oblikovno privlačno IXUS ohišje je ohranilo majhne mere 80x57x20mm in nizko težo 175g. Obenem pa so kameri dodali dve lastnosti, ki sta mi takoj padli v oko in me pripravili do tega, da sem si kamero zaželel na preizkus. Najprej 3,0 palčni zaslon, kateri nam omogoča odličen pogled na motiv tudi pri močni svetlobi. Kamera za tak primer nima klasičnega iskala in nam njegova velikost in svetlost pride zelo prav. Po fotografiranju pa imamo na tako velikem zaslonu kakovosten prikaz naših posnetih fotografij.

Druga zelo dobrodošla lastnost je možnost fotografiranja pri občutljivosti 800ISO. Res je, da nam že nekatere konkurenčne kamere v tem razredu nudiju to ali še višjo možnost, toda Canon je s pomočjo odličnih algoritmov in Digic procesorja (v kameri je že procesor tretje generacije) v izničevanju šuma bil vedno odličen. Kar mi je dalo upanje, da bom s kamero lahko deloval tudi v slabših svetlobnih pogojih in še vedno imel dobro fotografijo za v družinski foto album. Torej, lahko bi tudi mini kamera kot je IXUS lahko služila kot dobra družinsko/popotniška kamera uporabna v večini primerov te zvrsti fotografiranja.

 

Oblika kamere je evolucija prvega IXUS-a izpred 10 let.

 

Glede kakovosti slike pri fotografiranju z višjo občutljivostjo je pomemben tudi podatek o številu točk na tipalu. CCD tipalo v kameri je veliko 1/2,5 palca in ločljivosti 6M točk. Canon med kompaktnimi kamerami nikoli ni v dirki za najvišje ločljivosti. Vemo, da nam danes mini kamere nudijo že kar 10M točk. A vemo tudi, da nam 3M točk v družinski fotografiji povsem zadostuje za pogled na sliko preko računalniškega ali TV zaslona in za fotografijo velikosti 13x18cm na foto papirju. Zato je tudi 6M več kot zadovoljiva količina točk. Še toliko bolj, če iz raznih preizkušanj že vem in v nekaterih preizkusih je že bilo prikazano, da v kompaktnih kamerah večje število točk prinaša samo slabšo kakovost fotografije močno opazno pri višji občutljivosti.

 

Prav tako je zaščitni znak IXUS fotokamer, večji dobro vidni krog okoli objektiva.

 

In kamera IXUS 65 je šla z menoj na potepanje v večno mesto, Rim. Majhna, lahka in z dobrimi zmogljivostmi me je zadovoljila iz pogleda družinskega/popotniškega fotografiranja. Seveda ima vsaka kamera kakšno pomanjkljivost prav zaradi njenih dobrih lastnosti. In majhno, lahko trpežno ohišje doprinese to slabost, da ni daljših goriščnic. Kamera nam nudi goriščnice med 35 do 105mm (ekv.35mm) in 4X-ni digitalni zoom. Toda nobena kamera ne premore vsega. Zato nam IXUS 65 pride prav kot kamera, katero bomo vsepovsod vzeli s seboj. Njena kompaktnost in odlične slike nam tudi v slabših svetlobnih pogojih zagotavljajo lastno zadovoljstvo ob pregledu naših fotografij.

 

Zaradi večje kakovosti zapisa Canon še ni naredil kamere v katerih objektiv tudi po vklopu in po spremebi goriščnic ostane v ohišju.

 

Zadnji del kamere skoraj v celoti zaseda kar 3,0 palce velik zaslon. Gumbov za upravljanje je malo in s kamero lahko delujemo v povsem avtomatskih nastavitvah.

 

Gumb za pregled že posnetih fotografij ter premik med foto in video zajemom so prestavili na zgornji del kamere.

 

Li-Ion baterija je zelo vzdržljiva. Toda še vedno velja, da če fotografirate na izletih ali potovanjih si takoj ob nakupu dokupite rezervno baterijo.

 

Posnetke katere ste do sedaj občudovali samo v knjigah ali na razglednicah sedaj lahko prenesete v vaš domači foto album.

 

po vklopu je kamera zelo hitro pripravljena na posnetek.

 

Ostrenje lahko prepustimo kameri v izbiri večih točk ali pa izberete samo eno.

 

Široki kot 35mm (ekv.35mm) je v popotniški fotografiji komaj še zadovoljiv.

 

Programska avtomatika odlično deluje. Globinske ostrine je kolikor želite.

 

Vse fotografije sem v sončnem, oblačnem vremenu ali v notranjih prostorih pri umetni luči zajel v načinu AUTO WB.

 

S to kamero ni potrebe po menjavi načinov zajema ali dodatnih korekturah slike v sami kameri.

 

Tudi v protisvetlobi se je kamera odlično znašla pri merjenju svetlobe.

 

Prav tako, ko je bil glavni motiv v senci, v ozadju pa močna svetloba. Canon še iz obdobja analognih kompaktnih kamer uporablja Ai (inteligentni) način merjenja svetlobe. Kamera po lastni izbiri (prirejenih programskih nastavitvah) sama glede na motiv in njegovo osvetljenost ter predvidevanje kaj je na motivu popravlja ekspozicijo.

 

Pri SLR kamerah bi bilo pri takem motivu treba upoštevati korekcijo osvetlitve. Kompaktne kamere pa so namenjene enostavnemo delovanju. IXUS 65 s pomočjo Ai lastnosti (umetne inteligence) odlično opravi svoje delo in za kakovost posnetkov za naš družinski foto album se ni bati.

$$PAGE$$

 

IXUS 65 sem vseskozi uporabljal v programski (P) avtomatiki. Še tako svetlobno zahtevni motiv mi je kamera uspela rešiti brez korekcij osvetlitve. Slike v domačem foto albumu so za prikaz iz krajšega potovanja več kot dobre.

 

Kamera je zelo majhna in z njo lahko enostavno ter hitro upravljamo. S tem smo zelo malo moteči in neopazni.

 

V notranjosti cerkve sv.Petra v Vatikanu je zelo malo svetlobe. ISO800 in odlični algoritmi nam omogočijo zajeti zanimive detajle.

 

Stare tapiserije so v muzejih še posebej zaščitene. Svetlobe je v prostoru zelo malo. Brez ISO800 in trdnega držanja kamere pri proženju boste ostali brez fotografije.

 

V mnogih muzejih vas niti ne pustijo fotografirati več. Če pa že imate to možnost, da posnamete vrhunske svetovne mojstrovine brez visoke občutljivosti ne bo šlo. Z veliko SLR kamero me niso pustili fotografirati. Mala kompaktna kamera kot je IXUS 65 pa je kot nalašč za skriti zajem.

 

Slika deluje kot da bi bila posneta pri močni dnevni svetlobi. V resnici pa je prostor bil osvetljen samo s svetlobo, ki je prihajala iz zgornjih oken. ISO800, 1/15sek., f/2,8 pri 35mm (ekv.35mm).

 

Izrez iz zgornjega posnetka pri ISO800 kot bi povečali fotografijo na format 13x18cm. IXUS 65 nam omogoča povsem soliden posnetek pri ISO800 za slike za naš družinski foto album in še več. Če ni bilo mogoče motiva posneti s SLR kamero, bo tudi ta več kot odličen za objavo v časopisih in revijah.

 

Povečava iz zgornjega originala kot bi na foto papir naredili povečavo v velikosti 24x30cm.

 

Povečava iz zgornjega originala kot bi na foto papir naredili povečavo v velikosti 24x30cm. Šum je izražen. Toda detajli so povsem dobro vidni.

 

Še ena fotografija, ki več kot odlično potrjuje, da se da s IXUS 65 s pomočjo ISO800 posneti več kot dobro fotografijo za naš foto album.

 

Izrez 1:1 iz zgornje fotografije. Canon s svojimi algoritmi preko Digic II procesorja šuma ne obdeluje preveč. Na sliki želijo predvsem obdržati detajle.


Tako izgleda rimski Kolosej podnevi. V teh svetlobnih pogojih bi nas lahko zadovoljila skoraj vsaka kompaktna kamera.

 

Tole pa je Kolosej posnet ponoči, osvetljen samo z reflektorji. Leva slika je posneta pri ISO100, desna pri ISO800.

 

3.0 palčni zaslon nam nudi odličen pregled in pogled na posnete fotografije. Kamero lahko uporabite za priročen foto (album) pregledovalnik.

 

S pomočjo kamere IXUS 65 boste z zajemom motivov več kot zadovolni. Še bolj pa ob ponovnem pregledu fotografij.

 

 

Kamero Canon IXUS 65 toplo priporočam vsem, kateri si želite majhno kompaktno kamero, velik zaslon in seveda še vedno zadovoljivo kakovost slike tudi v slabših svetlobnih pogojih. Prav to zadnje pa nam v družinsko/popotniški fotografiji še kako lahko pride prav. To prednost pa spoznate šele, ko vam jo kamera uporabi, če delujete samo v programski avtomatiki ali pa še bolje, če jo znate sami nastaviti in izkoristiti. Meni je kamera Canon IXUS 65 več kot odlično služila v »P« programski nastavitvi, katero zaradi enostavnosti uporablja velika večina uporabnikov kompaktnih kamer. V naslovu sem dodal "Popolnost v žepu" in beseda popolnost je v narekovaju. Vedno poudarjam, da najboljše kamere za vse ni in je ne bo. Prav tako ni popolne kamere! Toda IXUS 65 je "popolnosti" blizu in povsem prav je, da jo krasi ime "popolnost" v navednicah. To samo govori, da ji dajem res visoko uporabniško mesto med kompaktnimi kamerami v svojem razredu. Poudarjam pa, da vas pri odločitvi moja visoka ocena kameri ne sme zavesti. Mogoče je za vas katera izmed konkurenčnih kamer lahko boljša izbira, oziroma primernejša. A verjamem, da je za večino IXUS 65 tisto pravo. Seveda pa je izbira vedno pogojena s ceno. IXUS pa je vedno z njo na najvišjih mestih. Cena IXUS 65 je pri nas cca.370EURO.

 

Zaključek

Če s kamerama IXUS 430/500 nisem bil preveč zadovoljen, pa je zame IXUS 65 zopet pripeljala ime IXUS na pot stare slave in kakovosti. Naslednji predstavljeni preizkus, ki sem ga že opravil pa bo pokazal oceno kamere IXUS 800 IS. Kratko mnenje pa bom podal že kar sedaj.

»Če imate željo po IXUS fotokameri in si lahko privoščite pustiti v trgovini skoraj 100EURO več, bo IXUS 800 IS najbrž še boljša izbira«.

 

Lahko zaključim s stavkom. Canon se pri obeh kamerah ni zanašal samo na svoje ime, ampak je bil zaradi pritiska konkurence primoran krepko poseči v tehnično kakovost IXUS kamer. Nekaj časa so lahko glede konkurence povsem mirni!

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com