Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon IXUS 870 IS / Kamera s tradicijo

Avtor:Matjaž Intihar
27.01.2009 22:13

Canon je pred tremi leti z modelom IXUS 850 uporabnikom ponudil točno tako mini kamero, kot si jo je do takrat trg lahko le želel. Z naslednjim modelom IXUS 860 so sledili trendom in spremenili nekatere lastnosti kamere (predvsem večji LCD zaslon). Pri najnovejšem modelu IXUS 870 so naredili večji korak naprej. Kamera je manjša, tanjša, izboljšan je objektiv, ki ima tudi nekaj več zuma, delovanje je hitrejše, vzdržljivost baterije je daljša in sama fotografija je v slabih svetlobnih pogojih na višjem nivoju.

 

Kamera še vedno ohranja vse odlike predhodnice. Toda, tokrat v manjšem ohišju, kar je trenutno še vedno trend. Dobavljiva je v srebrni in krem barvi. Gumbi na zadnji strani so večji, tako, da je tudi upravljanje s kamero enostavno. Meniji so klasični Canonovi, kar pomeni, da so hitro razumljivi prav vsem, obstoječim in novim uporabnikom. Preden se poglobimo globlje v delovanje kamere, naj napišem še nekaj tehničnih lastnosti kamere. Kamera ima deset milijonov točk, objektiv ima skoraj štirikratno optično povečavo s širokim kotom 28mm (ekv. 35mm), nov je 3 palčni LCD zaslon na katerega vidimo tudi ob močnem soncu, ohišje je aluminijasto, ki pa je navzven prevlečeno s plastiko, da se na njej pozna manj prask. Bliskavica je na novo razvita. Ohišje je izjemno majhna, vendar vlogo opravlja enako dobro, kot predhodnica v IXUS 860. Bliskavici lahko nastavljamo moč bliska.

 

Ostrenje je izjemno hitro. Kamera lahko ostri v centru slike, lahko nastavimo, da ostri v AiAF (inteligenčni avtofokusni sistem) načinu, ki deluje tako, da kamera sama poišče bližnjo najbolj kontrastno točko in jo izostri. Najuporabnejši način ostrenja je »FaceDetect« način prepoznavanja obraza. Le-ta je znan že iz predhodnih modelov kamer. FaceDetect samodejno prepozna do devet obrazov na fotografiji, tako, da nastavitve in fokus nastavi na način, da je kar največji poudarek na obrazu portretiranih. Ko med fotografiranjem kamera zazna obraz, se na LCD-zaslonu obraz ali več obrazov obrobi s kvadratom in ne glede na to, ali premaknete kamero, bo program v njej obrazu sledil, dokler ta ne bo zašel iz kadra. Tehnologijo se od predhodnih kamer še dodelali in sedaj nam omogoča, da ko so obrazi v kvadratku in sprožilec pritisnjen do polovice se obrazi v kvadratki povečajo in tako lažje vidimo mimiko obraza. Če obrazi na fotografiji niso zaznani / ali ne slikamo ljudi, se ostrenje brez zakasnitve avtomatsko prestavi na AiAF način.

 

Druga programska funkcija, ki je bila izboljšana je redukcija rdečih oči. Če kamera že med fotografiranjem zazna obraz in na posneti sliki zazna rdeče oči, bo le-te avtomatsko odstranila. V kolikor jih kamera ni avtomatsko odstranila, lahko mi to naredimo ročno z vsega dvema klikoma v meniju. Samo pritisnemo funkcijo za odstranjevanje rdečih oči, ročno označimo kje na fotografiji rdeče oči so in s pritiskom gumba »New file« ali »Overwrite« naredimo kopijo fotografije ali pa kar presnamemo fotografijo.

 

Med fotografiranjem se lahko na zaslonu izpišejo prav vsi potrebni podatki in še mnogo dodatnih funkcij. Naj omenim le eno zelo uporabno (če fotografije razvijate), ki na zaslon (zgoraj in spodaj) nariše navidezni horizontalni črti, s katerima imate vpogled v fotografijo formata 3 : 2. To pomeni, da če bosta ti črti prekrivali glavo in noge, teh ne bo na razviti fotografiji formata 3 : 2 (15 x 10 cm).

 

Vsak gumb na zadnji strani ima vsaj eno funkcijo. Izjemno dobrodošla je tudi lastnost, da si lahko na gumb, ki je namenjen v povezavi s tiskalniki izključno tiskanju, nastavimo želeno funkcijo, ko kamera ni povezana s tiskalnikom. S tem gumbom lahko prikličemo nastavitev za spreminjanje stopenj WB, EV, prek njega lahko snemamo video zapis itd. Med fotografiranjem, ko je sprožilec že pritisnjen na polovico, pa prevzame funkcijo višanja vrednosti ISO. Če fotografirate v slabših svetlobnih pogojih brez bliskavice in kamera zazna, da bo vaš posnetek zaradi predolgega časa osvetlitve verjetno zamaknjen, začne ta gumb opozarjati z utripajočo modro lučko. Če jo pritisnemo, bo kamera zvišala vrednost ISO do te vrednosti, da posnetek ne bo zamaknjen. Poleg tega je v meniju tudi opcija, da kamera sama opravi to korekturo, brez da bi nam bilo potrebno pritiskati na ta gumb in tako ga lahko imamo nastavljenega za kakšno drugo lastnost. Seveda pa ta funkcija ni vsemogočna.


Osvetlitev je odlično prilagojena


Tudi v nasprotni svetlobi in hitremu gibanju, kamera deluje nadvse zadovoljivo

 

Kot vsak IXUS do zdaj, ima tudi IXUS 870 možnost samodejnega delovanja. To pomeni, da za vse nastavitve poskrbi kamera sama. Možnost je tudi delovanje v načinu P, kjer lahko nastavljamo večino nastavitev, izvzeti sta možnosti nastavljanja zaslonke in časa osvetlitve. V scenskih načinih je veliko pred nastavljenih možnosti delovanja kamere, od portretnega načina, nočnega, otrok, hišnih ljubljenčkov, delovanja kamere, prilagojenega fotografiranju v prostorih, snežnega načina, kjer kamera »odstrani« modro barvo snega in poskrbi, da fotografije niso pretemne, do nastavitev za fotografiranje pod vodo, itd.

 

Video zapis se zajema pri najvišji ločljivosti 640 x 480 točk pri 30 posnetkih v sekundi. Možnost je tudi zajem v slabši kakovosti in tudi video zapis s 60 posnetki v sekundi ni izvzet iz kamere.


Razlika med nastavitvami kamere. Na zgornji fotografiji je kamera bila nastavljena na čisto avtomatiko, medtem, ko sem na spodnji nastavil kamero na scenski način "snow". Razlika je očitna. Vse fotografije (razen zgornja v auto načinu) v tem testu so bile narejene v "snow" načinu.

 

Ko smo v načinu ogleda fotografij Playback, lahko že posnetim fotografijam (kot je opisano že prej) popravljamo rdeče oči, pozneje jim lahko spreminjamo intenzivnost barv (enako, kot da bi že pred fotografiranjem nastavili način zapisa barv). Barvna intenzivnost »vivid« poudari vse barve, v načinu Neutral so barve bolj blede. Kamera ponuja tudi možnost črno-bele fotografije, način zapisa »sephia« in tudi zapise s poudarjeno modro barvo (uporabno za boljšo intenzivnost barve neba).

 

Z novim Digic IV procesorjem in algoritmi so fotografije v slabih svetlobnih pogojih čistejše kot pri prehodnih kamerah. Najboljše pri kameri IXUS 870 pa je, da vam bo dobro družinsko fotografijo naredila že na povsem avtomatskih nastavitvah.

 

V kolikor vam avtomatika vseeno ni po godu, lahko kamero upravljate v »ročni avtomatiki«, kjer lahko prenastavljate prav vse funkcije razen zaslonke in časa. Morda se bo kdo te funkcije posluževal samo zaradi tega, ker bi se mu drugače zdelo preveč enostavno narediti fotografijo za družinski album.


Kamera IXUS 870 IS preživi tudi bližnje srečanje s snegom brez posledic. (fotografija je slabše kvalitete, ker je fotografirana s telefonom)

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com