Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon MP-E 65 mm f/2,8 / Specialni objektivi

Avtor:Matjaž Intihar
02.01.2006 14:35

 

Canon ima v svoji bogati paleti kar nekaj zelo specifičnih objektivov. Torej objektivov, ki so namenjeni posebni uporabi in niso uporabniško primerni za vse vrste fotografije. Med njimi sem izbral tri, ki vsak na svojem področju nudijo določeno specifično prednost pred klasičnimi univerzalnimi objektivi. Seveda so uporabni le za redke fotografe. A prav je, da se z njimi seznanimo, saj lahko le tako spoznamo nekaj novega. Zavedati pa se je tudi treba, da je današnja velika množica fotografov hitro postavljena pred dejstvo “prinesti dobro” fotografijo. Marsikdaj pa s klasičnimi objektivi po tehnični plati ne gre oziroma bi lahko z njimi posneli boljšo fotografijo.

 

Objektiv je zaradi svojstvene konstrukcije mnogo večji od klasičnih makro objektivov. Premer 81mm, Dolžina 98mm, teža 710g.

 

Prvi izmed posebnih objektivov, ki sem ga preizkusil, je makroobjektiv MP-E 65 mm f/2,8. Čeprav na prvi pogled niti ni videti, pa je ta objektiv namenjen zelo ozki uporabi. Omogoča fotografiranje motiva v razmerju od 1 : 1 do 5 : 1. Torej omogoča povečavo do kar petkrat. Toda objektiv 65 mm ima zaradi te specifične moči veliko omejitev, da ga ne moremo uporabljati v druge namene. Nima obroča za ostrenje, zato ga premikamo s kamero vred od ali do motiva.

 

Ima pa svoje velike prednosti pred drugimi objektivi, s katerimi želimo delovati v makropodročju. Klasičnim objektivom dodajamo predleče, da se lahko približamo makrofotografiji, ki se začne šele od območja zajema 1 : 1. A s pomočjo predleče izgubljamo na kakovosti optike. Druga možnost so vmesni obročki. A ti odvzamejo veliko svetlobe in z njimi je treba v večini primerov fotografirati z dodatnimi makrobliskavicami ali pri visoki občutljivosti oziroma z dolgimi časi osvetlitve. Toda kljub tem možnostim pa nam niti klasični makroobjektivi, ki jih lahko tudi še uporabimo za klasično fotografiranje, ne omogočajo kakovostne fotografije pri povečavi nad 1 : 1.

 

 

Objektiv je povsem namenski saj nima obroča za ostrenje.

 

Objektiv MP-E 65 mm f/2,8 pa pokaže svojo moč prav v tem elementu. Ne potrebuje ne predleč, ki dodajajo nove napake lečam, niti vmesnih obročkov, ki odvzamejo veliko svetlobe, da bi bil to pravi makroobjektiv. Še toliko več. Brez dodatnih pripomočkov nam omogoča povečavo motiva v razmerju 5 : 1 in še vedno lahko fotografiramo pri nastavljeni nizki občutljivosti tipala in krajših časih osvetlitve. Seveda pa je pri delu s tem objektivom obvezno stojalo.

 

 

Pri povečavi 1:1 je še zadovoljivo kompakten. V tem primeru obroča z navojem za sojalo ne bi potreboval.

 

 

Pri povsem iztegnjenem objektivu pa je povečava motiva kar 5:1. Tu pa pride obroč z navojem za stojalo še kako prav. Teža je za navoj kamere le prevelika.

 

 

Objektiv je sestavljen iz 10 leč v 8 skupinah.

 

 

Šele na kameri vidimo njegovo pravo velikost.

 

 

Premer filtra je 58mm. Iz sprednje strani pa na kameri objektiv deluje kot kakšen močan tele objektiv.

 

 

Fotografirano v razmerju 1:1. Za makro fotografijo potrebujemo veliko količino svetlobe. Še toliko bolj, če želimo veliko globinsko ostrino. 1/100sek., f/9, 1600ISO.

 

 

Fotografiranje je močno oteženo, saj ni obroča za ostrenje. 1/4sek., f/16, 1600ISO.

 

 

Razmerje 5:1. Brez dobrega stojala in dviga zrcala pred proženjem pri taki povečavi ne gre. 1/8sek., f/11, 1600ISO.

 

 

Fotografirano v razmerju 1:1. 1/250sek., f/11, 1600ISO. Globinske ostrine je zaradi bližine kovanca, samo nekaj cm izredno malo.

 

 

Razmerje 5:1. 1/125sek., f/5, 1600ISO.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com