Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon PowerShot A400

Avtor:Matjaž Intihar
19.08.2004 18:00

Digitalne foto kamere so vse boljše in tudi tiste najcenejše nam že tudi za družinskega fotografa zagotavljajo dobro uporabnost in kakovost slike.

Ob prvem pogledu na A400 lahko rečem, končno. Canon je tudi v ta najnižji razred zoom objetivov dodal kamero, ki je všečna že na prvi pogled. Ko pa kamero primeš v roke pa končno prepriča. Solidna izdelava in materiali nič več ne dajejo občutek cenenosti. Dobro se jo drži v roki pogled na zadnji del kamere pa nam tudi da vedeti, da kamera ne nudi malo. A400 sicer ni zamenjava za A310, saj je le ta z fiksnim objektivom. Vendar je vseeno nekaj osnovnih primerjav možno narediti.

Nič več ni čudno oblikovanega drsnega pokrova objektiva na sprednji strani. Sedaj je kamera veliko bolj čisto oblikovana in všečna. Tudi gumbi in ikone na zadnji strani doprinesejo k dobremu občutku. Gumb za vklop so prenesli na zgornji del kamere, dodali pa so štrifunkcijski gumb na katerem je sedaj tudi možnost direktnega preklopa na scenske nastavitve in zajem videa. Tudi A400 ima sedaj Print/Share nastavitveni gumb za direktno hitro povezavo s tiskalnikom. Mikrofon se je iz zadnje strani na A310 umaknil na zgornjo stran. Zaslon je sicer ostal velikosti samo 1,5 inča, vendar ima skoraj še enkrat večjo ločljivost 115.000 točk.

A400 je kamera z 2,2X-nim zoom objektivom. Razpon goriščnic je od 5,9mm (45mm) do 13,2mm (100mm). Torej smo omejeni v širokem kotu in bo fotografiranje v manjših prostorih omejeno. Digitalnega zoom-a ima kamera 3,2X. Svetlobna moč objektiva pa je v celotnem razponu goriščnic enaka, 1:3,8.

Ob vklopu kamere opazimo, da nam kamera ponuja vse glavne nastavitve vidne na njemu, lahko jih tudi izklopimo ali pa izklopimo zaslon, da varčujemo z baterijami. V kameri sta samo dve AA bateriji. Lastnost MENU in FUNCTION nam ponujate večino možnosti in nastavitev kot jih poznamo iz A75, A95. Odzivnost na pritisk gumbov pa je počasnejša. Toda ve se, za koga je kamera namenjena in kaj ponuja v svojem cenovnem razredu.

Zanimivo, da je Canon tudi v to dokaj veliko kamero ponudil SD spominsko kartico. Kompatibilnosti je tako z ostalimi kamerami razen IXUSi konec.

Kamera bo našla svoje uporabnike med manj zahtevnimi družinskimi fotografi. Njena uporabnost in kakovost slike jih bo več kot zadovoljila.

Primeri slik:

Oblika A400 se je močno spremenila glede na A310.

Tudi zadnji del nam ponuja več.

Objektiv gre samo en centimeter iz ojišja. Kar je dobro. Saj je s tem manj možnosti, da ga poškodujete.

Zadnja stran nam ponuja ker nekaj novosti v najnižjem A razredu. Zelo dobrodošle so hitre možnosti nastavitev scenskih avtomatik in videa, kar pri A310 nimamo. Dodan je še Print/Share gumb. Canon vse bolj poudarja potrebo po takojšnjem izpisu fotografij. Tu nam že ponuja svoje sublimacijske in bubble jet tiskalnike z možnostjo takojšnjega priključka in prenosa podatkov ter tiskanja.

V kameri sta dve AA bateriji in nekaj novega za Canon. SD spominska kartica je sedaj tudi v kameri z večjim ohišjem.

Tudi A400 nam ponuja dobro barvno zasičenost in kontrast. Primerjave v kakovosti slike s prej preizkušenim A95 pa seveda ne more biti.

5,9mm (45mm ekv. 35mm). Pozna se, da nam objektiv ne ponuja širokega kota zajema motiva. S tem smo močno omejeni pri fotografiranju iz bližine tako zunaj kot v notranjih prostorih.

13,2mm (100mm ekv. 35mm) 2,2X-na sprememba goriščnice je dobrodošla. Motiv se da kar zadovoljivo približati.

Tudi 3,2X-ni digitalni zoom nam je lahko v pomoč. Seveda pa se kakovost slike močno poslabša. Vendar motiv smo si vsaj lahko približali in viden je marsikateri zanimiv detalj.

Za klasično družinsko ali popotniško fotografijo pa sploh ni dileme. Če od kamer nižjega razreda ne pričakujete preveč, boste več kot zadovoljni s kakovostjo fotografije. Barve in kontrast so odlični. Malo bolj šepa ostrina iz centra in zamik barv na robovih.

Programska avtomatika nam tudi v A400 pomaga kakovostno posneti motiv tudi v svetlobno zahtevnejših pogojih.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com