Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon PowerShot A610 in PowerShot A620 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.01.2006 12:37

 

Canon hitro prenavlja in dopolnjuje serijo PowerShot A. Le ta je namenjena fotografom, ki šele vstopajo v digitalno fotografijo in potrebujejo dobro kamero za družinsko in popotniško fotografiranje. Poleg osnovne kamere A410, ki je vstopna kamera razreda A namenjena za manj zahtevnega fotografa, sta sedaj tu še dve novi, ki sta namenjeni že bolj zahtevnim družinskim fotografom. To sta kameri PowerShot A610 in PowerShot A620 kateri zamenjujeta model kamere A95 in danes počasi že tudi A510 in A520.

 

Novi kameri sta ohranili podobnost s prejšnjo obliko, le da sta opazno večji in težji od A510 in A520 in podobni z A95. Tako sta kameri zopet dobili nazaj velikost in težo kamer dveh generacij nazaj, predhodnici A510/A520. To sta bili kameri A75/A85. Kameri A610/A620 sedaj uporabljata štiri AA baterije, namesto dveh v A510/520. Zoom je 4X-ni, goriščnice še vedno ostajajo od 35 do 140mm (ekv.35mm). In prav ta lastnost, 4X-ni zoom, da eno izmed večjih prednosti pred konkurenčnimi kamerami. Objektiv s 4-kratno optično povečavo je zasnovan na Canon-ovi tehnologiji Glass Moulded Optics (Gmo), ki omogoča kakovostne slike ob manjši velikosti objektiva kot običajno.

Veliko lastnosti pa je ostalo enako kot pri obeh predhodnicah, dodali so samo večje število točk A620 (7,1M točk), A610 (5M točk) in vrtljiv zaslon, ki je pri obeh prenesen iz A95.

 

 

Kameri imata identične mere 100,5 x 66 x 49mm in težo 235 gramov.

 

Osnovne lastnosti

 

Kot prvo! Sploh ni pomembno kaj nam tako v uporabniškem kot kakovostnem smislu ponujajo predhodnice A510, A520 in A95. Razvoj kamer gre še vedno hitro naprej in novim se starejše hitro umaknejo iz polic. Sedaj sta tu novi kameri namenjene enakemu uporabniškemu razredu. Zato opisovati ali brati primerjave med njimi nima nobenega smisla. Canon je prenovil svojo A serijo in pomembne so samo novosti in prednosti ter uporabniška vrednost novih kamer.

 

Ohišje kamer je prevlečeno s plastiko, pod njo pa se skriva plastična/aluminijasta konstrukcija ohišja. Kameri imata identične mere 100,5 x 66 x 49mm in težo 235 gramov, katera pa je krepko čez 300g, ko vstavimo v kamero še štiri baterije tipa AA. Tudi po drugih karakteristikah sta kameri A610 in A620 skorajda identični. Edine razlik so v CCD tipalu enake velikosti 1/1,8 palca (A610 ima 5.0MP, A620 7,1MP), v različni barvi ohišja (A610 svetlo siva, A620 temno siva) in v hitrosti zaporednega fotografiranja (A610 2,4pns, A620 1,9pns). Vse ostalo je identično. Enak je material ohišja, enaka postavitev gumbov, enako delovanje, enaki meniji, enak video zapis, 4X-ni digitalni zoom.

 

Na sprednji strani se nahaja prednji del iskala, bliskavica, kateri lahko preko nastavitev (function) nastavimo kompenzacijo osvetlitve (+/- 2EV), lučka za pomoč pri ostrenju v slabših svetlobnih pogojih (pri vklopljenem samosprožilcu prevzame funkcijo opozarjanja časa do zajema slike), mikrofon in kot pri vseh kamerah, še objektiv z goriščnicama (ekv. 35mm format) 35 - 140 mm.

 

 

Edine razlike so v CCD tipalu enake velikosti 1/1,8 palca (A610 ima 5.0MP, A620 7,1MP), v različni barvi ohišja (A610 svetlo siva, A620 temno siva) in v hitrosti zaporednega fotografiranja (A610 2,4pns, A620 1,9pns).

 

Na vrhnjem delu kamere imamo pri obeh modelih enako število in razporeditev gumbov. Povsem desno se nahaja zvočnik, zgoraj na držalu je prožilec, okoli njega pa se nahaja vrtljiv gumb za premik goriščnice. Levo od zvočnika je še eden popolnoma vrtljiv gumb, s katerim izbiramo v kateri programski nastavitvi bomo delovali s kamero. Levo od njega je še lučka, katera nam kaže ali je kamera vklopljena ali izklopljena in še zadnji gumb, ki je namenjen vklopu/izklopu kamere.

 

Zadnja stran ohišja je uporabniku zelo prijazna in samo upravljanje z nastavitvenimi gumbi in vrtljivim zaslonom je nezahtevno. Na levi strani je 2.0 palca velik TFT zaslon s povprečno ločljivostjo 115.000 točk. Na obeh kamerah je vrtljiv in z dobro vidljivostjo motiva v temnih delih. Desno od zaslona je sedem nastavitvenih gumbov. Zgornji nam omogoča preklop med funkcijo snemanja ali pregleda že posnetih fotografij. Sledita gumba za korekturo ekspozicije (brisanje datotek) in desni za direktni prenos slike v tiskalnik. V sredini je štiri smerni okrogli gumb za premikanje po menijih, možnostjo vklopa/izklop bliskavice, rotiranje fotografije, makro izbiro in MF (ročnim ostrenjem). Znotraj tega gumba je še FUNC./SET gumb za vstop v Function nastavitev (glavne nastavitve za zajem slike) in potrditev izbire. Povsem spodaj pa je gumb za izbiro delovanja in prikaza nastavitev na zaslonu ter gumb za vstop v MENU.

Povsem zgoraj je še iskalo in ob njem dve lučki za kontrolo ostrenja in delovanja bliskavice.

 

 

Enak je material ohišja, enaka postavitev gumbov, enako delovanje, enaki meniji, enak video zapis, 4X-ni digitalni zoom.

 

Na spodnji strani ohišja se nahaja navoj za stojalo in vratca pod katerimi so štiri AA baterije.

 

Na desni stranski strani se na vrhu nahaja izboklina z luknjo, ki je namenjena za zapestni pašček, v sredini za plastičnimi vratci so USB, A/V izhod in DC priključek za napajanje kamere (polnjenje baterij v kameri ni možno) in spodaj vratca za katerimi je ležišče za SD pomnilno kartico.

 

Leva stranska stran je zaradi vrtljivih vratc povsem prazna.

 

 

PowerShot A610.

 

CCD tipalo pri A610 in A620 je veliko 1/1,8 palca. A610 ima ločljivost tipala 5.0 milijona točk, A620 pa 7.1 milijona. Ločljivost efektivnega zapisa fotografije je pri A610 je 2592x1944 točk, pri A620 pa 3072x2304 točk. Obe kameri imata maksimalno ločljivost snemanja video zapisa 640 x 480 točk s 30 fps (pri tej ločljivosti lahko snemamo neprekinjeno 30sekund) pri nižjih dveh (s 15fps) pa 3minute. Možna nastavitev občutljivosti tipala je od 50 do 400ISO.

 

Objektiv je za ta razred kamere še vedno nekaj posebnega, saj premore 4-kratni optični zoom. Razpon goriščnic je med 7.3 ��" 29.2 mm (ekv. 35mm je 35 ��" 140 mm). Svetlobna moč objektiva je v tele območju solidna, f/4.1, v širokem kotu pa zadovoljiva f/2.8.

Objektiv je dobro zaščiten v ohišju. Prav tako prednja leča, ki je skrita za trdnima lamelama.

 

Avtomatsko ostrenje. Pri A610 in A620 lahko ostrimo v centralnem, FlexiZone in AiAF načinu, kjer nam kameri s samostojno izbiro točk ostrita v eni izmed devet točk ostrenja. Kameri imata tudi prednastavljeno ročno ostrenje. V ročnem načinu ostrenja (vklopimo ga preko funkcije v MENU in na okroglem štiri funkcijskem gumbu) imamo tudi možnost povečave dela motiva. S tem je ostrenje močno olajšano in v makro območju z uporabo stojala zelo uporabno. Kameri imata tudi lučko, ki nam osvetli motiv v slabših svetlobnih pogojih. Ostrenje je tudi pri teh pogojih dobro. Ostrimo lahko od cca. 50cm oddaljenosti od motiva v normalnem načinu AF ostrenja in od 1cm pri makro ostrenju.

 

 

PowerShot A620. Na zunaj se kameri razlikujeta le v barvi in napisu 610/620.

 

Merjenje svetlobe lahko kameri ocenjujeta v spot, center ali multi načinu. Sistem iSAPS, ki analizira dejavnike pri kompoziciji, kot je nastavitev povečave in osvetljenosti, s čimer predvidi, kakšne vrste fotografija bo posneta, deluje kot vgrajeni fotografov pomočnik. Rezultat je hitrejše samodejno ostrenje, bolj natančno samodejno osvetljevanje ter uravnavanje bele barve.

 

Iskalo. Kdor pri digitalnih kompaktnih kamerah, še vedno gleda na motiv skozi iskalo bo bil pri seriji A zagotovo zadovoljen. Kamere iz te serije ga ponujajo. Vendar se skozi iskalo vidi samo cca. 80% motiva in ni možnosti nastavitve dioptrije. Iskala v kompaktnih kamerah nižjega razreda pa tako ali tako vse bolj izgubljajo svoj pomen. Dobro pa je, da ta možnost obstaja. Kamera prislonjena k očesu in njeno trdno držanje, nam v slabših svetlobnih pogojih in daljših časih osvetlitve omogoča posneti manj stresen posnetek. In brez uporabe TFT zaslona še močno hranimo energijo iz baterij.

 

TFT zaslon je malo večji kot pri predhodnicah. Sedaj je velikosti 2.0 palca in premore zelo povprečnih 115.000 točk ločljivosti. Nastavitev svetlosti zaslona ni mogoča. Nam pa zaslon nudi odličen pogled na motiv pri slabi svetlobi, ker pa ga lahko vrtimo, ga lahko tudi zaščitimo med nošenjem v torbici, ter premikamo pozicijo v močni svetlobi. S tem si olajšamo pogled na motiv. Na zaslonu si ob fotografiranju prikličemo večino pomembnih funkcij (ni histograma, a v tem razredu je tako ali tako za malo uporabnikov uporaben). Pri pregledu fotografij pa si lahko ogledamo vse glavne nastavitve s katerimi fotografiramo, vključno s histogramom.

 

 

Za plastičnimi vratci so USB, A/V izhod in DC priključek za napajanje kamere (polnjenje baterij v kameri ni možno) in spodaj vratca za katerimi je ležišče za SD pomnilno kartico.

 

Bliskavica vgrajena v kameri je na levi zgornji strani. S prstom jo težje zakrijemo, ker ima izbočen oster rob in nas s tem opozarja na možno prekrivanje svetlobe. Bliskavico lahko kontroliramo z osnovnimi nastavitvami. Vkop/izklop bliskavice, avtomatsko proženje, redukcijo rdečih oči in izbiro sinhronizacije zavese zaklopa (seveda, v kompaktnih kamerah elektronsko), ter korekturo +/-2EV.

Bliskavica je za namen družinske fotografije povsem uporabna. A vedeti je treba, da nam na oddaljenosti motiva nad 2m kamera že začne dvigovati ISO in s tem dobimo na slikah več izraženega šuma.

Kameri A610 / A620 sta eni redkih v tem cenovnem in uporabniškem razredu katerima lahko dodamo dodatno bliskavico. Bliskavica HF-DC1 z vodilnim številom 18 (ISO 100) omogoča učinkovito fotografiranje pri nočnem snemanju in v prostorih. Nastavi se lahko tri stopnje moči bliskavice glede na vrednost zaslonke. Bliskavico HF-DC1 se priključi na kamero prek dodatnega nosilca, ki omogoča tudi hkratno pritrjevanje kamere in bliskavice na stojalo.

 

 

Kameri ohranjata klasično iskalo, katerega prednji del je nad objektivom

 

Funkcije in možnosti

 

CF pomnilne kartice se počasi umikajo iz kompaktnih kamer. Nadomešča jih SD pomnilna kartica, katero uporabljata tudi A610 in A620. V kompletu dobite 16MB (610) in 32MB (620) SD kartico. Kameri sta s popolnimi AUTO nastavitvami, kot tudi z množico funkcij namenjeni tako uporabnikom, ki bodo samo pritisnili na prožilec in zajeli želen motiv, vse druge nastavitve pa naj bi opravila kamera (AUTO način delovanja). Prav tako pa tudi uporabnikom, ki posegajo po ročnih nastavitvah (TV), (A), (M). Kameri nam omogočata še fotografiranje v funkciji program (P). Prav tako avtomatske nastavitve so še scenske funkcije. Zdaj jih ponujajo kar osem. Ti načini so ognjemet, listje, obala, sneg, podvodno (pri uporabi dodatnega vodoodpornega ohišja), otroci, hišni ljubljenčki ter nočni posnetki. Med načini fotografiranja izbiramo zelo enostavno. Zavrtimo vrtljiv gumb, ki se nahaja na vrhnjem delu kamere in že smo spremenili način fotografiranja.

Nepogrešljiva funkcija v kompaktnih kamerah je zajem video zapisa. Obe kameri pa imata tudi funkcijo za ogledovanje slik (preview).

 

 

Zoom je 4X-ni, goriščnice še vedno ostajajo od 35 do 140mm (ekv.35mm). In prav ta lastnost, 4X-ni zoom, da eno izmed večjih prednosti pred konkurenčnimi kamerami.

 

Najdaljši osvetlitveni čas je 15 sekund, najkrajši 1/2500, kar je v sončnih dneh in svetlih motivih še kako dobrodošlo. Osvetlitev lahko korigiramo v razponu +/-2EV v vseh načinih fotografiranja razen v AUTO funkciji, kjer kamera deluje povsem avtomatsko.

 

Merjenje svetlobe poteka preko TTL merjenja z možnostjo merjenja po celotni površini, v več segmentih, v spot ali v centralnem načinu.

 

Merjenje avtomatskega ostrenja in osvetlitve zaklenemo s polovičnim pritiskom na prožilec. Osvetlitev lahko korigiramo za +/-2 EV stopnji. V funkcijskem meniju lahko v katerem koli načinu fotografiranja spreminjamo ločljivost fotografije in tudi kompresijo (JPEG). JPEG je tudi edina možnost zapisa fotografije.

 

Za korekturo bele barve (WB) imamo nekaj svetlobnih nastavitev (TTL Avto, Dnevna, Oblačno, Umetna luč, Fluorescenčna, Halogen, podvodni in ročno nastavitev).

 

 

Izbočeno držalo na desni strani nam omogoča dober oprijem in držanje kamere.

 

Samosprožilec vklopimo v funkcijskem meniju. Nudi nam možnost nastavljanja na 2 ali 10 sekund in še »custom« (nastavitev po želji) nastavitev samosprožilca. Lahko ga nastavim tako, da naredi posnetek takoj ko pritisnemo na sprožilec ali pa po 1,2,3-10 sekundah zakasnitve. Lahko določimo tudi, koliko posnetkov hočemo, da kamera naredi (od 1 do 10 posnetkov) s to funkcijo samosprožilca. Nastavitve vklopa ali izklopa lastnosti redukcije šuma nam kameri ne omogočata. Ta funkcija se vključi avtomatsko pri daljših časih osvetlitve (nad 1,3 sekunde).

 

4-kratni optični zoom, lahko nastavljamo v 7 stopnjah, od najmanjše pa do največje vrednosti. Poleg optičnega zooma, lahko uporabimo pri obeh kamerah tudi 4X-ni digitalni zoom.

 

S pomočjo možnosti DPOF lahko nastavimo možnost izpisa datuma na sliki. Kot vse novejše kamere Canon imata tudi A610 in A620 funkcijo PictBridge, ki omogoča direktni iztis fotografij preko tiskalnika na papir.

 

 

Na vrhnjem delu kamere imamo pri obeh modelih enako število in razporeditev gumbov.

 

Že posnete fotografije si lahko ogledamo, s premikom gumba Preview. Na zaslonu se nam izpiše večina podatkov, od imena datoteke, imena mape v katero kamera shranjuje, ISO, WB, zaslonke, časa proženja, vklop bliskavice, EV stopnjo (tudi bliskavice), histogam, ločljivost, uro, datum. Lahko si prikažemo 9 malih sličic naenkrat ali pa s pomočjo gumba za nastavitev zoom-a izberemo povečavo slike. Sliko lahko povečamo do 10-kratne povečave in s tem vidimo dovolj detajlov, ki smo jih zajeli na fotografiji. Serija A nam omogoča DPOF lastnost priprave fotografije za tisk, zapis podatkov je v EXIF 2,2 zapisu. Možnosti spreminjanja (izrez, sprememba ločljivosti) posnete fotografije nam ne ponuja nobena kamera v seriji A. Lahko samo zaklenemo sliko in jo zaščitimo pred brisanjem, obrnemo za 90 stopinj ali dodamo zvočni zapis k sliki.

 

Kameri sta po vklopu v cca. dveh sekundah pripravljene na proženje. Odziv prožilca je za kamero nižjega razreda (torej od teh kamer ne pričakujete preveč) hiter. Prav tako v dobrih svetlobnih pogojih samo ostrenje. V slabih pa tako kot pri večini kompaktnih kamer, pri bolj oddaljenih motivih povprečen. Fotograf se mora v slabih svetlobnih pogojih naučiti izbrati v motivu svetlejši in bolj kontrasten del.

Od širokega do najbolj ozkega kota objektiv potrebuje manj kot dve sekundi. Približno toliko časa kamera potrebuje za shranjevanje podatkov v polni kakovosti in ločljivosti (seveda je močno odvisno od hitrosti pomnilnega medija). Hitrost pregleda slik je odvisna od hitrosti pomnilnega medija in ločljivosti slike. A je tudi pri najvišji ločljivosti in najmanjši kompresiji potreben le delček sekunde za pomikanje med slikami. V najmanjši ločljivosti in najmočnejši kompresiji, pa komaj opazimo, kdaj se je slika zamenjala.

 

Baterije v obeh kamerah so razreda AA. Kameri potrebujeta 4 AA baterije za delovanje. Od njihove kapacitete in kakovosti je odvisno koliko posnetkov lahko naredimo s kamero. Z 2000mAh baterijami mi je uspelo posneti več kot 250 posnetkov. Seveda je število posnetih fotografij močno odvisno od količine časa, ki smo ga namenili za pregled posnetkov oz. za čas, ko je bil zaslon vključen, mi pa nismo naredili nobenih posnetkov.

 

 

Zaslon lahko obrnemo v kamero in ga na tak način tudi zaščitimo. Prednost zaslona na obeh kamerah je tudi v tem, da je vrtljiv. S to lastnostjo fotograf pridobi na uporabniški vrednosti.

 

 

Zadnja stran ohišja je uporabniku zelo prijazna in samo upravljanje z nastavitvenimi gumbi in vrtljivim zaslonom je nezahtevno.

 

 

Na spodnji strani ohišja se nahaja navoj za stojalo in vratca pod katerimi so štiri AA baterije.

 

 

Kot večina kompaktnih kamer tudi 610/620 uporabljata SD pomnilne kartice,

 

 

Kameri A610/A620 sedaj uporabljata štiri AA baterije, namesto dveh v A510/520.


$$PAGE$$

Kakovost slike

 

Še do nedavnega najtežji del vsakega preizkusa. Vedno poudarjam, da je ocena kakovosti slike močno subjektiven faktor vsakega posameznega gledalca posebej. Če gledam kakovost slike pri teh dveh kamerah iz oči uporabnika DSLR kamere, potem bi lahko nad kakovostjo samo zamahnil z roko.

Če pa na kakovost slike pogledam z očmi družinskega uporabnika lahko hitro rečem, dobre so. Vendar tudi to ni realnost zapisanih besed.

Med obema kamerama iz pogleda »povprečnega« družinskega fotografa ni bistvenih razlik v kakovosti slike. Še največje so iz pogleda možne povečave fotografij zaradi različnih ločljivosti tipal.

A610 in A620 se bistveno razlikujeta samo v ločljivosti. In po tem se tudi opazi razlika v kakovosti fotografije med njimi. Samo višja ločljivost je na strani A620. A to opazimo samo pri večjih povečavah. Tipalo je v obeh kamerah enake velikosti 1/1,8 palca. Na nekaterih fotografijah se opazi že znana prednost večjih točk na tipalu. A610 ima manj točk na enako veliki površini. S tem je lahko točka, ki zajema svetlobo večja, sprejme večjo količino elektronom ob osvetlitvi in posledično je slika v fazi procesiranja sestavljena iz večje količine podatkov. Predvsem se to opazi pri fotografiji zajeti pri 400ISO občutljivosti. A610 ima malenkost manj šuma kot A620. Na preizkusnih fotografijah v nadaljevanju in ob pogledu na zaslonu v 1:1 primerjavi je razlika v zapisu skoraj identična. Vendar vedite, te razlike na fotografijah 10x14 ali 13x18cm, družinski fotograf ne opazi. Bolj se opazi razlika v ločljivosti zapisa pri povečavi na 20x25cm. Tu je A620 zaradi višje ločljivosti v prednosti.

 

Za končno oceno kakovosti slike bom zapisal takole. Kakovost slike je močno odvisna tudi od svetlobe, ki pade v kamero v tistem trenutku. Če je močno direktno odbita, bo do kromatske aberacije (zamika barv) na robovih prišlo zelo hitro in slika se nam bo zdela slabša. Vendar pa tega efekta napak leč ti dve kameri skoraj ne izražata. Digitalno nam prinaša še veliko neznanega prav v načinu zapisa svetlobe. Zgrešimo osvetlitev za pol zaslonke in fotografija je lahko vidno drugačna od pravilno osvetljene. To so malenkosti, ki vplivajo samo na odločitve tistih, ki si datoteke iz teh kamer močno povečujejo na računalniških zaslonih. Na ta način le redki dobijo ustrezen zaključek. Če si pogledate fotografije na naslednji strani iz oči družinskega fotografa in si jih daste iztiskati v velikosti 13x18cm, opaznih razlik ni. Če pa jih vi sami ali vaš izdelovalec fotografij še dodatno tonsko obdela, bo večina fotografij tudi tistih nepravilno zajetih odlične kakovosti.

 

A610 lahko zadovolji vse, ki si ne povečujete fotografij preko 20x25cm.

 

A620 pa vse tiste, ki si želite še malo večje povečave ali pa večkrat opravite izrez fotografij v računalniškem programu.

Tako nas proizvajalec drži v večni dilemi. Za kaj se odločiti? In tu je prednost Canon-a. V enakem razredu imate možnost izbire dveh močno podobnih si kamer. Pa vseeno z nekaj cenovne in tehnične razlike, da razmišljate pri izbiri med njima.

Šuma tudi pri daljših časih osvetlive ni veliko. Funkcija avtomatske redukcije šuma (nad 1,3 sek.) dobro opravi svoje delo. Opazen pa je pri 400ISO in slabših svetlobnih pogojih, kjer bi za nestresenost posnetkov že potrebovali stojalo. Tako ostrina kot merjenje svetlobe, hitrost spreminjanja goriščnice in ostrenja so povem zadovoljujoči.

Po predstavljenih fotografijah lahko opazite, da so zajete fotografije za domeno družinske fotografije več kot odlične. Če si fotografije izpisujete v fotolaboratoriju ali na sublimacijskem Canon SELPHY tiskalniku, priporočam delno Unsharp korekturo. Za kapljične tiskalnike serije PIXMA pa le minimalno.

 

Če boste kameri izbirali za družinsko fotografijo in še kaj več, ne boste zgrešili če kupite eno izmed njiju. Goriščnica 140mm (ekv. 35mm) nam kamero tudi že postavlja v popotniški razred. Kakovost slike je dobra še toliko bolj, če niste pikolovski in si fotografij ne povečujete preko mere na računalniškem zaslonu. Za normalne foto povečave 13 x 18 cm, pa bo izdelek za v foto album povsem zadovoljiv. Če pa boste na fotografiji naredili potrebne tonske korekcije in po potrebi dodali malo ostrine z filtrom "Unsharp", pa bo zadovoljstvo nad izpisano fotografijo v fotolaboratoriju še toliko večje. Ti dve nujni lastnosti iz vsakega digitalnega zapisa kot včasih iz filma pa vam opravijo tudi v vsakem fotolaboratoriju.

 

 

PowerShot A610, 100ISO.

 

PowerShot A620, 100ISO.

 

PowerShot A610, 100ISO.

 

PowerShot A620, 100ISO.

 

PowerShot A610, 100ISO.

 

PowerShot A620, 100ISO.

 

100ISO. 610 (levo) ima malenkost manj šuma. V vseh zgornjih izrezih dajejo zapisi iz A610 občutek kakovostnejšega zapisa.

 

PowerShot A610, 400ISO.

 

PowerShot A620, 400ISO.

 

PowerShot A610, 400ISO.

 

PowerShot A620, 400ISO.

 

PowerShot A610, 400ISO.

 

PowerShot A620, 400ISO.

 

400ISO. Podobno zanemarljiva razlika v kakovosti zapisa kot pri 100ISO. Se pa opazno poveča šum pri obeh kamerah. Bistvena razlka med kamerama je iz pogleda zapisa, samo višja ločljivost PowerShot A620 in s tem možne večje povečave slike.

 

PowerShot A620, 100ISO.

 

PowerShot A610, 100ISO. Tudi v tonskem zapisu in v zasičenosti barv ni razlik.

 

PowerShot A610.

 

PowerShot A620.

 

Kameri nam omogočata več direktnih nastavitev glede različnosti tonskih zapisov. V tem primeru je v (Function) nastavitvah, uporabljena lastnost "Vivid" bolj zasičenih barv.

 

Funkcija nevtralnih tonskih vrednosti (Neutral).

$$PAGE$$

Za konec

 

Iz katerega koli kota pogledamo ti dve kameri, je končna odločitev za nakup močno pogojena z imenom kamere in s ceno. V svetu foto kamer je ime Canon visoko cenjeno. Ne čudi, da so v svetovnem merilu po prodaji kamer na prvem mestu (pri nas imajo skoraj neverjetni 35% tržni delež). Imajo množico zanimivih modelov in ob pravem času modele kamer tudi menjajo. Obenem pa kupcu ob uglednem imenu, za primeren denar nudijo še ravno toliko, da ga prepričajo v "pravi" nakup. Pri teh dveh kompaktnih kamerah je glavni magnet 4X-ni optični zoom. Konkurenca ga še nima. Je pa zelo uporaben, kar vam lahko pokažejo tudi prikazane fotografije. In za domeno družinske ali občasno popotniške fotografije so pri Canon zopet ob pravem času pokazali nekaj več. Za obe kameri pa nam že ponujajo kar nekaj dodatne opreme.

 

A610 nam ponujajo za cca. 75.000 SIT. To je že tisti znesek, ki kaže, da kamera nudi nekaj več. Sicer pa. Na kameri piše Canon. Kar za marsikaterega kupca že v osnovi pomeni odlično kakovost. Se ve. Za določen denar, razred kamer in namen fotografiranja. Tisti, ki pogledajo najprej na ceno in nato na uporabnost digitalne kamere brez, da bi izbirali tudi med A610 ne morejo. Ima Canon v tem segmentu kamer le premočno orožje za spopad s hudo konkurenco.

 

A620 je že naslednja uspešna zgodba. Ta oblika kamere večino prepriča, da si kamero ogledajo. In če jim pri konkurenci ni nič kaj dosti bolj uporabnega in imajo raje malo večjo zalogo točk kot 5.0MP (A610) potem jih kamera A620 hitro prepriča. Tudi cena cca. 85.000 SIT ni pretirana za ta razred, predvsem pa prednjači naprednost, uporabnost in kakovost kamere.

 

Počasi pa se kompaktne digitalne kamere vse bolj približujejo tistemu za kar so namenjene. Še danes marsikateri uporabnik kamer tega razreda misli, da bi mu kamere za ta denar morale nuditi tako visoko uporabnost kot vrhunsko kakovost. Saj nastavitve obstajajo in še cena iz pogleda analognih kamer za marsikoga ni majhna. Vendar to kar poudarjam že nekaj let se vse bolj približuje. Kompakt je samo kompakt. Za kaj več, bo treba seči bolj globoko v žep, oziroma preiti kar na DSLR kamere. Vemo koliko fotografov pa tako kakovost sploh potrebuje. Zato nas bodo proizvajalci kar lepo držali tako na uporabnosti in predvsem kakovosti kot jih današnje kompaktne kamere ponujajo. Med drugimi tudi v tem testu predstavljeni kameri. Dodam lahko samo še! Za to ceno, glede uporabnosti kot kakovosti ponujata kameri zelo veliko. Vendar se ve. Če ste preveč zahtevni in od kamer iz najnižje stopnice Canon kamer, kar A razred pri njih tudi je zahtevate preveč, potem je v veliki meri napaka kar pri vas samih in vaši izbiri kamere za vaš namen fotografiranja.

 

Moram pa opozoriti na sledeče. Kameram v osnovni verziji (pri nekaterih prodajalcih je drugače, saj nudijo svoje komplete) niso priložene akumulatorske baterije in ne polnilec. Torej vas dodatni strošek nekaj tisočakov še čaka, kar vas lahko pri izbiri kamer tudi zavede. Kamere, ki imajo v kompletu polnilec in akumulatorske Li-Ion baterije izgledajo na začetku dražje. Vendar po potrebnem nakupu baterij in polnilca ugotovite, da temu ni tako. No to samo v opozorilo glede zapisanih cen. Res pa je, da v tem razredu kot so kamere serije A, niti ni veliko proizvajalcev in kamer ki bi akumulatorske baterije in polnilec že ponujale. Tu se znajdejo napredni trgovci, ki vam sami naredijo zanimive komplete. In pri marsikateremu lahko tudi pri kamerah A610 in A620, za enak denar dobite zraven še zmogljivejšo pomnilniško kartico, baterije in polnilec.

 

35mm

 

35mm izrez 1:1. Levo 610, desno 620. Tudi pri oddaljenem motivu lahko opazimo, da nam tipalo z višjo ločljivostjo ne prinaša nikakršne prednosti glede ločljivosti zapisa risbe. Fotografija iz A610 nam pokaže več detajlov.

 

35mm izrez 1:1. Levo 610, desno 620. Pri obeh kamerah, je na robovih slike zamik barv minimalen.

 

35mm izrez 1:1. Levo 610, desno 620.

 

140mm izrez 1:1. Levo 610, desno 620.

 

140mm izrez 1:1. Levo 610, desno 620. Kakovost zapisa je na strani A610.

 

4X-ni digitalni zoom.

 

4X-ni digitalni zoom izrez 1:1. Levo 610, desno 620.

 

35mm osnova. Še enkrat več se lahko prepričamo, da pri kompaktnih kamerah s tipali velikosti 1/1,8 palca visoka ločljivost tipala ne zagotavlja tudi višje kakovosti zapisa. To smo spoznali že tudi pri drugih preizkusih.

 

Izrez 1:1. Levo 610, desno 620.

 

Izrez 1:1. Levo 610, desno 620.

 

50mm osnova.

 

Izrez 1:1. Levo 610, desno 620. Da pa je kakovost zapisa odvisa tudi od tonskih vrednosti motiva, pokaže ta rezultat. A620 v tem primeru pokaže lepši zapis.

 

V makro funkciji se lahko motivu približamo na 1cm.

 

Iskalo je kljub majhnosti in brez možnosti nastavitve dioptrije zadovoljivo. Paralakse tudi pri 140mm in 4X-nemu digitalnemu zoom-u, ne boste opazili. Brez težav lahko tudi pri daljših goriščnicah preko iskala pravilno zajamete želeni del motiva.

$$PAGE$$

 

Velikost, teža in 4X-ni zoom nam kameri že približata popotniški fotografiji.

 

Na žalost pa je 35mm širokega kota marsikdaj premalo.

 

4X-ni optieni zoom nam že omogoea zajeti marsikateri bolj oddaljeni detajl.

 

Tudi z daljšimi easi bomo dobili zadovoljive posnetke.

 

400ISO in 140mm (ekv.35mm)

 

S kamerama brez težav fotografiramo tudi v slabih svetlobnih pogojih.

 

Manj izkušene bo zelena (AUTO) programska avtomatika osvetlitve rešila vseh težav.

 

Kameri sta odlieni tudi za družinsko fotografijo.

 

Avtomatska korektura bele barve dobro opravi svoje delo.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com