Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon PowerShot D10 – digitalna trdoživka

Avtor:Matjaž Intihar
28.07.2009 10:25
Stran:

Canon nam nudi fotokamere v skoraj vseh fotografskih razredih. Le malokrat se pojavijo kot proizvajalec nišnih produktov, ki so podvojeni iz že znane serije kamer, saj si sami sebi zelo neradi konkurirajo z novimi produkti v katerem od dobro prodajanih razredov.

Tudi pri vstopu med ponudnike kamer, ki so zaščitene proti vlagi, pritisku, vodi, prahu, pesku in udarcem ni drugače. Kamera D10 je toliko drugačna, da je ne moremo postaviti ob bok serije A, SX ali IXUS, oziroma niso kamere iz teh serij samo malo dodatno zaščitili in začeli ponujati kot nov produkt. Drugi proizvajalci so naredili ravno to, čeprav imajo te zaščitene kamere povsem specifičen namen.

Kamere tega zaščitenega razreda so bolj kot ne zelo namenske in marsikateri kupec je nad izbiro teh kamer za vse namene fotografiranja hitro razočaran. Ker je namen kamere drugačen, proizvajalci manj poudarka dajo na kakovost fotografije v klasičnih normalnih pogojih in več sami zaščiti. In ko uporabnik kot edino izbiro vzame kamero iz zaščitenega razreda, je kaj hitro razočaran nad kakovostjo slike v normalnih fotografskih pogojih.

Zato je Canon že s samo obliko kamere naredil korak, da uporabnik s kamero ne bo nezadovoljen, če bo z njo fotografiral klasične družinsko, popotniške motive. Enostavno se ve, da je drugačna in hitro se navadimo, da lahko z njo rokujemo tudi bolj na trdo.

Oblika kamere je povsem samosvoja in že takoj se ve, da si jo nihče ne izbere za v prvi vrsti fotografiranje družinskih dogodkov. Še tak nepoznavalec fotokamer bo ob pogledu na to kamero začudeno pogledal obliko, občutil v roki težo in velikost, da bo takoj povprašal prodajalca, kaj je to za eno čudo.


Med kompaktnimi zaščitenimi kamerami nam je Canon že v analogni ponudbi predstavil model AS-1.

Ohišje

Kot že zapisano. V obliki je D10 povsem samosvoja. Po merah, razen v globino niti ni tako opazno velika (104x67x49mm). Teža 190g tudi ne odstopa od povprečja, je pa kamera s težo balansirana na objektiv.

Takoj ko kamero primemo v roke občutimo prvo razliko naproti klasičnim kameram. Na prednjem delu je močno zaobljena in jo je treba kar trdno prijeti, da nam ne spolzi iz rok. Na delu kjer je objektiv je kamera močno izbočena, ker ima klasičen objektiv in ne periskopskega kot Olympus in Pentax zaščitene kamere. Ker pa je objektiv s klasično premakljivimi lečami je kakovost slike opazno boljša kot pri zgoraj omenjenih konkurenčnih kamerah.


Opazna razlika v globini kamere. Levo kamera s periskopskim objektivom, desno D10.

Delovanje

Kamera ima vse nastavitvene gumbe na zgornji in zadnji strani kamere. Povsem na zgornji sta gumba za vklop/izklop kamere in prožilec. Nad zaslonom je najprej klasični Canon gumb za direktni izpis preko USB povezave na tiskalnik, premik med foto/video in različnimi programskimi nastavitvami, ter gumb za predogled že posnetih fotografij.

Zaslon je velikosti 2,5 palca, ločljivosti 230.000 točk in z zelo dobro svetilnostjo ter kontrastom, saj se na njega dobro vidi tudi pod vodo.

Na desni od zaslona so gumbi za premik goriščnic, korekture osvetlitve, bliskavico, merjenja AF, samosprožilec, funkcijski gumb za vstop v osnovne nastavitve, ter gumba za prikaz nastavitev na zaslonu ter vstop v meni.

Nastavitveni gumbi, ikone in funkcije same so klasični Canon in vsem poznavalcem kamer te znamke jih ne bo težko izkoriščati od prvega druženja naprej. Nepoznavalcu Canon kamer pa naj omenim, da so slikovni programi skriti iz gumba za preklop med foto in video načinom. Premik ločljivosti, ISO, temperature bele barve, merjenja svetlobe, tonske korekture, se skriva izza funkcijskega gumba. Za gumbom samosprožilca se skriva tudi funkcija razpoznavanja obraza in nastavitev serije posnetkov. V tej funkciji kamero postavite na določeno pozicijo, pritisnete prožilec in kamera opozarja z lučko da je pripravljena. Ko kamera v kadru razpozna obraz sama od sebe proži in snema toliko posnetkov kolikor smo določili. Zanimivo za Canon kamere je tudi možnost direktnega izpisa časa in datuma na sliko, kar lahko vklopimo preko menija.

Objektiv

Objektiv v kameri je klasične konstrukcije, v katerem se leče pri izbiri goriščnic premikajo navznoter in ven. Sicer premik ni tako močan kot pri IXUS kamerah, vendar vseeno daje boljše rezultate ostrine in kontrasta kot konkurenčne vodoodporne kamere.

Canon se je povsem osredotočil na družinske »podvodne« fotografe in tiste, ki s kamero radi opletajo po skalah in pesku. Prav zaradi možne večje ne kakovosti slike, so se osredotočili na začetni kot v svetu širokokotnikov, to je 35mm (ekv. 35mm). Še en podatek več, da kamera ni namenjena klasičnim družinskim fotografom, ki imajo širše sorodstvo strnjeno v majhni sobi ob samem zajemu slike. Kamera tudi ni namenjena podvodnim fotografom, ki se zaradi briljantne, čiste slike radi močno približajo motivu z ekstremnimi široki koti. Vseeno pa objektiv več kot zadovolji hobi fotografa, tako pod vodo, kot v drugih ekstremnih pogojih.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com