Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon PowerShot G11 – profesor med kompakti

Avtor:Matjaž Intihar
30.10.2009 10:51
Stran:

Serija G je pri Canon kompaktnih kamerah vedno veljala za najnaprednejšo z izjemo dvoletnega obdobja, ko je na tržišče prišel še zmogljivejši Canon Pro1, a ta ni nikoli doživel zamenjave. G serija se je zvrstila že vse od številke 1, preko številk 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10 pa do zdajšnjega modela s številko 11. Števila 4 je bila zaradi Japonske vraževernosti izpuščena ��" ravno tako številka 8.

Prvi model je imel 3 milijone točk. Osem modelov kasneje (G10) je imela kamera 14 milijonov točk. To pomeni, da praktično vsako leto namenijo kameram milijon točk več v primerjavi s predhodnim modelom, med G9 in G10 pa je razlika celo več kot dve milijonska. Ali to pomeni, da je kakovost slike čedalje boljša, odzivnost kamere hitrejša in delovanje poenostavljeno?

Odgovor je seveda negativen. In Canon je bil prvi, ki je to spoznal. Več milijonov točk na enaki površini tipala pomeni kvečjemu izgubo kvalitete, saj tehnologija in algoritmi za obdelavo slik v kompaktnih kamerah ne sledijo trendu naraščajočih milijonov točk. Zaradi tega se je Canon pri novem G11 odločil spustiti ločljivost tipala na "vsega" 10 milijonov točk.

Za tiste, kateri se spoznajo na tehnologijo in samo fotografijo je to napredek naprej, za tiste, ki pa ocenjujejo kamere izključno na papirju po tehničnih podatkih pa taka kamera tako ali tako ne pride v poštev. Saj kot radi pravijo "ima moja fotokamera za dobrih 100€ več MP, kar pomeni, da dela boljše fotografije."

PowerShot serija G je namenjena naprednim amaterjem, kateri vedo kako v danih svetlobnih pogojih nastaviti kamero in iz nje iztisniti največ. Seveda omogoča tudi delovanje v avtomatskih in scenskih nastavitvah, toda vprašljivo je kupiti tako drago in veliko kamero nekomu, ki jo bo uporabljal samo v avtomatskem načinu, saj iz te kamere ne bo iztisnil prav nič več kot iz nekaj sto in več evrov cenejših kamer.
G11 je primeren predvsem za uporabnike DSLR kamer, kateri pa si na potovanja ali družinske izlete ne želijo nositi vse zrcalno refleksne opreme.

Nekaj zgodovine

Ko je kamera G9 prišla na tržišče je bila zelo iskana, toda kupce je kaj kmalu začelo motiti pomanjkanje širokega kot, ne ravno najzmogljivejša baterija, LCD zaslon s premalo točkami, saj slika ni bila ostra in slaba slika v visokem ISO.

Zato so v letu dni predstavili kamero G10. G10 je dobila nov objektiv, ki ima sicer manjši razpon zuma (5-kratni optični zoom) a ima tisto, kar so uporabniki najbolj potrebovali. Široki kot z 28mm. Toda zaradi širokega kota je močno izgubil v tele območju. G9 nam je ponujala 210mm. G10 nam ponuja le še 140mm. Toda za večino uporabnikov G serije je široki kot pomembnejši od ozkega. Kljub novemu objektivu in širokemu kotu mu gre zameriti šibko svetlobno moč. Le f/2.8 v širokem in f/4.5 v tele območju je občutno manj kot je imela npr. G1 ali G6, ko je imel v širokem kotu f/2 in v tele območju f/3. To pomeni, da smo morali z G10 v tele območju v slabših svetlobnih pogojih kar hitro poseči po visokem ISO, kar pa ni bilo ravno najbolj obetavno, saj je imela kamera zaradi visokega števila točk hitro viden šum že pri ISO 400.

In izboljšana kakovost fotografije je bilo glavno merilo pri kameri G11. Zmanjšali so ločljivost tipala na 10 milijonov točk, s tem dosegli izboljšano sliko pri višjem ISO, zaradi manj šuma so uspeli dvigniti najvišjo ISO vrednost na 3200, sama slika pa nam kljub manj točkam nudi več ostrine kot G10.

Kamera je z baterijo NB-7L zmožna narediti preko 600 fotografij. NB-7L je najnovejša in najzmogljivejša baterija, katero Canon vgrajuje v svoje kompaktne kamere.

TFT zaslon se tokrat vrača na sam začetek G serije, v katere so vgrajevali vrtljive zaslone. Seveda je zaslon ustrezno velik. Ima 2,8 palca in skoraj 500.000 točk. To seveda ni tisti zaslon, ki ga poznamo iz kamere EOS 5D mk II, kjer lahko preverimo ostrino brez kakršnih kolih težav in brez potrebne 100% povečave na TFT zaslonu. So pa Canon inženirji izjemno lepo rešili problem vidnosti zaslona na močnem soncu, saj tudi ob najmočnejšem soncu ni bilo težav z vidnostjo motiva na zaslonu. V kolikor nekdo vseeno ne vidi na TFT zaslon mu še vedno ostaja možnost pogleda skozi iskalo, ki je verjetno daleč največje v digitalnem kompaktnem razredu.

Za novo G11 lahko naproti starejši G10 dopišemo, da je kamera še vedno tako izjemna, z boljšo sliko v vseh ISO vrednostih in nekaj dodanimi programskimi nastavitvami, npr. ena izmed njih je avtomatsko zaznavanje gibanja in avtomatski preklop fiksnega fokusa na konstantno ostrenje če/ko kamera zazna gibanje obraza/osebe.

Nadaljevanje na naslednji strani

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com