Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon PowerShot s1 IS / Test

Avtor:Matjaž Intihar
08.06.2004 17:20

 

Že na začetku leta 2001 nam je Canon v razredu 10X-nega optičnega zoom-a med prvimi pokazal digitalno kompaktno kamero. Kamera z imenom PowerShot Pro 90IS je bila za tiste čase tehnološko izredno napredna. Obenem pa tudi draga in zgodovina se je ponovila.

Leta 1990 je Canon s film kamero Epoca začel orati ledino med kamerami z velikim razponom goriščnih razdalj. Kot v tistem obdobju je tudi po letu 2001 prepustil primat med kamerami z daljšimi goriščnicami Olympusu in prenehal z izdelavo kamere Pro 90IS. Olympus je vse do leta 2004 kraljeval in mirno nadzoroval ta razred.

Po treh letih pa se je Canon zopet odločil vstopiti v potrošniški razred dolgih goriščnic. V februarju 2004 so predstavili svojo novo kamero PowerShot s1 IS s 10X-nim optičnim zoom-om. Kamera je takoj postala med najbolj iskanimi v tem razredu. Že v prvem preizkusu sem pokazal in opisal eno izmed njenih večjih prednosti pred konkurenti. To je optični stabilizator slike (IS), ki je bil dolgo časa samo v domeni tega priznanega podjetja. No saj je najbrž še vedno edini. Samo drugim prodaja tehnologijo!

 

Tudi v slabših vremenskih pogojih se s1 IS da uporabljati. Ni je potrebno skriti ob prvih dežnih kapljah.

 

Bliskavica in objektiv v delujočem stanju. Kamera še vedno ostane zadovoljivo kompaktna.

 

Osnovne lastnosti

 

Ob prvem stiku s kamero me je ohišje v pozitivni smeri močno presenetilo. Olympus ima manjše kamere tega razreda. Nekaj jih je tudi v aluminijastem ohišju, vendar nima niti ena držala, ki bi dalo oporo roki za boljši oprijem. Minolta s kamerama Z1 in novejšo Z2 to omogoča, vendar je ohišje samo preveč futuristično oblikovano, nenatančno izdelano in za levo roko tudi ni pravega mesta. Ergonomija s1 IS pa te ob prvem stiku tako močno preseneti, da bi kamero takoj prestavil v višji razred. Marsikdo si zaželi da bi bilo ohišje še črne barve. Vendar kot bomo spoznali v nadaljevanju, ohišje samo še ne naredi kamere.

 

Velikost š111 x v78 x g66mm nam ne pove veliko. Kamere imajo v tem razredu različne uporabnike, le ti pa različne zahteve. Eni želijo majhnost na prvem mestu, spet drugi večjo kamero, da jo lahko čvrsto držijo v rokah med fotografiranje. Kamera s1 IS je še vedno premajhna, da bi jo lahko čvrsto držali z obema rokama med fotografiranjem. Vendar je zelo ergonomično oblikovana in veliko držalo je zelo primerno za držanje kamere v desni roki. Leva roka pa na žalost zaradi majhnosti kamere ne najde prave opore.

 

Teža kamere brez baterij in CF kartice znaša 370g. Za celodnevno nošenje odlično. Za čim manj streseno fotografiranje pri daljših goriščnicah pa občutno premalo. Tudi teža kamera nam da občutek za pravilno držanje in predvsem za mirno roko ob proženju.

 

Zapis osnovnih barv, kot sivin je dober.

 

Dobrot na tej kameri je kar nekaj. Svetlobna moč 2,8 - 3,2. 10X zoom, IS, USM, vrtljiv zaslon, direktni gumb za PictBridge...

 

Prednja stran kamere je zelo čista. Vidimo objektiv, lučko, ki nam kaže utripanje samosprožilca in bliskavico, če je v delujoči poziciji.

 

Na vrhnjem delu kamere so na desni strani gumb za proženje, okoli njega stikalo za zoom, stikalo za vklop, ki ga uporabljamo tudi za premik med snemalnim in pregledovalnim načinom, ter v sredini stikala gumb za izklop. Ta sistem je prenesen že iz kamere G3 in G5. Vendar mi ne deluje prav nič posrečeno. Čeprav stikala povsem dobro delujejo, pa imam vedno ob prestavljanju občutek prezapletenosti delovanja. V sredini zgornjega dela je bliskavica in za njo mikrofon. Na desni strani je še odlična lastnost, katero Canon uporablja na večini svojih kamer razen na mini kompaktnih. To je okrogli regulator za izbiranje načina osvetljevanja. Na levi zgornji strani so gumbi za samosprožilec in kontinuirano proženje, ter gumb za vklop bliskavice.

 

Bliskavica pokrije celotno površino motiva tudi pri 38mm. Težja pa je nastavitev ostrine v slabših svetlobnih pogojih.

 

Na kameri s1 IS imamo na razpolago kar nekaj direktnih gumbov za upravljanje s kamero.

 

Na levi stranski strani je dobro viden zvočnik, na objektivu pa se tudi kažeta dva gumba. Zgornji je namenjen za preklop na ročno ostrenje, spodnji pa odlični canonovi inovaciji (1995 prvič predstavljen v zoom objektivu), stabilizator slike. IS (Image Stabilizer) nam močno pomaga pri daljših goriščnicah, da nam tresenje kamere ne pokvari kakovosti fotografije.

 

Desna stranska stran nam ponuja samo vratca  za katerimi je reža za CompactFlash spomiske kartice. V kameri lahko uporabljamo tako tip I. kot II.

 

Na spodnji strani imamo vratca za katerimi so štiri baterije tipa AA in navoj za stojalo, katero je kovinsko.

 

V močni direktni svetlobi se opazijo napake optike.

 

Vratca in odprtine za, baterije, spominsko kartico, energijo, USB in AV izhod.

 

Zadnja stran kamera pa nam ponuja največ nastavitvenih gumbov. Če sem za konkurenčno kamero, Minolta Dimage Z2 v preizkusu zapisal, da je njena prednost enostavnost uporabe, je prav veliko število gumbov na s1 IS njeno veliko nasprotje. Večje število gumbov je lahko slabost, vsaj za tiste uporabnike, ki si želijo enostavnost uporabe in na kameri ne spreminjajo veliko nastavitev. Ali pa prednost, če se vse možne nastavitve naučite uporabljati. Več gumbov na kameri pomeni hitrejše vstopanje v nastavitve oziroma njihovo enostavno spreminjanje. Še enkrat se potrjuje pravilo, da ima lahko vsaka slabost tudi svojo prednost.

Če želite od foto kamere več in predvsem hitrejše premikanje med nastavitvami ima s1 IS kaj ponuditi. Na Canon kamerah mi je všeč ločen gumb za nastavitve v MENU in FUNCTION področju. Osnovne nastavitve, ločljivost, ISO, WB, kompresija, korekture so pod FUNCTION gumbom. Ostale manj pogosto uporabljene nastavitve so pod gumbom MENU. Poleg teh dveh gumbov jih imamo v uporabi še pet, za brisanje slik, pregled, nastavitev osvetlitve, snemanje zvoka, nastavitev točke ostrenja itd. Večji okrogli gumb je štiri funkcijski »navigator« s katerim se premikamo med nastavitvami in posnetimi fotografijami. Na spodnjem delu se za gumastim pokrovom skrivajo tri odprtine za DC priklop, USB in AV priklop. Največji na zadnji strani kamere pa je vrtljivi zaslon. In seveda ne smem še pozabiti novega gumba, ki je desno od iskala. Namenjen je vklopu direktnega tiskanja, oziroma prenosa podatkov preko PictBridge tehnologije direktno v tiskalnik. S pomočjo te tehnologije nismo odvisni od računalnika. In ker je PictBridge standard, ki ga je sprejela večina podjetij ni pomembno katero kamero ali kateri tiskalnik s to lastnostjo uporabimo. s1 IS lahko direktno priključimo na Olympus tiskalnik, pritisnemo rdeči gumb in tiskanje se prične.

 

$$PAGE$$

 

CCD tipalo v kameri je velikosti 1/2,7 inča in premore 3,34 milijona točk. Efektivna ločljivost je 3,2 milijona točk. Večina konkurenčnih kamer premore štiri milijona točk. Vendar nam večje število točk prinese prednost samo, če sliko povečujemo na velikost vsaj 13 x 18cm ali pa opravimo večji izrez že posnete fotografije. Za fotografijo velikosti 10 x 15cm nam to 3,2 milijonsko tipalo povsem zadostuje. Občutljivost tipala lahko nastavljamo med 50 in 400 ISO.

 

Objektiv v kameri s1 IS je ena izmed prepoznavnih lastnosti te kamere. Sestavljen je iz 11 steklenih leč v 9 skupinah. Ena izmed leč je asferična. Goriščnica se spreminja od 5,8 do 58mm. V jeziku 35mm formata pri tipalu 1/2,7 inča od 38 do 380mm. Zanimiva je tudi svetlobna moč objektiva. Ta znaša 2,8 v širokem kotu in še vedno zelo dobrih 3,1 v tele območju. Si zamišljate take goriščnice in svetlobno moč v DSLR razredu ali pa nasploh med analognimi kompaktnimi kamerami.

Objektiv je odlično integriran v kamero. Je samo 25mm izven ohišja, v delujočem stanju pa 49mm pri širokem kotu in samo 53mm v tele območju. Pokrit je samo s plastično zaklopko, ki je vezana na ohišje z vrvico. Ob delujočem stanju, bodite pozorni, da ne bi po nesreči na trdo pritisnili objektiv proti ohišju. Lahko pride do resnih posledic in uničenja mehanike, ki premika objektiv. Le ta pa je povzeta iz DSLR razreda. Tako IS (stabilizacija slike) kot USM (hitri neslišni motor) so določena prednost v tem ultra zoom razredu. IS nam pomaga ohraniti nestreseni posnetek pri daljši goriščnici in daljših časih osvetlitve, USM pa izredno hitro in tiho premikanje leč. Premik leč od 38 do 380mm je izredno hiter. Zaenkrat vam nobena kamera ne omogoča tako hitrega premika goriščnic. Na žalost pa ta USM motor nima nobene zveze z ostrenjem in njegovo hitrostjo. Pride pa še kako prav pri snemanju video zapisa, oziroma zvoka in spreminjanju goriščnice med snemanjem. Ker je USM motor skoraj neslišen, se premika ob gledanju filma ne sliši.

Na objektiv lahko nastavimo še širokokotni konverter WC-DC52A, ki nam omogoča goriščnico 26,6mm in tele konverter TC-DC58A ki nam omogoča optično goriščno razdaljo 608mm.

 

Ta motiv uporabljam za pregled šuma pri različnih ISO nastavitvah in času osvetlitve 1/10 sekunde.

 

Levo ISO 100, desno ISO 400. Tudi pri ISO 400 kamera še vedno dobro kroti šum.

 

Možnosti nastavitev med fotografiranjem.

 

Avtomatsko ostrenje poteka preko TTL. AF ostrenje je možno skoraj po celotni površini slike, saj nam kamera omogoča izbirati ostritveno mesto preko 299 pozicijskih točk. Prav ta del kamere je eden izmed najslabših delujočih elementov. Če pri močni svetlobi hitrost in natančnost ostrenja še delujeta, pa pri slabših svetlobnih pogojih pride do večjih težav. Kamera težje izostri, še sploh pri bližnjih predmetih. s1 IS niti ne premore dodatne lučke za do osvetlitev motiva pri slabših svetlobnih pogojih. Prav tako je izredno problematično ostrenje v makro načinu. Te nastavitve kamera sploh nima in se lahko motivu približamo na 10cm v širokem kotu 38mm ali na celih 93cm v tele območju. Tako ugotovimo, da prave bližinske fotografije s s1 IS niti zajeti ne moremo. Seveda pa je bližinska makro fotografija zanimiva za samo določen segment fotografov. Vendar vseeno, skoraj ne poznam digitalne kompaktne kamere, ki nam te funkcije ne bi omogočala. Zato je ta izostala možnost v kameri s1 IS še toliko bolj nerazumljiva.

 

Iskalo v digitalnih kamerah, ki imajo velike goriščne razdalje je obvezno EVF (Electronic View Finder). Skoraj nemogoče je hitro poiskati motiv preko TFT zaslona na zadnjem delu kamere pri goriščnici nad 200mm. Zato so novodobna EVF iskala izredno dobrodošla. V kameri s1 IS premore TFT zaslon preko katerega gledamo sliko ločljivost 114.000 točk. Iskalo samo je malo ven iz kamere, zato ga lahko odlično prislonimo k očesu. Postavljeno je tako, da preko njega lahko gledamo z desnim očesom in z levim spremljamo motiv. Iskalo nam omogoča tudi nastavitev dioptrije. Tako ni potrebe po uporabi očal in s tem manjšim vidnim kotom slike v iskalu. Slika v iskalu je 100% glede zajetega motiva, vidimo pa enake lastnosti kako fotografiramo motiv kot če bi jih gledali na TFT zaslonu na zadnjem delu kamere.

 

TFT zaslon na zadnji strani kamere je velikosti »samo« 1,5 inča in zadovoljive ločljivosti 114.000 točk. Slika na zaslonu je čista in ostra. Pogled na sliko je zadovoljiv tako v slabših svetlobnih pogojih, kot pri močni sončni svetlobi. V teh pogojih nam pomaga tudi nastavitev (MENU) svetlosti slike na zaslonu. Večja prednost zaslona na kameri s1 IS je v njegovi fleksibilni uporabi. Zaslon je vrtljiv in ga je možno postavljati med fotografiranjem na različne pozicije. Tako je fotografiranje mnogo lažje, še posebno v primerih, ko fotografiramo iz spodnje ali zgornje pozicije. Nič več se ni treba globoko sklanjati ali dvigovati, da zajamemo zanimiv motiv preko množice ljudi pred nami. Ob pogledu na motiv imamo na TFT zaslonu vse informacije kako zajamemo posnetek. Tako številke kot ikone nam preveč ne zakrivajo pogleda na motiv. Seveda pa vse zapise, kot ikone enostavno izklopimo in na TFT zaslonu vidimo zgolj motiv.

 

Pri 38mm je distorzije objektiva kar nekaj, lahko bi rekel, v meji normale glede konkurentov. Opazi se tudi efekt kromatske aberacije (povečavi).

 

Function nastavitve.

 

Bliskavica na kameri je zelo kakovostna. Z njo lahko fotografiramo do 4,2m v širokem območju in do 3,8m v ozkem kotu pri občutljivosti 100ISO. Vendar se nam pri višji ločljivosti njeno delovanje zelo poveča in tudi na oddaljenosti 10m dobimo še zadovoljivo osvetljen posnetek. Bliskavica na kameri je nad objektivom zadosti dvignjena, da ne pride prehitro do efekta rdečih oči. Bliskavica se iz ležišča kamere avtomatsko dvigne po njenem vklopu. Na njej je tudi majhna lučka za redukcijo rdečih oči in se prižge kadar to nastavitev vklopimo. Dobra lastnost kamere s1 IS in njenih nastavitev je v tem, da lahko tudi kontroliramo moč bliskavice (Function). Ob preizkusu kamere me je prav kakovost delovanja bliskavice in pravilnost osvetlitve prijetno presenetila.

 

$$PAGE$$

 

Funkcije in možnosti

 

Kljub temu, da ima kamera veliko nastavitvenih gumbov in stikal, pa se po seznanitvi z njimi kmalu lahko prepričamo, da nam v nastavitvah s1 IS nudi veliko.

Nastavitev osvetlitve preko okroglega regulatorja na zgornjem delu kamere imamo več. Prvi je povsem avtomatski (zeleni), drugi slikovni (5X pred nastavljeno programski) in tretji pol avtomatski (P, Av, Tv, M). Kamera pa premore tudi samostojno pred nastavljanje nastavitev v nastavitvi C.

Čas delovanja zaklopa je od 15sekund do 1/2000 sekunde. Imamo možnost korekture osvetlitve od ��" do + 2 stopnji EV, v korakih po 1/3. Merjenje svetlobe je lahko po celotni površini v segmentih, s poudarkom na srednjem delu ali (spot) center merjenje. Ko pritisnemo na sprožilec do polovice se nam zaklene tako ostritev kot izmerjena osvetlitev. Kamera ima še dve zanimivi možnosti, ki pa jih fotografi premalokrat uporabljajo. To je bracketing možnost osvetljevanja, kjer nastavimo tri različne pred nastavljene možnosti zajema motiva. Kamera s1 IS nam že poleg klasične bracketing lastnosti zajema svetlobe z različnimi načini osvetlite, omogoča še fotografiranje pod različnimi nastavitvami ostrenja. Imamo možnost, da kamera sama zaporedoma zajame posnetek v področju nastavljene ostrine in nekaj cm pred in za izmerjeno oddaljenostjo. To je sicer ena izmed manj uporabljenih lastnosti, toda če fotografiramo na stojalu bližnje motive, pri katerih ne vemo točno kje bi ostrili, zelo dobrodošla.

Kakovost zapisa JPEG lahko nastavimo v treh načinih SuperFine, Fine in Normal. Kamera nam ne omogoča TIFF ali RAW zapisa. Že pred zajemom posnetka lahko nastavljamo v ��" in + nastavitev ostrine, kontrasta in saturacije barv. Zraven pa imamo še možnost nastavitve močne barvne zasičenosti, ČB konverzije, manjše ostrine, sepia efekta in neutralnih barv.

Korekturo bele barve lahko tako nastavimo preko avtomatskih nastavitev, kot samodejne. Imamo tudi možnost intervalnega proženja kot delovanja samosprožilca med 2 in 10 sekundami. Sliko lahko zajemamo s hitrostjo 1,7 posnetka v sekundi in 24 posnetkov v seriji pri najvišji ločljivosti in Fine kompresiji. Video zajem slike je že standardne ločljivosti 640x480 točk, s 15 ali 30 slikami v sekundi. S kamero lahko snemamo neprekinjeno do 60 minut na 1GB spominsko kartico.

Imamo možnost fotografiranja večih zaporednih posnetkov v »stitch« lastnosti, tako da v računalniku preko programa združimo več slik v eno. Ta lastnost je še nasploh uporabna pri panoramskih slikah. Redukcija šuma je v kameri avtomatska. Digitalnega zoom-a premore 3,2X, kar nam da goriščno razdaljo 1216mm. Seveda v močno slabši kakovosti slike.

Preko funkcije tiskanja DPOF imamo možnost nastavitve datuma in časa na sliko.

V tem delu nastavitvenih funkcij in možnosti nam kamera nudi veliko. Imamo veliko nastavitev bliskavice, intervalne osvetlitve, samosprožilec z možnostjo delovanja v 2 ali 10 sekundah, hiter premik zooma, stabilizacijo slike pri krajših časih, uporabo kartice CF I/II, nastavitev C preko katere lahko uporabljamo lastne nastavitve, dober mikrofon za snemanje zvoka, kot zvočnik za poslušanje in predvsem hitro možnost nastavitev kakovosti zajema slike preko »Function« gumba in nastavitev. Manjka pa makro nastavitev, boljše ostrenje bližnjih motivov, nasploh pri slabi svetlobi. Vendar mnogo dobrih lastnosti na kameri odtehta marsikateremu fotografu te pomanjkljivosti.

 

Ne pričakujte od kamere 10X-nega zoom razreda vrhunske ostrine. Vendar je slika zadovoljiva in dobra tako za družinskega fotografa.

 

380mm in oddaljenost od motiva 93cm. Pri ISO 100 je slika odlična.

 

380mm in oddaljenost od motiva 93cm. Pri ISO 400 je že bolje izražen šum.

 

Če še ne poznate digitalnih kamer, je zelo priporočljivo, da dobro preberete navodila. Nastavitev v "Meni" je toliko, da jih obvezno morate spoznati.

 

Pregled slik

 

Možnost pregleda slik poteka podobno kot pri drugih kamerah. Le da je gumb za hitri pregled slik pri kameri s1 IS na zgornjem delu kamere kjer je tudi gumb za vklop/izklop. Meni osebno se ta način ne zdi posrečen. Tudi sam gumb za nastavljanje mi ne deluje kompaktno, še nasploh majhno stikalo, katero moramo potisniti, da se funkcija pregleda ali delovanja kamera odpre.

Slike na zaslonu so zadovoljive kakovosti z vsemi potrebnimi informacijami, tudi histogramom in možnostjo pregleda več slik na zaslonu ali večjih povečav. S stikalom s katerim kontroliramo tudi goriščnico lahko povečujemo sliko na zaslonu do 10X. Avtomatski pregled lahko nastavimo v intervalih 3-10 sekund ali 15, 30 sekund. Sliko v funkciji prikaza lahko zaščitimo pred brisanjem, jo rotiramo in določimo funkcijo izpisa preko DPOF in PictBridge lastnosti.

 

380mm, 1/15 sekunde in vklopljen IS. Napis na drogu se da razbrati.

 

380mm, 1/15 sekunde, izklopljen IS. Vse je premaknjeno.

 

Predvsem poglejte kje je funkcija formatiranja kartice. Ta se skriva za sličico. Šele po kliku nanju se nam pokaže napis Format.

 

$$PAGE$$

 

Prijaznost uporabe in tehnične lastnosti

 

Na prvem mestu je treba omeniti všečnost oblike in predvsem odličnega oprijema kamere. Zelo dobro ergonomsko oblikovano držalo nam da desni roki dobro oporo. Tudi pri tej kameri, kot pri konkurenčnih pa leva roka nima prave opore. Še posebej bodite previdni pri s1 IS, da ne pritisnete gumba za ročno ostrenje (MF) ali pa za stabilizacijo slike (IS). V prvem primeru bo kar nekaj posnetkov neostrih, v drugem bo višja porabe energije.

Tako teža, kot velikost kamere sta zadovoljivi. Seveda je tu lahko več mnenj. Toda lahke kamere nam prinesejo hitrejše tresenje, težje pa odpor do celodnevnega nošenja le te. Prav tako je z velikostjo. Če je kamera majhna jo radi vzamemo s seboj, če pa je večja pa jo laže držimo v roki.

Odličen je okrogli nastavitveni regulator z različnimi programi za osvetljevanje. Tako ta regulator kot nastavitveni gumbi na zadnji strani so zadovoljivo veliki, dobro postavljeni, da jih lahko reguliramo samo s desnim palcem. Gumbov je veliko, zato priporočam, da se z njihovimi možnostmi dobro spoznate preko navodil. Kajti večina njih je zelo uporabna za prenastavljanje določenih lastnosti. In če jih ne obvladate, predvsem pa ne veste čemu določena funkcija služi, bo marsikateri motiv nepravilno osvetljen oziroma tehnično slab.

Menjava spominske kartice kot baterij je enostavna. Ker kamera uporablja štiri AA baterije, bodite pozorni, da vedno zamenjate celoten komplet in da kompletov ne mešate med seboj.

Odprtine za priklop priključkov DC, USB, AV so za gumastim zatičem, ki dobro zapre odprtine in jih zaščiti pred umazanijo. Uporabnost EVF iskala je zelo dobra, prav tako je zelo uporaben vrtljiv TFT zaslon.

Nastavitev goriščnic je zelo precizno in tiho. Med 38 in 380mm se lahko premaknemo v kar 80 korakih. Goriščnico spreminjamo s pomočjo gumba, ki je pritrjen okoli prožilca. V nekaterih primerih je tak način spreminjanja goriščnice lahko moteč. Saj moramo za premik uporabiti palec za to lastnost in ga nimamo na prožilcu pripravljenega na proženje. Zaradi USM hitrega motorja pa je premik goriščnic skoraj trenuten. Je ni konkurenčne kamere, ki bi to lastnost opravila hitreje.

Na TFT zaslonu imamo dve vrsti preglednih tabel. Prvo vklopimo z gumbom »Function« in nam služijo v prvi vrsti za nastavitev lastnosti zajema slike. Z gumbom »Meni«, pa nastavljamo funkcije, ki ne vplivajo veliko na zajem slike ampak na nastavitve, ki upravljajo kamero in vplivajo na že zajeto sliko. Tabele so pregledne, zadosti velike, hitro se jih navadimo in enostavno se sprehajamo med njimi. Tudi tu pa je bistveno, da se z nastavitvami dobro spoznate. Kot prvo jih je veliko, kot drugo, marsikatera lahko drastično vpliva na možnost fotografiranja, pregleda slik ali tiskanja le te.

Ko kamero prižgemo traja cca. tri sekunde, da se kamera vzpostavi v delujoče stanje. Nato je izostritev slike in proženje zelo hitro. Zakasnitev kamere po pritisku na sprožilec še vedno obstaja. Ne pričakujte, da vas bo s1 IS zadovoljila za športno fotografijo ali da boste svojega otroka ujeli v vsakem trenutku. Ostrenje je pri kontrastnih motivih zadovoljivo. Slabost ostrenja pa je njegova relativna počasnost predvsem pri bližnjih motivih. Zanimivo, da USM niso uporabili za pohitritev ostrenja. Kar malo me čudi, da je Canon v tem elementu, kjer je ponavadi med boljšimi pri tej kameri tako skoparil z boljšo kakovostnejšo AF tehnologijo.

Shranjevanje podatkov na kartico po posnetku je hitro, bliskavica odlično deluje in kamera niti ni pretirano požrešna z energijo. Z originalnimi Canon NiMH 1800mAh baterijami mi je uspelo posneti cca. 400 posnetkov.

 

380mm, 3,2X digitalni zoom, 1/60 sekunde in vklopljena funkcija IS.

 

380mm, 3,2X digitalni zoom, 1/60 sekunde in izklopljena funkcija IS.

 

Če želite da vaša kamera sveti in piska kot božično derevo le nastavite različne nastavitve v tem meniju.

 

Kakovost slike

 

Canon je pri kameri s1 IS naredil kompromis. Ni uporabil tipala s štirimi milijoni točk, ampak cenejšega s samo 3,2 MP. Zato pa je v kamero raje vgradil svojo lastno tehnologijo USM in IS, katere druga podjetja ne premorejo. Oblika kamere, ime proizvajalca in obe lastnosti poznane iz SRL sveta dajo kupcu občutek kakovosti in sigurnosti.

Število točk v popolnosti zadostuje družinskemu ali popotniškemu fotografu, da si bo izdelal zadovoljive slike v velikosti do 13x18cm. Več večina niti ne potrebuje. Canon je že dolgo znan po odličnih algoritmih za obdelavo podatkov iz tipal. Zato imajo njihove kamere najmanj težav s šumom ali slabim zapisom glede tonskih vrednosti. V večini svetlobnih pogojev nam kamera zagotovi kakovostne fotografije. Objektiv ima v širokem kotu nekaj distorzije, vendar le ta ni pretirana in že pri 50mm je skoraj ne opazimo več. Zanimivo je, da kamera nima posebne makro možnosti zajema slike iz bližine. Se pa odkupi z dobro sliko tudi pri slabših svetlobnih pogojih, še posebej, ker nam nudi IS. Le ta pa deluje pod drugačnimi pogoji, kot jih poznamo iz SLR sveta. Goriščnice so pri kompaktnih kamerah s majhnimi tipali majhne. Pri kameri s1 IS znaša 58mm (ekvivalent 380mm pri 35mm formatu). Kar pomeni, da ne potrebujemo več kot 1/60 sekunde za zadovoljivo nestreseni posnetek, če smo kamero pravilno in čvrsto držali v rokah. Torej nam lastnost IS začne priti prav šele pri časih okoli 1/30 sekunde in do 1/8 sekunde. Torej IS nam pomaga tam, kjer nam začne nagajati že ostritev pri s1 IS.

Toda vseeno. Fotografije so zadovoljive kakovosti, če znamo izkoristiti možnosti katere nam kamera nudi. Zelo uporabna je tudi možnost dodatne nastavitve ostrine, kontrasta ali zasičenosti barv. Naučite se uporabiti to lastnost in kar naenkrat bodo fotografije iz vašega fotolaboratorija mnogo boljše.

 

Možnosti ob pregledu slike ali filma.

 

Za konec

 

Canon je vedno poln kompromisov. Pa naj se gre pri enostavni kompaktni kameri ali vrhunskih DSLR.

Ker pa so si v mnogih letih pri potrošnikih zagotovili cenjeno ime, jim marsikateri kupec hitro spregleda manjše pomanjkljivosti. Le te sprva sploh opažene niso, oziroma postanejo za večino uporabnikov zanemarljive. Vedno poudarjam. Kupite si kamero za vaš namen fotografiranja. In večkrat japonske strokovnjake pri Canonu vprašam, kje jim to znanje in predvsem predvidevanje kaj kupec želi. In pri kameri s1 IS so naredili točno to.

Odlično ohišje in svetlobno moč objektiva (2,8 ��" 3,1), povprečno tipalo, vemo pa že vsaj leto dni, da MP niso vse. Dodali so še malo tehnike iz SRL sveta, IS in USM, ter njihovo zelo uporabno možnost vrtenja zaslona. In kamera se odlično prodaja, pa čeprav ostrenje večkrat fotografa spravi v težave in mu kot rezultat da neostre fotografije. Bližnje makro fotografije ni, pa čeprav je ta lastnost prisotna v veliki večini kompaktnih kamer.

Nekatere konkurenčne kamere se hitreje odzovejo na pritisk na sprožilec, hitreje so pripravljene na posnetek, za nekatere pravijo, da naredijo boljšo sliko. Vemo pa, da je kakovost slike močno subjektiven faktor.

Večina kamer tega razreda že ima večje število točk in tudi nižjo ceno. Zato sem že na začetku dejal, da je Canon »mojster« kompromisov. Odvzameš tisto kar večina uporabnikov niti ne potrebuje in dodaš tam, kjer lahko kupcu poudariš svojo prednost.

Rezultat! Kamera s1 IS je med najbolje prodajanimi kompaktnimi kamerami v razredu 10X-nega zooma. Ko pa bo prišel čas, pa že vemo kaj zna priti na trg. Podobno ohišje, po vsej verjetnosti črne barve, vsaj 4MP, boljše ostrenje, makro lastnost in še višja kakovost slike.

In kaj naj podam za oceno kot že večkrat zapisane besede. Najboljše kamere ni. Tudi s1 IS ni. Vendar vem, da bo s1 IS večino uporabnikov kompaktnih kamer, ki jo bodo izbrali s premislekom, zadovoljila! Fotografije, ki sem jih posnel s s1 IS pa povedo vse. Za družinskega fotografa, ki si želi velike goriščnice in si rad »približa« motiv je s1 IS ena izmed boljših izbir. Predvsem svetlobna moč 2,8 ��" 3,1 in IS lastnost mu omogočajo določeno prednost in kakovost.

»Če ste s sliko iz vaše kamere zadovoljni, potem je tudi kamera dobra.«

 

 

 $$PAGE$$

 

Zaradi možnosti fotografiranja pri daljših goriščnih razdaljah je pogled na motiv preko iskala nuja. EVF iskalo se ne more primerjati s kakovostnim pogledom na motiv preko prave kamere z zrcalom in prizmo. Vendar vseeno fotografu poda zadostno število informacij. Nemogoče pa je preko tega iskala oceniti, ali je motiv zares oster v tistem delu katerem ostrino tudi želimo. Poglejte, kako pri teh malih kamerah leva roka nima pravega oprijem.

V primerjavi s konkurenčno kamero Minolta Dimage Z2 je s1 IS kompaktnejša.

S1 IS nam ponuja vrteči zaslon. Vidi se tudi, koliko več nastavitvenih gumbov je na kameri s1 IS.

Obe kameri se odlično drži v desni roki. Za levo, pa pri obeh zmanjka prostora. Velikost kamere pa je subjektiven pogled kupca na to lastnost. Ni moč določiti ali je bolje, da je kamera večja ali manjša. Vsakdo ima svoj pogled in potrebe.

38mm. Stojite na Prešernovi v Ljubljani in mimo vladne palače in Cankarjevega doma pogledate proti gradu. Podaljšujete goriščno razdaljo.

200mm.

380mm

1,5 X digitalni zoom

3,2 X digitalni zoom (ekvivalent 35mm - 1216mm). S pomočjo 3,2X - nega digitalnega zooma lahko odčitate do minute natančno koliko je ura. IS (stabilizacija slike) nam pri tako dolgih goriščnicah zelo pomaga.

Fotografirano brez bliskavice. Kljub močnemu kontrastu je kamera odlično izmerila svetlobo.

Tudi pri fotografiranju bližnjih motivov nam bliskavice zelo kakovostno doosvetli motiv.

Bliskavica na kameri s1 IS ima dovolj moči, da osvetli tudi 10m oddaljeni motiv.

Kamera nam ne omogoča prave makro fotografije. Pri goriščnici 380mm se lahko motivu približamo na 93cm. Ostrina pa je zadovoljiva.

Objektiv ima kakovosten zapis tudi ob robovih.

Ostrina na robu pri goriščnici 38mm.

Ostrina na robu pri goriščnici 200mm.

Ostrina na robu pri goriščnici 380mm. Pri številki dve lahko vidite zamik barv.

Kamera nam ne omogoča doosvetlitve motive ob slabih svetlobnih pogojih. Enostavno nima lučke za doosvetlitev na zunanjem delu kamere. Ima pa jo pri bliskavici, ki pa se odpre samo tedaj kadar bomo z njo fotografirali portrete, ko želimo izničiti efekt rdečih oči.

Marsikateri zanimiv detalj se da s kamero s1 IS kakovostno zajeti.

Tudi za družinsko fotografijo vam bo kamera odlično služila. Res, da je malo večja od manjših kompaktnih kamer s 3 - 4 zoom objektivom. Vendar boste pri fotografiranju zanimivih družinskih dogodkov manj opaženi in zaradi tega bo tudi sama fotografija mnogo bolj pristna.

Tudi v svetlobno problematičnih pogojih imamo možnost korigirati osvetlitev. Kamera nam omogoča korekturo osvetlitve od - do + 2 EV. Korekturo lahko uporabimo tudi za korigiranje osvetlitve pri uporabi bliskavice. V pomoč pa nam je tudi "bracketing" možnost osvetljevanja.

Zaradi dolgih goriščnic lahko od daleč spremljamo dogajanje in fotografiramo ne da bi bili opaženi.

s1 IS ima še vedno zakasnitev po proženju. Kolesarko sem želel zajeti na desni strani slike. Točko ostrenja sem imel na desni. Tudi prožil sem v momentu, ko je bila v iskalu še na desni strani slike.

Za druge motive pa si lahko vzamemo čas in nas zakasnitev proženja ne moti.

Ostril sem na trenirko prodajalke. Takoj ko ima kamera premalo kontrasta postane ostrenje problematično. Kar nekaj fotografij imate lahko neostrih, če niste pozorni.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com