Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon PowerShot S2 IS / I. test

Avtor:Matjaž Intihar
29.06.2005 20:16

 

Canon je relativno pozno prišel v razred kamer z 10-12X-nim razponom goriščnic. Pa tudi s kamero S1 IS ni ponudil nič kaj pretresljivo boljšega kar ni že premogla konkurenca (KonicaMinolta, Panasonic). Predvsem pa, za mnoge v tistem obdobju zelo čudno odločitev, samo 3M točk.

Vendar pa se je S1 IS najdlje nespre­menjena obdržala na trgu. Oblika ka­mere, hitrost pre­mika med goriščni­cami, stabilizacija slike, vrtljiv zaslon in vse večje spoz­nanje, da število točk za večino v kompaktnem razredu niti ni več pomembna prednost, so bili tisti argumenti, ki so S1 IS še vedno nes­premenjeno obdržali med konkurenco, ki je že nudila 5M točk in 12X-ni zoom.

 

Sedaj pa je tu že dolgo pričakovana in želena zamenjava, S2 IS. In kaj je novega? Tokrat se kamera lahko že na začetku postavi ob bok vsem konkurentkam. Vsaka izmed njih ima svoje dobre in slabe lastnosti, ki na koncu odločajo o izbiri med njimi. Canon je dodal tipalo z 5M točkami, nov objektiv, sedaj z 12X-nim razponom med goriščnicami, izboljšan je tudi IS sitem, večji je še vedno vrteči se TFT zaslon, ter dodali so lučko za boljše ostrenje v slabih svetlobnih pogojih.

 

Oblikovno je zelo podobna predhodnici S1 IS. Opazno pa je večji objektiv.

 

5M točk je danes že nekaj povsem običajnega v kompaktni kameri. V tem razredu tudi 12X-ni zoom ni več nekaj posebnega. Toda vrtljiv zaslon in zelo hiter premik preko USM motorčka med goriščnicami, pa je povsem Canon-onova lastnost. Obe pa imata svojo uporabniško vrednost v tolikšni meri, da je S2 IS v teh elementih nekaj posebnega.

Canon še vedno vztraja na srebrnem ohišju. Ni malo kup­cev, ki mi­s­li, da bi črna barva bolj prista­jala kameri, ozi­roma njen izgled bi bil bolj "profesionalen"! Toda sedaj so ga predvsem ergonomsko prenovili in kamera izredno dobro leži v roki. Velikost in oblika kamere pritegneta. Je ravno prav velika, da deluje že bolj resno, oziroma, da jo lahko trdneje držimo z obema rokama, kar je pri daljših goriščnicah potrebno. Teža kamere je povečana predvsem na račun novega objektiva. Zaradi večje teže sta lahko zopet dva pogleda na to lastnost. Enim je s tem kamera še bolj všečna, saj deluje resne­je, predvsem pa s težjo kamero laže kontrolirate tresljaje in premik kamere med proženjem. Po drugi plati pa je težja kamera manj primerna za celodnevno nošenje na izletu. Razpon goriščnic objektiva je od 6mm do 72mm (36 - 432mm ekv.35mm). Njegova svetlobna moč pa je od f/2,7 do f/3,5.

 

Kamera nam omogoča "scenske" programe kot glavne ročne programske nastavitve vključno z možnostjo ročne nastavitve zaslonke in časa. Sprememba goriščnic je izredno hitra. Prav tako ostrenje. Zakasnitev je minimalna. Funkcijski gumbi so tako kot na podobnih kamerah logični, če kamero že poznamo. Zanimivo pa, da so pri kameri S2 IS odstranili možnost vklopa/izklopa funkcije IS (stabilizacije slike) preko direktnega gumba na kameri. Očitno je, da te kamere izgubljajo kupce, ki si želijo nastavljati večino funkcij. Ti že prehajajo med DSLR kamere. Družinski in popotniški fotografi, pa sedaj prehajajo v višji razred kamer, kot je S2 IS, pa se ne želijo obre­menjevati kdaj to funkcijo uporabiti, kdaj pa jo lahko izklopimo in tako hranimo baterijo. V teh kamerah je še kar nekaj funkcij za povsem enostavno fotografiranje potrebno. Toda po drugi strani vemo, da je v fotografiji vse več "tehnično" usmerjenih ljudi, ki pa si množico nastavitev želijo, misleč, da bodo zaradi njih lahko enostavneje in predvsem kakovostneje zajeli motiv. V nekaterih primerih da. Toda kompaktne kamere imajo množico omejitev, ki pa jih še take progra­mske možnosti ne omogočajo. Lahko pa si nas­tavimo nekaj osnovnih funkcij, da jih nas­tavljamo direktno preko gumba "S", ki nam v funkciji pregleda slik služi tudi za direktne izpise preko tiskalnika. Med njimi tudi možnost vklopa/izklopa različnih IS funkcij. 

S2 IS ima še vedno vrteči zaslon, ki nam pri marsikaterem motivu pride zelo prav. Je pa tudi zaradi te lastnosti manjši kot pri konkurenčnih kamerah in zaradi tega je pregled fotografij preko njega manj zanimiv.

Bliskavica dobro opravlja svoje delo. Ni pa namenjena fotografiranju na več kot 5m v slabih svetlobnih pogojih. Izkoristite pa jo tudi za doosvetljevanja bližnjega motiva ob močni sončni svetlobi.

S2 IS uporablja štiri AA baterije in SD pomnilno kartico.

Kamera nam nudi vse glavne nastavitvene funkcije za zajem in tudi scenske nastavitve za večjo enostavnost zajema.

36mm ekv.35mm. Majhna kromatska aberacija na robovih in zadovoljiva kakovost fotografije za kompaktno kamero. V večini primerov pa uporabniki teh kamer niti ne povečujejo svojeh fotografij, tako da je kakovost slike za domači družinski album več kot zadovoljiva.

432mm ekv.35mm. Odlična ostrina. Pri tonskem zapisu pa se že opazi, da je na meji za dodatno obdelavo. Pri povečavi se že opazi izguba nekaterih tonskih vrednosti. Vendar na povečavi 13x18cm tega ne bomo opazili.

432mm ekv.35mm. Pri Canon so digitalni zoom neverjetno dobro dodelali. Sedaj je že močno upoben in ga priporočam vsem, ki si želijo še ožjega kota zajema.

36mm ekv.35mm. Za panoramsko fotografijo zadovoljiv široki kot zajema.

432mm ekv.35mm. Kamere z 12X-no goriščno razdaljo nam močno približajo oddaljene motive. S temi kamerami je tudi družinski fotograf dobil zelo ozek kot zajema motiva.

432mm ekv.35mm in 4X-ni digitalni zoom. Kakovost fotografije s pomočjo digitalnega zuma je že močno napredovala. Dobro si oglejte prvo fotografijo in podoben pogled kot ga vidimo z našim očesom, ter možnostjo približevanja motiva s pomočjo digitalnega zoom-a. Skoraj nikjer več ne morete biti skriti, da ne bi bili opaženi in fotografirani.

36mm ekv.35mm. Te kamere so kot nalašč za popotniško fotografijo.

432mm ekv.35mm. Če na zgornji fotografiji ne opazimo kje sploh smo in kaj fotografiramo, pa s pomočjo daljše goriščnice že vidimo da je pred nami Areh in FIS smučišče za Pohorsko "Zlato lisico".

S pomočjo digitalnega zoom-a pa lahko preštejemo antene na televiziskem stolpu.

S2 IS nam omogoča funkcijo stabilizacije slike. 432mm ekv.35mm, 1/20sek in vklopljen IS.

432mm ekv.35mm, 1/20sek in izklopljen IS. Na kameri S2 IS nimamo več možnosti da z gumbom na njej vklapljamo in izklapljamo stabilizacijo slike. Očitno je proizvajalec spoznal, da večina uporabnikov niti ne ve pri katerih goriščnicah in časih je to funkcijo potrebno uporabiti.

432mm ekv.35mm, 400ISO, 1/20sek, IS

432mm ekv.35mm in 4X-ni digitalni zoom, 400ISO, 1/30sek, IS

$$PAGE$$

S2 IS nam ne služi odlično samo kot popotniška kamera. Ampak z njo lahko fotografiramo portrete. Tako tiste, ki jih iz varne oddaljenosti, da ne bomo hitro opaženi "krademo"...

... ali pa tiste pri katerih se nam portretiranec pusti zajeti kljub njegovi vednosti. Goriščnica 72mm in zaslonka 3,5 pa nam že omogočata, da delno kontroliramo globinsko ostrino. Tako portret pride bolj do izraza in ni motečega ozadja.

432mm ekv.35mm.

432mm ekv.35mm. Odlična kamera, da se kljub fotografiranju zaradi oddaljenosti fotografa otroci še vedno prepustijo svoji igri. Tako so fotografije otroškega izraza nenarejene, pristne in tudi več takih lahko zajamemo.

432mm ekv.35mm. Ostrina je pri tej goriščnici odlična.

Zaradi močne svetlobe iz ozadja portret ni pravilno osvetljen. Uporabite bliskavico za doosvetlitev, ali korekturo ekspozicije v +, ali pa spot merjenje.

432mm ekv.35mm, 400ISO. Šum je kar izrazit. Vendar ga pri povečah na 13x18cm ne boste zlahka opazili.

432mm ekv.35mm, 400ISO. Pri višji občutljivosti se izgubijo tudi tonske vrednosti. Toda več šteje zajeti nasmeh na obrazu portretiranca.

Za večino motivov, ki jih fotografiramo zunaj je 36mm (ekv.35mm) zadovoljivo široki kot zajema.

S2 IS nam brez težav služi kot kamera za popotniško fotografijo. Skoraj noben nam videni motiv ni predaleč.

S2 IS nam omogoča goriščnice, o katerih lahko mnogi z DSLR kamero samo razmišljajo. Tudi kakovost slike in ostrina sta pri daljših goriščnicah odlični.

Kompakt je še vedno kompakt. Toda hitrosti zajema so vse boljše. Prav tako nam pride zelo prav nova funkcija pri stabilizacije slike. To je "panning IS". Ko sledimo motiv, stabilizator upošteva, da se gibljemo vodoravno z motivom. Ta sistem je prenešen iz Canon profesionalnih EF objektivov za SLR kamere.

Da nam S2 IS res omogoča fotografirati pri makro 0cm je v dokaz ta posnetek vodnje kaplje na prednji leči objektiva, ki je v popolnosti izostrena. Foto: Primož Žgavec

S2 IS je tako kakovostna pri zapisu slike pri daljših goriščnicah, da jo lahko brez težav uporabimo za zajem portretov. Le malo počasna je. Še vedno je le "kompakt".

Z malo prakse in vaje se da tudi s S2 IS zajeti hitro premikajoče objekte. V tem načinu fotografiranja pa "kompaktna kamera" izgubi vse prednosti pred DSLR kamero. Za večino družinskih, popotniških motivov pa je S2 IS odlična.

S2 IS je kar velik korak naproti S1 IS. Predvsem pa, Canon ima zoper množično konkurenco, z S2 IS zopet odlično orožje za večji tržni delež.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com