Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon PowerShot S3 IS / Kompaktna kamera za zahtevnejše

Avtor:Matjaž Intihar
04.06.2006 18:18

 

 

 

Še dve leti nazaj nam glede na konkurenco Canon ni nudil veliko v razredu kamer z 12X-nim optičnim zoom-om. Toda očitno so spoznali, da je ta razred kamer še vedno močno želen in ne posega direktno v prodajo zrcalno refleksnih kamer. Zato so kot zadnji naproti še preostali konkurenci, Panasonic FZ7 in Sony H5 predstavili kamero, ki si bo odvzela velik del tržnega kolača. Canon je po relativno slabo konkurenčni S1 IS in konkurenčni S2 IS postavil na police kamero, ki je gledano v njeni celoti sedaj nad konkurenco. Na koncu tudi s ceno!

 

 

 

 

Ker je bila S2 IS srebrne barve se takoj opazi, da je prišla naslednica.

 

 

 

Ohišje

Oblika kot funkcije in njihova uporabniška vrednost je ostala enaka kot na predhodnici S2 IS. Če je marsikdo pogledal za konkurenčnimi kamerami ker S2 IS ni imela izvedbe v temni barvi, pa je prav to dobila S3 IS. In prav temna, grafitna (ne črna) barva ohišja jo močno razlikuje od predhodnice S2 IS. Ostale lastnosti pa so ostale skoraj enake.

Oblika kamere je močno podobna prejšnjima dvema izvedbama. Ko kamero primemo v roke takoj dobimo občutek dobrega oprijema, saj nam izbočeni prednji desni del kamere nudi odlično oporo za prste. Poleg še vedno zadovoljivo kompaktnih mer (113x78x76mm) za ta razred kamer ima svojo posebnost tudi teža 510g, katero doprinesejo predvsem 4AA baterije. Prav zaradi zanimive oblike ohišja, sedaj tudi temne barve, odličnega oprijema in malo večje teže, nam da kamera še močnejši videz robustnosti in s tem občutek, da v roki držimo kamero iz krepko višjega razreda.

 

 

Zaradi dobrega držala se kamero zelo dobro drži v roki.

 

Na prednji strani kamere je najbolj opazen objektiv. Ta nam s svojimi goriščnicami od 6mm do 72mm (36-432mm ekv.35mm) da vedeti v kateri razred kamer spada S3 IS. Objektiv je ostal enak kot v predhodnici S2 IS. Poleg 12X-nega optičnega razpona med goriščnicami, nam nudi še dobro svetlobno moč f/2,7 ��" f/3,5, optično stabilizacijo slike, zato tudi napis IS (Image Stabilizer) in izredno tiho ter tiho premikanje med goriščnicami s pomočjo USM motorčka. Torej nam Canon tehnologijo s katero je uspel v zrcalno refleksnem razredu priti povsem na vrh, nudi tudi v kompaktnem razredu. Na levem delu objektiva sta še vedno dva gumba. Eden služi za preklop v ročni način ostrenja, drugi nam omogoča preklop v makro in super makro način delovanja. Kot že s kamero S2 IS pa tudi s S3IS lahko v super makro načinu ostrimo motiv, ki je na prednji leči. Torej zapis, da kamera ostri od 0cm še velja.

 

 

Po vklopu kamere gre objektiv iz ležišča. Potem pa se med premikom goriščnice podalša samo še za 4mm. Bliskavica je zadovoljivo močna za delovanje v širokem kotu. Pri kameri S3 IS je možno uporabiti dodatno bliskavico Canon HF-DC1.

 

 

 

Nad objektivom sta dva zvočnika, ki omogočata stereo zajem zvoka. Desno je močna lučka za doosvetlitev motiva, levo pa dioda za opozorilo delovanja samosprožilca. Povsem levo spodaj pri objektivu je gumb s katerim odstranimo prednji obroč iz objektiva in na njega lahko dodamo različne nastavke. Poleg gumba pa se kaže napis 6M točk. Canon je bil v razredu 12X-nega zoom-a glede števila točk na samo 1/2,5 palčnem tipalu, kateri so v teh kamerah zaradi potreb po močnem razponu goriščnic vedno za konkurenco. Če je S1 IS s svojimi 3M točkami nudil premajhno zalogo točk, pa je že S2 IS s 5M točkami nudila zadovoljivo visoko število le teh. Seveda gre razvoj in želja kupcev k še višjim številkam. Toda pokazalo se je prav pri konkurenčni kameri tega razreda, da enako število točk, tipalo drugega proizvajalca in procesor močno vpliva na končno kakovost slike, predvsem pa na nezmožnost delovati nad 400ISO občutljivosti. Oziroma, da tudi enako tipalo in drugačen procesor že nakaže razlike. Canon je z razumnim številom točk še vedno obdržal dobro kakovost slike, zaradi odličnih algoritmov pri procesiranju slike pa so kameri lahko dodali možnost zajema tudi še pri 800ISO občutljivosti. Večja zaloga točk pa da uporabniku samo dodatno možnost glede izreza slike. Le redki si svoje fotografije povečajo preko formata 13x18cm. Zato se veliko napak, ki nam jih doprinesejo majhna tipala z visokim številom točk na fotografijah sploh ne opazi. Toda če ste bolj zahtevni glede kakovosti slike, si želite večjih povečav ali izrezov, je Canon tokrat poskrbel, da mu konkurenca ne pride blizu. Še ena zanimivost. Canon je očitno enako tipalo s 6M točkami in velikostjo 1/2,5 palca vgradil še v A700, Ixus 800 IS, Ixus 65 in Ixus 60. Očitno so rezultati s tem tipalom in s pomočjo novega DiGIC procesorja dobri in ne gre se igrati z višjim številom točk.

 

 

Prednja stran kamere je brez nastavitvenih gumbov.

 

 

 

 

Kamero kot je S3 IS bodo uporabljali zahtevnejši uporabniki. Ti pa potrebujejo večje število dodatnih možnosti pri zajemu fotografije. Že na zgornjem delu kamere je množica gumbov. Na levi je gumb za premik delovanja bliskavica in vklop delovanja zvočnega zapisa. Vedite, da se bliskavica, ki je nad objektivom v nobenem primeru sama ne dvigne iz ležišča. Na zaslonu se vam izpiše napis »Raise the flash« dvigni bliskavico, če kamera zazna premalo svetlobe. Torej, bliskavico morate sami ročno dvigniti iz ležišča. Desno od bliskavice je vrteči gumb s programi za zajem slike. Fotograf ima možnost uporabe popolne avtomatike AUTO, štiri scenske nastavitve ter osem scenskih nastavitev v podmeniju. Sledi še možnost panoramskega zajema, snemanje videa (med njim lahko zumiramo) in seveda vse glavne nastavitve za zahtevnejše M, Tv, Av, P. Sledi še možnost C (Custum) pod katero si lahko izberemo lastne nastavitve načina delovanja kamere pri zajemu motiva.

 

 

Na levi strani sta samo dva gumba na objektivu.

 

 

 

 

Na držalu je prožilec, okoli njega pa gumb za premik goriščnic oziroma v načinu pregleda slika za povečavo le te na zaslonu. Sledi še vsaj zame malo samosvoj gumb za vklop/izklop kamere in prehod v funkcijo pregleda že posnetih fotografij.

Na levi strani je gumasti zatič za katerim je A/V izhod. Na desni prav tako za gumastim zatičem vhod za napajalnik in USB vhod. Nižje pa vratca za katerimi je ležišče za SD pomnilno kartico.

Spodnji del kamere nam nudi nastavek za stojalo in večja vratca za katerimi so 4AA baterije.

 

 

Zgornja stran kamere pa že pokaže, da S3 IS ne bo prijateljica tistih fotografov, ki bi radi za dobro fotografijo samo pritisnili na prožilec. S3 IS omogoča mnogo več. Vsak pa si lahko izbere nekaj njemu najljubših načinov delovanja s kamero.

 

 

 

 

Na zadnjem delu kamere je vsega skupaj devet gumbov, 2.0 palca velik zaslon s samo 115.000 točkami ločljivosti in EVF iskalo, ki pokriva 100% motiva. Canon je na kameri S3 IS še vedno obdržal možnost vrtenja zaslona. Lahko rečem dobra in obenem slaba lastnost. Dobra zato, ker je možno s kamero delovati pod različnimi koti, saj motiv vedno lahko gledamo preko zaslona, slabost pa zato, ker je zaslon za današnje razmere majhen. Velik je samo 2.0 palca. Težava je predvsem v tem, da so napisi na njemu zaradi majhnosti zaslona in velikega števila napisov slabo vidni. K temu še toliko bolj doprinese slaba ločljivost zaslona. Res pa je, da je zaradi dolgih goriščnic treba večkrat uporabiti EVF iskalo in sam zaslon nima tako velikega pomena kot pri kamerah brez dodatnih optičnih ali EVF iskal.

 

 

Canon je pri kameri S3 IS ohranil vrtljivi zaslon. Tako imamo možnost njegove odlične zaščite.

 

 

 

 

Nad zaslonom je elektronsko (EVF) iskalo, levo od njega pa gumb za premik leč glede dioptrije. Desno je rdeči gumb s katerim vklopimo snemanje video zapisa (med njim lahko tudi zumiramo), sledi gumb Func. za katerim je večina glavnih funkcij za premik možnosti zajema slike. Sledi samostojni gumb za premik občutljivosti (ISO). S3 IS nam omogoča delovati tudi pri 800ISO s še vedno kakovostnim zapisom iz pogleda kompaktne kamere. Sledi gumb S (short cut), s katerim si preko menija nastavimo bližnjico do določene funkcije. Sam si vedno izberem možnost premika med različnimi načini delovanja stabilizacije slike ali njenega izklopa, da hranim energijo. Povsem spodaj ob zaslonu je še gumb, ki nam omogoča premik med zunanjim zaslonom in EVF iskalom, ter priklicem informacij na njiju.

V desnem zgornjem kotu je štirifunkcijski gumb s katerim premikamo določene nastavitve in se premikamo med njimi v meniju ali funkcijskimi nastavitvami.

Sledi še gumb s katerim potrjujemo izbrane nastavitve ali premikamo točke ostrenja, povsem zadnji pa je še gumb za vstop v MENU.

 

 

Tudi zadnji del kamere nam nudi obilo nastavitvenih gumbov. Preko navodil se z njimi dodobra spoznajte preden greste na prvi fotografski potep.

 

 

 

 

Vrtljiv zaslon nam omogoča večjo uporabniško vrednost kamere. Veliko lažje fotografiramo iz višine, skriti za vogalom hiše ali makro posnetke, saj si kot pogleda na motiv zelo lahko prilagodimo.

 

 

 

 

Za "krajo" motivov, da nas portretiranci težje opazijo so vrtljivi zasloni zelo dobrodošli.

 

 

Zaslon je malo večji kot na kameri S2 IS. Vendar je za dober pogled na motiv preko njega še vedno premajhen in s slabo ločljivostjo. Prav zaslon je eden najslabših elementov na kameri.

 

 

Je oblika kamere všečna ali ne, je stvar posameznega okusa. Držalo in kompaktne mere pa dajejo kameri še vedno možnost široke uporabe. Še vedno ni prevelika in pretežka, da je ne bi s seboj vzeli skoraj kamorkoli.

 

 

Canon kompaktne kamere že nekaj časa uporabljajo samo še SD pomnilne kartice.

 

 

Kamera za delovanje potrebuje štiri AA baterije. Tudi požrešna ni. Brez težav mi je uspelo s kompletom baterij narediti 300 posnetkov, si ogledovati fotografije in še niso prazne.

 

 

Iz objektiva lahko odvijemo prednji obroč in na njega dodamo dodatne predleče.

 

 

Image Stabilizer je že dolga leta zaščitni znak Canon objektivov. Optična stabilizacija nam še kako prav pride v slabših svetlobnih pogojih. S tem nam kamera dlje časa deluje pod nižjo občutljivostjo in posledično ohranja višjo kakovost slike. Ultrasonic motor pa skrbi za hitro premikanje med goriščnicami. V tem elemntu je S3 IS izredno hitra.

 

 

Kadar želite SuperMacro funkcijo (0cm) je treba gumb držati cca. sekundo.

$$PAGE$$

Za konec

Pri kameri S1 IS sem pogrešal predvsem hitrost delovanja in zaradi večjih izrezov vsaj kakšen milijon točk več. S2 IS je že nudila večino želenih lastnosti. Toda zame je še vedno bila prepočasna v delovanju in za kamero z namenom širokega uporabniškega razreda s samo 400ISO občutljivosti. In nenazadnje, za bolj izbirčnega je bila na voljo samo s srebrnim ohišjem. Ob prvem spoznavanju s kamero S3 IS pa lahko rečem, da je to tista kamera, ki mi že daje kopico vprašanj. Le zakaj bi za družinske, popotniške posnetke sploh še nosil s seboj zrcalno refleksno kamero in kopico dodatne opreme, predvsem boljših objektivov, da bi me kakovost slike iz SLR kamere sploh zadovoljila. Fotografije potrebujem predvsem za revijo e-Fotografija in za njihovo maksimalno povečavo na papir v velikosti 13x18cm. Za tak način fotografiranja pa mislim, da me bo S3 IS zadovoljila. Je majhna, lahka, ni treba menjavati objektivov in še dosti hitra je. Ker sem že preizkusil konkurentki Panasonic FZ7 in Sony H5 lahko z gotovostjo rečem, da jih S3 IS prekaša v skoraj vseh pogledih razen pri pogledu slike na zaslonu. Če je bila S2 IS samo konkurenčna FZ5 in H1 (nobena ni imela izrazite prednosti), pa je očitno, da je tokrat samo Canon naredil korak naprej tako v delovanju kamere kot kakovosti slike. Toda ve se! Vse skupaj doprinese višjo ceno. Kar pa lahko tudi odločilno vpliva za nakup drugih konkurenčnih kamer, ki za veliko večino uporabnikov ne bodo kazale nobene negativne lastnosti.

 

 

Osnovni motiv. Kot pri ostalih kompaktnih kamerah tudi za S3 IS velja, da v povečavi hitro najdemo napake. Toda tudi na A4 povečavi na papir ne bodo tako močno opazne kot na vaših LCD monitorjih. Že na klasičnih CRT zaslonih je napak v zapisu manj.

 

 

100ISO.

 

 

100ISO.

 

 

100ISO. Dobra ostrina v celotnem območju.

 

 

400ISO.

 

 

400ISO.

 

 

400ISO. Soliden zapis z za ta razred kamer relativno malo šuma. Opazno je, da Canon ni pretiraval s točkami (samo 6M točk), kot obe konkurenčni. Naproti 100ISO je malo bolj raztrgan zapis, ter vidno slabša risba v temini. Vendar zopet poudarjam. Gre za kompaktno kamero od katere se ne pričakuje vrhunskih rezultatov. Še vedno pa je zapis v A4 velikosti na papir odličen za večino uporabnikov kompaktnih kamer.

 

 

800ISO.

 

 

800ISO.

 

 

800ISO. S3 IS nam omogoča delovati tudi pri tej občutljivosti. Zapis je v povečavi slike, kot bi jo naredili na papir v velikosti 24x36cm že močno raztrgan. Vendar so algoritmi obdržali ostrino in sliko se da z dodatnim odpravljanjem napak šuma še popraviti. To nam uredi kamera preko nastavljene funkcije Hi-ISO. V prikazanem primeru pa bi moral uporabiti računalniški program.

 

 

Hi-ISO

 

 

Hi-ISO

 

 

Hi-ISO. Kamera uporabi dotatne algoritme in slika je kljub 800ISO občutljivosti zelo kakovostna. Glede na dejstvo, da ima S3 IS še stabilizacijo sliko je osvetljevanje iz roke podobno kot bi s kamero brez stabilizacije uporabil 3200ISO. Kar pomeni, da nam S3 IS v slabše svetlobnih pogojih nudi še vedno odlično sliko. Ni pa nižja občutljivost in stabilizacija primerna za akcijsko fotografijo hitro se premikajočih motivov, recimo v dvoranah z malo svetlobe. Sicer pa, S3 IS kot ostale kamere teh kompaktnih razredov za kaj takega niti namenjene niso.

 

 

Še ena zanimivost. Leva slika je posneta v polni ločljivosti 6M točk, desna v ločljivosti 2M točk (1600x1200), ki zadostuje za fotografijo formata 10x15cm. Torej. Če veste, da ne potrebujete večjih povečav si lahko hranite prostor na kartici in energijo baterije zaradi hitrejšega procesiranja in hitrosti zapisa. Bistvenih razlik v polni ločljivosti in v nizki niti ne opazite. Še manj so vidne na foto papirju.

 

 

Tu pa je že večja razlika in nekako tako bi se vidla tudi na povečavi na foto papirju v velikosti 24x36cm. Levo je detajl 1:1 posnet pri 6M točk in najmanjši kompresiji, desno v ločljivosti 2M točk in nato povečano 8interpolirano) na 6M točk. Razlika v kakovosti je vidna. Predvsem jo dobro opazite, ker je narejena medsebojna primerjava. Verjamem pa, da večino uporabnikov kompaktnih kamer tudi tako močna interpolacija zadovolji, če so posneli kakšen enkraten družinski ali popotniški motiv. Kar tudi pomeni, da sliko narejeno v polni ločljivosti 6M točk še vedno brez težav povečate na velikost 50x60cm in si naredite na foto papirju dobro fotografijo za na steno vaše sobe.

$$PAGE$$

 

Da kamera res izostri na leči dokazuje ta posnetek žuželke na njej.

 

Ob izostritvi dežne kaplje je zelo dobro viden tudi prah na leči.Vedite pa da pri normalnem fotografiranju ne vpliva veliko na kakovost slike.

 

Preko Function nastavitev lahko prenastavljamo različne tonske zapise. V tem primeru je levi posnetek narejen v nastavitvi "normal", desni v nastavitvi "vivid", kjer nam kamera že sama procesira višjo zasičenost osnovnih tonskih vrednosti.

 

Od širokega kota preko maksimalne optične goriščnice do maksimalnega digitalnega zoom-a.

 

Makro posnetki so tudi s S3 IS enostavno zajeti in kakovostni. Samo pazite na premikanje kamere in čase osvetlitve. Če ne gre drugače uporabite stojalo.

 

36mm (ekv.35mm)

 

432mm (ekv.35mm)

 

432mm (ekv.35mm) in 4X digitalni zoom.

 

432mm (ekv.35mm). S pomočjo dolge goriščnice ( realna je 72mm) in odprte zaslonke f/3,5 dobimo zadovoljivo malo globinske ostrine za fotografiranje portreta.

 

Kamera nam omogoča delovati pri 800ISO občutljivosti. S pomočjo optične stabilizacije slike dobimo podobne rezultate kot, če bi fotografirali brez stabilizacije s kar 3200ISO. Da bo vaš posnetek kamera s pomočjo algoritmov v DiGIC procesorju naredila še kakovostneje, uporabite nastavitev Hi-ISO. V nasprotnem primeru boste morali popravek narediti z računalniškim programom, če si boste zaželeli še višje kakovosti.

 

800ISO.

 

800ISO. Izrez iz zgornje fotografije v razmerju 1:1. Canon ima odlične algoritme za redukcijo šuma.

 

36mm ekv.35mm. S pomočjo "vivid" funkcije do že kar "kičaste" fotografije za razglednico.

 

Pogled z istega mesta, tokrat s 432mm (ekv.35mm).

 

432mm (ekv.35mm) in 4X digitalni zoom.

 

Kamera nam nudi možnost korekture ekspozicije. Pri tej sliki v močno svetlobo sem uporabil korekturo osvetlitve -2EV.

 

Z dolgimi goriščnicami brez težav ujamemo tisto kar tudi drugi fotografirajo. Pri teh slikah ne iščem napak v 1:1 povečavah. Le zakaj, ko pa večina uporabnikov kompaktnih kamer uporablja za prikaz slik na zaslonih ali v povečavah do 13x18cm. Že na prejšnji strani pa smo lahko videli, da nam S3 IS pri polni ločljivosti 6M točk omogoča kakovostno povečavo tudi nad A4 povečavo.

 

V tem primeru pa me je S3 IS razočarala. Ko sem že skoraj mislil, da mi ni več treba s seboj nostiti velike in težke SLR kamere in objektive mi presvetljena bela barva in kromatska aberacija na robovih da vedeti, do kje seže kakovost in uporabniška vrednost kompaktne kamere. Vse do zahtevne poslovne fotografije, ko je fotograf primoran prinesti tehnično odlično fotografijo. Prav test s S3 IS mi je dal odgovor na temo naslednjega članka, "do kje seže kakovost in uporabniška vrednost kompaktne kamere"!

 

Izrez iz zgornje fotografije v razmerju 1.1. V naspritni svetlobi je kromatska aberacija močna. Vendar vedite, da to ni težava te kamere. Ima jo velika večina ostalih kompaktnih kamer in večina objektivov iz SLR razreda. Prav ta slika mi da vedeti, do kje je meni še zanimiva S3 IS. Glede na dejstvo da je trenutno ena izmed bolj uporabnih in kakovostnih med kompaktnimi kamerami, mi ne preostane drugega da že lahko nakažem, da za "resno" profesionalno delo ni primerna. Več pa v članku, ki bo opisal prav praktične izkušnje s to kompaktno kamero.

 

Se pa S3 IS odlično obnese za makro fotografijo.

 

Odlično zarisani detajli.

 

Odlične tonske vrednosti vam zagotavljajo barvite fotografije. Tudi za ostrino posnetkov se ni bati. S3 IS nudi družinskemu in popotniškemu fotografu veliko. Le spoznati se je treba s kamero, predvsem njenimi nastavitvami. Če ste fotograf, ki uporablja zgolj popolno avtomatiko ne krivite kamere za ponesrečene posnetke. Kamera vam nudi možnost dodatnih nastavitev in s tem popravek napačne izbire nastavitev same kamere.

 

36mm (ekv.35mm). Test ostrine na robovih.

 

432mm (ekv.35mm), izrez 1:1.

 

432mm (ekv.35mm), izrez 1:1 in 4X digitalni zoom. Kamero ne uporabljajte samo za snemanje klasičnih motivov. Primerna je tudi za snemanje in nato hranjenje voznih redov, delov zemljevida, poti kjer se bomo vračali, imena ulice kjer je naš hotel ali po katerih se sprehajamo. Že leta 2001 sem v knjigi e-Fotografija opisal te možnosti, katerih pa se še vedno redki lastniki digitalnih foto kamer poslužujejo. "Misli digitalno!"

 


Ali sem naredil prav, da sem S3 IS vzel na predstavitve novosti dveh foto podjetij na zanimive konce sveta pa v posebnem članku. Že v junijski reviji e-Fotografija in na spletni strani bom podal v članku dokončno mnenje, do kje me lahko kompaktna kamera kot je S3 IS in ostale hibridne že zadovolji iz potreb družinske in popotniške fotografije. In predvsem kje in do kje je lahko trenutno ena »naj« uporabnejših kompaktnih kamer kot je S3 IS bolj uporabna in kakovostnejša od zrcalno refleksne kamere.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com