Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon PowerShot S90 - biser kompaktnega razreda

20.07.2010 12:16
Stran:
Žiga Intihar

Do pred kratkim, so vse zmogljive kompaktne kamere imele eno večjo hibo. Velike so bile skorajda enako kot zrcalno refleksne kamere vstopnega razreda, imele so približno enako težo in tudi cenovno se niso razlikovale prav veliko. Dilema, kaj kupiti oz. vzeti s seboj na potovanje je bila vedno velika. S prihodom male (100x58x30mm) in lahke (175g) kompaktne fotokamere Canon PowerShot S90 so se ti dvomi kar malce polegli.

Canon ima svojega paradnega konja v kompaktnem razredu prisotnega praktično že od samih začetkov množične digitalizacije. Canon ga uvršča v razred G. A težava vseh kamer razreda G je, da so prevelike za vsakodnevno nošnjo v hlačnih žepih ali ženskih torbicah.


Med ohišjem in objektivom je vrtljivi obroč za lažji premik med funkcijami, katere lahko izbiramo pod gumbom Ring Func.

S tem razlogom je bila ustvarjena serija Sxx. Žal je večina današnjih fotografov niti ne pozna, saj je bil predhodnik Canon S90 (model S80) predstavljen leta 2005. Prva digitalna S10 pa že daljnega leta 1999. Canon Sxx (dvomestna številka) serija je bila vedno sinonim za kakovostno fotokamero. Govorimo tako o kvalitetno izdelanem ohišju (večinoma iz aluminija), trpežnem na marsikateri udarec, kompaktni obliki ��" primerni za vsakodnevno nošenje in uporabo ��" kot o odličnem končnem produktu ��" fotografiji. Canon S80 je bil na tržišču prisoten vsega nekaj mesecev, saj so ga kljub velikemu povpraševanju nehali proizvajati ��" zakaj, nismo nikoli dobili uradnega odgovora. Leta 2010 pa je Canon na tržišče poslal nov biser ��" Canon PowerShot S90.


Objektiv s širokim kotom zajema 28mm (ekv.35mm). Zum nas popelje do ozke goriščnice 105mm (ekv.35mm).

Canon S90 sem prvič preizkušal že meseca oktobra lansko leto. Od takrat je moj zvesti spremljevalec. Pred mesecem je napočil čas, da se za teden dni odpravim v Barcelono in prvo vprašanje je bilo, kaj od fotoopreme naj vzamem s seboj. Odločen sem bil, da bom s seboj vzel res tisto minimalno, kar še potrebujem za turistično/popotniško fotografijo. Sprva sem bil odločen, da s seboj vzamem le S90. Canon S90 je ena redkih fotokamer, ki ima v širokem kotu (28mm ekv.35mm) vrednost zaslonke kar f/2.0!! kar je izjemna redkost v kompaktnem in tudi v DSLR razredu.

Poleg tega je izjemno majhen (da se ga spraviti v hlačni žep), omogoča vse ročne nastavitve, dovolj zmogljiv je tudi pri višjih občutljivosti ISO in konec koncev omogoča RAW zapis. Če bereš možnosti samo na papirju bi rekel, da si več pravzaprav ne moreš želeti, a vseeno mi ni dalo miru in sem s seboj vzel še DSLR foto kamero s standardnim in širokokotnim objektivom.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com