Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon Powershot SX 1 IS / Fotokamera za odličen HD video

Avtor:Matjaž Intihar
20.06.2009 09:28
Stran:

Canon je v megazum razred vnesel nove smernice. Ob zamenjavi odlične predhodnice S5 IS (test KLIK), z modelom SX 10 IS (test KLIK), je bilo kar nekaj začudenja, kako da niso v kamero dodali HD video zapis. Danes je že marsikateremu uporabniku kompaktnih fotokamer video zapis bolj pomemben od foto zapisa. Predvsem prihod TV visokoločljivih HD zaslonov je kakovosten video prinesel v vsak dom. Za to pa potrebujemo HD video zapis. V SX 10 IS pa je ostal samo klasični zapis ločljivosti 640x480 točk v stranicah zapisa 4:3, ki je v domeni računalniških zaslonov.

Toda Canon je imel svojo računico. Imamo kupce, ki jim video ne pomeni veliko in tiste, ki si od videa želijo več. Zato so ob bok kameri SX 10 IS postavil še model SX 1 IS. Na zunaj bistvene razlike ne opazimo. Šele zaslon na zadnjem delu kamere nam pokaže prvo razliko. Pri kameri SX 10 IS je v formatu 4:3, pri SX 1 IS v formatu 16:9. Že podatek o zaslonu nam da vedeti, da je Canon pripravil dve kameri. SX 10 IS za klasičnega fotografa in SX 1 IS za tiste, ki si fotografije kot video ogledujejo predvsem na HDTV.

O kameri SX 10 IS, ki še vedno kaže vrh kakovosti in uporabniške vrednosti v megazum razredu je že bil predstavljen preizkus (KLIK). SX 1 IS ji je podobna v večini tehničnih podrobnosti. Zato sem bom v tem zapisu posvetil samo glavnim spremembam med kamerama.

Prva bistvena razlika je že v sami ceni. SX 1 IS stane 150€ več od SX 10 IS. SX 1 IS za zajem uporablja CMOS tipalo, SX 10 IS pa CCD. Velikost tipala, ločljivost, objektiv, izbira očutljivosti, časov osvetlitve, zaslonk, SD pomnilna kartica, AA baterije in še veliko nastavitev je povsem enakih. SX 1 IS lahko zajame v zaporednem snemanju 4 posnetke v sekundi , SX 10 IS samo 0,7. SX 1 IS omogoča fotografirati tudi v RAW zapisu, SX 10 IS pa ne. SX 1 IS ima zaslon velikosti po diagonali 2,8 palca, SX 10 IS pa 2,5 palca. Ločljivost je enaka, 230.000 točk, vendar je bistvena razlika v samem formatu zaslona. SX 1 IS ima novi HDTV format 16:9, medtem ko SX 10 IS klasičnega računalniškega 4:3. Oba pa sta premikajoča, vrtljiva.

Marsikateri kupec pogleda na ceno in ugotovi, da je SX 1 IS boljša od SX 10 IS. Kot vedno zapišem, boljše kamere ni. Je pa lahko boljša za določen namen uporabe. In ker sem o kameri SX 10 IS že podal preizkus (test KLIK) bom samo na kratko predstavil kakovost fotografij, videa in zaključek ter mnenje o kameri SX 1 IS.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com