Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon PowerShot SX 120 IS / Test

Avtor:Matjaž Intihar
03.10.2009 11:27
Stran:

 

Ko so proizvajalci kompaktnih fotokamer megazum razreda prešli v 15 in večkratna razmerja med goriščnicami, je nastal prazen prostor. Canon je avgusta 2007 predstavil novo linijo kamer z oznako SX. Z njo so zapolnili vrzel med manjšimi kamerami, ki še vedno nudijo 10X-no razmerje med goriščnicami.

Vsako leto nova kamera. 2007, SX 100. 2008, SX 110 in 2009, SX 120. Večjih razlik med njimi pa ni. Vsako leto en milijon točk več, malenkostne oblikovne spremembe in velikost zaslona.

Ohišje

Canon je s kamero SX 120 IS še vedno med zelo kompaktnimi kamerami podobnimi razredu A, vendar s to razliko, da kljub majhnih meram (111x71x45mm) nudijo kar 10-kratno razmerje med najkrajšo in najdaljšo goriščnico (36 ��" 360mm ekv. 35mm). Ohišje je iz trdne črne plastike in manjšo izboklino za lažji oprijem. Pri kameri SX 120 IS so bolj kot na oprijem (ki ni slab) gledali na samo kompaktnost.

Na prednjem delu kamere je levo zgoraj od objektiva mikrofon, desno lučka za doosvetlitev motiva za lažje ostrenje v slabih svetlobnih pogojih.

Zgornji del kamere nam nudi gumb za vklop/izklop kamere, prožilec in premik med goriščnicami, gumb s programskimi nastavitvami za osvetljevanje ter bliskavico.

Zadnji del kamere nudi sedem nastavitvenih gumbov in tri palčni zaslon ločljivosti 320.000 točk. Kamera za delovanje uporablja dve AA bateriji in SD/SDHC pomnilno kartico.

Objektiv

Da je kamera v posebnem razredu jo odlikuje objektiv. V izključenem stanju je varno skrit v ohišju. Kljub kompaktnosti kamere pa nudi kar 10X-razmerje med goriščnicami 6 - 60mm (36 - 360mm ekv. 35mm). Svetlobna moč objektiva je zadovoljiva od f/2,8 v širokem kotu in f/4,3 v ozkem. Zaradi kompaktnosti ima objektiv nekaj pomanjkljivosti. Najbolj izrazita je napaka zamika barv ob robovih slike (kromatska aberacija). Vendar menim, da družinskega, popotniškega in druge hobi fotografe ne bo motila. Zahtevni fotograf, ki pričakuje vrhunsko kakovost slike iz pogleda optičnih napak, pa tako ali tako še nima spodobne ponudbe. Na take kompaktne fotokamere še čakamo. Preko leč v objektivu imamo tudi stabilizacijo slike (IS), ki zaradi kratkih goriščnic 6 do 60mm dobro deluje in tudi pri zelo dolgih časih uspešno zajamemo posnetek za naš fotoalbum.


Zaslon je velik 3 palce, ločljivosti 320.000 točk.

Nastavitve

S svojimi nastavitvami kamera omogoča mnogo več kot zgolj vklop/izklop, zeleno avtomatiko in škljoc. Seveda, kdor si s kamero z več nastavitvami še ni na ti, potem bo izkoriščal predvsem možnosti SmartAuto in Easy, katerih značilnost je tehnologija razpoznavanja motivov in tako kamera sama nastavi tem boljše nastavitve za uspešno sliko. V teh nastavitvah je tudi ob pritiskih na gumbe na kameri le redko kateri namenjen izvrševanju funkcij. Za neizkušenega družinskega fotografa še kako učinkovito, saj se mu ni bati, da bi kaj pritisnil narobe. Toda vedno obstaja če, oziroma fotograf kaj hitro spozna, da mu lahko druge nastavitve omogočajo lažje in bolje kontrolirati fotografijo.

Kamero lahko kontroliramo preko treh glavnih nastavitev. Seveda če prestavimo nastavitveni programski gumb na eno izmed kreativnih funkcij. Prva možnost je okrogli programski gumb s programi za osvetljevanje, druga z gumbom Fn. za katerim so nastvitve, ki jih izbiramo preko zaslona in tretja gumb MENU, ki nudi kopico nastavitev, ki pa so bolj izbira za način delovanja kamere.

Tako nam kamera nudi najbolj preproste možnosti delovanja, do zahtevnih. Bolj kot je fotograf izkušenj, bolj posega po množici drugih nastavitev.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com