Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon PowerShot SX10 IS / Mega zum z razlogom

Avtor:Matjaž Intihar
10.02.2009 22:22
Stran:

Canon je po dolgem obdobju serije S, le-to ukinil, jo izboljšal in preimenoval v serijo SX. V seriji S so se zvrstili modeli S1, S2, S3 in zadnji S5. Vsi ti modeli so predstavljali le evolucijske napredke od prvega modela S1. Leta 2007 je bil predstavljen prvi model SX (SX100), ki je vseboval praktično vse kar je ponujal takrat S5 a v občutno manjšem ohišju. V letu dni je prispel izboljšan model SX110 (test o njem boste lahko prebrali v kratkem) in tudi naslednik modela S5 z imenom SX10. (Stran z vsemi testi kamer... KLIK)

Canon PowerShot SX10 IS ima izboljšano obliko, večje držalo kamere (grip), kar pomeni, da ga sedaj še bolj čvrsto držimo v rokah. Zelo dobrodošlo, saj ima kamera sedaj kar 20-kratno optično povečavo. Zaradi boljšega oprijema se nam kamere v rokah trese manj kot predhodnica, kar je pri taki povečavi, kljub stabilizaciji zelo pomembno.


Tudi novi objektiv ima za premik goriščnic hitri USM motor.


Veliki napis IS pove, da kamera oporablja optično stabilizacijo slike.


Tudi pri iztegu najdaljše goriščnice 100mm (560mm ekv.35mm), je kamera še vedno dovolj kompaktna.


Vrtljiv zaslon je že vrsto let stalnica pri Canon PowerShot kamerah. Tudi SX10 ima na zadnji strani že preverjen sistem vrtljivega zaslona, zato le brez strahu, da bi ob nenehni uporabi pokvarili mehanizem. Za zajem videa ima kamera dodan na zadnji strani rdeč gumb, preko katerega vklopiti snemanje, s klasičnim prožilcem pa lahko med snemanjem videa fotografirate. Med snemanjem videa lahko tudi zumiramo, kamera pa hitro popravlja ostrenje.

Da na hitro opišem tehnične podatke kamere. Ima deset milijonov točk, dvajset kratno optično povečavo s širokim kotom 28mm in ozki kot (tele) 560mm. V širokem kotu ima objektiv svetlobno moč f/2.8, v tele območju pa "le" f/5.7. Samoumevno je že, da ima kamera optično stabilizacijo (preko objektiva) in hitri USM motorček, kateri je sposoben objektiv premikati počasi ali izjemno hitro. V hitrem načinu se objektiv v nekaj stotinkah sekunde prestavili iz širokega kota v tele območje. Vrtljiv zaslon ima standardno velikost 2,5 inča. ISO vrednost je ostala nespremenjena z razponom od 80 do 1600. Video zapis SX10 zajema s stereo zvokom in med snemanjem lahko zajame fotografijo v polni ločljivosti, ne da bi se video posnetek prekinil. Zelo pomembno je tudi, da se med zajemom videa lahko optično zoomira (približuje in oddaljuje motive).

Zameriti gre vrtljivemu gumbu na zadnji strani ohišja, ki se vrti »prosto«. Ko ga vrtimo nimamo občutka, kdaj smo spremenili nastavitev, zato moramo biti pozorni in gledati na LCD zaslon ali pa na odlično elektronsko iskalo (EVF), kateremu lahko nastavljamo tudi dioptrijo. Zakaj pravim odličnemu. Zato, ker je blizu ravni optičnih iskal v najcenejših DSLR kamerah. Prikazana slika je velika in tudi ostrino preverimo dokaj lahkotno.


S širokim kotom 28mm (ekv. 35mm) lahko sedaj od blizu zajemamo motive, kar do sedaj ni bilo mogoče s Canon mega zoom kamerami.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com