Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon PS S60 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
10.09.2004 18:39

 

Serija S je pri Canon že vseskozi v višjem kompaktnem razredu. Čvrsto, dobro grajeno in zaščiteno ohišje, ni majhnih dimenzij. Tako fotograf že takoj ve, da v roki drži nekaj več od cenenih plastičnih kamer. Tudi samih nastavitev in zmožnosti različnih načinov fotografiranje je zelo veliko. Canon S60 pa ima novo zelo uporabno lastnost. Med kamere tega razreda so ponudili objektiv z začetno goriščnico 28mm (ekv.35mm).

 

 

Osnovne lastnosti

 

Ohišje je prevlečeno s plastiko pod njo pa se skriva aluminijasta konstrukcija ohišja. Na sprednji strani in na gumbu za proženje je nekaj kromirane plastike za lepši izgled kamere. Canon S60 se lepo drži v roki, tudi gumbi so na pravih mestih. Moti edino gumb za proženje, ki je malce preveč ob desnem zgornjem robu kamere. Kamera ima mere 114 x 57 x 39 mm in težo 300 gramov, ki vključuje baterijo ter pomnilni medij. S60 je že skoraj nemogoče spraviti v normalni hlačni žep in tudi teža ni na strani lahkih kompaktov, ki jih lahko pospravimo v žep. Na kromirani plastiki seveda velikodušno puščamo prstne odtise, vendar kamero očistimo že z enim potegom čiščenja. Izdelava kamere je kvalitetna, toda ohišje prevlečeno s plastiko, ti ne daje občutka trdnosti, ki jo S60 zagotovo ponuja. Najbolj ranljiv del pri kameri so zaščitna vratca, za katerimi se nahaja baterija in pomnilni medij. V kamero je vgrajen nov objektiv z 3,6-kratnim optičnim zoomom.

 

 

Na sprednji strani se nahaja iskalo, bliskavica, kateri lahko spreminjamo moč bliska, lučka za pomoč pri ostrenju v slabših svetlobnih pogojih (pri vklopljenem samosprožilcu prevzame funkcijo opozarjanja do zajema slike), mikrofon in pa seveda kot pri vseh kamerah še objektiv z goriščnicama (35mm format) 28 ��" 100 mm.

 

Na vrhnjem delu kamere se nahajata dva gumba. Povsem desno je gumb za proženje, ki je po mojem mnenju postavljen malce preveč na rob kamere. Levo od njega se nahaja vrtljivo kolo, s katerim izbiramo v kateri programski nastavitvi bomo delovali s kamero. Na sredini se nahaja večji nov napis PowerShot S60, levo od njega pa še zvočnik.

 

 

Zadnja stran ohišja je najbolj »polna« z nastavitvenimi gumbi. Desno zgoraj se nahaja gumb za zoomiranje, spreminjanje goriščnice. Njegov najbližji gumb (levo spodaj) je namenjen direktnemu prenosu PICTBRIDGE, levo od njega je gumb za vklop/izklop funkcije preview. Pod tema dvema gumboma se nahaja štiri smerni gumb za pomikanje po menijih v sredini pa je gumb za potrditev. Če je kamera pripravljena za zajem motiva pa lahko s tem sredinskim in s štiri smernim gumbom spreminjamo pozicijo ostrenja. Spodaj sta dva gumba, levi je namenjen vklopu ali izklopu zaslona, z desnim pa se pomaknemo v meni. Levo poleg LCD zaslona se nahajajo trije gumbi. Spodnji je za spreminjanje merjenja svetlobe (v preview načinu s tem gumbom posnamemo zvočni zapis k sliki), srednji je za ročno ostrenje (v preview načinu z njim brišemo slike), zgornji pa se uporablja samo med slikanjem, da pridemo do »function« menija. Nad LCD-jem se nahajata dva gumba. Levi je za nastavljanje delovanja blskavice (v preview načinu z njim prikažemo na zaslonu 9 slik hkrati, kar lahko naredimo tudi z pritiskom zoom gumba v minus) desni pa je za vklop makro funkcije (v preview načinu z njim preskočimo 10 slik, kar lahko naredimo tudi z 2-kratnim pritiskom zoom gumba v minus). Poleg teh dveh gumbom pa se nahaja še iskalo, zraven katerega sta dve lučki.

 

 

Na spodnji strani ohišja se nahaja navoj za stojalo in pa vratca, pod katerimi se nahaja baterija in pomnilni medij.

 

Na desni stranski strani se nahaja izboklina z luknjo, ki je namenjena za zapestni pašček.

 

Na levi stranski strani se nahaja USB in A/V izhod.

 

CCD tipalo je veliko 1/1.8 inča, ločljivosti 5.1 milijona točk. Ločljivost efektivnega zapisa fotografije je 2592x1944 točk, filma pa 640 x 480 točk (pri tej ločljivosti lahko snemamo neprekinjeno 30sekund) pri nižjih dveh pa 3minute. Možna nastavitev občutljivosti tipala je od 50 do 400ISO.

 

Objektiv ima 3,6-kratni optični zoom razpon goriščnic med 5.8 - 20.7 mm (ekv. 35mm je 28 ��" 100 mm). Svetlobna moč objektiva je zelo skromna predvsem v tele območju kjer ima zaslonko 5.3, v širokem kotu pa 2.8. Prva leča objektiva je odlično zaščitena s pomičnimi vratci, tako da je skoraj nemogoče odpreti vratca in opraskati lečo.

 

Li-Ion barerija in CF spominska kartica.

 

Avtomatsko ostrenje. Ostrimo lahko centralno ali v multi načinu, kjer nam S60 ostri v eni izmed devet točk ostrenja. Kamera ima tudi pred nastavljeno ročno ostrenje. V meni funkciji lahko vklopimo stalno ostrenje na točki 0.5m, 1m, 3m, 7m ali neskončno. Merjenje svetlobe lahko kamera ocenjuje v spot ali multi načinu. Kameri imata tudi lučko, ki nam osvetli motiv v slabših svetlobnih pogojih. Zato kamera zadovoljivo ostri tudi v zelo slabih svetlobnih pogojih. Ostrenje je možno od 50cm v normalnem načinu AF ostrenja in od 10cm pri makro ostrenju.

 

Iskalo. Kdor pri digitalnih kompaktnih kamerah, še vedno gleda skozi iskalo bo bil pri S60 zagotovo navdušen nad njegovo velikostjo (če primerjamo iskalo z drugimi kompakti). Toda še vedno se skozi iskalo vidi samo cca. 85% motiva. Ko je objektiv v tele območju, se skozi iskalo vidi konec objektiva. Iskalo nima nastavitve dioptrije.

 

TFT zaslon je s svojimi 118.000 točkami, izjemnimi tonskimi vrednostmi, ravno pravimi kontrasti, zagotovo eden najboljših zaslonov v digitalnih kamerah ta hip. Velikost zaslona je 1.8 inča. V nastavitvah (menu) lahko nastavimo svetlost zaslona. Preko zaslona je vgrajena še dodatna trdna plastika, ki preprečuje, da bi ob močnem pritisku počila manj trdna plastika na samem zaslonu. Na zaslonu si ob pregledu fotografij lahko ogledamo vse glavne nastavitve s katerimi fotografiramo, vključno s histogramom.

 

Bliskavica vgrajena v kameri je odlično postavljena, saj jo je skoraj nemogoče pomotoma prekriti. Pri majhni količini svetlobe in pri slikanju motiva, ki je manj kot meter pred kamero, je zelo dobrodošla možnost zmanjševanja moči bliskavice. Pri močni svetlobi pa možnost povečanja moči bliskavici, predvsem za doosvetljevanje motivov pri močni svetlobi. Bliskavico lahko kontroliramo z osnovnimi nastavitvami. Vkop/izklop bliskavice, avtomatsko proženje, redukcijo rdečih oči in slow-synchro, ter že omenjeno močjo bliska.

 

Canon S60 odlično služi kot kamera za popotnika. Široki kot nam pomaga zajeti tudi večje objekte iz bližine. Medtem ko sem moral s kamero, ki ima široki kot samo 38mm malo pogoljufati, da sem dobil na sliko v celoti še zanimivost v ozadju.

 $$PAGE$$

Funkcije in možnosti

 

Notranjega internega spomina kamera nima. Fotografijo sicer zajamemo, toda te fotografije potem ne moremo shraniti na pomnilni medij. Tako kot pri veliki večini kamerah Canon tudi S60 uporablja CF pomnilni medij. S60 je z množico funkcij namenjena tako uporabnikom, ki bodo samo pritisnili na sprožilec in zajeli želen motiv, vse druge nastavitve pa naj bi opravi kamera (AVTO način delovanja). Prav tako pa tudi uporabnikom, ki posegajo po ročnih nastavitvah (TV), (A), (M), ali pa si bodo nastavili povsem svojo nastavitev (C). Kamera nam omogoča še fotografiranje v funkciji program (P). Prav tako avtomatske nastavitve so še scenske funkcije. S60 nam jih ponuja šest. Nepogrešljiva funkcija v kompaktnih kamerah je zajem video zapisa. Vsaka kamera pa ima tudi funkcijo za ogledovanje slik (preview). Med načini fotografiranja izbiramo zelo enostavno. Zavrtimo vrtljiv gumb, ki se nahaja na vrhnjem delu kamere in že smo spremenili način fotografiranja.

 

Kamera kontrolira ekspozicijo z elektronskim zaklopom v objektivu in CCD elektronskim zaklopom. Najdaljši osvetlitveni čas je 15 sekund, najkrajši 1/2000 sekunde. Osvetlitev lahko korigiramo v razponu +-2EV v vseh načinih fotografiranja razen v AVTO funkciji, kjer kamera deluje povsem avtomatsko.

 

Merjenje svetlobe poteka preko TTL merjenja z možnostjo merjenja po celotni površini v večih segmentih, v spot ali v centralnem načinu.

 

Merjenje avtomatskega ostrenja in osvetlitve zaklenemo s polovičnim pritiskom na prožilec. S60 ponuja možnosti bracketing načina osvetlitve. V funkcijskem meniju lahko nastavimo za koliko različnih EV stopenj nam bo bracketing funkcija zajela različne fotografije. Nimamo pa možnosti nastavitev korekture slik, ostrine, kontrasta ali zasičenosti barv. V funkcijskem meniju lahko v katerem koli programu spreminjamo ločljivost posnete fotografije in tudi kompresijo. S60 nam ponuja zajem slike v RAW zapisu, TIFF zapisa pa ne omogoča. Ko slikamo v RAW zapisu, lahko poleg RAW datoteke, zapišemo hkrati tudi JPEG zapis v kateri koli možni ločljivosti.

 

100ISO. Dobra zasičenost barv in ostrina.

 

400ISO. Še vedno dobre barve in ostrina. Izražen pa je že šum.

 

Za korekturo bele barve (WB) imamo vse glavne svetlobne nastavitve (TTL Avto, Dnevna, Oblačno, Umetna luč, Fluorestenčna, Halogen, Bliskavica, Podvodno in ročno nastavitev). S60 lahko naredi 2 posnetka v sekundi. V Fine JPEG kompresiji in največji ločljivosti lahko posnamemo 8 posnetkov zaporedoma. Pri najmanjši ločljivosti video zapisa je le ta velik 160 x 120 točk in se snema s 15fps. Srednja kvaliteta videa zapisa je velika 320 x 240 točk s 15fps. Najboljša kvaliteta video zapisa pa ima 640 x 480 točk, toda snema se z 10fps. Pri prvih dveh ločljivostih je omejitev video zapisa 3 minute, pri največji ločljivosti pa 30 sekund.

 

Samosprožilec vklopimo v funkcijskem meniju. Samosprožilec se da nastavljati na 2 ali 10 sekund. Nastavitve vklopa ali izklopa lastnosti redukcije šuma nam kamera ne omogoča. S60 omogoča 3,6ratni optični zoom, ki ga lahko nastavljamo v 8 stopnjah, od najmanjše pa do največje vrednosti, ter tudi 4,1-kratni digitalni zoom, ki ga nastavljamo v 6 stopnjah. S pomočjo možnosti DPOF pa lahko nastavimo možnost izpisa datuma na sliki. Kot vsi Canoni ima tudi S60 funkcijo PictBridge, ki omogoča direktni iztis fotografij preko tiskalnika na papir. Kamera nam ponuja tako povsem osnovno programsko funkcijo (AUTO) kot tudi povsem ročno (M), tako da je namenjena tako začetnikom, kot tudi tistim malo bolj zahtevnim uporabnikom.

 

Že posnete fotografije si lahko ogledamo, s pritiskom preview gumba. Na zaslonu se nam izpiše večina podatkov, od imena dateteke, imena mape v katero kamera shranjuje, ISO, WB, zaslonke, časa proženja, vklop bilskavice, EV stopnjo (tudi bliskavice), histogam, ločljivost, uro, datum. Lahko si prikažemo 9 malih sličic naenkrat ali pa s pomočjo gumba za nastavitev zoom-a izberemo povečavo slike. Sliko lahko povečamo do 10-kratne povečave in s tem vidimo dovolj detajlov, ki smo jih zajeli na fotografiji. S60 nam omogočata DPOF lastnost priprave fotografije za tisk, zapis podatkov je v EXIF 2,2 zapisu. Možnosti spreminjanja posnete fotografije nam S60 ne ponuja nobene. Ponuja nam samo zakleniti sliko ali pa le to obrniti za 90 stopinj.

 

Kamera je po vklopu v cca. dveh sekundah pripravljena na proženje. Odziv prožilca je hiter, ostrenje pa čeprav gre za kompaktno kamero ni med najhitrejšimi.

Od širokega do najbolj ozkega kota zoom potrebuje manj kot dve sekundi. Približno toliko časa potrebuje kamera tudi za shranjevanje podatkov v polni kakovosti in ločljivosti (seveda je močno odvisno od hitrosti pomnilnega medija). Hitrost pregleda slik je odvisna od hitrosti pomnilnega medija in velikosti slike. Pri najvišji ločljivosti in najmanjši kompresiji, je potrebna sekunda za pomikanje med slikami. V najmanjši ločljivosti in najmočnejši kompresiji, pa komaj opazimo, kdaj se je slika zamenjala. S polno baterijo pa lahko posnamemo cca. 300 do 400 posnetkov, seveda odvisno tudi od ločljivosti s katero slikamo.

 

28mm (ekv. 35mm). Široki kot nam omogoča zajeti res velik del motiva. Ostrina na robovih je slabša, prav tako je močno izražena kromatska aberacija. Vendar pa nam majhni detalji na sliki, ki so iz centra slike, v domeni družinske fotografije ne jemljejo veliko pozornosti. Glede na to, da je S60 kompaktna kamera srednjega razreda, je pri tako širokem kotu slika več kot zadovoljiva.

 

100mm (ekv. 35mm). Ostrina tako v centru kot na robovih je dobra. Detajli so lepo izraženi, prav tako tonske vrednosti. Kot se za kompaktno kamero spodobi so barvne vrednosti zasičene.

 

100mm (ekv. 35mm) in digitalni zoom. Digitalni zoom nam je predvsem v popotniški fotografiji vse večji pripomoček k zajemu slike oddaljenih motivov. Tudi kakovost slike posnete z njim je vse boljša.

 

Kakovost slike

 

Kamera je namenjena družinski in poslovni fotografiji. Ponuja nam široki kot 28mm, 1/1,8 inča veliko tipalo s 5 milijonov točkami in DiGIC procesor. Že s temi podatki si znamo ustvariti sliko končne kakovosti fotografije za uporabnika.

Družinski fotograf ni prezahteven gledalec domačih fotografij. Za njega je pomembno, da v danih okoliščinah zajame sliko. V večini primerov pa je na svoji sliki pozoren na njen center.

Številka 28mm nam prinese dve lastnosti. Prva je široki kot zajema in s tem velika površina motiva na sliki. Druga pa večje popačenje in slabša slika na robovih. Pa kot sem že omenil, uporabnik kompaktne kamere v družinski in popotniški fotografiji tega niti ne opazi. Še več. Zaradi širokega zajema motiva so razni detajli na sliki zelo majhni in že sami po sebi neprepoznavni. Če pa fotografiramo od blizu je zaradi večje povečave detajlov opazno, da risanje objektiva sploh ni slabo.

Tipalo velikosti 1/1,8 inča nam že pove naslednjo zgodbo. Novejše tehnologije in predvsem algoritmi za pretvorbo signalov so že tako kakovostni, da na tej velikosti tipala tudi 5MP ne prinaša večjih težav glede šuma. Canon ima svojo tehnologija združeno v lastni procesni enoti DiGIC, ki se je že izkazala tudi v DSLR kamerah. Slika pri 400ISO je sicer vidno slabša kot če uporabimo občutljivost 100ISO. Vendar pa fotograf, ki v večini primerov uporablja avtomatske nastavitve, preklop med različne občutljivosti ne opazi niti naknadno na fotografijah. Vse manj je tehnično usmerjenih fotografov, ki iščejo predvsem napake tehnike in vse več je fotografov, ki si želijo imeti predvsem dobro fotografijo za v družinski album.

 

1/10 sekunde, 100ISO. Dobre barve, tonske vrednosti in brez napak v datoteki.

 

1/10 sekunde, 400ISO. Dobre barve, tonske vrednosti in opažen šum. Vendar za 400ISO povsem v normalnih mejah.

 

Vendar je vse to bolj tehnični opis, ki s pogledom na fotografijo nima veliko skupnega. Ne tehnični napotki, ampak samo pogled na fotografijo je tisti, ki nam pove ali je fotografija iz določene kamere pod znanimi pogoji dobra. In Canon S60 zna zadovoljiti tudi zahtevnejše fotografe. Tisti fotograf, ki si želi ali potrebuje goriščnico 28mm druge izbire nakupa v tem cenovnem razredu niti nima. Torej se ne bo spraševal veliko ali je določen del slike mogoče premalo kakovosten. Ostali fotografi pa se morate zavedati, da nam široki kot prinese večja popačenja, predvsem barrel (sodčkaste) aberacije. Ob robovih se ravne linije močneje krivijo, še bolj pa je opazna ta napaka, kadar fotografiramo izven ravne linije motiva. Stavbe so zgoraj ožje in pogled na tak motiv lahko marsikoga zmoti. Toda najpomembneje je, da imamo celoten motiv na sliki, če si to želimo. Ožji kot, recimo 35mm, kjer bodo napake manjše lahko še vedno uporabimo.

Barve so zelo lepo izrazite in čiste. Kamero sem uporabil tudi za popotniško fotografiranje in široki kot 28mm, mi je velikokrat omogočil, da sem zajel motiv v vsej njegovi pomembnosti.

Lahko rečem, da ima S60 zelo kakovostno sliko, seveda če se v širokem kotu zavedamo, da imajo objektivi svoje negativne fizikalne zakonitosti, ki jih delno lahko odpravimo samo z boljšimi konstrukcijskimi rešitvami, kakovostnejšimi lečami, za mnogo, mnogo več denarja. Canon S60 pa nam ponuja dobro kakovost in široki kot 28mm za zmerno ceno.

 

28mm (ekv. 35mm). Pri fotografiranju od blizu je ločljivost objektiva odlična.

 

100mm (ekv. 35mm). Pri večjih goriščnicah objektiv pokaže svojo kakovost.

 

100mm (ekv. 35mm) in digitalni zoom. Tudi na tej sliki lahko opazimo, da je lastnost digitalnega zoom-a vse bolj uporabna.

 $$PAGE$$

Za konec

 

Kamera PowerShot S60 je ob zamenjevi kamere S50 ohranila tipalo s 5MP. Dodali so ji nov zanimiv objektiv z začetno širokokotno goriščnico 28mm do 100mm (ekv. 35mm) in novimi (Ultra-high refractive index, Aspherical) lečami. Kamera je zato lahko za 8% tanjša od S50. Optičnega zooma je 3,6X in še dodatni 4X-ni digitalni. Svetlobna moč objektiva je 2,8 ��" 5,3. Macro lahko snemamo od 4cm oddaljenosti od motiva. Kamera je pridobila tisto, kar si nekateri fotografi močno želijo. To je široki kot 28mm, ki marsikateremu družinskemu fotografu pride še kako prav pri fotografiranju v notranjosti prostorov. Široki kot pride močno prav tudi poslovnim fotografom, ki že krepko posegajo v novinarsko fotografijo in fotografirajo objekte, poslovne sestanke, srečanja, sejme itd. za službene potrebe. V območju goriščnice 100mm moti slaba svetlobna moč objektiva 5,3. Toda vse skupaj je kompromis. Pridobite široki kot, izgubite drugje. Toda večja vrednost kamere S60 je prav v možnosti širokega kota 28mm. In zaradi tega si jo poznavalec v večini primerov tudi izbere.

Na okroglem nastavitvenem gumbu imamo možnost nastavitev 13 različnih načinov osvetlitve. Reakcijski čas se je skrajšal za 20% glede na predhodnici S40, S50. Nova baterija NB-2LH ima za 26% večjo kapaciteto. Kameri pa doda dodatno moč še DiGIC procesor z odličnimi algoritmi za obdelavo električnih signalov. Tako je S60 pridobila kar nekaj izboljšav glede predhodnic tudi v pogledu hitrosti in kakovosti procesiranja slike. Ta zadnji del, procesor DiGIC se zelo izkaže na hitrosti obdelave podatkov in predvsem kakovosti slike. Le ta je sedaj zelo lepih zasičenih barv, z dobro ostrino in malo šuma.

Fotografiramo lahko s hitrostjo 2 posnetkov v sekundi. Čas osvetljevanja, lahko ga tudi ročno nastavljamo je od 15sek. do 1/2000 sek. Za ostrenje se uporablja 9-točkovni AiAF, z možnostjo premikanja FlexiZone in merjenjem svetlobe v iSAPS načinu. Črka i pred funkcijo pomeni "inteligentni" način, tako da kamera sama analizira ostrenje kot svetlobo in WB pri različnih fotografiranih motivih. Kar nekaj tehnologije je prenešeno iz kamer EOS 300D in EOS 10D. Fotografiramo lahko tudi v RAW načinu, istočasno pa lahko shranjujemo še fotografije v JPEG zapisu. Tudi pregled že posnetih slik je hitrejši.

Da nam kamera ponuja nekaj več, povedo že zgornji podatki. Možnost ročne nastavitve osvetlitve osvetlitve, ročno izbiranje točke ostritve, samostojna nastavitev beline in možnost zajema slike v RAW datoteki. Izkušenejši fotograf, bo znal s temi možnostmi iz samega načina fotografiranja in RAW datoteke izvleči še več v pogledu končne kakovosti slike.

Kameri lahko dodamo 2X-ni tele konverter kot podvodno ohišje, s katerim se lahko potopimo do 40m. Kamera ima dodan nov prednastavljeni WB (korekturo bele barve) za podvodno fotografijo in Print/Share gumb za direktni iztis na tiskalnikih, ki nam ponujajo PictBridge tehnologijo, kot CP-330 in Bubble Jet i990. Progranska opremo, ki jo dobimo pri kameri je tako za Windows kot Mac okolje.


Canon je v serijo S prinesel veliko svežine. Kamera je precej drugačna od večine konkurenčnih kamer. Prav zasičenost modelov v vseh razredih, razen v DSLR ponuja prednost samo, če ponudiš nekaj drugega. In Canon je z novo kamero v seriji S to tudi ponudil. Široki kot 28mm (ekv. 35mm) je močan argument, ki lahko že takoj prepriča kupca, da izbere prav kamero Canon S60.


 

 

Levo. Kljub širokemu kotu zajema objektiva, je svetloba iz bliskavice zadovoljivo razpršena, da pokrije celotno polje zajema fotografije. Center. Glede na dejstvo, da mora bliskavica veliko svetlobe močno razpršiti v široko območje, je še vedno zadovoljivo močna. Desno. Kljub temu, da kamera ima lučko za doosvetljevanje motiva v slabih svetlobnih pogojih, je ostrenje zelo problematično. Osvetlitev je pa odlična.

 

Fotografirano z ekspoziijo 2 sekundi. Kljub slabi svetlobi so barve dobro zasičene.

 

Makro pri ekspoziciji 2 sekunde. Dolge ekspozicije nam hitro prinesejo šum. Pri S60 to ni opazno.

 

Levo. Barrel distorzija nam ob robovih krivi ravne linije. Vendar za široki kot 28mm ni močno izražena napaka objektiva. Desno. Pri 28mm je slika zaradi močnega širokega kota že popačena.

 

Levo. Toliko se lahko najbliže približamo motivu brez uporabo makro lastnosti. Desno. Z vklopom funkcije makro se v širokem kotu lahko bolj približamo motivu. Vendar imamo zaradi širokega kota že popačenje slike. S60 ni ravno primerna za makro fotografijo.

 

Tudi na testni karti se opazi, da je pri 28mm ločljivost objektiva slaba.

 

100mm (ekv. 35mm). Ločljivost v centru objektiva je dobra.

 

100mm (ekv. 35mm). Ločljivost na robovih je opazno slabša.

 

100mm (ekv. 35mm).

$$PAGE$$

Panorama Londona posneta s širokim kotom. Vedno je treba paziti, da imamo na motivu nekaj zanimivosti v bližnjem prvem planu. Fotografija s širokokotnikom je lahko zelo hitro prezasičena z drobnimi detalji ali pa preveč enolična.

V popotniški fotografiji nas široki kot 28mm večkrat reši težav, da je na fotografiji želeni celoten motiv.

Vsak objekt v prvem planu s pomočjo širokega kota zajema deluje še večje.

28mm nam omogoča zajeti celotno stavbo. Vendar na račun padajočih linij.

Iz večje oddaljenosti je popačenje že manjše.

Da ni opaziti prevelikih popačenj naj bo glavni objekt v centru.

Kadar pa fotografiramo objekte tako, da imamo občutek diagonale, popačenja ne bomo zaznali.

Kljub 28mm, popačenje ni izrazito. Bodite pozorni na prvi in zadnji plan.

Še ne zanimiv diagonalni posnetek. Če so prve fotografije samo celotne stavbe parlamenta zelo izkrivljene, pa poiščemo drugačen zorni kot. Tudi z iskanjem motiva in kota fotografiranja se da goljufati človeško oko. S60 nam prav zaradi goriščnice 28mm omogoča za mnoge družinske in popotne fotografe povsem nov pogled na motiv.

S širokokotnim objektivom vedno iščite diagonalo. Posnetek bo všečnejši, ne bo monoton iz samo ene ravnine in predvsem, ne bo tako močno vidno popačenje. S kamero S60 se da posneti prečudovite spominske posnetke.

Potrpežljivost, S60 ubogljivi modeli nam dajo motiv, ko nam manekeni v frakih kažejo vse štiri strani neba.

Glavni motiv je v prvem planu in v centru. Posnet je zanimiv močno širokokotni motiv in še popačen ni opaziti.

Še dobro, da je kip velik in v centru. Ničesar ni v prvem planu in fotografija že sedaj deluje preveč enolično. Včasih se vam zdijo določeni motivi zelo prijazni, ko jih gledate v širokem kotu. Toda resnica je lahko tudi drugačna. Bodite pozorni na prvi plan, diagonalo in center. To sliko rešuje kip v centru, da je še kolikor toliko zanimiva popotniška fotografija.

Kljub temu, da stojite v centru množice, širokokotnik vara. Vse je oddaljeno, kar se vam zaradi dejstva, da ste tam niti ne zdi. Toda fotografija ne laže. Goljufati morate vi v fazi fotografiranja, da bo posnetek všečen. S kamero S60 je fotografiranje drugačno kot s klasičnimi z začetno goriščnico 38mm (ekv. 35mm).

Kljub temu, da je na fotografiji vse majhno, pa diagonale rešijo všečnost posnetka. Tudi za navaden turistični posnetek se je treba potruditi.

Mogočna stavba, nekaj ljudi v prvem planu in zanimiva popotniška spominska fotografija je tu.

Čeprav vam skozi iskalo ali preko TFT zaslona luč na desni in veje na levi kratijo lep pogled na oddaljeni motiv, pa prav ti elementi nato popravljajo všečnost fotografije. Široki kot 28mm je za všečne fotografije zelo zahteven.

S60 nam omogoča kakovostno posneti vsak zanimiv detalj.

Znana blagovna hiša Harrods. Brez širokega kota 28mm bi težko zajel večji del te znamenite londonske veleblagovnice.

Pogled iz višine. 100mm in avtomatska izbira osvetlitve.

Iz bližine zajeti večjo skupino ljudi je možno samo s širokokotnim objektivom. Ponavadi nam v prostorih vedno zmanjka možnost še kakšnega metra koraka nazaj, da bi na sliko ujeli celotno skupino ljudi. Prav v teh pogojih se izkaže S60.

Kamera nam omogoča kontrolirati moč bliskavice. Osebe so doosvetljene s bliskavico, kateri je bila odvzeta moč za -2EV. Tako so samo delno doosvetljene osebe, luč ambienta pa prevladuje po prostoru. Osebe so postavljene dovolj daleč od zadnje stene, da ne pride do zelo motečih senc v ozadju.

Ob sprehodu po londonskih ulicah je bila S60 odlična spremljevalka. Kolesarski maraton, ki je potekal po londonskih ulicah sem posnel iz zanimivega razloga. Kot zanimivost, kot preizkus kamere in kot vprašanje. Je maraton Franja res najbolj množičen? Ne, številka 3463, ki je na sliki zadovoljivo vidna to že da vedeti.

Slika zaradi številk udeležencev in kot preizkus ostrine slike na robovih.

S kamero se da kakovostno zajeti motiv v slabih svetlobnih pogojih tudi brez bliskavice. 400ISO in 1/15sekunde.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com