Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon RF 600mm in 800mm f/11 IS STM - Test

21.01.2021 19:39

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

O novih možnostih katere prinaša sistem CSC pri objektivih sem že pisal (članek: Brezrcalne kamere so postavljene na pravo mesto). Najprej zakaj večji bajonet in kaj ta prinaša, kot drugo, zakaj sedaj AF deluje tudi pri f/22, celo f/32.

In od tu naprej pridemo do novih posebnih objektivov, ki so dobra tržna niša. F/11 ni nekaj neuporabnega in neznanega. Na njih smo v celotni AF dobi zgolj pozabili. O tem sem zapisal v razmišljanju ob prvem preizkusu AF objektivov s svetlobno močjo f/11 (članek: F/11 nova realnost pri ekstremno dolgih goriščnicah).

Canon ima v ponudbi že več dragih RF objektivov z odlično svetlobno zmogljivostjo. Zdaj je ponudil še nekaj cenovno ugodnih in kompaktnih modelov. Med njimi sta tudi RF f/11 objektiva, ki odpirata nove možnosti za vse z omejenim proračunom ali, ko super teleobjektive uporabljajo le občasno. Oziroma predvsem takrat, ko je kompaktnost dolge goriščnice bolj pomembna od krepko dražje PRO izvedbe objektiva.

 

Izbira objektiva in opreme za preizkus

Na preizkus sem vzek oba f/11 objektiva. Bistvena razlika je zgolj v goriščnici. Cena, velikost, teža niti ne toliko. Po odgovoru samemu sebi zakaj bi mi tak objektiv prišel prav, sem izbiral kombinacije.

Canon RF 600mm f/11 IS STM bi meni prav prišel na safariju. Greš na avion vedno s pretežkim fotonahrbtnikom, ker vsak teleobjektiv je težak. Zdaj pa dobiš čistih 600mm za 930g in v velikosti 27cm. Afriške živali ni težko dobiti na blizu. Tako, da je goriščnica 600mm več kot dovolj, da ne čakaš kdaj se bo levu dali priti do avta, ali slonu iz blatne kopeli.

Canon RF 800mm f/11 IS STM bi mi prav prišel pri fotografiranju ptic. Te so majhne, vedno plašne in tiste večje, kot recimo orli katere fotografiram na Aljaski, lahko vedno zajadrajo malo dlje.

Sosedov muc je oddaljen 15m. Z goriščnico 800mm sem se počutil, kot da sem na safariju in je pred mano lev.

 

Oba objektiva omogočata uporabo RF telekonverterja. Na preizkus sem vzel samo 1.4X-nega, kajti 2X-ni za moj okus že preveč zmehča zapis in posledično slika izgubi ostrino. Obenem 2X-ni vzame dve vrednosti zaslonke in delovati z f/32 iz roke bi bilo že nemogoče. Zato 1.4X-ni naj bo kot nek kompromis, vzame mi zaslonko, torej bom deloval pri f/22 in da vidim, kako dobro je objektiv uglašen tudi z njim.

Ker f/11 zahteva vsaj enega ali dva višja ISO kot pri drugih klasičnih teleobjektivih, mi bo prav prišla kamera z manjšim številom točk in dobrim ISO. Tu je kot nalašč Canon EOS R6. 20M točkovno tipalo je iz vrhunske reporterske EOS 1D X MKIII. Obenem je tudi hitra v delovanju in kar je enkraten bonus, ki je prišel s pomočjo umetne inteligence (AI), to je hitro ostrenje usmerjeno na oko.

Opremljen sem, test se lahko začne. Le žal mi je, da so se potovanja ustavila in objektivov ne morem preizkusiti v mojem fotosvetu na FotoPOTEPih. Nič, bom pa leva in orla našel drugje.

 

Tehnične karakteristike - Canon RF 600mm f/11 IS STM

Kot zajema – 4,1 stopinj
FF - polni format
Zgradba objektiva (10 leč / 7 skupin)
Število lamel zaslonke – fiksna odprtina
Najmanjša odprtost zaslonke - f/11
Najmanjša razdalja ostrenja – 4.5m
Premer filtra – 82mm
Stabilizacija slike – IS v objektivu in IBIS preko tipala
AF - Step Motor
Premer x dolžina 93 × 270 mm
Teža – 930g
Cena cca. 800€

Tehnične karakteristike - Canon RF 800mm f/11 IS STM

Kot zajema – 3,05 stopinj
FF - polni format
Zgradba objektiva (11 leč / 8 skupin)
Število lamel zaslonke – fiksna odprtina
Najmanjša odprtost zaslonke - f/11
Najmanjša razdalja ostrenja – 6m
Premer filtra – 95mm
Stabilizacija slike – IS v objektivu in IBIS preko tipala
AF - Step Motor
Premer x dolžina 102 × 352 mm
Teža – 1260g
Cena cca. 1000€

 

Izdelava, konstrukcija, leče

Da je objektiv lahek, je ohišje kot notranji del, ki drži leče iz kompozitnih materialov. Na njem ni nobenih odvečnih delov. Sončno zaslonko kot dodatni, višji nastavek za stojalo je treba dokupiti.

Kot nekateri kit zum objektivi, je tudi ta z raztegljivim tubusom. Ko ga ne uporabljamo, objektiv lahko skrajšamo po dolžini, ko ga uporabljamo, ga raztegnemo (slika spodaj). Odlična rešitev, da objektiv zaseda manj prostora v naši foto torbi. Tudi nastavek za bajonet je kot na mnogih novih objektivih iz kompozitnega materiala, le da Canon tu nič ni prepustil naključju in je privit z 11 vijaki. (članek: Ko poči bajonet objektiva!)

Canon je objektiva močno usmeril k kompaktnosti. To so dosegli že z f/11 in s tem pogojeno majhnimi, lažjimi lečami. Ker niti ni elektromagnetnega mehanizma za nadaljno zapiranje zaslonke, ta tehnični del z nekaj dodatnimi dag odpade. Obenem so objektiv optično prilagodili samo eni odprtini in ni potrebe v dododatno korigiranje napak pri drugih odprtinah zaslonke. Ker sta dve leči brušeni po fresnel postopku, so se izognili dodatni leči za korekturo aberacije. Fresnel lečo poznamo tudi v reflektorjih svetilnikov. Canon te leče poimenuje DO (diffractive optical element). Prva generacija teh objektivov iz leta 2001 (Canon EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM - test iz leta 2004 in EF 400mm f/4.0 DO IS USM) je sicer prinesla kompaktnost, a kazale so se napake v bokeju. Zdaj z že trejo generacijo DO leč so napake le redko kdaj izrazite z novimi tehničnimi rešitvami in med dvema lečama ni več zraka, ki je hitreje ustvaril odboje.

600mm objektiv je sestavljen iz 10 leč v 7 skupinah, 800mm iz 11 leč v 8 skupinah. Dve DO leči sta zlepljeni v eno. Edina razlika pri lečah je ta, da ima 800mm objektiv na prednjem delu dodano še eno lečo.

 

Ostrenje / Stabilizacija slike

Za ostrenje je uporabljen STM motor. Torej ni najhitrejše, a še vedno zadovoljivo hitro. Objektiva v prvi vrsti nista namenjen profesionalni športno reporterski fotografiji. Vseeno pa bi se ju dalo preizkusiti tudi v tej smeri. Za safari, ptice, oddaljene motive je ostrenje dovolj hitro. Še toliko bolj, če se uporablja EOS R6 ali EOS R5 z novim AF.

Stabilizacija slike je vgrajena IS in je povezljiva z notranjim ostrenjem preko premikajočega se tipala IBIS. Po CIPA podatkih ima 600mm 5 stopenj, 800mm pa 4 stopnje umiritve slike.

 

Objektiva v praksi

Ob prvi skepsi zaradi f/11 in razmisleku, da smo take objektive že tako ali tako imeli v film dobi in da so bili uporabni, sem po nekaj posnetkih hitro spoznal sledeče. Visok ISO z novimi tipali sploh ni težava. Stabilizacija in zaporedno fotografiranje 2-4 posnetkov mi je brez težav omogočala delovati iz roke z 1/200 sekunde.

 

Kje sta uporabna
V prvi vrsti, ko nisi PRO fotograf, ki potrebuje najboljše 600mm f/4 ali 800mm f/5.6
Ko bi kljub dolgi goriščnici radi bili neopazni
Ko želimo kompaktnost in delovanje iz roke
Ko ne moremo bližje (na primer ograja, obala, letala v zraku, druge ovire itd.)
Ko so pred nami fizične ovire (potoki, pečine, ograje itd.)
Zakonsko določene ovire (črte na polju, lastniške meje itd.)
Motiv, ki nas ne pusti bližje (na primer plašne ptice)
Ko vplivamo na vedenje subjekta (na primer dejavnost divjih živali)
Varnostni razlogi (nevarne prostoživeče živali, hitra vozila itd.)
Prikrite zahteve (paparazzo)
Da nas ne opazijo (ulica, občinstvo...)

Deset posnetkov, pregled prvih fotografij in vedel sem, da bi lahko kamero in 600 ali 800mm objektiv nosil cel dan na rami in želene motive fotografiram iz roke, kot da uporabljam kit objektiv. Ne samo, da lahko delujem, roke se ne tresejo od teže, ampak še kakovost slike je zelo dobra. Kateri objektiv mi omogoča 800mm in te dobrine?

 

Kakovost slike

Objektiva sta si različna zgolj v goriščnici. Ob pregledu fotografij lahko rečem, da sta si dovolj enaka, da izbereš tistega, ki ti v goriščnici bolje služi. Če veš, da ti je pomembna najdaljša goriščnica in, da bo v fototorbi zaradi tega še 1.4X konverter je bolje izbrati 800mm objektiv. S tem smo na ekv.1120mm goriščnice in f/22.

Obpregledu fotografij, je kljub f/11 in že možni refrakciji ni opaziti, da bi se kaj izgubil kontrast. Tudi nekdaj opaznih napak DO leč ni več opaziti. Prav vidi se ob primerjavi slike z zum 600mm objektivi, da so leče lahko pripravili samo za to goriščnico in odprtino. Kromatska aberacija ni opažena. Nove kamere manjše napake objektivov že same popravijo v fazi procesiranja slike.

Predvsem pa je ozki kot in posledično približek slike tisti, ki nam predstavi kakovost. Ni potrebe po izrezu, kot recimo, če bi fotografirali s krajšimi goriščnicami. Zelo dobro sta se objektiva obnesla z 1.4X-nim konverterjem. 2X-nega nisem preizkusil, ker 1600mm bi prineslo že f/32, v kar pa me ni vleklo.

Za primer. Motiv ujet s klasično tele goriščnico, ki nam je vedno pri roki.

Razlika v zajemu pri različnih goriščnicah. Zanimiva je razlika v bokeju med 800mm in 600mm z 1,4X konverter. V večini primerov konverter prispeva k bolj mehki, posledično manj ostri sliki in ozadje se skoraj da nič ne zameglji, kljub podaljšani goriščnici. Konverter v bistvu poveča sliko in deluje bolj kot FF in APS-C kamera z istim objektivom. Zato se ozadje ne zameglji tako kot, če uporabimo objektiv z daljšo goriščnico.

 

1:1 izrez, vsi 1/200sek., ISO3200, iz roke

RF 600mm

RF 800mm

RF 800mm + 1.4X konverter

 

Ob uporabi konverterja sem bil zelo zadovoljen z obema objektivoma. Sicer konverter stane več kot cenovna razlika med 600 in 800 objektivoma. Vendar če potrebujete nekaj goriščnice več, potem ga je vredno dodati v torbo k objektivu.

 

Vse fotografije so posnete s kamero EOS R6 in brez stojala.

RF 800mm, 1/250sek., ISO 1600

RF 600mm + 1,4X, 1/320sek., ISO 6400

RF 800mm + 1,4X, 1/320sek., ISO 6400

RF 600mm, 1/320sek., ISO 3200

RF 800mm, 1/200sek., ISO 3200, EV +1

RF 600mm, 1/125sek., ISO 3200, EV +1

RF 800mm + 1,4X, 1/160sek., ISO 6400

RF 800mm + 1,4X, 1/125sek., ISO 6400

RF 800mm + 1,4X, 1/500sek., ISO3200, EV +1

Glede ostrine ni dileme. Oddaljenost 50m. RF 800mm + 1,4X, 1/1000sek., ISO 6400

 

Za konec

Kdor potrebuje višjo svetlobno moč ob teh goriščnicah že ve, da bo dobil več tudi v kakovosti slike, a na račun velikosti, teže in cene. Vsak objektiv je izbira zase in vsak fotograf sam si ga na koncu izbere. Objektiva Canon RF 600mm in 800mm f/11 IS STM, sta v bistvu posebneža in predvsem zapolnjujeta novo tržno nišo objektivov z dolgimi goriščnicami. Zum teleobjektivi so optično zapleteni in kakovostni zelo dragi. Cenejši so dober kompromis, a polni optičnih napak. Zato, če potrebujete goriščnice 600mm in naprej ter obenem kakovost zapisa, razmislite ali bi šli v zum objektiv z goriščnicami do 600mm.

Objektiva Canon RF 600mm in 800mm f/11 IS STM imata veliko prednost predvsem v teži, kompaktnosti, ceni in glede na dolge goriščnice, fotografove neopaznosti. Na koncu pa tudi zelo dobro kakovost slike.

Kot rečeno. Objektiva za niti ne tako ozek spekter motivov, oziroma objektiva, ki vabita vse, ki jim dolge goriščnice veliko pomenijo. Žal ima te objektive trenutno le Canon.

Zase vem, da če bi imel Canon kamero iz R sistema, da bi RF 800mm f/11 IS STM objektiv in 1.4X-ni konverter delala družbo RF 70-200mm f/2.8 ali f/4. S tem bi imel za svoje motive pokrito zgodbo dolgih goriščnic. Safari, ptice, oddaljeni motivi...

Kar pa bi mi v bistvu največ pomenilo. Delovanje iz roke, pa naj bo iz avta, na sprehodu, brez težav tisto dodatno kilo neseš v gore in veš, da je s teboj 1120mm.

Definitivno je Canon predstavil objektiva, katera je vredno opaziti in resno vzeti v razmislek ob nakupu najdaljših goriščnic. Ko pa Canon naredi R, APS-C kamero, se bodo odprla še nova obzorja in še širša uporabniška vrednost teh dveh zanimivih super teleobjektivov. (RF 800mm In R APS-C kamera = ekv.1280mm + 1,4X konverter = ekv.1792mm).

Vedno pa članek zaključim na podoben način. Na koncu je izbira tako ali tako vaša in ta bo edino prava!

Objektiv je na test posodil 3A foto&video

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com