Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon TS-E 95 mm f/2,8 / Specialni objektivi

Avtor:Matjaž Intihar
03.01.2006 15:27

 

Drugi posebnež med objektivi, ki sem ga preizkusil, je Canon TS-E 95 mm f/2,8. Ta objektiv, kot še druga dva iz te serije TS-E 24 mm f/3,5 in TS-E 45 mm f/2,8, omogočajo, da prek funkcije “Tilt” spremenimo naklon (-/+8 stopinj) prednjih leč in s tem spreminjamo naklon polja ostrine. S pomočjo te funkcije leče premaknemo v drugo ravnino in tako pridobimo ostrino pod drugačnim naklonom. Tako imamo lahko oster predmet po globini kljub uporabi močno odprte zaslonke. Z možnostjo “Shift” pa paralelno zamaknemo leče(-/+11 mm). S tem spremenimo odnos med optično osjo vpada svetlobe in žarišča na tipalu. Na ta način lahko zelo preprosto odpravimo težave padanja stavb, kadar ne fotografiramo iz njihovega središča (po navadi fotografiramo iz stojišča spodnjega dela stavbe navzgor), ali odpravimo reflektiranje svetlobe od odsevne površine.

TS-E pa se drugače kot objektiv MP-E povsem običajno vedejo kot klasični 24-, 45- ali 90-milimetrski objektivi. Razlika je le ta, da omogočajo samo ročno ostrenje. V njih ni vgrajen sistem elektronskega fokusiranja prek motorčkov USM v objektivu.

 

Ko želite kontrolirati globinsko ostrino uporabite možnost "Tilt".

 

Če želite poravnati linije (stavbe) uporabite možnost spremembe naklona "Shift". Z vrtljivim gumbom na tej strani objektiva odklenemo/zaklenemo nastavitev, na drugi strani pa paralelno zamaknemo leče za (-/+11 mm).

 

Objektiv nam omogoča samo ročno ostrenje. Premer objektiva je 73mm, dolžina 88mm in teža 565g.

 

Že po obliki ima objektiv povsem samosvojo konstrukcijo. Za klasično fotografiranje je precej neroden za držanje. V veliki večini primerov se ga uporablja v kombinaciji s stojalom.

 

S spodnjim vrtljivim gumbom zaklenemo nastavitev.

 

Z zgornjim vrtljivim gumbom upravljamo naklon prednje leče za (-/+8stopinj).

 

 

Brez funkcije tilt. 1/500sek., f/2,8. Majhna globinska ostrina.

 

Brez funkcije tilt. 1/15sek., f/16. Večja globinska ostrina, a sedaj z ostrejšim motečim ozadjem.

 

S pomočjo objektiva TS-E 95 mm f/2,8 si lahko zelo pomagamo tudi pri iskanju globinske ostrine in ostrine objekta.Objektiv pri zaslonki f/2.8 nastavljen v “Tilt” poziciji v levo smer.

 

Sedaj pa prav tako pri zaslonki f/2.8 vendar zamik objektiva v desno. Ker se je objektiv skoraj poravnal z motivom (GSM) je le ta v celoti izostren, a zaradi zaslonke 2,8 je ves ostali del motiva popolnoma neoster. Če primerjamo zgornjo sliko v navadnem načinu fotografiranju pri zaslonki f/16 opazimo, da smo sedaj s pomočjo "tilt" nastavitve pri zaslonki 2,8 dobili dobro ostrino po celotnem telefonu, a ozadje ostaja zamegljeno.

 

Brez uporabe možnosti "shift"! Kadar fotografiramo s klasičnim objektivom iz nižje stojiščne točke visoko stavbo, le ta začne padati, oziroma zgornji del se začne ožati, saj je bolj oddaljen od spodnjega bližnjega. Tako ne dobimo enakih proporcev.

 

S pomočjo "shift" nastavitvepa se stavba zravna.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com