Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Casio EXILIM EX-P505 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
10.05.2005 20:06

 

Predstavil sem že tri kamere tega proizvajalca. Zapisal sem že, da so predvsem na japonskem kamere pod tem imenom močno cenjene. Njihova uporabnost in kakovost pa je vse bolj poznana tudi v Evropi. Predvsem znajo biti pri Casio drugačni. Njihove kamere, predvsem pa tokrat predstavljeni model EXILIM EX-P505 kaže, da se da trgu ponuditi kamero, ki ni povsem klasična kopija ostalih foto kamer.

 

Kljub 5X-nemu zoom-u je kamera zelo majhna (98,5x55,5x73,5mm) in lahka (215g).

 

EXILIM EX-P505 je že oblikovno malo samosvoja. Majhna (98,5x55,5x73,5mm) in lahka (215g), z večjim izraženim delom tam, kjer je objektiv. Kljub majhnosti kamere, pa nam le ta ponuja kar 5X-ni optični zoom (38-190mm ekv.35mm). Objektiv je zelo dobro integriran v kamero. Pri premiku goriščnic se predne leče ne premikajo in tako so vedno odlično zaščitene v ohišju. Poleg optičnega pa imamo na razpolago še 8X-ni digitalni zoom. Premik goriščnic je zelo natančen in še zadovoljivo hiter.

 

Ostrenje je natančno. Kamera nam ponuja poleg ročnega ostrenja, tri načine avtomatske ostritve. V sredinski centralni točki, v širšem pasu in samostojno nastavljivo po celotnem zaslonu.

 

Svetlobna moč je za kamero s takim razponom goriščnic in predvsem njeno majhnostjo zelo dobra. Giblje se od 3,3 v širokem in 3,6 v ozkem kotu.

 

Bliskavica deluje zadovoljivo. Je pa premalo dvignjena nad optično os objektiva in lahko kaj hitro pride do efekta rdečih oči.

 

Povsem samosvoja oblika in uporabnost kamere EX-505.

 

Desna stran kamere, nam nudi odličen oprijem. Seveda iz pogleda majhnosti kamere. Prožilec je na pravem mestu, okoli njega pa je gumb za premik goriščnic. Na zadnji strani kamere ima palec še dovolj prostora, da kamero držimo bolj trdno.

 

Zaradi dobro postavljenega vrtljivega gumba s programi za nastavitve zajema, lahko s palcem tudi brez da bi premikali kamero opravimo različne nastavitve. Brez da bi kako drugače držali kamero lahko pritisnemo tudi gumb za upravljanje z menijem.

 

Gumbov na kameri je zelo malo. Toda kljub temu nam nudi zelo veliko različnih možnosti in predvsem za kompaktno kamero dovolj enostavno nastavitev glavnih, največkrat želenih funkcij. Ker pa so nastavitveni gumbi majhni in so si blizu, jih je teže uporabljati in rado se mi je zgodilo, da sem pritisnil tudi sosednjega.

 

Dokaz, da je kamera kljub 5X-nemu optičnemu zoom-u res majhna.

 

Gumbov je malo. Preko gumba EX pa dobimo vse najpomembnejše nastavitve.

 

EXILIM EX-P505 ima CCD tipalo z efektivnih 5M točk, velikosti 1/2,5 palca. Občutljivost tipala lahko nastavljamo od 50-400ISO občutljivosti.

 

2.0 palca velik TFT zaslon ima majhno ločljivost, samo 84.960 točk. Vendar so tako slika kot vsi napisi na njemu dobro in kakovostno vidni. Zaslon je vrtljiv, tako, da z njegovo pomočjo lahko fotografiramo zelo enostavno iz različnih pozicij in ga imamo lahko vedno tudi varno skritega v ohišju. Zanimivo je, da kamero prižgemo že tako, da samo odpremo zaslon. Imamo tudi možnost vklop/izklop kamere opraviti z gumbom. Vendar je rešitev vklopa s premikom zaslona zelo uporabna.

 

Klasičnega iskala pa ta kamera ne premore. Je le preveč majhna, da bi ji ga lahko dodali. Tudi v tej "pomanjkljivosti" se kaže, da Casio ni klasično fotografsko podjetje. Pa sem iskalo v nekaterih primerih pogrešal. Dolga goriščnica in zaradi majhnosti kamere nič kaj trden oprijem z obema kamerama večkrat doprineseta do tega, da motiv zgrešimo, ali pa z daljšim časom stresemo posnetek.

 

Levi del kamere nam ne nudi dobrega oprijema.

 

Zaslon lahko skrijemo v kamero. Tako je dobro zaščiten pred udarci in praskami.

 

TFT zaslon je velikosti 2.0 palca in povprečne ločljivosti.

 

Na TFT zaslonu vidimo vse potrebne informacije, od tistih najbolj osnovnih osnovnih, do črt za lažje ravnanje horizonta ali iskanje kompozicije, do histograma in Casio posebnosti, popolnega navigacijskega sistema.

 

Ob posameznih nastavitvah, ob pritisku na gumb SET tudi z grafičnim prikazom vidimo, kaj bo kamera ob različni nastavitvi zajela. Večjo/manjšo globinsko ostrino, zamrznjen ali premaknjen posnetek itd. Tudi v tem elementu nam Casio nudi mnogo. Vsi ti pripomočki so zelo dobrodošli tehnično usmerjenim kupcem, ki se fotografije šele učijo.

 

Vrtljiv zaslon nam velikokrat pride prav pri zajemu fotografije kot video zapisa.

 

Na levi strani kame­re na delu kjer je objektiv sta dva gumba. Prvi nam omogoča foto­grafiranje s samo 1cm od­daljenosti od motiva, drugi EX pa prikaz glavnih funkcij, katere največkrat potrebu­jemo, če želimo z drugačnimi nastavitvami še izboljšati zajem motiva (WB, ISO, merjenje svetlobe, AF območje). Prav nastavitve pod gumbom EX nam doprinesejo k poenostavljenemu delu s kamero. Ni potrebe za vsak premik v MENU in njegovo množico funkcij.

 

V samem meniju pa imamo še nekaj zanimivih možnosti za pred nastavitev, ki nam olajšajo fotografiranje. Tako si lahko izberemo, katere zadnje nastavitve naj se shranijo in kamera bo ob vklopu vedno uporabljala le te. Med njimi lahko izberemo povsem osnovne, način ostrenje, merjenja svetlobe, korekture bele barve itd. in malo bolj nenavadne, pozicijo goriščnice, moč bliskavice, vklopljen samosprožilec itd.

 

Kamera nam v programski nastavitvi zajema omogoča še prenastavitev funkcije z navigacijskim gumbom levo/desno. Njega lahko izkoristimo, da nam služi za hiter prehod na nastavitev ISO, WB, EV, način merjenja svetlobe ali za vklop samosprožilca.

 

Kljub majhnosti pa nam držalo še nudi dober oprijem.

 

Tudi na zgornji strani kamere so gumbi dovolj ergonomsko postavljeni.

 

Objektiv je zelo dobro integriran v kamero.

 

Časi osvetlitve so od 60sek. do 1/2000 sekunde, v nekaterih avtomatskih nastavitvah pa samo od 8sek. so 1/1250 sekunde. Delovanje samosprožilca lahko nastavimo na dve ali 10 sekund. Kamera nam ne omogoča zaporednega snemanja, niti "bracketing" možnosti zajema. Imamo pa možnost, da nastavimo v funkciji delovanja samosprožilca, da kamera zajame avtomatično tri posnetke v razmiku cca. ene sekunde.

 

Pregled posnetkov nastavimo samo na okroglem nastavitvenem gumbu na vrhnjem delu kamere. Hitrega gumba za predogled nam kamera ne ponuja. Vendar pa imamo preko menija možnost pomanjševati in izrezovati sliko. K sliki lahko posnamemo tudi 30 sekund zvočnega zapisa.

 

Casio EXILIM EX-P505 ima 7,5MB notranjega spomina, zato v kompletu ne dobimo SD pomnilne kartice, katere kamera uporablja. K kameri pa je priložena izredno vzdržljiva Li-Ion baterija in manjši senčnik za vpadno svetlobo, ki služi tudi za pritrditev širokokotne in tele predleče.

 

DC in USB priključka.

 

Casio kamere nam že v osnovnem kompletu nudijo izredno zmogljive Li-Ion baterije.

 

Da je kamera nekaj povsem drugačnega pa pove množica zapisov o možni kakovosti zapisa video zapisa. Napis MPEG-4 je na vrhnjem delu kamere močno izražen. Tudi na nastavitvenem gumbu za programsko izbiro zajema slike je poleg klasičnih fotografskih M, A, S, BS (scenske/best shot), v kar štirih načinih možna izbira video zapisa.

 

Poleg klasičnega načina imamo še možnost nastavitve snemanja v kratkih časovno nastavljivih sekvencah, z možnostjo BS (BestShot), že programsko pripravljene nastavitve za tem boljši zapis in na koncu (PastVideo). Kamera si v tej funkciji beleži nekaj sekund zapisa, če tudi nismo pritisnili prožilec za začetek snemanja. Tako imamo zapisano nekaj sekund videa še preden smo pritisnili začetek snemanja.

 

Kakovost video zapisa je za foto kamero vrhunska, že primerljiva s cenejšimi, pravimi video kamerami. Kakovost fotografije pa je po­vprečna, oziroma povsem zado­voljuje namenu upo­rabe kamere in nje­nega razreda. Pozna se, da so tej kameri omo­gočili predvsem odli­čen video zapis. Glede na dejstvo, da ima kamera kar 5X-ni optični zoom moti, da nima klasičnega iskala. Pri tej goriščnici je že teže najti motiv, predvsem pa mu slediti samo preko zaslona. Še toliko bolj, če uporabimo digitalni zoom.

 

Vendar, kot sem zapisal na začetku. Kamera je drugačna od drugih in jo je treba tako tudi gledati. Ima povsem svojo ciljno skupino kupcev, ki imajo drugačne zahteve. Zelo primerna je za vse družinske ali popotniške fotografe, ki poleg fotografije radi zajamejo tudi video zapis. Glede na množico nastavitev zajema slike kot videa je kamera še zaradi kompaktnosti, močnega zoom-a in majhnosti odlična izbira za ta tip uporabnikov.

 

Programska nastavitev, prioriteta zaslonke. Kamera nam kaže razmerje zaslonka/čas in opozarja glede na zaslonko o večji ali manjši globinski ostrini. Odlično za učenje začetnikov glede fotografskih zakonitostih.

 

V nastavitvi prioriteta časa, pa nas kamera opozarja na posamezne efekte zamrznjenih ali premaknjenih slik.

 

V scenskih nastavitvah (BestShot) nas kamera tako s sliko kot s tekstom opozori na zmožnosti programske nastavitve.

 

Video način Short Movie. Izberemo lahko koliko sekund naj kamera snema.

 

Tudi v načinu video zapisa nam ponujajo scenske programske nastavitve. Zajem videa postaja vse enostavnejši.

 

Množica informacij na zaslonu je prikazanih povsem samosvoje. Temu načinu prikaza pri Casio pravijo navigator. Casio zna biti drugačen.

 

V klasičnem načinu prikaza nastavitev, imamo na ekranu vse najpomembnejše informacije. Zanimivo, da poleg skrajševanja časa, zapiranja zaslonke in zmanjševanja občutljivosti, kamera nudi še ND (nevtralni filter) filter za zmanjševanja količine vpadne svetlobe na tipalo. Seveda vse skupaj deluje kot digitalni korekcijski filter.

 

Meni na zaslonu je dobro viden in poln uporabnih nastavitev.

 

Kameri lahko nastavimo katere funkcije naj se po izključitvi kamere shranijo. Ko kamero zopet vklopimo, je pripravljena na delovanje po nastavitvah, ki smo jih ohranili v njenem spominu.

 

Štirifunkcijski gumb lahko tudi programiramo in tako pridobimo na hitrosti glede nastavitve naše najbolj željene funkcije.

 


Kamero pa so z zanimanjem pričakovali tudi vsi tisti fotografi, ki se ukvarjajo z digiskopijo. Potrebujejo čim večje približanje objektiva k okularja digiskopa (EX-505 omogoča zadovoljiv 1cm) in nepremikanje prednjih leč iz kamere. Vendar pa kljub tem osnovnim zadovoljivim lastnostim, na preizkusu, Casio EXILIM EX-P505 teh fotografov z zelo specifičnimi zahtevami na žalost ni zadovoljil. Kamera se s spektivom ne razume tako, kot bi si želeli.

$$PAGE$$

100ISO. Dobra ostrina, povprečne barve.

400ISO. Ostrina še vedno dobra. Šum ni pretirano izražen. Povsem zadovoljivo za kompaktno kamero.

100ISO. Barve so dobro zasičene. Razen cian in modra sta skoraj izenačeni. Sive pa niso enakomerno izražene.

Ostrina je tudi ob robovih zadovoljiva.

Bliskavica dobro pokrije celotno površino širokega kota.

38mm (ekv. 35mm) je že pogojno zadovoljiv široki kot za družinsko fotografijo. Na robovih zmanjka nekaj ostrine. Vendar se kamera odkupi s kar 5X-nim zoom-om 190mm (ek. 35mm).

190mm (ekv.35mm) nam že omogoča odlično približevanje motiva.

Digitalni zoom. Kamera ga premore kar 8X.

Močna svetloba predvsem ob robovih močno zaslepi tipalo.

V širokem kotu je na robovih ostrina veliko slabša kot v centru.

V tele območju pa je tudi ob robovih ostrina primerljiva s centrom. Toda v celoti mehka.

Minute boste brez težav prebrali. Ostrina res ni vrhunska, vendar na povprečnih družinskih ali popotniških motivih za večino fotografov povsem zadovoljiva.

V tele območju lahko brez težav krademo motive.

Barve so odlično zasičene. Kožni toni ostajajo normalni.

Tudi premikajoče motive se da zadovoljivo zajeti. Zaradi težjega držanja z desno roko in ker kamera nima klasičnega iskala, so lahko posnetki hitro streseni, predvsem pa kar težko je loviti preko TFT zaslona hitro se premikajoči motiv.

Širokega kota je še ravno zadosti za popotniško fotografijo.

Majhnost, majhna teža in močan zoom. Kot nalašč za popotniško fotografijo. Povečave do A4 ne bodo problem.

Z goriščnicami od 38-190mm (ekv.35mm) je kamera odlična za popotniško fotografijo. Z odličnim video zajemom pa dobi za marsikoga še dodatno vrednost.

400ISO, svetloba ambienta, bliskavica, scenska avtomatika (BestShot) fotografiranja v slabih svetlobnih pogojih.

Fotografirano s programsko nastavitvijo.

Scenska nastavitev (BestShot) za fotografiranje nočnih posnetkov upošteva pravila fotografiranja pod slabimi svetlobnimi pogoji. Vendar bi za dolge čase osvetlitve že potreboval stojalo.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com