Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Casio Exilim EX-S100 / Uspešni malček

Avtor:Matjaž Intihar
18.03.2005 19:51

 

Casio Exilim EX-S100 je zaenkrat najtanjša (17mm) in ena izmed najlažjih (113g) kamer na trgu z več kot 2X-nim zoom-om. Poleg tega pa je tudi med najmanjšimi 88 x 57 x 17mm, ki nudi kar 2,0 inča velik zaslon. V teh elementih so se pri Casio zelo potrudili.

 

Glede na konkurenčne kamere v mini kovinskih ohišjih jim je to uspelo z manjšim tipalom, 1/3,2 inča in objektivom manjše svetlobne moči F/4 - 6,6. Ohišje je kovinsko, matirano, brez ostrih robov in v roki daje odličen občutek glede držanja in rokovanja. Gumb za vklop/izklop kamere na vrhnjem delu kamere je zelo majhen. Po eni strani dobro, saj se nam tako teže zgodi da prižgemo ali ugasnemo kamero takrat, ko to ne želimo. Uporabniško pa je lahko tudi težava, saj se je treba navaditi, da pod pravim kotom in dovolj močno pritisnemo gumb da vklopimo kamero. Ko pa se enkrat le navadimo hitro vklopiti kamero, se nam le ta odkupi s hitrim delovanjem.

 

Mahjhnost kamere in trdnost ohišja sta dve glavni odliki te kamere.

 

V približno dveh sekundah je pripravljena na zajem motiva. Tudi prožilec je majhen, vendar na pravem mestu in ni težav glede proženja. Objektiv na prednjem delu kamere je dobro skrit v ohišju. Prav neverjetno je, kako jim je uspelo v kamero, ki ima globino samo 17mm, vstaviti objektiv z 2,8X-nim optičnim zoomom. Objektiv ima široki kot (ekv. 35mm) 36mm in do 102mm v najdaljši goriščnici. Delovanje zoom-a je hitro. Svetlobna moč je za današnje digitalne kamere skromnih f/4 - 6,6. Toda to je cena kompaktnosti. In vemo že, da lahko za drugega uporabnika vsaka dobra lastnost ponuja tudi slabost. Slabša svetlobna moč objektiva je lahko za marsikaterega kupca pomemben elemnt pri nakupu. Če veliko fotografirate v slabših svetlobnih pogojih, potem znate imeti s to kamero težave. V normalnih pogojih, predvsem zunaj, pa teh težav ne bo.

 

Ker Casio sam ne izdeluje optike, jo kupujejo od znanih uveljavljenih proizvajalcev. Toda na kameri Casio Exilim EX-S100 napisa o proizvajalcu ni. Niti po kratkem pregledu konkurence nisem opazil, da bi še kdo drug od uveljavljenih proizvajalcev uporabljal ta objektiv. Predvsem pa je pri tem objektivu treba povedati, da so kot prvi v njegovi konstrukciji šestih leč v petih skupinah uporabili keramično lečo. Le ta naj bi  nudila višjo ločljivost, ki jo pri tej ločljivosti in majhnosti tipala še kako potrebujejo.

 

Zadnji del kamere Casio Exilim EX-S100 je v veliki meri namenjen zaslonu. Velik je kar 2.0 inča, vendar pa s povprečno ločljivostjo 84.000 točk. Vseeno pa je slika na zaslonu še vedno zadovoljiva in tudi napisi nastavitev zaradi velikosti zelo dobro vidni. Samo tretjina desnega dela kamere je namenjena osnovnim nastavitvenim gumbom. Komaj je še malo prostora za palec, da laže držimo kamero. Se pa kamero kljub njeni majhnosti v roki dobro drži. Ker zaslon zasede kamero skoraj v celoti po višini in je povsem umaknjen v levo, da je še nekaj prostora za gumbe, so se pri Casio odločili, da tej kameri ne bodo dodali optičnega iskala. In ga tudi ni za pogrešati.

 

Ko je objektiv v kameri je njena globina samo 17mm.

 

Optična iskala pri teh mini kamerah so se obdržala samo še pri "pravih" foto izdelovalcih. Njihovi uporabniki še iz analogne dobe znajo in včasih še želijo uporabiti optično iskalo. Vendar klasično iskalo v kamerah z ne preveč dolgim območjem goriščnic vse bolj izgublja svoj pomen in se ga niti več ne pogreša. Tudi argument, da brez TFT zaslona lahko posnamemo več foto­grafij, pri Casio kamerah ni tako pomemben. Njihove kamere imajo zelo vzdržljive baterije. Tako ali tako pa mo­ramo pri fotografiranju redno uporabljati zaslon. Preko njega nastavljamo množico nastavitev. Lahko rečemo, da preko njega krmilimo kamero skoraj za vsak posnetek. Zahtevnejši pa si radi ogledajo še podatke o ekspoziciji. Drugo, zakaj je zaslon zelo uporaben je, da si skoraj vsak fotograf želi posneto fotografijo tudi takoj videti na zaslonu ali pa si še dodatno ogledati histogram slike.

 

Casio Exilim EX-S100 nam nudi standardni osvetlitveni program (SnapShot) in nastavitve BestShot v katerem je kar 23 prednastavljenih možnosti zajema različnih motivov. Za kaj je katera funkcija nam kaže sličica ob funkciji. Casio Exilim EX-S100 nam nudi nastavitev občutljivosti od 50 do 400ISO, čase osvetlitve od 4 do 1/2000 sekunde. Tu so še možnost korekture ekspozije in korektura moči bliskavice. Na zaslon si lahko prikličemo linije, ki nam pomagajo pri poravnavi motiva ali pa za lažjo ocenitev zlatega reza zajete fotografije.

 

Ohišje je brez ostrih linij. Vsi robovi so zaobljeni.

 

Nastavitev preko funkcije MENU je veliko. Za večino fotografov jih je še preveč. Vendar bolje da so, kot da jih ni. Kdor jih ne potrebuje lahko uporablja samo enostavne nastavitve. Karkoli pa v nastavitvah spremenimo lahko s funkcijo Reset prenastavimo nazaj v osnovne. Casio nam kot eden redkih v tem uporabniškem razredu kamer nudi izbiro lastnih nastavitev ob vklopu kamere. Tako lahko nastavimo, da si kamera zapomni naše želene nastavitve (goriščnica, ISO, način ostrenja, delovanje bliskavice, način osvetlitve itd.) in ko bomo kamero vklopili, bomo lahko takoj s temi nastavitvami tudi delovali. Kameri so še dodali množico dodatnih nastavitev in funkcij. Tako lahko že posneti fotografiji naredimo izrez, jo prenastavimo v drugo ločljivost, dodamo zvok k že zabeleženi sliki, izberemo želene fotografije jih označimo in samo te se bodo prikazale v funkciji "prikaz slik" preko kamere, že v kameri sami lahko pripravimo tudi samostojni album slik. Poleg teh zanimivih funkcij, pa kamero lahko uporabimo tudi kot budilko. Naj se vidi "urarski" pečat, kdo je naredil kamero.

 

Casio Exilim EX-S100  uporablja SD pomnilno enoto, v kameri sami pa že imamo 9.3MB notranjega spomina. Formatiranje kartice je hitro, prenos posnetih fotografij pa lahko opravimo preko (dock) enote na katero priključimo kamero in z izbirnima gumboma vklopimo pregled fotografij ali prenos na računalnik.

 

Kamera Casio Exilim EX-S100 je zelo primerna za vse, ki si želijo kamero trdnega, lahkega in tankega ohišja. S svojimi 3,2 milijona točkami omogoča zadovoljivo kakovostne fotografije na papirju v velikosti 13x18cm. Edina večja pomanjkljivost te kamere je slaba svetlobna moč objektiva. Torej, kamera ni primerna za tiste, ki veliko fotografirajo v slabih svetlobnih pogojih in večkrat uporabljajo bliskavico.

 

Oblika je stvar okusa. Vendar se pri Casio znajo približati klasični obliki foto kompaktne kamere pa vseeno pokazati nekaj novega.

Vendar se ve. Vsaka dobra lastnost in teh ima kamera veliko, doprinese tudi slabost. Zaradi želja po majhni globini kamere je izredno kompakten in majhen tudi objekt, le to pa so dosegli z manjšimi lečami in posledično z manjšo svetlobno močjo. Toda prihajajo daljši in bolj sončni dnevi. Tu pa Casio Exilim EX-S100 zna pokazati vse tisto kar od nje pričakujejo tudi zahtevnejši.

Obstaja pa še ena pomanjkljivost, kateri razen majhnih dimenzij kamere ne znam poiskati omembe vrednega opravičila. SD pomnilniška kartica je skrita za malimi vratci na spodnji strani kamere. Da kartico lahko vzamemo iz kamere jo je treba pritisniti navznoter. Vendar je tako malo prostora med ohišjem in kartico samo, da je opravilo kar težavno. Še toliko bolj, če to delo želi opraviti gospa z daljšimi, urejenimi nohti.

Zaradi majhnih dimenzij in teže, gre kamera v najmanjše žepe.

SD pomnilna kartica in Li_ion baterija. Kljub majhnosti baterije, pa nam ta omogoča vsaj cca. 200 posnetkov.

Zaslon je velik 2 palca.

Nastavitveni gumbi na kameri so zelo kakovostni. Zaradi majhnosti kamere pa je treba uporabiti dve roki za držanje kamere in premikanje funkcij.

Trdno aluminijasto ohišje je izdelano zelo kakovostno.

Tehnični inženirji in oblikovalci so opravili veliko skupno delo. V čimmanjše ohišje spraviti vso tehniko za zajem slike, pomnilno kartico in baterijo.

V kompletu je tudi enota v katero vstavimo kamero, preko nje pregledujemo fotografije na zaslonu kamere, na TV ali računalniku.

Za tako kompaktno kamero in majhen objektiv je slika presenetljivo kakovostna tudi v širokem kotu 36mm (ekv.35mm).

Pri goriščnici 102mm (ekv.35mm) je slika povsem primerljiva z večjimi kamerami.

Digitalni zoom je delno uporaben. Vendar motiv smo si vsaj približali.

Glede zapisa ostrine je Casio Exilim EX-S100 kljub majhnosti objektiva in tankih leč, povsem primerljiv s konkurenčnimi kamerami.

Tudi v težavnejših svetlobnih pogojih za digitalne kompaktne kamere merjenje svetlobe ni več problem.

36mm (ekv.35mm)

102mm (ekv.35mm)

36mm (ekv.35mm) in digitalni zoom

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com