Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Čiščenje stekla pred tipalom

Avtor:Matjaž Intihar
08.11.2003 22:57

Članek je nastal ob današnjem preizkusu kamer Olympus E-1 in Canon EOS 1Ds. Glavni japonski inženir projekta E-1 g. Atushi Hatakayama mi je v avgustu na vprašanje s katero kamero naj primerjam E-1 odločno dejal. EOS 1Ds. Ker nekaj pa že vem o zmožnostih tehnike sva hitro prešla na nižjo stopnico. Ampak njegova beseda me že iz navihanosti še vedno drži. In sem kamere preizkusil v njuni najboljši izvedbi. In kaj sem ugotovil! E-1 je boljši. In veste kje? Canon EOS 1Ds veliko cenejši Olympus E-1 vedno pusti v prahu. In zakaj? Zato ker ga E-1 enostavno pred posnetkom izpred tipala očisti. HAHA. 1:0 za Olympus.

Sam imam izredno srečo. Dve leti imam EOS D60 in nimam težav s prahom. Pade mi na beton iz nahrbtnika in še vedno deluje. Fotografije so dobre. Ne menjam ga za 10D itd. itd.

No pri preizkusu kamere Olympus E-1 pa sem prišel do novih spoznanj. Večkrat sem že zapisal, da več glav več ve, da spremljajte razne zapise, vendar z trezno glavo. No pri zapisih v e-Fotografiji ste lahko prepričani, da pišem z njo. Lahko so napake v tekstu, slovnične in ne vem kakšne še. Samo kar zapišem, za tem tudi stojim. In danes vam pišem kako se očisti tipalo. No vsaj tako se piše. Pa ni tako. Pred tipalom, če ste si ogledali slike notranjosti kamere je vedno steklo na katerega se prime umazanija. In steklo se vedno lahko očisti. KAKO? niste hodili v JLA. S dahom in časopisom!

Ker pa je časopis prevelik, se pri tipalu vedno uporabi nekaj manjšega. Za to pa zadostuje vatirana paličica za uho. In nisem jaz ta pameten!

Odšel sem k kolegu, ki je glava kar se tiče ICC profilov, kalibracije monitorjev, tiskov, merjenja barv na splošno. In zakaj? Zato ker ima kot perfekcionist EOS 1Ds in ga vsakodnevno uporablja. No že več let hodim v njegovo podjetje, oziroma sem imel željo iti. Sedaj pa je bila potreba. Japončki predvsem glavni inženir projekta Olympus E-1 g. Atushi Hatekayama me je izval s trditvijo, da je E-1 primerljiv s EOS 1Ds. In jaz ne bi bil jaz, če ne bi trditve v katere sem dvomil, saj sem s kolegom Petrom (e-fotoportal.com) dobro preizkusil 1Ds, to tudi preveril. In za preizkus je bil najboljša oseba Vito. Ima EOS 1Ds, odlično svetlobno opremo in programe tudi za trodimenzionalni pregled zajema barv. In smo tam kjer ni muh in laži. Ugotovila sva oboje kar sem želel in jaz sam še nekaj več!

Čiščenje stekla

Nikoli ne pozabi kar si se učil kot vajenec. Ko sem ob 6.00 prišel v službo je bilo moje prvo opravilo na veliki repro kameri čiščenje stekla za katerim smo polagali slike za reprodukcijo. In še sedaj po 27 letih v dobi digitalnega zajema, prvo očistim steklo skenerja in nato začnem s skeniranjem. In želel sem primerjati E-1 s 1Ds. In Vito kot perfekcionist je začel kot vajenec. Najprej je naredil posnetek na belo površino. Preko računalniškega zaslona pogledal kje so smeti in...

odprl je kamero priključeno tako kot piše v navodilih na elektriko, dahnil v kamero, v roko vzel vatirano paličico, očistil steklo pred tipalom in...

ponovil posnetek. Tako dva do trikrat, dokler ni prišel do željenega rezultata. Vmes je še ugotovil, da ima beli papir za ozadje praske. Šele po popolnama čistem steklu pred tipalom se je lotil fotografiranja s kamero. Bravo Vito, spomnil si me na mladostniške dneve.

In ali mislite, da serviserji delujejo drugače. Kar mislite! Pa sem se malo smejal Vitu. In zakaj. Zato, ker je porabil pol ure za čiščenje. No saj bi manj, če mi ne bi razložil še sto in eno stvar kaj se mu je dogajalo vsa ta leta. Ampak vseeno. E-1 ima namesto steklo folijo in ultrasonično napravo, ki zavibrira folijo, mogoče jo nekako razmagneti in prah pade izpred tipala. In to se zgodi pred vsakim posnetkom. Canon prosim naredi nekaj podobnega. Ne zaradi mene, sam s prahom nimam problema ampak zaradi Vita in ostalih lastnikov pregrešno dragih kamer, ki čistijo mala stekla. Ker v njih spuščajo svoj dah, se zna zgoditi, da jim bo kamera zaradi kondenza zaribala. HAHA

No malo šale v tekstu mora biti. Vendar resno. Steklo pred tipalom lahko očistite tudi sami. Naredite škljoc v modro nebo ali belo steno, na računalniškem zaslonu si oglejte povečano sliko in videli boste ali je kaj prahu. Nato pa dah, nič zato če si niste umili zob, kamera še nima senzorja za vonj, vzemite vatirano paličico očistite steklo malo spihajte in smo tu, kjer je očiščeno steklo pred tipalom doma.

Pa veliko sreče. Vito je moral trikrat ponoviti čiščenje, da mu je uspelo. Toda on je perfekcionist. Kot sem že povedal, mene že dve leti D60 ni seznanil s prahom. Če bi ga dal Vitu v roke, bi prah takoj našel.

Sedaj veste, da se da očistiti steklo pred tipalom tudi doma. Preizkušate in čistite pa na lastno odgovornost. Sam tega se nisem počel, saj mi tega niti ni treba. Ko pa bo steklo umazano pa bom preizkusil ta sistem. Pa veliko sreče. In zakaj? Prvič je Vito to poizkušal s najnejžnejšo ščetko, pa bi po prvem posnetku utrpnil. Same raze. Ugotovil je, da ščetka ali čopič nikakor ne ustrezata. Puščata umazanijo za seboj. Torej dahnite na steklo in čistite s vatirano paličico in spihajte s pihalko. In nato........upam, da vse dobro.

Hvala Vito za prikaz. Če ne bi videl, da to počneš z lastno kamero za dva milijona, ti ne bi verjel. In Matjaž vam lahko svežo izkušnjo pove naprej.

 

Odprete kamero, četudi je to EOS 1Ds, dahnete na steklo pred tipalo in z palčko za ušesa očistite steklo. Mislite, da se hecam! Ne tudi Vito lastnik pregrešno drage kamere se je naveličal čakanja pri serviserjih. Pa mislite da oni opravijo to delo kako drugače. HA HA ne. Njihov dah in palčka za uho pa znajo biti pregrešno dragi. No tudi Vito je moral skozi servisno šolo. Pa je s kolegi ki tako kot on dnevno menja objektive ugotovil da se da tudi drugače!

 

Na koncu pa še malu spiha nečistočo iz stekla in čiščenje je gotovo. In kot sem že zapisal, to dela skoraj vsak dan, da ne bo pomote pri branju.

 

Tipalo modro na desni strani risbe je dobro zaščiteno z različnimi filtri in steklom.

 

Olympus uporablja svoj ultrasonični način samočiščenja tipala.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com