Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Epson SureLab D700 – Micro PhotoLab

19.02.2016 19:08

Avtor: Matjaž Intihar

Še v 80-tih se je na fotografije iz filma čakalo teden dni. Pred 25 leti smo dobili prve minilab osvetljevalne enote, katere so proces izdelave fotografij močno skrajšale. Nekajkrat manjša osvetljevalna naprava od tedaj poznanih velikih industrijskih razvijalnih in osvetljevalnih strojev je popolnoma spremenila čas izdelave in dostopnost. Skoraj v vsakem kraju se je odprla fotografska delavnica za razvijanje barvnih filmov in fotografij.

20 let kasneje, so se minilab naprave začele umikati. Prišle so nove tehnologije. Digitalna fotografija je prinesla možnost hranjenja in prikaza fotografij na drugačen način. Ni bilo več tiste nujne potrebe po razvijanju filma in slik na papir.

Preko e-Fotografije sem vseskozi opozarjal, da si dajte tiste “posebne” fotografije tudi na papir. Spomini so le spomini in fotoalbum ima tudi v smislu arhiva še vedno svojo moč. Danes so količine izdelanih fotografij na papir vse manjše, zato fotolaboratoriji ne kupujejo več minilab enot. Obenem je v njih “umazana” kemija, z litri odpadnih kemikalij in vse bolj je potreba po drugačnem načinu izdelave fotografij.

Ena izmed njih je klasična tiskana fotoknjiga, katero nam je prinesel digitalni tisk. Vendar ima dobra stara “fotografija” na papirju, velikosti 10X15 cm še vedno svoje uporabnike. Zato se iščejo nove rešitve, kako z manjšo investicijo in vseeno z industrijsko vzdržljivo napravo zagotoviti kakovostne fotografije.

 

Micro Lab

Če je bil prehod iz velikih industrijskih razvijalnih strojev na “hišne” minilab naprave revolucija, je danes korak prav tako velik, vendar ne več revolucionaren. Vse do nekaj let nazaj, so bile potrebe po hitrem in količinsko velikem izdelovanju fotografij tako velike, da marsikateremu fotolaboratoriju ni zadostovala samo ena minilab enota. Kmalu je bila v ponudbi možnost, fotografije v 1 uri.
Digitalna fotografija je prišla za minilab naprave kot nočna mora. Cene fotografij so začele strmo padati in v klasičnih fotolaboratorijih se je izdelovalo vse manj fotografij. Prišle so še manjše enote za izpis fotografije. Fotokiosk naprava je omogočala hitro izbiro fotografij iz naše spominske kartice ter izpis. V njih so bili sublimacijski ali kapljični tiskalniki.

Samo tehnologijo izpisa preko sublimacije ali kapljic poznamo že iz grafičnih tiskalnikov, iz začetka 90-tih. Vendar ti tiskalniki so bili počasni, cena izpisa pa 10X in več višja, kot fotografija iz fotolaboratorija. Torej povsem neprimerno za tisk večjih količin, kot smo jih v časih filma poznali v fotolaboratorijih.

V fotokiosk enote so dodali tiskalnike, ki so že tiskali na rolo in pocenili ceno izpisa. Žal se fotokioski niso prijeli. Fotografi so v tistem času zaradi prehoda na digitalni zapis povsem pozabili na izpis fotografij na papir.

Danes v fotolaboratorijih klasično kemijo opuščajo. Ponovno je potrebna menjava in tiskalne enote, ki so bile razvite za fotokiosk naprave so postale zelo zanimive. Med njimi ima Epson posebno mesto.

 

Epson SureLab D-700  /  Microlab

S svojo tehnologija izpisa Micro Piezo, katero uporabljajo skoraj vsi ponudniki tiskalnikov velikih formatov, je Epson vodilni v svetu kapljičnih tiskalnikov. Preizkušeno tehnologijo tiskanja, so podali v robustno ohišje, dodali sistem za tiskanje iz role, rezalnik in programsko rešitev za naročniško tiskanje.

Za profesionalno uporabo je majhnih dimenzij (Š 460 x V 354 x G 430mm). Težak je 23 kg. Tiskalnik Epson SL D-700 tiska s šestimi barvami. Poleg standardnih CMYK še Light C in Light M. S tem poskrbijo za več vmesnih tonov. Za originalne barve Epson Ultra Chrome nam zagotavljajo, da ne bodo opazno obledele. Epson je zapisal, da pod steklom tudi 89 let, v temni sobi ali v zaprtem fotoalbumu, kjer ni vpliva UV svetlobe pa kar 200 let. Kartuše hranijo 200ml barve, kar zadostuje za okoli 6000 fotografij 10x15cm.

Ločljivosti tiska so tri. 720x360dpi za hitri tisk, 720x720dpi je standardna kakovost, 1440x720dpi je najviša kakovost tiska. Najmanjša velikost kapljice je 2,5 pikolitra. Glede ločljivosti in velikosti kapljic so številke zelo povprečne. Toda to je industrijski tiskalnik za hitro tiskanje in stalno uporabo, ter potrebo po tem manj napakah. Obenem omogoča Micro Piezo tehnologija tiskanje z variabilno velikostjo kapljice in posledično zapis z neponovljivimi točkami. Pike se zaradi različne velikosti med seboj mešajo in celo iz bližnjega pogleda ni vidnega rasterskega zapisa. S tem so tudi te tehnične lastnosti odlične za povprečnega gledalca tiskanih fotografij. Pri teh tiskalnikih je potrebna robustnost, hitrost in kakovost za povprečnega gledalca. Kdor želi še več v tehničnem pogledu izpisa, ima za to na voljo druge Epson tiskalnike.

 

V tiskalnik Epson SL D-700 lahko vstavimo role papirja širine 10,2cm, 12,7cm, 15,2 in 21cm in dolžine 65m. Formati končne iztiskane fotografije so od 89mm pa vse do 1m dolžine. Torej lahko izpišete panoramsko fotografijo višine 21cm in dolžine 1m. V tiskalniku je sistem za odstranitev prahu iz papirja in avtomatski rezalnik. Papirjev je več vrst. Sijajni (254g), lustre (248g) in mat (180g).

Na samem tiskalniku so samo kontrolni gumbi. S pomočjo programa Epson Order Control lahko izbiramo med več nastavitvami. Kot prvo, program je namenjen, da v njega vnašamo mape s fotografijami naročnika. Z dodatnimi nastavitvami lahko izbiramo med sRGB in Adobe RGB barvnim prostorom, svetlost, barvitost in kontrast. Uporabimo lahko celo bravne profile, itd.

 

Ko printer prižgemo potrebuje kar nekaj časa, da opravi vse nastavitvene funkcije. Med pripravljanjem osnovnih nastavitev in čiščenjem glav je zelo glasen. Tudi med tiskanjem ni tih kot domači tiskalniki. Tiskalnik Epson SL D-700 je namenjen fotolaboratorijem, vendar tudi pri njih najbrž ne bo povsem ob delovnem računalniku. Da tiskalnik kontroliramo najprej naložimo vtičnik za printer, šele nato program Epson Order Control. Ko je tiskalnik naredil osnovne nastavitve, za izpis prve fotografije rabi 45 sekund. Tudi, če pošiljamo v tisk fotografijo za fotografijo traja približno enako. Ko so fotografije v programu zaporedno, se izpisujejo dobesedno ena za drugo. Čas tiskanja 10x15cm fotografije je zgolj 8 sekund. Rezanje papirja je čisto in točno. Tudi, če večjo količino fotografij zložimo skupaj ni razlik v dimenziji. Papirji imajo svoj način tiskanja. Svetleči in lustre, lahko izbiramo med standardno in visoko ločljivostjo. Pri mat papirju je na voljo samo visoka ločljivost tiskanja.

 

Ob vklopu in začetnem delovanju je tiskalnik Epson SL D-700 glasen, res glasen. Prvič se kar malo ustrasiš ali vse pravilno deluje. V preizkusu tiskalnika sem zamenjal kar nekaj rol. Menjava je enostavna, le na začetku je potrebno nekaj prakse, oziroma še bolje, da nam ponudnik pokaže kako in do kam nastaviti papir. Menjava kartuš je zelo enostavna.
Od papirjev je bil zame osebno lustre papir najbolj dopadljiv. Sijajni ima izrazito svetlečo površino, mat papir je nižje gramature in tudi barve nimajo tako močne intenzitete.

Vtičnik za tiskalnik je priložen. Preko njega lahko tiskamo posamezne fotografije tako iz sistema kot raznih programov. Med njimi tudi Photoshop in InDesign. Pri resnem delu za dnevni izpis nekaj tisoč fotografij, brez programa Epson Order Control ne gre.

Preizkusil sem vse tri ločljivosti izpisa. Najnižja je primerna samo za hiter tisk (545 slik 10x15cm na uro) in je le pogojno primerna za tisk fotografij. Standardna ločljivost nam že povsem zadostuje glede kakovosti in tudi tisk ni toliko počasnejši (455 slik 10x15cm na uro). V najvišji ločljivosti ni na oko iz normalne oddaljenosti gledanja opaznih razlik v kakovosti izpisa, se pa tisk močno upočasni (225 slik 10x15cm na uro).

Po uradnih podatkih naj bi s setom kartuš natisnili 6000 fotografij (10x15cm). Povprečna cena fotografije 10x15cm je 8 centov.
Tiskamo lahko tudi ČB. Vendar z barvnim setom ne bomo dobili povsem nevtralnih tonov. Vsekakor pa za domači album povsem zadovoljivo.

V programu InDesign sem postavil 20 strani velikosti 21x25cm. Izpisane so bile v devetih minutah. 100cm dolga panorama je izpisana v 4 minutah.

 

Zaključek

Tiskalnik Epson SL D-700 ni namenjen domači uporabi ali za izpise najvišje kakovosti. Primeren in tudi namenjen je fotolaboratorijem, ki imajo še delo z izpisom fotografij nekaj 100 ali tisoč fotografij na dan. Obenem nam omogoča ponudbo izdelave voščilnic, razglednic, letakov in drugih promocijskih tiskovin. Torej s tiskalnikom Epson SL D-700 nismo omejeni samo na ponudbo klasičnih fotografij.

Komurkoli sem pokazal izpisane fotografije je mislil, da so povsem klasične fotografije iz fotolaboratorija. Moraš res dobro pogledati in občutiti papir, da spoznaš razliko.

Tiskalnik stane cca. 3600€. Cena iztisa 10x15cm velike fotografije je okoli 8 centov. Epson SL D-700  niti ni tako drag, prav tako ne cena izpisa, da ne bi bil pravi nakup za vse tiste kateri imajo še dovolj strank, ki si žele klasične fotografije na papirju. Oziroma tudi za tiste, ki več delujejo na ponudbi raznih enostranskih tiskovin v majhnih količinah.

Tiskalnik EPSON SureLab D700 je na test posodil distrubuter za Slovenijo - SubliGo (www.subligo.hr)

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com