Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Explorer case 4419 BPHB - za popolno zaščito fotoopreme

30.08.2018 11:31

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Explorer Cases je italijanska blagovna znamka, ki se je od leta 1970 do danes uveljavila kot vodilna v Evropi na področju “heavy-duty” tehničnih kovčkov za različna področja uporabe. 

Gre za najbolj robustne pripomočke za transport, ki so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, kjer je poglavitnega pomena, da oprema na cilj prispe v istem stanju, kot je bila, ko smo kovček zaprli. Od tega je odvisno naše delo, naročnikov čas in denar.

Četudi kovček med potjo doživi več močnih udarcev, pade v morje (IP67) ali kaj hujšega, proizvajalec jamči, da tesnilo ne bo popustilo. O-ring vsebino ščiti tudi pred prahom, saj je zračno zatesnjen. Industrija umetnih mas je prišla tako daleč, da lahko ima tak produkt doživljenjsko garancijo in že, ko ga primemo za ročaj, takoj dobimo občutek, da je res narejen kvalitetno ter da bo v istem stanju verjetno še dolgo za nami.

Komu je 4419 BPHB sploh namenjen? Profesionalnemu fotografu, ki npr. leti nekam v daljne, eksotične kraje na snemanje editoriala in mu je preživetje drage opreme primarnega pomena; ko pride na lokacijo ve, da ko bo odprl kovček, lahko nemudoma prične z delom. Zadeva je sicer ravno dovolj “majhna”, da jo vzamemo v kabino kot osebno prtljago, a bi zagotovo preživela še tako agresivnega podajalca prtljage. Možno je dokupiti tudi patentirano ključavnico ali namestiti svojo standardno. Zaradi same teže (skoraj 5 kg) je relativno neudoben za prenašanje, a ima ta model eno posebnost. Oblazinjena notranjost namreč ni le pena v obliki kovčka, ampak je vse skupaj nahrbtnik, ki pa je veliko lažji in udobnejši za prenašanje, ko na terenu (recimo oddaljeni plaži, do katere nimamo prevoza) ni več neke potrebe po dodatni zaščiti. Vanj gre laptop do velikosti 15 inčev, nekaj drobnarij, fotokamera (brez objektiva) in recimo štiri do pet standardnih objektivov. Fotokamero je sicer potrebno položiti, ampak se jo da zapreti tudi v pokončnem stanju, če ta nima “battery grip-a”. Predele med opremo je s pomočjo velcro trakov oz. “ježkov” možno prilagajati, česar smo v tem segmentu že vajeni. Sam nahrbtnik je izdelan kvalitetno, iz materialov, ki dajejo občutek robustnosti in trajnosti ter je udoben za prenašanje. Njegova namembnost se izkaže ravno pri fotografiranju na lokaciji, ki je dostopna peš. Ko prispemo na lokacijo, do koder nam je med transportom kovček ščitil drago opremo, iz njega potegnemo nahrbtnik in se lažje premikamo naokoli. Če bi ga kupoval zase, bi vzel model brez nahrbtnika, saj trakovi in ostalo oblazinjenje vzamejo kar precej prostora, hkrati pa nimam potrebe po tovrstnem prenašanju opreme na teren; raje bi vzel model s kolesi in ročajem, ki ga pelješ kot vsak drug potovalni kovček.

Moje delo namreč med drugim zajema tudi to, da za eno od privatnih družb po letališčih doma in v tujini fotografiram zunanjost in notranjost letal in me pogosto skrbi za opremo - že med samimi transferji od letališča do letališča, kot tudi pri delu, ko opremo puščam v mehki, klasični fotografski torbi, mimo pa se vozijo “avtomobilčki” s prtljago in druge tehnične službe. Ali pa ko prej na peščeni plaži, kasneje pa na ladjici, fotografiram modni editorial in se torba hitro sreča z mivko in pljuskom morske vode. Mislim, da si bom te kovčke ogledal še malce bolj podrobno.
Na test ga je posodilo podjetje Foto Levac.

avtor: Matjaž Očko / www.houseofm2o.com

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com