Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fotografski filtri - teorija in njihova razvrstitev

12.06.2012 22:29


Fotograf že pozna kakovost, možne prednosti in slabosti foto kamer ter objektivov. O filtrih in njihovi kakovosti pa še ne veliko. V teoriji je tako, da vsako dodatno steklo pokvari optične lastnosti objektiva in odvzame del svetlobe. S tem se nam poslabša kakovost zapisa in svetlobna moč objektiva. Vendar kot vedno nam praksa pove drugače.
Zaščitni filtri nam ne vplivajo bistveno na svetlobno moč. Znajo pa nam filtri slabše kakovosti močno vplivati na kakovost slike. Tudi samo avtomatsko ostrenje je lahko moteno. Zato pred naslednjim člankom nasvet. Nikoli ne kupujte najcenejših filtrov. Naj bodo na vaših objektivih vsaj tisti iz srednjega cenovnega razreda. Tudi ne zaupajte dobremu nakupu objektiva, če vam trgovec zraven priloži še filter. Če ni iz srednjega cenovnega razreda, oziroma znane firme, raje dokupite drugega. Več o izbiri filtrov (
Filtri v fotografiji - Katere izbrati kako jih uporabiti).

Matjaž Intihar

 


 


UVOD

Na srečanjih in delavnicah katere obiskujem je pogosto vprašanje o uporabi filtrov in seveda katerega zakaj. Pri tem vprašanju sem se znašel pred dilemo, da tudi sam ne vem kako uporabljati filtre. Ker sem ugotovil, da je to moja siva lisa v fotografskem znanju pa tudi še koga, ki pogosto sprašujejo na Forumu o uporabi in vrsti filtrov, sem se odločil, da pobrskam po literaturi in drugih materiali ter se naučim kaj o uporabi, vrsti in namenu filtrov.

 

Kakor hitro uporabimo izraz "Filter" , nehote pomislimo na vodni filter, cigaretni filter, filter za kavo in še kaj. Dilemo sem skušal odpraviti, da sem poiskal pojme, ki dovolj natančno opredeljujejo pomen filtra.

- Vsak ukrep in sredstvo, preračunano in namenjeno za izločanje posameznih delov iz mase primerka iste vrste z uporabo v naprej določenega kriterija. (organizacijsko-poslovni leksikon, Kukoleča)

- Filter - pribor, naprava ali snov za precejanje ali čiščenje. Pod (4) pa piše za fotografske filtre: Naprava za zadrževanje žarkov določenih valovnih dolžin. (Veliki slovar tujk CZ)

- priprava ali snov za precejanje ali čiščenje, zlasti tekočin.; bakteriološki ~ mikrobiološki filter je filter s porami manjšimi od mikroorganizmov, ki se uporablja za odstranjevanje mikroorganizmov iz radiofarmakov; ~ mikropor vrsta mikrobiološkega filtra, sterilna ploščica s finimi luknjicami, ki ne prepuščajo nakterij, skozi katero se s plastično brizgalko za enkratno uporabo preceja sveže pripravljene radiofarmake in s tem odstranjuje bakterije iz njih; mikropor priprava, ki prepušča le določene tokove, žarke, valove. Lahko tudi računalniški program, ki prepušča le določene podatke (algoritem, ki odstranjuje šum in artefakte s slik, predvsem pri tomografiji).; polarizacijski ~ Optični filter, ki služi kot polarizator. Iz nepolarizirane svetlobe napravi linearno polarizirano.

 

Pri fotografiranju pogosto uporabljamo razne pripomočke, ki služijo kot dodatna oprema. Za naše razumevanje si bomo skovali pojem:

Filtri so fotografski pripomočki, narejeni iz stekla, plastike ali nanošenih premazov iz želatine, ki prepuščajo določeno svetlobno valovanje na fotografski medij, če so dodani k objektivu preko posebnega držala ali pa so priviti na v naprej pripravljene navoje na objektivu.

 

KAJ JE VIDNA SVETLOBA

Fotografiranje je v bistvu prenašanje svetlobe na medij. Zato si bomo malo osvežili naše znanje iz fizike in si ponovili osnovne pojme delitve svetlobe.

Svetloba je del “Elektromagnetno valovanje” elektromagnetnega “Valovanje” valovanja. V to družino sodijo tudi vsi radijski valovi, vidna"svetloba", infrardeča svetloba, ultravijolična svetloba. Po navadi s svetlobo mislimo na vidno svetlobo, ki jo zaznava “človeško oko”, kar je v frekvenčnem obsegu 380 nm (nanometra) in 780 nm valovne dolžine (Slika 1. spodaj).

 

Svetlobo in elektromagnetno valovanje v splošnem lahko opišemo s tremi neodvisnimi parametri:

- intenziteto (enakovredno lahko tudi s svetlostjo ali amplitudo), ki pove, kako svetla se zdi svetloba

- frekvenco (ali valovno dolžino), ki jo ljudje zaznamo kot barvo svetlobe

- polarizacijo, smer ravnine, v kateri niha električna komponenta elektromagnetnega polja, ki je ljudje v normalnih okoliščinah ne zaznamo.

 

Zaradi valovno-delnega dualizma svetloba obenem izraža lastnosti tako valovanja kot delcev. Natančno razumevanje narave svetlobe je eno ključnih vprašanj sodobne fizike. (Iz Wikipedije, proste enciklopedije)

 

 


(slika 1) Vidni del elektromagnetnega spektra


Celoten spekter elektromagnetnega valovanja

UPORABA FILTROV

Fotografija se je pojavila pred sto leti, ko še ni bilo raznih programskih orodij za popravljanja fotografij. Takrat so morali mojstri dobro obvladati elemente optike in barv. Večkrat je okolje zahtevalo določeno korekcijo zajema slike, kar je nehote zahtevalo določene pripomočke, ki so vplivali na končni izgled fotografije. Tako so se nekateri znašli in začeli pred leče postavljati barvne plošče, ki so po teoriji mešanja barv dajali končni rezultat. Iz tega obdobja so najbolj znani barvni filtri kot je rumenica in drugi.

Na eni od delavnic, se je zgodilo, da je enemu naših slušateljev ušel objektiv na tla in to na napačno stran. Vsi prisotni smo malo prebledeli, saj vemo kakšna vrednost to je. Lastnik je počasi pobral objektiv in ogledoval prednji del, kjer so se videle črepinje, a na srečo le od filtra, ki je bil nameščen na prednjo stran. Kmalu za tem je ugotovil, da je objektiv vendar le cel, ga namestil na fotoaparat in sprožil sliko. Slika je uspela, okvir filtra pa je bilo potrebno odstraniti s posebnim orodjem. Ta dogodek me je napeljal k razmišljanju, kako bi se filtri glede na namen in uporabo lahko delili. Očitno pa je imel še kdo enako izkušnjo in začel razmišljati podobno, tako da sem v literaturi znanega proizvajalca filtrov našel naslednjo delitev, ki najboljše opisuje tudi moje izkušnje:

- Filtri za zaščito

- Filtri za izboljšanje kvalitete posnetka in

- Filtri za posebne efekte.

 

FILTRI ZA ZAŠČITO

Vlogo, ki so jo imeli filtri v obdobju analogne fotografije in še posebej v času črno bele fotografije ne moremo enačiti z današnjo digitalno tehniko. Vendar proizvajalci niso hoteli zaostajati in so proizvajali filtre tudi za sodobne fotografe. Tako bomo najprej obdelali nekaj filtrov, katere smo opredelili kot Filtre za zaščito pred mehanskimi poškodbami, umazanijo in prahom, kar pomeni, da jih lahko stalno uporabljamo na objektivu, kjer je njihov učinek predvsem zaščitnega značaja. Razumeti moramo, da je cena boljšega objektiva nekaj sto tisočakov, cena filtra, ki pa bistveno ne vpliva na samo sliko, pa je nekaj tisočakov. V to skupino bomo uvrstili UV filtre, Sky filtre, ND nevtralno sivi,PL/PL Cir in seveda brezbarvne steklene filtre kot dejansko zaščito.

 

UV filter

UV filter je filter iz boljših steklenih plošč, katerih namen je, da eliminirajo prevelik vpad ultravijoličnih žarkov, ki bi lahko sliki dali moder pridih. Ultravijolično sevanje je naj močnejše v planinah in seveda na morju. Vendar moramo vedeti, da je na morju precej več raznih delcev, ki nekako absorbirajo moč teh žarkov. Še najmanj pa so opazni v pokrajinskih fotografijah, kjer prevladuje najpogosteje zračna meglica.

 

Skylight 1B

Skylight 1B je podobno kot UV filter namenjen zmanjševanju modrine, je rahlo toniran in ima nekaj toplih učinkov. Absorbcija tega filtra je namenjena uporabi v tako imenovanem zelenem spektru, kar omogoča uravnotežene barvne tone. Pri slikanju ljudi, odstranjuje neželene barvne vplive na koži, če slikamo portrete v senci blizu dreves. Zaradi svoje nevtralnosti se prav tako priporoča za stalno uporabo, kot zaščitni filter.


Različna podjetja nam nudijo nestandardne oznake (levo), kot standardne 1A, 1B (desno). Tudi toniranje ni nujno enake intenzitete.

 

ND

Neutral density filter ali nevtralno sivi filtri se uporabljajo v treh gradacija 2, 4, in 8. To so preprosto filtri za zmanjševanje svetlobe. Uporablja se kadar želimo podaljšati ekspozicijo kar nam pride prav pri slikanju vodnih slapov ali pa če želimo z dolgo ekspozicijo posneti objekt, kjer se nenehoma premikajo ljudje oziroma promet. Uporaba filtra ND 2, je lahko tudi kot zaščitni filter, vendar ga sam ne uporabljam.

 

Polarizacijski - PL / PL-CIR

Članek (Polarizacijski filter, odličen fotografski pripomoček). Fotografiranje predmetov ali objektov v naravi, kjer je zelo intenzivna svetloba pride pogosto do sevanja razpršene svetlobe, ki na posnetku ne da jasne slike premeta. V naravi je velikokrat, da avto­mobili, stekleni predmeti ali pa celo rastline odbijajo tako imenovano polarizirano svetlobo. Če želimo narediti posnetek, kjer bomo uporabili le svetlobo predmeta, ne pa tudi odbito svetlobo, moramo uporabiti pripomoček ki mu pravimo polarizator ali polarizacijski filter. Izkušnje z uporabo sončnih očal nam zelo nazorno pokažejo učinke na lesketajoči se vodni površini. Popoln učinek polarizatorjev vidimo, če damo dvojna sončna očala ena na druga in stekla zavrtimo proti 90 stopinjam, kjer bomo videli učinek do polne nepropustnosti svetlobe.

Polarizacijske filtre delimo na linearne in cirkularne. Nekaj besed o linearnem ne more biti odveč. V večini primerov se uporablja za zunanje posnetke, kjer je potrebno reducirati svetlobo. Linearni filtri PL imajo določene težave pri ostrenju, če so na objektivu z AF. Pri uporabi linearnih PL filtrov se priporoča uporaba pravokotnega obroča za vstavljanje filtrov. V digitalni fotografiji je pogostejša uporaba cirkularnega filtra PL-Cir, katerega nekateri uporabljajo stalno in jim služi kot zaščitni filter. Sam take uporabe ne priporočam, saj so lahko nekateri učinki neželeni pri določenih fotografijah.

Posebej pa moram opozoriti, da uporaba posameznih filtrov zmanjšuje svetlobno moč, kar je treba vedno upoštevati. Kaj dobimo na fotografiji če uporabimo posamezen filter vidimo na naslednjih slikah.

 

FILTRI ZA KOREKCIJO

Filtri za korekcijo so posamezni barvni filtri, katerih uporaba je po okusu posameznika. V tem delu ne bom dajal nobenih izkušenj, ker sam ne uporabljam in nimam dovolj znanja. V to skupino filtrov sodijo filtri serije 80, 81, 82,85 in še nekateri posebni za posebne namene. Za uporabo teh si lahko posameznik prečita navodila proizvajalcev.

 

FILTRI ZA POSEBNE EFEKTE

V to skupino sodijo filtri, ki omogočajo posebne efekte. Naj omenim le nekatere. Na prvem mestu so tako imenovani Graduated filtri, katerih površina je delno obarvana delno prozorna. S temi lahko dobimo efekte spreminjanja barve ozadja, da s tem ne pokvarimo vsebine posnetka. Druga vrsta teh filtrov je z ustvarjanjem raznih odsevov luči in nam omogoči zvezdni efekt. Tretja ima v sredini brezbarvno odprtino, okolje filtra pa je v različnih barvah. Vse to so potrebe posameznikov, ki želijo svoj trenutni navdih malo spremeniti. Za uporabo teh filtrov je treba vsakega preizkusiti in si pridobiti lastne izkušnje.

 

ZAKLJUČEK

S tem člankom sem želel približati osnovne pojme o uporabi filtrov, kot pripomočkov za boljše delo. Sam uporabljam filtre iz skupine zaščitnih filtrov in moram reči, da sem zadovoljil vse svoje potrebe. Rad bi povedal, da na trgu obstaja več proizvajalcev filtrov, ki se med sabo razlikujejo po kakovosti in seveda tudi po ceni. Pri nakupu UV je pomembno, kakšno ima krivuljo in od katere frekvence naprej deluje. Obstajajo UV filtri, ki zelo pozno zapirajo, kar je že skoraj v modrem področju. PL-Cir je tudi zelo zahteven, glede svojih karakteristik, zato svetujem, da se pri nakupu dovolite poučiti in tudi preizkusiti posamezen filter preden greste v nakup.

Boris Šalej


 

Dodatni članki:

Filtri v fotografiji - Katere izbrati kako jih uporabiti
Polarizacijski filter, odličen fotografski pripomoček

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com