Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fotonahrbtnik National Geografic W5050 – Retro posebnež s stilom

Avtor:Matjaž Intihar
24.01.2012 12:34

Ko se fotografu nabere nekaj fotografske opreme, začne razmišljati o fotografski torbi ali fotografskem nahrbtniku. Fototorba ima svojo prednost, saj je vse v njej lahko lažje pri roki. Vendar pa jo nosimo samo na eni rami. Zato na fotoizletu, fotopotepu, nekaj kg v njej, ni nič kaj prijazno za našo hrbtenico. Zaradi tega so fotonahrbtniki vse bolj popularni.
Poznamo več vrst foto nahrbtnikov. So različnih velikosti; opazno drugačnih dimenzij po širini, višini, globini; z različnimi naramnicami in drugimi pripomočki za nošenje; z več ali manj žepi; bolj ali manj odpornih materialov; boljšo zaščito, a z večjo težo in volumnom; različno ceno...
Torej, kot pri še veliko drugih fotografskih pripomočkih. Proizvajalci nudijo za vsakega fotografa nekaj bolj ali manj primernega. Kupcu pa je najtežje, ko se sam odloča za nakup fotonahrbtnika. Na začetku izgleda izbira enostavna. Toda v široki ponudbi smo že po prvem pregledu lahko v dilemi. Predvsem pa lahko po nakupu razočarani, saj na prvem resnem izletu spoznamo, da naš nahrbtnik nima prav tistega nam najbolj želenega. Če nimamo izkušenj, se šele čez čas zavemo, da nam lahko celo ta del opreme olajša ali pokvari počitnice, izlet, turistično potepanje...
Sam imam med svojo opremo več foto nahrbtnikov. Eden je idealen za potovanja z letali. Drugi je robusten. Tretji lahek. Vsak ima svoj namen uporabe in pravega za na pot si izberite tudi vi. Prav tako kot celotno fotoopremo. (Članek ��" Moja izbira fotoopreme za eksotični fotopotep / Namibija).

National Geografic W5050 ��" Retro
Ko želite biti drugačni, ko želite biti kot tisti znani NG fotografi, potem se začnete ozirati po nečem drugačnem. In fotonahrbtniki ter fototorbe National Geografic so drugačni. Že na zunaj so nekam znani, hitro se nam spomin zavrti za desetletja nazaj.
Štirioglata oblika, platneni material, polno žepov in vrvic, da vedeti, da so ti fotonahrbtniki res drugačni.
V bistvu je tako. Ali se v njega zaljubite na prvi pogled in niti ne gledate na ceno, ali pa ga ne bi imeli za noben denar. Toda ker je opazno dražji od fotonahrbtnikov enakih dimenzij, se tudi tu hitro naredi selekcija. Ime je le ime!
In prav na razpoznavnosti vas čaka NG. So toliko drugačni, da iščejo predvsem tiste, ki si to žele biti, oziroma si žele nekaj, kar nudi fotografu in popotniku znana založniška hiša.

Nahrbtnik National Geografic W5050 spada v razred manjših fotonahrbtnikov. Vendar deluje v zunanjih merah prav zaradi škatlaste oblike in materiala večji. Zunanje mere so Š25xV36xG18cm. Teža 1.36kg.
Nahrbtnik National Geografic W5050 je razdeljen na dva glavna dela. Zgornji je namenjen za drobnarije. Vendar je to samo en velik prostor brez dodatnih žepov. Ta del je zaprt z zadrgo, preko pa z neti pritrdimo še dodatno zaščito.
Spodnji del je deljiv in dovolj velik, da shranimo kamero z objektivom in da dodamo še eden ali dva manjša objektiva, ter bliskavico. Ta del se odpira od spredaj z zadrgo. Pred njim pa je še večji žep, ki je zaprt z neti in zaprt z zadrgo.
Na zunanjih stranskih delih sta še dva globlja žepa zaprta z ježki. V kompletu je tudi prilagodljiva vodoodporna vreča, katero navlečemo preko nahrbtnika v primeru dežja.
V zadnjem delu nahrbtnika se skriva zadrga, v tem delu pa je dovolj prostora za manjši prenosni računalnik.

Zaključek
Nahrbtnik National Geografic W5050 je res posebnež. V bistvu so vse NG fototorbe in fotonahrbniki nekaj posebnega. Že sam material, na proti drugim proizvajalcem daje drugačen pogled na nahrbtnik.
V praksi pa se pri vseh tistih, ki te nahrbtnike nosijo opazi, da jim opazni bolj visijo navzdol, kot nahrbtniki iz drugih materialov. V bistvu je National Geografic W5050 bolj mehak in s tem upogljiv, voljan. Vendar to ne moti. Uporabniku je prav bolj topel, nežen material prijeten.
O fotonahrbtniku National Geografic W5050 ni treba izgubljati veliko besed. Je lahko še kako dobrodošel vsakemu hobi fotografu. Dobro se bo obnesel povsod, le bolj občutljiv je na umazanijo, vodo, prah, kot drugi fotonahrbtniki. Predvsem v zgornjem delu manjka kakšen žep za manjše drobnarije. Se pa za te mere oddolži z zadnjim žepom za prenosni računalnik in v stranski žep lahko damo nogo stativa, ki ga nato pritrdimo s trakom. Toda z National Geografic W5050 boste drugačni. To pa lahko marsikateremu uporabniku tudi šteje. Konec koncev, si ga tudi vsak ne bo privoščil. Je opazno dražji od fotonahrbtnikov drugih proizvajalcev te velikosti. Za National Geografic W5050 boste odšteli kar cca. 170€.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com