Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fujifilm Finepix E900

Avtor:Matjaž Intihar
23.12.2005 11:21

 

Fujifilm že vsaj deset let ponuja fotografske digitalne kamere. Sprva je s pomočjo Nikona konkuriral Kodaku. Pri nas je bil z vidika kompaktnih digitalnih fotokamer Fujifilm dolga leta močno zapostavljen. Razumljivo, digitalna tehnologija na začetku nekako ni bila združljiva z izdelavo fotografij v fotolaboratorijih. V fotolaboratorijski ponudbi pa je Fujifilm že postal najmočnejši in nehali so kalkulirati. Vse bolj so prisotni na trgu digitalnih fotokamer. Konec koncev pa vse več digitalnih fotografov že spoznava, da je treba digitalno zajete fotografije spraviti tudi na fotopapir. Torej je danes med nami Fujifilm prisoten tako od fotokamere kot do končne izdelane fotografije.

 

Lovljenje najvišjega števila točk v kompaktnih kamerah je do zdaj prinašalo več slabosti kot koristi. Kamere s tipali okoli pet do šest milijonov točk so omogočale optimalno kakovost slike. Tudi zaloga točk je bila več kot zadovoljiva. Toda "trgovski faktor" število točk je še vedno velik magnet za kupce. Fujifilm ima kot izdelovalec lastnih tipal v tem pogledu večjo prednost. V nove kamere lahko vedno vgradi zadnjo tehnologijo tipal (SuperCCD serije pet HR), ki naj bi nudila čedalje večje število točk in boljšo kakovost slike. A do zdaj nam tudi kamere Fujifilm z večjim številom točk niso podale višje kakovosti slike, prej nasprotno.

 

Oblikovalci so naredili kamero, ki po obliki močno spominja na obliko klasičnih analognih kamer.

 

Tudi glede kamere FinePix E900 sem dvomil o tem, saj se na njej bohoti številka devet milijonov točk. Ko pa sem kamero prijel v roke, sem hitro pozabil na domneve glede slabosti tipala. Oblikovalci so naredili kamero, ki po obliki močno spominja na obliko klasičnih analognih kamer. Tudi nastavitvenih gumbov na kameri je zelo malo. To pomeni, da se tudi Fujifilm zaveda, da današnji kupci potrebujejo predvsem preprostost uporabe. Zaslon na kameri je velik "samo" dva palca. Za današnje kamere že kar majhen, a s tem je ostal prostor še za klasično iskalo. Držalo kamere in guma na zadnjem delu kamere omogočata odličen oprijem. Gumbi za vklop/izklop, proženje ter premik goriščnic so na pravih mestih in omogočajo rokovanje s kamero samo z eno roko.

 

Da je kamera Fujifilm Finepix E900 iz nove generacije, pa ugotovimo predvsem po hitrosti delovanja. Po vklopu je kamera hitro pripravljena za delovanje. Objektiv s štirikratnim optičnim zoomom (32-128 mm, ekv. 35 mm) gre zelo hitro iz ohišja. Hiter je tudi premik med goriščnicami, kot tudi merjenje svetlobe ter nenazadnje tudi samo proženje. Po izostritvi motiva, ki pa je malo počasno, zamika proženja skoraj ne opazimo več. Fujifilm Finepix E900 nudi scenske programe za osvetljevanje kot tudi za bolj zahtevne, nastavljive P, S, A in ročno nastavitev M.

 

Izrazito in široko držala nam omogoča kljub majhnosti kamere dober oprijem.

 

Čeprav kamera nudi sliko s kar devetimi milijoni točk, pa zelo preseneča kakovost fotografije. Do zdaj je veljalo prepričanje, da kompaktna kamera z več kot šestimi milijoni točk nudi slabšo kakovost slike. A očitno so pri Fujifilmu s peto serijo tipala SuperCCD HR prišli do novih možnosti. Še toliko bolj se lahko prepričamo o kakovosti slike, če s kamero fotografiramo pri najvišji možni občutljivosti ISO 800. Slika je neverjetno čista in brez težav lahko naredimo tudi večje povečave v za kompaktno kamero zavidljivi kakovosti.

 

Fujifilm E900 bo našel kupce med vsemi tistimi, ki si želijo majhno kompaktno kamero s še vedno majhnim (102 x 63 x 34 mm) in lahkim (260 g) ohišjem ter klasično obliko in iskalom. Njena velika vrednost se izkaže že takoj po vklopu, saj ni treba iskati novih dodatnih nastavitev. Na kameri je zelo malo nastavitvenih gumbov, kdor pa želi več, lahko poišče dodatne nastavitve v meniju.

 

Nastavitvenih gumbov je na kameri je zelo malo. Tudi Fujifilm se zaveda, da današnji kupci potrebujejo predvsem preprostost uporabe.

 

Vendar tako oblika kot preprostost uporabe še ne prineseta uspeha oziroma boljšo prodajo. Tu pa so pri Fujifilmu pokazali še dodatne karte. Objektiv ima štirikratni zoom in široki kot 32 mm. Tipalo je za kompaktno kamero veliko (1,6 palca) in zato kljub kar devetim milijonom točk te še niso premajhne in lahko dosežejo še vedno dobro kakovost slike pri visoki občutljivosti.

Zaradi vseh teh dobrih lastnosti (razen hitrosti AF) kamero Fujifilm E900 priporočam vsem tistim, ki si želijo še vedno kamero za malo večji žep, s klasičnim iskalom, brez potrebe po dodatnih nastavitvah in odlični sliki pri visokem številu točk in fotografiranju pri nastavljeni višji občutljivosti tipala. Med kompaktnimi kamerami je Fujifilm s kamero F10 in F11 že pokazal, da za zdaj v zadnjem opisanem elementu še nima prave konkurence.

Nad zaslonom je klasično iskalo.

Zaslon na kameri je velik "samo" dva palca. Ponuja pa nam vse potrebne informacije.

Objektiv s štirikratnim optičnim zoomom (32-128 mm, ekv. 35 mm) gre zelo hitro iz ohišja.

Bliskavica je za osnovno delo povsem zadovoljive moči.

Osnovni motiv.

100ISO. Fujifilm je znan tako po kakovostnih objektivih (so med vodilnimi v PRO video svetu in izdelovalec objektivov za Hasselblad), kot po odličnih lastnih tipalih. Vse to doprinese k odlični tehnični kakovosti slike.

100ISO.

100ISO:

FinePix E900 nam omogoča fotografirati pri 800ISO občutljivosti. Slika je za kompaktno kamero pri teh pogojih odlična. Fujifilm je že pri kompaktni kameri F10 pokazal, da se da kakovostno zajeti sliko tudi pri višjih ISO nastavitvah. Z E900, to samo še dodatno potrjujejo.

800ISO.

800ISO.

800ISO.

100ISO. Barve niso močno saturirane in zapis nam še omogoča popravek tonskega zapisa s programi za obdelavo fotografij.

800ISO. Tonske vrednosti so se kljub visoki občutljivosti dobro obdržale. Drugačna pa je struktura zapisa zaradi programske odprave šuma.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com