Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

FUJIFILM FinePix F10 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
01.06.2005 20:08

 

Kaj bi bilo, če bi bilo? Oziroma v foto tehniki bom vprašanje zastavil drugače. Kaj bi bilo, če bi imeli kamero z vsemi želenimi lastnostmi.

Kot prvo, vseh želja nam v kamero ne morejo niti ponuditi. Vedno se najde še kakšna malenkost, ki nam manjka. Kot drugo, želja je toliko, da nikakor ni mogoče ustreči vsem na enkrat, to je v eni sami kameri. In kot tretje, kamera, ki bi nam nudila skoraj vse bi bila večini cenovno nedosegljiva. In imamo srečo. Take kamere nikoli ne bo, kot že zaradi te množice pomanjkljivosti nikoli ne bo najboljše kamere.

Poznamo pa take, ki so lahko najboljše za naš način fotografiranja. Torej za naš žep, naše potrebe, naš pogled na fotografijo, kot naš edinstveni pogled na kakovost same slike.

 

Sodobna oblika in ohišje iz aluminija pritegneta pogled.

 

Med kompaktnimi kamerami pa je FUJIFILM med prvimi predstavil kamero, ki nudi "vse". Vse v narekovajih! Toda kompaktna kamera FinePix F10 ima združenih toliko dobrih in že od nekdaj želenih lastnosti, da se že uvršča med kamere novega časa, ki uporabniku nudijo predvsem enostavnost uporabe, kakovostno fotografijo in v nadaljevanju še večino tistih lastnosti, katere si želijo tudi zahtevnejši kupci.

 

Kaj bi bilo, če bi bilo? Če bi kamera s temi lastnostmi obstajala že pred dvema letoma, ko so bile kompaktne kamere močno želene tudi med najzahtevnejšimi fotografi. Predvsem pa, če bi takrat taka kamera imela današnjo ceno. Odgovor je enostaven. Kupovali bi samo FUJIFILM FinePix F10!

 

Po vklopu je kamera v samo eni sekundi pripravljena na zajem motiva.

 

In zakaj? Odlično ohišje je iz aluminija, lepo oblikovano, kamera nam dobro leži v roki, kakovost delov in izdelave pa je na zelo visokem nivoju. Nastavitev na kameri je zelo malo, kar zopet potrjuje že večkrat zapisano, da se kompaktne kamere vračajo na svoje pravo mesto. To je, med uporabnike, ki potrebujejo predvsem enostavnost fotografiranja.

 

FinePix F10 nam nudi tako popolno avtomatiko osvetlitve (AUTO), kot pet prirejenih programskih nastavitev (SP) in avtomatsko nastavitev z možnostjo izbire različnih ročnih nastavitev v meniju (M) za korekturo slike. Med njih spadajo korekture, katere lahko upravljamo preko menija. To so, korektura osvetlitve, načini merjenja svetlobe kot ostritve, korekturo bele barve in načini hitrosti zajema posnetkov. Pod posebnim gumbom (F) pa pridemo do skoraj največkrat želenih funkcij, to so sprememba ločljivosti zajema, sprememba tonskega zapisa in predvsem spreminjanje občutljivosti ISO. Prav v tem zadnjem pa je kamera velika redkost. FUJIFILM nam je v FinePix F10 vgradil tipalo Super CCD HR, velikosti 1/1,7 palca, ločljivostjo 6.3M točk in še vedno odlično kakovostjo slike tudi nad za ostale kamere nedosegljivo možnost nastavitve ločljivosti nad 400ISO. Kamera nam dovoli nastaviti občutljivost kar do 1600 ISO. Marsikateri fotograf zna to "sladico" tudi dobro izkoristiti.

 

Objektiv je dobro integriran v kamero. Tudi lameli, ki ščitita prednjo lečo sta iz aluminija.

 

Ohišje

Material, kakovost izdelave in oblika kamera v celoti pritegnejo. Celotna kamera je zelo pregledna in že na prvi pogled enostavna za uporabo. Poleg cene je danes to največja vrednota kamere.

 

Zgornji del nam nudi gumb za vklop, ki je skoraj na sredini in tako dovolj oddaljen, da ga ne bomo po nepotrebnem pritisnili in izključili kamere. Na desni zgornji strani je velik, masiven, izbočen prožilec, ob njem pa gumb za premik funkcij načina osvetljevanja. Na izbiro imamo SP (pet slikovnih programov), AUTO funkcijo, M funkcijo, pri kateri lahko nastavljamo nekaj glavnih nastavitev (WB, kompenzacijo osvetlitve, način merjenja svetlobe in ostritve, kar pri prejšnjih dveh nastavitvah ne moremo upravljati. Zadnja možnost pa je zajem videa.

 

Na desni strani je samo kovinski vrteči nastavek za nosilni trak, na levi strani pa za plastičnim ščitnikom »multi konektor«, ki služi tako za napajanje kamere kot USB priklop za prenos slik na TV ali v računalnik.

 

Spodnja stran kamere ima na levi strani luknjice za katerimi je mikrofon/zvočnik, plastični nastavek za stojalo in prav tako plastična vratca za katerimi je zelo zmogljiva Li-Ion baterija NP-120 (3.6V 1950mAh) in xD pomnilna kartica.

 

Za klasično iskalo ni več prostora. TFT zaslon je velikosti 2,5 palca in pogled na sliko preko njega navdušuje.

 

Zadnji del kamer je ponavadi najbolj raznolik z nastavitvenimi gumbi. Toda FinePix F10 nam nudi enostavnost in preglednost tudi v tem pogledu.

Najbolj opazen je kar 2,5 palca velik zaslon. Je v razmerju velikosti 4:3 in premore sicer skromnih 115.000 točk. Vendar vseeno se slika na zaslonu dobro vidi, še toliko bolj pri močni sončni svetlobi, ker nam kamera že na štiri funkcijskem okroglem gumbu nudi možnost dodatne osvetlitve zaslona. Ker zaslon zasede celoten levi del kamere, le ta ne premore klasičnega iskala, ki se vse bolj umika iz kompaktnih foto kamer.

Na desni zgornji strani je kakovosten gumb za spreminjanje goriščnic (36-108mm), pod njim pa rahlo ubočen del namenjen palcu. Sledita dva gumba, levi namenjen hitremu pregledu že posnetih fotografij, desni (F) pa hitremu dosegu nastavitev ločljivosti (od 2848x2136 točk, omogoča tudi razmerje 3:2), občutljivosti (80 ��" 1600 ISO) in tonskih izbir (normal, vivid, ČB).

Pod njima je štirifunkcijski gumb za premik med nastavitvami in izbiro dodatne svetlosti zaslona, bliskavice, samosprožilca (2 in 10sek.) in makro funkcije (min.7,5cm). V sredini pa je gumb za vstop v MENU in za potrditev izbranih funkcij. Povsem spodnji gumb pa služi za prikaz informacij na zaslonu (mreža, trije prejšnji posnetki).

 

Na zgornjem delu kamere so tudi nastavirve za način programskega osvetlitvenega zajema motiva.

 

Spodnji del kamere ne ponuja nobenih posebnosti.

 

MENU je skromen in prav zaradi tega zelo uporaben ter prijazen do uporabnika. Pod zapisom SET pa se skriva več nastavitvenih funkcij, predvsem glede nastavitve kamere pri vklopu in dokaj skrita večkrat uporabna funkcija FORMAT. Ker jo je treba na začetku spoznavanja s kamero kar precej  iskati, si je dobro, da si pot do nje in njeno ikono zapomnite.

 

Uporabnost kamere FinePix F10

S to kamero je FUJIFILM že nakazal kakšna naj bo sodobna kompaktna digitalna kamera. Seveda ima vsak fotograf svoje želje, toda hitrost vklopa, ostrenja, proženja, odlično ostrenje v slabih svetlobnih pogojih, predvsem pa prijaznost in enostavnost dostopa do nastavitev, možnost delovanja v obsegu do 1600 ISO in odlična kakovost slike so tisti argumenti, ki lahko zelo hitro prepričajo v nakup te odlične kamere.

 

Kamera je še vedno primerna za v žep. Tako po velikosti 92x58x27mm, kot teži 200g z baterijo in pomnilno kartico.

 

 

Nastavitvenih gumbov je zelo malo tudi na zadnjem delu kamere. FinePix F10 nam nudi zelo enostavno upravljanje.

 

FUJIFILM je eno izmed redkih podjetij, ki izdeluje lastna tipala. Super CCD HR, zadnje generacije omogoča kakovostno fotografijo tudi za bolj zahtevne, predvsem pa možnost fotografiranja pri občutljivosti 1600ISO. Očitno prihaja možnost visoke občutljivosti tudi med kompaktne kamere.

 

xD pomnilna kartica in zelo zmogljiva Li-Ion baterija. Z njo ste lahko brezskrbni, da boste lahko posneli več kot 300 posnetkov.

 

In če zaključim z začetnim stavkom. Kaj bi bilo, če bi bilo? Če bi kamera imela še povsem pravo ročno (M) nastavitev časa in zaslonk in korekturo bliskavice! To bi bila tudi kompaktna kamera za najzahtevnejše, oziroma kamera, ki bi tudi profesionalnim uporabnikom DSLR kamer že lahko služila kot včasih mali mju-ji.

Toda vseeno. Kamere, ki bi nam vsem nudila vse ni in je ne bo. Prav to je čar tehnike in namen proizvajalcev. Biti čimbolj popoln obenem pa drugačen. In kamera FUJIFILM FinePix F10 se je popolnosti in drugačnosti povsem približala. V sebi nosi toliko kakovosti, uporabnosti ter enostavnosti, da jo lahko uvrstim v sam kakovostni vrh med kompaktnimi kamerami. Ali je tako kakovostna tudi za vas, pa boste odločili sami!

 

80ISO. Pri bližnjih motivih je ostrina še boljša. Za kompaktno kamero "popolna".

 

400ISO. Še vedno ostrina ostaja dobra, tudi šum še ni preveč izrazit.

 

1600ISO. Šum je močno opazen in tonske vrednosti nimajo zasičenosti. Toda kamera nam možnost fotografiranja pri slabih svetlobnih pogojih sploh omogoča. Včasih je pomembneje sliko sploh zajeti, kot pa narediti tehnično odlično.

 

80ISO. Odličen tonski zapis tako osnovnih barv kot sivin.

 

400ISO. Opazno je že nekaj šuma, vendar je tonski zapis in sama zasičenost barv še vedno kakovostna.

 

1600ISO. Šum je močno izražen in tudi tonske vrednosti so močno povprečno reproducirane.

 

36mm, 80ISO, f/5.0, 1/400sek. Dobra ostrina, na robovih pa se pojavlja kromatska aberacija.

 

108mm, 80ISO, f/5.0, 1/340sek. Še boljša ostrina. Objektiv nam v celotnem razponu od 36 do 108mm zagotavlja dobro ostrino.

 

Digitalni zoom je kar 6,2X-ni.

 

Za pomoč pri ostrenju kamera uporablja zeleno svetlobo. Naj se ve, s katero kamero fotografiramo, saj to je barva podjetja FUJIFILM.

 

S pomočjo dodatne doosvetlitve motiva nam kamera do dveh, treh metrov omogoča izostriti tudi skoraj popolnoma belo steno z minimalnimi kontrasti. Le redke kamere so do sedaj to zmogle. Prav tako je v popolni temi kamera izostrila bel list na črni podlagi. Bliskavica dobro pokrije široki kot 36mm.

$$PAGE$$

Možnost, da nam kamera omogoča fotografiranje pri višji občutljivosti nam pride prav samo pri slabših svetlobnih pogojih. Pri močni sončni svetlobi, pa 1/2000sek in zaslonka 8.0 zadostujeta samo še za občutljivost 400ISO (levo). Pri 800ISO (sredina) nam te nastavitve na tipalo že spustijo preveč svetlobe. Pri 1600ISO (desno) pa je slika že povsem preosvetljena.

Tudi kadar imamo svetlobe dovolj, si lahko z vgrajeno bliskavico pomagamo doosvetliti motiv. Predvsem dele v senci. FinePix F10 ima močno bliskavico.

Pri močni svetlobi je slika prekontrastna. Temnejši deli na sliki imajo premalo risbe.

Tudi tu se opazi, da močna svetloba in kontrastni motivi ne bodo zapisani v "popolnosti". Oblaki obsijani z direktno sončno svetlobo so preosvetljeni.

Pri tem motivu pa se je merjenje svetlobe in sam zapis pokazal kot krepko boljši od v istem času preizkušene Olympus FE-5500.

100ISO, 108mm, 1/350sek., f/7,1. Dobra ostrina. Kamera nam lahko odlično služi tako za popotniško kot družinsko fotografijo.

Od 36mm (levo), do 108mm (desno).

Ker je kamera majhna, lahka in predvsem narejena iz aluminija, jo lahko vedno nosimo s seboj. Z njo bomo lahko kakovostno zajeli marsikateri zanimiv motiv na naši poti.

S kamero FinePix F10 in fotografijami iz nje bo zadovoljen tudi zahtevnejši fotograf, če se le zaveda, da je to kompaktna kamera z vsemi svojimi prednostmi in seveda tudi omejitvami. Dobra ostrina tako v prednjem kot oddaljenem planu.

Škoda, da nam kompaktne digitalne kamere ne omogočajo kontrole globinske ostrine.

Tudi ptice v zraku mi je uspelo izostriti. Kamera deluje zelo hitro. Od vklopa, pa do izostritve, merjenja svetlobe in proženja. V teh elemntih je med najboljšimi. Še enkrat več se pokaže odlična ostrina pri 108mm.

Makro funkcija nam omogoča približanje motivu na 7,5cm.

Ker je kamera hitra nam omogoča zajeti vsak zanimiv trenutek.

Vgrajena bliskavica nam lepo doosvetli motiv. Ena redkih slabosti kamere je splošna slabost kompaktnih kamer. Ne moremo kontrolirati globinske ostrine in s tem zamegliti moteče ozadje.

Tudi merjenje svetlobe je odlično. Tu je bilo uporabljeno TTL merjenje v 64 delih motiva.

FinePix F10 nam omogoča tudi spot merjenje.

Medtem ko večina drugih kompaktnih kamer omogoča delovanje samo do občutljivosti 400ISO in so posnetki pri slabih svetlobnih pogojih zaradi dolgih časov osvetlitve streseni, pa nam FinePix F10 omogoča še vedno dobre posnetke. Skoraj ni več prezentacije, katere ne bi mogli tudi fotografirati. Misli digitalno!

1600ISO, 1/8sek, f/5.0. Še vedno si lahko ogledamo diagram napak testnih CD-jev.

S pomočjo 1600ISO imam zajeto celotno prezentacijo o arhiviranju in staranju CD-jev ter zapisov. Ostali kolegi fotografi s kompaktnimi kamerami so ostali brez razpoznavnih tekstov na fotografijah.

1600ISO, 1/8sek, f/2,8. Kot da bi v prostor prihajala velika količine zunanje svetlobe.

S to kamero boste lahko tako na razstavah kot v galerijah in ostalih prostorih lahko še vedno fotografirali tudi takrat, ko bodo ostali svoje kompaktne kamere že spravili v žep.

Ker nam kamera to omogoča, nam ni treba uporabiti bliskavice in njene včasih prav nemogoče direktne svetlobe.

Levo 1600ISO, brez uporabe bliskavice. V sredini klasična programska osvetlitev in bliskavica. Desno pa bliskavica in programska možnost SlowSinc, uporaba daljših časov osvetlitve. S tem nam ni treba poseči po višji občutljivosti, blisk nam zamrzne motiv, nekaj desetink daljša osvetlitev pa doda svetlobo ambienta. Kamera FinePix F10 je zelo uporabno iz večih pogledov.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com