Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fujifilm X-T1 / Prva vrsta CSC razreda

Avtor:Matjaž Intihar
28.05.2014 16:38
Stran:

Kamera v praksi

Tako v uporabniškem kot kakovostnem pogledu na fotografijo, je Fujifilm povsem v vrhu kamer CSC. Ima še celo določeno prednost, saj manjše Olympus tipalo že na začetku nudi nekaj manj možnosti kontrole globinske ostrine.

Kar mene pri tej in tudi drugih kamerah CSC še ne prepriča, je hitrost delovanja, pogled v iskalo in moteča slika v iskalu po pritisku na prožilec.

Vas, ki razmišljate o vstopu med kamere CSC in seveda Fujifilm X-T1 naj to ne moti, če le niste preveč v svetu kamer DSLR. Oziroma, če ste se jih že naveličali, še toliko bolje. Potem bo nekaj pomanjkljivosti povsem brezpredmetnih, saj boste dobili druge vam želene prednosti.

S kamero Fujifilm X-T1 sem deloval kar nekaj časa. Retro nastavitve so mi že takoj padle v oči in prirastle k srcu. Kar pogrešam jih na sodobnih in zmogljivih kamerah. Pač se mehanika umika elektroniki.

In tudi tu je prednost X-T1. Ima nekaj v sebi. Nekaj več. In to predvsem za tiste, ki že poznajo "staro" analogno tehniko. Za "novodobne" fotografe, pa X-T1 nudi še vedno dovolj elektronike in njihovih pomagal.

 

Za konec

Seveda pa pri kamerah z izmenljivimi objektivi ne gre brez njih. In tu je Fujifilm močan bil in je še danes. Res, da boljši objektivi stanejo. Vendar za to tudi nekaj več dobite. In pri Fujifilm v višjem cenovnem razredu se veliko tudi dobi.

Trenutno imajo na izbiro 12 objektivov. Od 14mm do 230mm, kar prevedeno v izrez 35mm formata prinese od 21mm do 345mm. Sedem objektivov je z enojno goriščnico in odlično svetlobno močjo. Pet zum objektivov nudi stabilizacijo slike.

V najavi imajo še pet objektivov, ki naj bi prodajne police dosegli v letošnjem letu. Na voljo sta tudi dva vrhunska Zeiss objektiva. Od neodvisnih pa svoje objektive nudi tudi Samyang.

Kamera Fujifilm X-T1 se je močno priljubila mnogim fotografom. Še celo zapriseženi lastniki naprednih kamer DSLR, jo po prvem ogledu ne dajo hitro iz rok. Odlično ohišje, oblika, znane funkcije na hitrih izbirnih gumbih in ime, ki je znano v profesionalnem svetu, pritegnejo. Zato je ta kamera še kako prepričljiva za vse tiste, katerim je razred kamer CSC vse bolj pri srcu.

Edina lahko moteča ovira je cena kamere. Za ohišje in manjšo zunanjo bliskavico, ki je že v kompletu, boste odšteli okoli 1100€. Z objektivom 18-55 f/2.8-4 pa že 1500€. Torej je Fujifilm X-T1 v rangu Canon EOS 7D, EOS 70D, Nikon D7100. Je X-T1 res toliko vredna? V bistvu je primerjava brezpredmetna, saj sta to dva različna razreda kamer.

Po preizkusu lahko zapišem, da je razred kamer CSC prišel na točko, kjer bodo evolucije dosedanjih modelov zelo hitro dosegale tisto, kar jim še manjka na proti kameram DSLR. Kamera Fujifilm X-T1 je vrhunski model kamere CSC, ki nudi kompaktnost sistema. Mnogim manj volumna in teže v fototorbi že veliko pomeni. Sam si kamero CSC z veseljem vzamem na FotoPOTEP. Ali bi bila za vaš namen fotografiranja kamera Fujifilm X-T1 že prava izbira pa veste samo vi. Vsekakor vsem, ki ste v dilemi ali prestopiti iz navadnih kompaktnih kamer med bolj zmogljive sistemske kamere, poglejte tudi za tokrat predstavljeno kamero. Ima mnogo "bombončkov", ki lahko štejejo, da bo kamera pristala v vaši fototorbi.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com