Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fujifilm XC 35mm f/2 – poceni in uporaben objektiv

14.03.2020 15:05

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

V času 35mm filma, so bili dolga leta edini osnovni objektivi z goriščnico 50mm. Kot zajema po diagonali je 46°. Svetlobno moč na kamerah nižjih razredov je bila f/1.8, v višjih razredih f/1.4, posebej pa so bili na voljo še objektivi z f/1,2. Prišli so zum objektivi in na enogoriščne 50mm objektive se je kar malo pozabilo.

V digitalni dobi še toliko bolj, saj so prve kamere imele manjša APS-C tipala s potrebami po drugih goriščnicah. Obenem novodobni fotograf še niti ni razumel potrebe po objektivih z visoko svetlobno močjo in možnostjo izkoriščanja ostrine po globini slike.

Že v članku (50mm f/1.8 - objektiv katerega je dobro imeti) sem zapisal;
»Če je kateri objektiv tisti, ki nekako ne sme manjkati v torbi hobi fotografa, da si lahko izboljša svoje fotografije, je to ta objektiv. Bistveno je, da je relativno poceni in kot tak mnogim dopušča vstop v razmerje cena/uporabniška vrednost. Odvisno od izvedbe objektiva ga tako pri Canon, Nikon, Pentax in Sony, dobite za ceno med 120 in 220€.
Objektiv na začetku prepriča prav zaradi odlične svetlobne moči. Ob odprti zaslonki se lahko opazno igramo z globinsko ostrino. Vsi so najprej navdušeni, da so zdaj njihovi portreti taki, kot so jih gledali na predstavitvah ali brali, zakaj iz uporabe kompaktne kamere na kamero z izmenljivimi objektivi.
Zaradi boljše svetlobne moči objektiva kasneje posežemo po višji občutljivosti, oziroma lahko pri enaki občutljivosti uporabljamo krajše čase osvetlitve.
Zelo primeren je še za makro fotografijo, če mu dodamo predlečo. Obenem so kljub nizki ceni optično solidni.«

Fujifilm se je z objektivom XC 35mm f/2, uporabnikom približal na drug način. Za še dovolj nizko ceno (cca.200€), so predstavili objektiv z goriščnico 35mm (52mm ekv.35mm), da ga lahko dodamo v skupino enogoriščnih objektivov, kateri je lahko vedno v naši fototorbi. Uporaben je tako za portrete, kot v primeru, ko potrebujemo večjo svetlobno moč.

Fujifilm XC 35mm f/2 je narejen iz kompozitnih materialov, dodani sta dve asferični leči. Je zelo majhen, lahek in brez odvečnih gumbov. Nudi le obroč za ročni fokus.

Goriščnica 35mm in f/2 nudita še zadovoljivo kombinacijo za dovolj majhno ostrino po globini slike.

Fujifilm XC 35mm f/2 je objektiv, ki zna zaradi cene postati zelo zanimiv Fujifilm uporabnikom. Je zelo primeren za vstopne modele kamer. Vendar se bo tudi na X-T4 ali X-H1 dobro znašel, če vam ni to zelo nujen objektiv.

Oziroma, je objektiv, ki ga dodajam k ostalim »must have« objektivom z nizko ceno. Res, da so večinoma 50mm f/1.8, a na kameri APS-C bom 35mm goriščnica tudi prava.

Fujifilm XC 35mm f/2
APS-C format
Kot zajema (v APS-C izrezu 49°)
Zgradba objektiva (9 / 6)
Število lamel zaslonke – 9
Najmanjša odprtost zaslonke – 16
Najmanjša razdalja ostrenja – 35cm
Premer filtra – 43mm
Stabilizacija slike ni vgrajena
AF Step Motor
Premer x dolžina 47 × 58 mm
Teža – 130g
Cena cca. 200€
Distributer: Infocona d.o.o.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com