Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fujifilm X-H1 / video nadgradnja

09.06.2018 17:34

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fujifilm gre naprej. Po odlični CSC (brezzrcalni) kameri X-T2 (test Fujifilm X-T2 / Prva vrsta CSC razreda), so predstavili model X-H1 (predstavitev v Lizboni), ki ima zaradi kakovostnega video zapisa še višjo uporabniško vrednost.
Fujifilm X-H1 ni zamenjava za model X-T2. Je dodatna kamera namenjena tistim, ki si poleg fotografije večkrat žele video zapis najvišje kakovosti. Omogočen je format polnega DCI 4K (Digital Cinema System Specification) formata 4096x2160 točk, 24 svs (sličic v sekundi) in UHD 4K (Ultra High-Definition) 3860x2160 s 30 svs in podatkovnim tokom kar 200Mbps. Torej nudi izkušenemu bogastvo podatkov za nadaljno obdelavo.

Fujifilm je prepoznaven v svetu profesionalnih video objektivov. Ti imajo svoje tehnične zakonitosti in so povsem prilagojeni video potrebam. Zato se je Fujifilm odločil, da bo poleg vrhunskih video objektivov, dal na uporabo še svojo brezrcalno kamero z video zapisom najvišje kakovosti.

 

Razlike / X-H1 proti X-T2

V bistvu je tehničnih razlik zelo malo. Nova X-H1 nudi več predvsem glede videa.

Na zunaj takoj opazimo dve razliki. Fujifilm X-H1 sledi sodobnemu trendu med brezrcalnimi kamerami. Je opazno večja (133 x 92 x 49 mm - 140 x 97 x 86 mm) in nekaj težja (507 g - 673g). Z večjim ohišjem, se jo bolje drži v roki, obenem so gumbi bolj razpršeni in lažje dosegljivi.

Dodatna novost je LCD zaslon na zgornjem delu kamere. Povzeto po srednjeformatni Fujifilm GFX 50s.

V notranjosti se skriva visoko ločljivi EVF s kar 3,6M točkami, ki pa ima malenkost manjšo povečavo od iskala v X-T2. Izgleda, da je baterija izgubila 10% avtonomnosti delovanja, prav zaradi bolj ločljivega EVF iskala.
In še ena novost. Fujifilm je dodal v X-H1 še sistem stabilizacije preko tipala. Tako imamo stabilizacijo tudi z objektivi, kateri je ne nudijo.

 

Tehnični podatki Fujifilm X-H1:

Tipalo: 24.3MP X-Trans CMOS III - 6000 x 4000 točk
Bajonet: Fujifilm X / izrez: 1.5x (APS-C)
Hitrost zaklopa: 30sec – 1/8000sek; elektronsko 1/32,000sek
Zaklop sinhronizacija: 1/250sek.
Občutljivost: ISO 200-12800; ISO 100-51200 elektronsko razširljivo
Programske nastavitve: P, A, S, M
Merjenje svetlobe: Več polj, center, povprečje, točkovno
Kompenzacija osvetlitve: +/-5EV in 1/3 steps
Hitrost proženja: max. 14pvs
Zaslon: 3.0 palce, 1.04M točk
Iskalo (EVF): 3.69M točk OLED, 1.13x povečava
AF točk: 91 ali 325
Video: 4K - 30fps, Full HD - 60fps (200Mbps)
Zunanji mikrofon: 3.5mm stereo
Pomnilna kartica: Dvojna SD, SDHC, SDXC
Baterija: NP-W126S, vzdržljivost do 300 posnetkov
Velikost: 140 x 97 x 86 mm
Teža: 673g z baterijo in karticama

 

Ohišje

Brezrcalne kamere so že izgubile svojo bit. Na začetku so prav kompaktnost oglaševali kot veliko prednost pred kamerami DSLR. Danes je povsem drugače. (kompaktna sistemska kamera - CSC kamere na pohodu)

Najnovejše CSC kamere Sony, Panasonic in sedaj Fujifilm, v velikosti ohišja presegajo že marsikatero DSLR. Vse več je uporabnikov teh kamer in ni potrebe v kompaktnosti tekmovati s kamero DSLR. Velikost je prednost v dobrem držanju kamere. Na Fujifilm X-H1 je sedaj dovolj prostora za LCD zaslon, ki pomaga k lažjemu delovanju s kamero. Ni treba več pogledovati na TFT zaslon na zadnjem delu kamere za glavne informacije. Tako imamo lahko prižgano samo EVF iskalo, izključimo zadnji TFT zaslon in prihranimo nekaj energije v bateriji.

Ohišje X-H1 je iz magnezijeve zlitine in odeto v črno, trdo gumo. Grobo matirana obarvanost ohišja kameri daje dodaten profesionalen čar. Dobro se ga drži v roki na račun večjega držala.

Obenem so tu še veliki nastavitveni gumbi in kamera na pogled deluje zelo uporabno tudi v hitrih nastavitvah. Teža ohišja je 673g. Nastavek za objektiv je lastni, Fujifilm X.

Klasični gumbi z nastavitvami, so lahko v pomoč fotografu pri hitri izbiri ali pregledu nastavitev. Na kameri in objektivu vidimo tri rdeče A-je (Avtomatika izbire). Levo je A za občutljivost ISO. Desno je avtomatika časa, ko sami nastavljamo zaslonko, kamera izbere čas. Na objektivu je A za avtomatiko zaslonke, ko sami izberemo čas, kamera pa zaslonko. V primeru, da izberemo avtomatiko časa in zaslonke, kamera povzame poznani P (program) in sama nastavi čas ter zaslonko.

 

Nastavitve

Fujifilm se je držal tradicije. Ohranili so klasične izbirne gumbe, preko katerih lahko izbiramo ISO, hitrost zajema posnetkov, čas osvetlitve, merjenje svetlobe, AF način delovanja. Nekaj dodatnih manjših gumbov nam omogoča še predogled že posnetih fotografij, zaklenitev AF in izmerjene svetlobe, pomoč pri AF, odklenitev objektiva, Fn. izbirni gumb, EV nastavitev, vstop v MENU in Q gumb za vstop na funkcije preko zaslona.

Novi objektivi višje serije imajo obroč za nastavitev zaslonke. Na objektivu je tudi možnost izbire funkcije avtomatike zaslonke A. Če še na izbirnem gumbu za čas osvetlitve tudi nastavimo na A, dobimo delovanje v P (program) načinu. Če želimo delovati ročno (M), sami izberemo zaslonko in čas. Objektivi, ki nimajo obroča za izbiro zaslonke, jo premikamo preko vrtljivega gumba na kameri.

 

Rokovanje s kamero

Fotograf, kateri je vajen klasičnih analognih kamer SLR, bo z nastavitvenimi gumbi navdušen. Tisti, ki so bolj vajeni izbire preko zaslonov in tipk, bodo potrebovali nekaj časa, da jim bodo nastavitve domače.

Nova vrednost je LCD zaslon za glavne informacije.

Ko enkrat spoznaš še glavne nastavitve preko zaslona in menija, je delovanje s kamero dovolj enostavno.

 

Iskalo, zaslon, baterija, pomnilna kartica

EVF iskalo je novo. Je veliko, s 100% pokritostjo motiva in visoko ločljivostjo 3,6M točk. Pogled na motiv je z dovolj kontrasta, zamik prikaza je viden, a ni moteč, slika v protisvetlobo včasih vzvalovi. EVF iskalo v slabših svetlobnih pogojih še ni primerljivo niti s klasičnim iskalom iz vstopnega razreda DSLR. Prav tako je ročno ostrenje preko EVF iskala še težje kot pri kamerah DSLR.

Zaslon je velik 3 palce in ločljivosti preko milijona točk. Slika je odlično vidna, zaslon se lahko premika v vertikalni in horizontalni smeri. Ni pa vrtljiv.

Ker kamera uporablja EVF iskalo, je poraba energije občutno večja kot pri kamerah DSLR. Za celodnevno fotografiranje je dodatna baterija obvezna. Še bolje, da imate na potovanju s seboj kar dve rezervni, oziroma, če vas ne moti velikost in več teže, da si dokupite dodatno držalo.

Fujifilm uporablja SD pomnilne kartice. Zaradi možne hitrosti zajema kar 14pvs (posnetkov v sekundi) in snemanja 4K videa z 200Mbps, je priporočljiva visoka hitrost zajema na kartico, vsaj 90MB/sek.

 

 

Hitrost delovanja

Osebno so mi ohišje kamere, nastavitveni gumbi in rokovanje ter izbira funkcij zelo prijetni. X-H1 me je spomnila na srednjeformatno Fujifilm GFX 50s (članek: Fotokamera srednjega formata in potovanje).

Ko sem kamero vklopil, začel iskati motiv in fotografirati, ni občutek delovanja nič drugačen kot pri preizkusu X-T2 ali druge kamere iz razreda CSC. Nikakor ni slabo, toda za tistega, ki je vajen pogleda skozi klasično iskalo in zajemati brez "temnega" zamika v hitrem zajemu, ali zamika prikaza slike, ko se hitro obrneš, to še ni to.

S tem mojim osebnim mnenjem naj vas ne begam. Ker sem že več kot 40 let vajen iskala iz kamer SLR, mene osebno EVF iskala še ne zadovoljijo. Z njimi že prav lepo spremljamo motiv, fotografiramo in kdor ni zahteven uporabnik, bo z EVF iskalom povsem zadovoljen.

Moteče je tudi lahko, da po proženju v iskalu vidimo posneto fotografijo. Zato sam pri kamerah z iskali EVF vedno izklopim predogled fotografije.

Ker kamera nima zrcala, je lahko proženje izredno hitro. Kamera zmore kar 14 posnetkov v sekundi. Če delujemo v načinu AF Continuous (spremljanja objekta), se hitrost zajema zmanjša. Več o AF s sledenjem objekta (članek o AF-C načinu ostrenja).

Ostrenje je dobro. Kamere CSC uporabljajo glavno tipalo za AF in, ko kamera izostri, smo lahko prepričani, da je ostro. V hitrosti in natančnosti ostrenja CSC sistem, predvsem z daljšimi goriščnicami in pri slabših kontrastih motiva, ni primerljiv s kamerami DSLR. Slabost AF preko iskala v brezrcalnih kamerah sam opažam predvsem na safariju, kjer CSC kamero vedno zamenjam z DSLR. Hiter tek nosoroga ali gazele mimo tebe, bom z gotovostjo ujel s kamero DSLR. Enako velja za ostrenje leva ali geparda, ko se skriva v travi. Teh preizkusov sem v nekaj letih naredil že veliko in bo še preteklo kar nekaj tehničnih rešitev, da bo AF preko tipala za zajem slike primerljiv za šport in hitre motive.

In smo tu spet na podobnem zapisu kot glede iskala. Večina uporabnikov kamere Fujifilm X-H1, te slabosti ne bo opazila, ali višjih zahtev niti ne potrebuje. Kamera v veliki večini primerov izostri dovolj hitro in predvsem natančno.

 

Kakovost fotografije

Fujifilm lastno CMOS tipalo X-Trans III, APS-C velikost, katerega poznamo že iz X-T2 (test Fujifilm X-T2 / Prva vrsta CSC razreda) in Fujifilm objektivi, zagotavljajo odlično kakovost fotografije. Ločljivost 24M točk večino povsem zadovolji glede povečav ali izrezov. ISO lahko nastavimo od 200-12800, v razširjenem načinu od 100-51200. Tudi pri višji občutljivosti se obdrži dovolj barvitosti. JPEG je odlično obdelan in v RAW datoteko bodo posegli le zahtevni.

Ni dileme. Fujifilm X-H1, lahko glede kakovosti povsem zadovolji uporabnika. Večkrat je prisotno drugo vprašanje. Ali uporabnik sploh izkoristi vse možnosti za najvišjo kakovost fotografije preko kamere in programa za obdelavo slike. Fotografije so iz FotoPOTEPa Namibija. Na fotokameri Fujifilm X-H1 sem uporabljal objektiva XF 16-55mm f/2.8 R LM WR in XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR.

Fujifilm X-H1, XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR, 1/480sek., f/6.4, ISO 400

Fujifilm X-H1, XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR, 1/1400sek., f/7.1, ISO 640, EV -1/3

Fujifilm X-H1, XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, 1/45sek., f/16, ISO 200, EV -1/3

Fujifilm X-H1, XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, 1/220sek., f/5.6, ISO 1250

Fujifilm X-H1, XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, 1/200sek., f/4.5, ISO 800

Fujifilm X-H1, XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, 1/120sek., f/2.8, ISO 200

Fujifilm X-H1, XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, 1/140sek., f/2.8, ISO 200

Fujifilm X-H1, XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR, 1/4000sek., f/5.6, ISO 400, 260mm

Fujifilm X-H1, XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR, 1/600sek., f/9, ISO 400​, 100mm

Fujifilm X-H1, XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR, 1/1400sek., f/7.1, ISO 400​, 400mm

Fujifilm X-H1, XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR, 1/2200sek., f/6.4, ISO 400​, 400mm

Fujifilm X-H1, XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR, 1/2200sek., f/6.4, ISO 400​, 400mm

Fujifilm X-H1, XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR, 1/1400sek., f/7.1, ISO 400​, 300mm

Fujifilm X-H1, XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, 1/105sek., f/4.5, ISO 1600, EV -1/3

Fujifilm X-H1, XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, 1/10sek., f/2.8, ISO 6400

Fujifilm X-H1, XF 16-55mm f/2.8 R LM WR, 1/18sek., f/2.8, ISO 6400​

 

Video zapis

Video zapis je polne 4K ločljivosti 4096x2160 točk. Podatkovni tok 200Mbps, da obilo podatkov in možnost dobre obdelave. Torej, tisti, ki želi kakovosten video, ga bo lahko s kamero Fujifilm X-H1 tudi dobil.

V primerjavi z X-T2 (test Fujifilm X-T2 / Prva vrsta CSC razreda), nudi video zapis veliko več detajlov, predvsem pa ostrine. Tudi stabilizacija slike preko tipala se odlično obnese. Celoten video je posnet brez stojala.

Kamera v praksi

Tako v uporabniškem kot kakovostnem pogledu na fotografijo, je Fujifilm X-H1v povsem v vrhu kamer CSC.

S kamero Fujifilm X-H1 sem deloval kar nekaj časa. V bistvu je samo z boljšim videom dopolnjena X-T2 in s prenovljenim, večjim ohišjem.

 

Za uporabnike kamer DSLR iz višjih razredov

V primerjavi me niti Fujifilm X-T2, niti sedaj X-H1 ni vedno zadovoljila v delovanju AF. Njen fazni sistem, kot drugih kamer CSC ni enake tehnologije. Je bolj elektronski približek faznega AF iz kamer DSLR. Vseeno pa krepko pomaga klasičnemu kontrastnemu fokusu preko tipala za sliko (članek o AF tehnologiji).

EVF iskalo mi je še moteče zaradi slabše ostrine in kratkega zamika slike ob hitri spremembi pozicije pogleda. Tudi ogled motiva na iskalu ni tisto kar vidiš preko zrcala. Enkrat je slika temna, drugič svetla in ni pravega občutka.

Tu je še baterija. Osnovna v kameri zdrži do max. 300 posnetkov, kar je za kamere DSLR, ki nudijo tudi 1000+ posnetkov, malo. Posnameš še nekaj videa, pogledaš že posnete fotografije in število možnih zajetih posnetkov se še zmanjša. Da kamero Fujifilm X-H1 izkoristiš v celoti, predvsem hitrosti, tako ali tako potrebuješ še dodatno držalo in dve bateriji.

Večkrat sem že zapisal. Na vse FotoPOTEPe s seboj že vzamem kamero CSC, tudi X-H1 je bila. Preko 80% fotografij naredim s kamero CSC in univerzalnim objektivom. Za tisto več, še vedno raje uporabim kamero DSLR.

Če niste v svetu kamer DSLR, naj vas te meni opazne omejitve ne begajo. Oziroma, če ste se kamer DSLR že naveličali, še toliko manj, ker točno veste kaj želite in kaj boste dobili. S tem je nekaj pomanjkljivosti, katere so moteče meni, povsem brezpredmetnih. Dobili boste druge vam želene prednosti. In Fujifilm X-H1 jih lahko ponudi.

 

Za konec

Pri kamerah z izmenljivimi objektivi ne gre brez njih. In tu je Fujifilm močan bil, in je še danes. Že res, da boljši objektivi stanejo. Vendar za to tudi nekaj več dobite in za tipalo s 24M točkami je treba za kakovost, več tudi dati. Pri Fujifilm se v višjem cenovnem razredu veliko tudi dobi.

Trenutno imajo na izbiro zum in enogoriščne objektive, od 10mm do 400mm, kar prevedeno v izrez 35mm formata prinese od 15mm do 600mm. Vse več objektivov je z enojno goriščnico in odlično svetlobno močjo. Predvsem zum objektivi nudijo stabilizacijo slike.

Tu sta še dva cinema objektiva (MKX18-55mmT2.9, MKX50-135mmT2.9).

V najavi je še več objektivov. Na voljo sta tudi dva vrhunska Zeiss objektiva. Od neodvisnih svoje objektive nudi Samyang.

Že kamera Fujifilm X-T1 se je močno priljubila mnogim fotografom. Fujifilm X-T2 zaradi večjih novosti v ločljivosti in AF še bolj. Nova Fujifilm X-H1 pa zna prepričati tiste, ki si žele več v video.

Če greste med kamere CSC šele sedaj vedite, da lahko izbirate med X-T2 in X-H1. Bistvena razlika je zgolj v video. Oziroma za ohišje X-T2 pri nas želijo cca. 1400€, za X-H1 cca. 1900€. Razlika je očitna. Za dodatno držalo boste odšteli še 350€.

Pri zaključku o kameri X-T2 in velja tudi za X-H1, sem zapisal. "Marsikdo meni, da so kamere iz razreda CSC prave za kompaktnost. Ta se z vsakim dodanim večjim objektivom ali drugo dodano enoto povsem izgubi. Odličitev za nakup kamere CSC mora imeti druge cilje in želje. In glede na vse večji delež teh kamer med fotografiji, jih kamere CSC tudi nudijo. Po preizkusu lahko zapišem, da je razred kamer CSC s 24M točkovnimi tipali prišel na točko, kjer bodo evolucije dosedanjih modelov dosegle tisto, kar jim še manjka na proti kameram DSLR. Za tak cenovni razred se mora izboljšati (ali zamenjati) EVF iskalo, sistem AF in avtonomija baterije".

Kamera Fujifilm X-H1 je vrhunski model sodobne kamere CSC. Zdaj se je s kakovostjo video zapisa še bolj približala Sony in Panasonic.

Sam si kamero CSC z veseljem vzamem na FotoPOTEP in vsaj 80% fotografij posnamem z njo. S Fujifilm X-H1 zajamem še več videa.

Ali bi bila kamera Fujifilm X-H1 za vaš namen fotografiranja prava izbira, pa veste samo vi. Vsem, ki ste v dilemi, ali prestopiti iz navadnih kompaktnih kamer med bolj zmogljive sistemske kamere priporočam, da pogledate tudi za tokrat predstavljeno kamero. Enako, če ste se naveličali kamere DSLR. Fujifilm X-H1 ima mnogo "bombončkov", ki lahko štejejo, da bo kamera pristala v vaši fototorbi.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com