Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

GoalZero Guide 10 plus Solar kit – Sončna elektrarna

Avtor:Matjaž Intihar
30.11.2015 17:40

Ne jemljite resno tistega drugega dela naslova glede elektrarne. Vendar na svetu je še toliko lokacij brez elektrike, popotnikov v odročnih delih sveta in med njimi tudi fotografov, da jim takrat manjši sončni panel lahko pomeni več, kot še tako velika elektrarna v bližini doma. Ko avanturist, planinec, pohodnik, posadka na jadrnici in še marsikdo drug ostane tam nekje bogu za hrbtom brez energije v svojem satelitskem ali mobilnem telefonu, GPS napravi, na tablici, prenosnem računalniku ali brezžičnih zvočnikih in seveda fotokameri, potem bi rad samo eno malček napolnil baterijo.
Doma bi vsakdo šel na kavo in se priklopil na elektriko. V odročnih krajih si ob pravi tehniki zaželiš samo malo sonca.

Sončne celice burijo duhove že dolga stoletja. Med nas so jih prinesle znanstveno fantastične knjige ter filmi in dokončno prvi poleti v vesolje.
V realnem življenju se z njimi srečamo na strehah šol, podjetij, kot tudi nekaterih individualnih hišah.
Vendar nikoli ne veš, kje in kdaj boš ostal brez energije in bi ti tehnologija v mini izvedbi lahko še kako pomagala. Danes je to še toliko bolj pomembno, saj nas vsepovsod spremljajo naprave, ki električno energijo močno potrebujejo. V bistvu imamo mobilni telefon nalepjen že na riti in bog ne daj, da nismo vseskozi povezani s svetom. Digitalne kamere so požrešne z energijo in brez rezervnih baterij ne gre. Še bolj smo enerijsko odvisni pri video snemanju oziroma, ko je treba današnje fotografije poslati v svet.
Nekaj ur brez elektrike zdrži vsak. Toda brez nje biti cel dan, hudiča celo tri ali cel teden!  Saj poznamo na potovanjih prvo vprašanje. Kje je elektrika za moj telefon? Tudi sveč ne nosimo več na taborjenje kot nekoč.

Današnja realnost. Kjerkoli v odročnih krajih končno najdeš vtičnico, je že zasedena s premnogimi telefoni (fotofoni).

 

Ja, še so deli sveta, kjer ni elektrike, oziroma kot pri nas nekoč poznajo redukcije, ali enostavne odklope za nekaj ur, dan, kdo ve koliko časa. Če te vleče na taka področja, potem se je dobro spomniti na sončne celice.
Veliko potujem, vendar se nisem ukvarjal z mislijo, da bi kdaj nujno potreboval “sončno elektrarno”. Ko sem še fotografiral na film, so analogne kamere z eno mini baterijo zdržale kar nekaj potovanj. Seveda, rezerva je bila vseeno vedno pri roki. Ampak na energijo nisi dajal poudarka.
S prihodom digitalne fotografske in video tehnike je postala poraba energije za film razmere ogromna. Toda dve, tri rezervne baterije ti dajo avtonomnost za pet in več tisoč posnetkov. Dovolj za teden dni biti brez energije.
S pametnimi telefoni, se je nekaj spremenilo. In to v naši miselnosti. Večina mora biti v vsakem trenutku dosegljiva, baterija pa tako malo zdrži. Sam na potovanju brez težav izklopim telefon in na vsake toliko dni pogledam ali je kaj res nujnega. Zato me teden dni brez energije ne zmede. Vendar, ko želiš več?

Z uporabo sončnih celic GoalZero sem se srečal pred petimi leti na Aljaski. V odročni vasi Circle,na obrežju reke Yukon, sem srečal avanturista iz Kanade. Za svojih 60 let, si je želel dati posebno darilo. V kanuju preveslati po celotni dolžini nekdaj zloglasne rute vseh zlatokopov. Od mesta Whitehorse v Kanadi, kjer se začne plovnost reke, do vasi Fort Yukon, koder je njena najvišja severna točka in so parniki polni zlatokopov zaključili svojo pot. Vedel je, da bo s kanujem potreboval okoli dva meseca in, da bo na nekaterih delih reke kar nekaj dni brez civilizacije. Če na široki reki z obilo dolgimi vmesnimi naplavljenimi nasipi in rokavi zgreši naselje, bo ostal še nekaj dni samo z medvedi. Od žene je dobil dovoljenje za svoj podvig samo pod pogojem, da s seboj vzame še satelitski telefon in se dnevno dvakrat javlja. Obenem so ga želeli slišati tudi na radio v Otawi, da bi direktno iz reke povedal več o potovanju. Problem je bil, kako imeti dovolj energije za z energijo zelo potratni satelitski telefon in seveda brez GPS naprave tudi ne gre. Enako brez svetilke in napolniti je treba še kakšno baterijo, med drugim tudi za fotokamero.
Hitro je našel rešitev v solarnem mini sistemu GoalZero. Potreboval je samo nekaj ur sonca na dan, da je imel dovolj energije za telefon, svetilko in manjša dodatna polnjenja. Če je imel sonca več, saj junija se zmrači samo za uro, dve, si je dodobra napolnil vse rezervne baterije.

Allenu je na njegovi poti po reki Yukon, za polnjenje satelitskega telefona še kako prav prišel "sončni" polnilnik.

 

Meni bi tak manjši solarni sistem prišel prav recimo v Namibiji, še bolj na Aljaski. In ker mi je bilo ponujeno v preizkus, sem si ga vzel na Tajsko. Kit sistem Guide 10 plus Solar od podjetja GoalZero je sestavljen iz dvojnega solarnega panela Nomad 7 in polnilnika Guide 10 plus s štirimi AA baterijami. Komplet je dovolj majhen in lahak, da ne moti, če ga dam v kovček. Kot nalašč bo za preizkus na nekajdnevnem trekingu po tajskih hribih.

Kjerkoli potujete brez baterij ne gre. Kaj lepšega, če veš, da jih boš lahko zopet dopolnil.

 

GoalZero - Guide 10 plus Solar kit

GoalZero nudi več različnih panelov in hranilnikov energije, kot kit izvedb. Ker nisem potreboval večjega, preko katerega bi recimo lahko deloval tudi s prenosnim računalnikom, sem se zadovoljil z modelom Guide 10 plus Solar kit. Kit sestavlja dvojni solarni panel Nomad 7 in polnilnik Guide 10 plus. Za polnjenje baterij in predvsem telefona ali GPS naprave več kot dovolj.
Kit izvedba pomeni, da poleg samih panelov že zraven dobimo polnilnik in baterije (AA ali v večjih sistemih vgrajene v polnilniku) in kable za dodatne izhode. Recimo za 12V izhod.
Guide 10 plus Solar kit je prepognjen na dva dela. Dva panela sta ločena in postavljena v trden zaščitni ovoj. Na zadnjem delu je žep z razdelilnikom priključkov in prostor je še za polnilec in AA baterije.  Sistem je kompaktnih dimenzij. Panela in zaščitni ovoj sta dimenzij Š 22.9 x V 16.5 x G 3.8cm in teže 363g. Polnilec in štiri AA NiMH baterije dodajo še 181g.
Ko solarna panela odpremo, je celotna dimenzija Š 22.9 x V 43.2 x G 3.8cm.

GoalZero - Guide 10 plus Solar kit, pritrjen na fotonahrbtnik.

 

Polnjenje

V osnovi polnimo AA NiMH baterije. Polnilec z oznako Guide 10 plus je priložen. Ob močnem soncu se nam bodo baterije napolnile v cca. treh urah. Polnilec ima tako vhodni kot izhodbi USB vtič. Če boste doma uporabljali za polnjenje ta polnilec preko USB priključka, boste potrebovali cca. šest ur, da napolnite baterije.
Preko izhodnega USB priključka imate v baterijah Guide 10 plus Solar kit dovolj energije, da napolnite 2x telefon, 1X baterijo v fotokameri, ki polni preko USB-ja, ali cca. 30% tablice. V polnilec je vgrajena tudi LED lučka za osvetljevanje. Energije v napoljnenih baterijah je toliko, da vam bo svetila več kot 100 ur.
Preko direktnih priključkov na panelu Nomad 7, se vam bo ob dobrem soncu telefon napolnil v zgolj 1 uri. Ker imamo pri direktnem polnjenju možnost 12V priključka kot ga poznamo v avtu, je širina izkoriščanja sistema Guide 10 plus Solar kit še toliko večja.

V praksi

Trodnevni treking po tajski džungli je bil kot nalašč za preizkus. Kolegu sem predal Olympus kompaktno kamero, katero se lahko polni preko USB priključka, sam pa sem vklopil GPS na telefonu in sledil poti.
Skozi gosto rastlinje je sem ter tja prispel kak žarek na panel, katerega sem privezal na fotonahrbtnik. Na jasah in kadar smo se ustavili, sem ga vedno usmeril proti soncu.
Baterije so se napolnile v dobrih treh urah. Vmes sem dal direktno polniti še telefon in tudi ta je bil napolnjen v dobri uri, vmes je veselo beležil pot.
Ko smo pozno popoldan prispeli v vas brez elektrike, kot tudi GSM signala so bile baterije povsem polne, kot tudi telefon. Preko baterij sem napolnil baterijo v kompaktni kameri in ostalo je še dovolj energije, da smo si še dolgo v noč svetili ob igranju kart. Ker je bil napolnjen tudi telefon, sem ga lahko brez skrbi uporabil za predvajanje glasbe.
In naslednje dni sem ponovil vajo. Z recimo trojnim panelom in zmogljivejšim Sherpa polnilnikom ter v njega že vgrajenimi akumulatorskimi baterijami, bi lahko brez težav polnil tudi prenosni računalnik.

Zaključek

Ne, sončna “mini elektrarna” GoalZero - Guide 10 plus Solar kit ni nujna oprema za fotografa. Je pa dobro vedeti, da imamo možnost napolniti naše baterije tudi v ekstremnih razmerah.
GoalZero - Guide 10 plus Solar kit je dovolj kompaktna napravica, da jo vzamemo s seboj na pot. Niti ne draga 118€, obenem pa nas lahko marsikdaj reši, ko nam zmanjka energije v baterijah.
Če je GoalZero - Guide 10 plus Solar kit bolj domena za polnjenje telefona, AA baterij in z elektriko manj potratnih naprav, nam že malo dražji sistem Sherpa 50 Solar kit nudi možnost polnjenja prenosnika in fotobaterij višjih kapacitet.
Sami veste kako velike panele ali kapaciteto baterij potrebujete, oziroma boste mogoče kdaj potrebovali.

Za FotoPOTEP Namibija 2016 (pridružite se nam), si bom na preizkus vzel močnejši model. Še kako prav mi bo prišel v vaseh brez elektrike.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com