Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

HP Photosmart 945 (mnenje uporabnika)

30.06.2004 17:45

Aleš Likar

Odločanje med množico kompaktnih digitalnih aparatov je posel, ki ga marsikdo pozna, pa le redko kdo obvlada.  Ko je pred vrati odločitev za nakup bomo znancu že nekako svetovali, prijatelju precej težje, sebi pa sploh ne.

 

 

 

Moj način odločanja je bil pred nakupom tak, da sem našel kar se da veliko mnenj uporabnikov posameznega modela aparata, iz teh mnenj sem izbrisal vsa pozitivna, med negativnimi pa poiskal ponovitve. Nato je sledilo vprašanje samemu sebi: 'ali me to moti?' in poskus iskrenega odgovora.

S tem načinom sem v novembru lanskega leta prišel do zmagovalca ��" HP 945. Nakup je spremljalo kar nekaj komentarjev 'poznavalcev' v stilu: 'kdaj pa so že računalnikarji znali narediti fotoaparat?' ki so, priznam, v meni povzročali marsikateri dvom. Tu so tudi trgovci pristavili svoje 'strokovno' mnenje, nekateri so mi slikali še bolj črno sliko.

Vse skupaj me je spominjalo na sceno iz filma »N° 1«, ko na odločitev enega od znanstvenikov, da bo vložil denar v delnice Casia (v poznih sedemdesetih), drugi odločno odsvetuje nakup, češ 'od kdaj pa znajo Japonci delati ure?'

 

 

 

Kljub temu nisem bil niti malo obremenjen z 'znanimi' znamkami, pomembnejša so mi bila mnenja uporabnikov. Še zadnje dvome o nekaterih značilnostih aparata mi je razblinil test Aleša Borlaka v e-fotografiji  »Ko računalnikarji naredijo fotoaparat ... HP 945« in nakup je bil tu.

Prve izkušnje so bile kar nekako presenetljive, ugotavljal sem, da sem dobil precej več, kakor sem pričakoval. Pravzaprav za moje takratno znanje uporabe fotoaparata veliko več, kakor sem potreboval. Fotografije, ki sem jih naredil so bile v veliki večini primerov take, da jih ni bilo treba popravljati, kljub temu, da sem marsikdaj pritisnil na sprožilec v čisto nemogočih pogojih s tisto ��" osnovno, 'auto' ��" nastavitvijo. Po posnetih preko 6000 slikah, sem včasih še vedno presenečen, kaj aparat naredi iz posnetka, ki je pravzaprav narejen čisto narobe...

 

 

 

Ena od stvari, ki jih nisem zasledil nikjer drugje, mi je pa neverjetno koristila, je sprotna pomoč v meniju aparata. Povedano na kratko, ni potrebe nositi s seboj navodil za nastavitve aparata, ker so ta v strnjeni obliki vpisana že v njem! To je bilo za laika, kakršen sem bil v začetku, resnično koristna zadeva. Digitalni zoom je pri tem aparatu precej drugačen, kakor pri nekaterih drugih znamkah. Njegovo območje lahko skupaj s končno velikostjo datoteke sproti spremljamo na obeh displajih, obdelava posnetega v aparatu pa je prav zaradi zmanjšanja območja na tipalu narejena precej natančneje (algoritem spreminja zapis tipala v obliko 'jpg' bolj precizno, z vsemi svojimi sposobnostmi), pa je končni rezultat tako narejenega posnetka neprimerno boljši od programsko, na računalniku, narejenega izreza. Vse do faktorja 4, so rezultati precej boljši, do končnih zmožnosti (to je 7 kratni digitalni zoom ali 56-kratna  povečava) pa nekoliko slabši. Vendar to še vedno pomeni možnost zajetja zelo uporabnega posnetka do presenetljivih 1100 mm (ali 32X zoom).

 

 

 

Jasno je, da brez stojala to ne gre, aparat žal nima vgrajenega proti stresnega mehanizma.

Razumljivo pa se poleg dobrih lastnosti, najde tudi nekaj slabih.

Največji problem večine lastnikov tega modela (naj povem, da na internetu obstaja forum prav za HP 945) je bil in je še naključno pojavljanje 'črt' v fotografiji. Natančneje povedano, nekoliko povečana slika izgleda, kakor bi ji izbrisal vsako drugo vodoravno linijo zapisa, kar je v nekaterih primerih resnično moteče. Nekoliko bolje je pri privitju adapterja in  nanj montiranega UV filtra, vendar se napaka kljub temu lahko pojavi. V mojem primeru, sem take slike dobil na približno 20 posnetkih (od 6000) Nerodno je, ker se ta napaka vidi šele pri ogledu na računalniku...

 

 

 

Problem je tudi odzivnost obeh displajev, tako LCD, kakor tudi kukala, kjer je spremljanje hitro premikajočih predmetov skoraj onemogočeno. Vendar je možno rešiti tudi to, le pomisliti je treba, da imamo konec koncev dvoje očes, pa je eno na kukalu, drugo pa vidi premikanje objekta pred sproženjem. Z malce spretnosti pa se da marsikaj - fotografiranje vrabcev v letu je imenitna vaja!

Če zaključim: pri HP-ju so upravičili sloves računalnikarjev, pobrali  kvalitetne komponente od priznanih izdelovalcev (Fuji optika) in sestavili za marsikoga najboljšo možno varianto digitalnega aparata. Že četrta nagrada foto-natečajev v tujini (dve v Ameriki, po ena v Grčiji in na Portugalskem) v konkurenci vseh mogočih modelov, od klasičnih, do vrhunskih profesionalnih aparatov pa več kakor potrjuje dejstvo, da je HP v rokah človeka, ki ve kaj želi posneti, še kako uporabna  znamka.

Kako je že bilo s Casio urami (da o delnicah firme ne govorimo)?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com