Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

HP PhotoSmart R507 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
11.11.2004 18:57

 

HP (Hewlett-Packard)? Fotograf to podjetje pozna predvsem kot izdelovalca računalnikov in tiskalnikov. Tisti, ki se več ukvarja z računalništvom, pa je najbrž že zasledil ponudbo HP foto kamer v katalogih ali celo pri prodajalcih računalniške opreme. Ime HP se na digitalnih foto kamerah za široko potrošnjo pojavlja od leta 1998. Leta 2000 so objavili strateško sodelovanje s fotografskim podjetjem Pentax. Skupaj so v letu 2000 predstavili zanimivo kamero PhotoSmart 912, ki je že na pogled delovala bolj fotografsko od drugih digitalnih kompaktnih kamer. V roke si jo zaradi dobre oblike ohišja prijel kot pravo refleksno kamero.

Torej HP ni neznan kot ponudnik in izdelovalec digitalnih foto kamer. V fotografskem svetu pa so dobrodošli še iz enega pogleda. Njihovi inženirji na foto kamero gledajo povsem neobremenjeno kako mora izgledati in brez prevelikih tradicionalnih predsodkov. Tako po obliki, kot tehničnih zmožnostih in rešitvah so lahko na ta način bolj inovativni. Prav tako imajo drugačen pristop do delovanja, možnosti in upravljanja s kamero. Samo nekaj glavnih posebnosti, ki nam jih ponuja HP v tej kameri. HP Adaptive Lighting, HP Image Advice, HP Instant Share, možnost programske odprave napake efekta rdečih oči, enostavnost združevanja fotografij v panorama načinu večkratnega zajema posnetka ...

 

Na kamerah HP se ne bohotijo številke o pixlih, goriščnici, digitalnem zoomu. Poudariti želijo lastne tehnologije, ki so v drugih kamerah le velika redkost.

 

Lahko hitro opazimo, da nam »netipični« foto proizvajalec poda marsikatero dobro rešitev, katere fotografsko podjetje ne bo kar tako ponudilo v svoji kameri. In če se te rešitve med uporabniki primejo, jih morajo prevzeti tudi klasični izdelovalci. Še posebej pa se je treba zavedati, da je fotografija danes domena veliko večje skupine uporabnikov  kot včasih. Fotografija postaja zabava, vse bolj je vpletena v računalniški svet. Le tega pa veliko bolj poznajo pri podjetju HP, kot klasična fotografska podjetja. Marsikateri uporabnik računalnika do sedaj še ni imel v roki klasične tradicionalne foto kamere. Tu pride na svoj račun HP. Zna ponuditi nove rešitve, ki so marsikateremu novemu uporabniku hitro znane in uporabne. Predvsem pa. Tudi nova kamera HP PhotoSmart R507 nam ponuja glavno lastnost foto kamer. Preko objektiva nam na tipalo zariše in nato shrani sliko. Kar za marsikaterega dvomljivca pomeni, da je tudi to »foto kamera«. Sicer pa! Danes je v digitalnih foto kamerah več elektronike kot klasičnih foto delov. Zato ni bojazni, da »računalnikarji« in nasploh podjetje HP ne bi znali narediti dobre foto kamere. Kako dobra pa je?

 

Zgornji zapis sem zapisal že pri preizkusu kamere PhotoSmart  HP R707. Pa je kar prav, da se še enkrat spomnimo na njega. HP res ni klasični izdelovalec foto kamer in kot takega ga večina fotografov v tem svetu niti ne pozna. V naslednjem letu, ko bo tudi več ponudbe tiskalnikov v fotografskih temah, pa po postal vse bolj poznan. So še vedno št.1 po prodanih tiskalnikih v Sloveniji. Tudi ponudba foto tiskalnikov je zelo široka. Zato je kar prav, da že sedaj, ko HP še nima široke palete kamer, le te že dodobra spoznamo.

 

Bodite pozorni, da se vam ne bi zgodilo, da objektiv po nerodnosti potisnete v kamero. Objektivi v teh mini kamerah niso robustne izdelave.

 

Osnovne lastnosti

 

Ohišje kamere je iz trdne plastike. Spredaj obdano s svetlim srebrnim aluminijem, zadaj prevlečeno z nežno, mehko gumo. Kamera se zelo lepo prilega desni roki in tudi guma s katero je prevlečena, nam daje še boljši, topel občutek držanja v roki. Photosmart R507 je dimenzij Š90 x V59 x G28 mm in težka 132 gramov. Skupaj z baterijo in pomnilnim medijem pa 157 gramov. Mere kamero ne uvrščajo med mini kompaktne kamere, toda teža pa jo zelo dobro zasidrana v mini kompakten razred. Seveda pa je mnenje o potrebni velikosti in teži kamere povsem stvar osebnega pogleda fotografa.

 

Na sprednji strani se nahaja bliskavica (ki je odlično postavljena in je skoraj ni mogoče zakriti s prstom ali čem drugim), odprtina za optično iskalo, mikrofon in Pentax objektiv s 3-kratnim zoomom, katerega poznamo iz mini kamer Pentax Optio, Casio Exilim.

 

Na vrhnjem delu kamere imamo na desni strani dva gumba. Manjši služi za vklop video zapisa, večji je gumb za proženje. Njegova pozicija za prst je odlična.

Odprtina za zvočnik se nahaja povsem na levi strani. Desno od zvočnika bolj na sredini pa sta dva gumba. Z levim menjamo načine v katerih bomo fotografirali z desnim pa vključimo ali izključimo Makro ali SuperMakro funkcijo.

 

 

Zadnja stran ohišja nam ponuja deset gumbov, ki pa zaradi skladne postavitve lepo zaključujejo obliko. Najvišje, na sredini je postavljen gumb za vklop/izklop. Na desni je gumb za spreminjanje goriščnice. Spodaj desno so postavili kazalcu odlično prilagojen štiri tipkovni navigacijski gumb, ki nam služi za pomikanje po menijih. V sredini navigacijskega gumba je še gumb za potrditev zahtev. Povsem na levi zgoraj je optično iskalo. TFT zaslon na levi spodaj je velik 1.5 inča (3,8 cm po diagonali) in ima cca. 120.000 točk, ob njem pa se nahaja še šest gumbov za različne nastavitve.

 

Zadnji del kamere je oblečen v prijetno matirano gumo. Nastavitveni gumbi na enakih mestih kot pri kameri R707.

 

Na spodnji strani ohišja se nahaja plastični nastavek za stojalo, reža oz. priključek za priklop kamere na posebno bazno enoto (opcijski nakup). Le to imamo preko USB povezave priključeno na računalnik, kamero postavimo na enoto in že je možno pošiljati podatke v računalnik. Desno so plastična vratca prevlečena z gumo, za katerimi se skrivata dve reži. Prva je namenjena bateriji, druga pa spominski kartici SD. Baterija je Li-Ion z močjo 1050mAh velika pa je 53 x 35 x 7 mm. Spominska kartica, ki jo dobimo v kompletu ima kapaciteto 32MB. Varnostno zapora preprečuje, da nam baterija ne pade ven iz ležišča tudi, če so vratca odprta. Kartica gre zelo enostavno iz ležišča. Zapomnite si tisti uporabniki, ki še niste vajeni teh spominskih kartic, da jo je treba najprej pritisniti noter in nato za nekaj mm sama skoči iz ležišča, da jo laže potegnemo iz ležišča.

Tako pri bateriji kot kartici bodite pozorni, da jih ne vložite v kamero obrnjenih napačno. Oboje je možno. Samo, da vam bo kartica gledala mm iz ležišča in vratc ne boste mogli zapreti. Baterijo pa lahko celo zapnete z zaporo zaprete vratca in niti ne veste, da ste jo napačno vložili. In kamera, na vaše začudenje ne bo delovala. Potrebovali boste kar nekaj časa, da ugotovite, da je nedelovanje kamere povzročeno zaradi napačno obrnjene baterije. Torej bodite pozorni tudi na to neljubo možnost.

 

 

Na desni stranski strani se nahaja samo izboklina skozi katero zapnemo zapestni pašček in tako zmanjšamo možnost da nam kamera pade iz rok.

 

Na levi stranski strani kamere imamo dva izhoda (USB in DC), ki sta dobro zaščitena in pokrita s gumastima ščitnikoma. Podatki se prenašajo preko USB 2.0 povezave.

 

CCD tipalo v kameri HP Photosmart R507 je veliko 1/2.5 inča (6.48 x 4.86 mm), ločljivosti  4.1 milijona točk. Maksimalna efektivna ločljivost zapisa je 2320 x 1744 točk, filma pa skromnih 288 x 216 točk. Tipalu lahko nastavljamo občutljivost ISO 100, 200, 400 ali pa to nastavitev prepustimo avtomatiki.

  

Objektiv v kameri HP Photosmart R507 je znani Pentax in ima 3x-ni optični zoom. Razpon goriščnic je med 5,8 ��" 17,4 mm (ekv. 35mm je 35-105mm). Svetlobna moč objektiva je zaradi potrebe po majhnosti ohišja v tele območju skromna. Najbolj odprta zaslonka v širokem kotu znaša 2.6 in samo 4,8 v tele območju. Najbolj zaprta pa 4.3 v širokem kotu in 7.6 v tele območju. Ima pa večina majhnih kamer enako skromno svetlobno moč. Prva leča je pri ugasnjeni kameri zaščitena samo s plastično zaklopko. Ker je na sredini deljiva, je tudi možno, da jo med nošnjo v torbi z drugimi predmeti lahko z ostrim predmetom odprete in poškodujete lečo. Objektiv je dobro integriran v kamero in tudi po vklopu ne gre veliko izven kamere. Na objektiv ni možno dodati nobenih dodatni leč ali UV filtrov, ker kamera nima nobenega nastavka oz. navoja za dodatne leče.

 

Objektiv v kameri je znani Pentax, narejen prav za mini kompaktne kamere. Tehnologija umika srednje skupine leč v zgornji del kamere se imenuje "Sliding Lens".

 

Avtomatsko ostrenje v kameri poteka s pomočjo TTL načina razpoznavanja kontrasta. Kamera ima tri točke za ostrenje. Vse tri se nahajajo na enaki vodoravni višini, horizontalno pa so pomaknjene izjemno malo in sicer samo za približno 20% na vsako stran od centra, kjer je centralna točka ostrenja. Ostriti ne moremo ročno, ker nam tega kamera ne omogoča. Ostrenje poteka hitro in natančno. Kamera nima lučke, ki bi nam osvetli motiv v slabših svetlobnih pogojih. Zato kamera slabo izostri v zelo slabih svetlobnih pogojih. Motivi se lahko približamo  do 40cm v normalnem načinu AF ostrenja, do 18cm pri makro ostrenju in do 6cm pri SuperMakro ostrenju.

 

Iskalo je zelo podobno kot na vseh drugih kompaktnih kamerah. Je majhno, komaj uporabno za resno delo, in zanimivo z malo paralakse tudi pri fotografiranju iz bližine. Ker skozi iskalo vidimo samo cca. 75% motiva, se nam kljub paralaksi videni motiv še vedno zapiše na tipalo. Poleg iskala sta še dve lučki. Zgornja se prižge, ko snemamo video zapis in sveti z rdečo barvo. Spodnja pa sveti ali pa utripa z zeleno barvo. Namenjena je za prikaz pravilnosti ostrenja. Če lučka gori, pomeni da je kamera dobro izostrila motiv. Če utripa pa pomeni, da motiv ni zadovoljivo izostren.

 

TFT zaslon se nahaja nekje v zlati sredini med zasloni. Ni največji, ni najmanjši, ni najboljši, ni najslabši. Zaslon je velik samo 1.5 inča (3.8cm pa diagonali) in je sestavljen iz 120.480 točk. Med fotografiranjem se na zaslonu izpišejo vsi pomembni podatki, vendar na žalost brez histograma. Tudi v načinu iskanja motiva in pregledu že posnete slike histograma ne bomo našli. Vendar je treba poudariti, da le redki fotografi uporabljajo to možnost preverjanja pravilne osvetlitve motiva, oziroma še veliko manj jih zna histogram pravilno uporabljati. Posebne zaščite zaslona, kot pri veliki večini digitalnih kamer ni. Zato bodite pozorni, da ga ne opraskate z ostrimi trdimi predmeti.

 

Nastavitveni gumbi so zelo dobro razporejeni.

 

Bliskavica  se nahaja skoraj na sredini sprednjega dela kamere. Je odlično postavljena, saj se nam skoraj ne more zgoditi, da bi jo zakrili s prstom ali čim drugim. Bliskavica odlično osvetli motiv, ki je oddaljen 2 metra (100 ISO) pod pogojem, da je objektiv nastavljen na široki kot (35mm). Bliskavica odlično osvetli motiv oddaljenosti 2 metra, tudi ko je objektiv v tele območju (105mm) in nastavitev 100 ISO. Bliskavico lahko kontroliramo z osnovnimi nastavitvami. Vklop/izklop bliskavice, avtomatsko proženje, nočni način in redukcijo rdečih oči. Ta efekt lahko še dodatno odstranimo s programom v kameri.

 

Funkcije in možnosti

 

R507 ima tako kot R707 (katera je že bila opisana v testu) 32MB notranjega spomina. Tako, da imamo možnosti posneti fotografije tudi, če spominske kartice ni v kameri. HP Photosmart R507 uporablja SD spominske kartice. Ob nakupu je priložena 32MB. Zadovoljivo za najnižjo ločljivost in fotografiranje za splet. Ker pa bomo s štiri milijonskim tipalom skoraj vedno fotografirali pri polni ločljivosti, postane teh 32MB hitro premalo. Velikost datoteke pri polni ločljivosti in manjši kompresiji se giblje med 1.8MB do 2,5MB. Če želite vsaj nekaj ur fotografirati brezskrbno v polni ločljivosti, je treba že kar ob nakupu dokupiti dodatno 256MB spominsko kartico. Na njo bomo v maksimalni ločljivosti zapisa kamere shranili cca. 100 fotografij.

Kamera ni namenjena zahtevnejšim uporabnikom, ki radi vidijo na kameri ročne nastavitve. Na HP Photosmart R507 je že pred nastavljenih 8 programskih nastavitev. Auto, šport, pokrajina, portret, sončni zahod, panorama, obala/sneg in Av (prioriteta zaslonke). Edina ročna nastavitev fotografiranja je Av način. V Av načinu spreminjamo odprtost zaslonke, čas pa se nam spreminja glede na količino svetlobe. Funkcije ki jo poznamo iz R707 lastne nastavitve (my mode) kamera R507 ne ponuja. Do vseh zgoraj zapisanih zmožnosti pridemo na zelo hiter in enostaven način. S pritiskom na gumb, ki se nahaja na zgornji strani ohišja in preko videnih ikon na zaslonu, izbiramo med temi osmimi programskimi nastavitvami.

 

 

Kamera kontrolira osvetlitev z elektronsko vodenim zaklopom v objektivu in za krajše čase še s pomočjo CCD elektronskega zaklopa. Najdaljši osvetlitveni čas je 16 sekund, najkrajši 1/2000 sekunde. Osvetlitev lahko korigiramo v razponu +-3 v kateri koli programski nastavitvi in sicer spreminjamo jo po 1/3 stopnjah. Kamera nam ne omogoča, da si naredimo kakšno svojo bližnjico na katerem koli od gumbov. Ima pa že svoje bližnjice za bliskavico, samosprožilec, več zaporedni posnetkov, način ostrenja itd. Merjenje svetlobe poteka preko TTL merjenja z možnostjo merjenja po celotni površini s poudarkov na srednjem delu, v večih segmentih po celotni površini, in spot načinu. Merjenje avtomatskega ostrenja in osvetlitve zaklenemo s polovičnim pritiskom na sprožilec. Kamera nam ponuja tudi možnost nastavitev programskega dodajanja ali odvzemanja ostrine, kontrasta in zasičenosti barv. Preko menija lahko nastavljamo štiri različne ločljivosti slike in prav tako štiri različne moči kompresije JPEG datoteke. TIFF ali RAW možnosti zapisa nam kamera ne omogoča.

 

Za korekturo bele barve (WB) imamo vse glavne nastavitve, plus možnost lastne nastavitve. Samosprožilec je nastavljen na deset sekund in časa trajanja ni možno spremeniti. Med temi desetimi sekundami, se na zaslonu izpisujejo številke (se odštevajo od 10 do 1). Digitalni zoom je 7-kratni. Do 7-kratnega zooma lahko pridemo z največ 43 pritiski na zoom gumb.

Kamera sama po eni minuti neaktivnosti ugasne zaslon, kasneje se še objektiv pospravi v ohišje. K fotografiji lahko dodamo še avdio zapis. Zapis dodamo tako, da ko pritisnemo sprožilec in se podatki zapišejo na kartico, še vedno držimo sprožilec in nam kamera sama začne snemati avdio zapis k fotografiji. Ko pa sprožilec spustimo, kamera preneha s snemanjem avdio zapisa. Seveda lahko avdio zapis dodamo tudi k že prej posneti  fotografiji. Sprehodimo se v meni in tam pritisnemo »record audio«.

Seveda pri HP-ju niso pozabili na video zapis, kateri se snema z povprečno ločljivostjo 288 x 216 pik in s 24 slikami v sekundi. Za začetek snemanja filma imamo na vrhnji strani poseben gumb, s katerim začnemo in končamo snemanje.

Meniji na zaslonu kamere so izjemno pregledni in preprosti. Največja zanimivost v menijih so nasveti in navodila ki so že kar v kameri in jih beremo na zaslonu. Tako, da skorajda ne rabite papirnatih navodil. Pri čisto vsaki funkciji imate razloženo, kaj je vloga te funkcije. Pri že posneti fotografiji imate v meniju možnost »Image Advice«. Poiščete fotografijo, pritisnete funkcijo in na zaslonu kamere se pokaže tekst z navodilom, kaj bi bilo treba na sliki za njeno boljšo tehnično kakovost storiti. Največkrat vam kamera nima kaj svetovati. Če pa ste fotografirali z dolgimi časi, ali pod slabimi svetlobnimi pogoji vam bo kamera znala svetovati, kako poizkusite fotografirati, da motiv ne bo stresen. Eden izmed nasvetov je tudi uporaba stojala.

Zelo uporabna funkcija je tudi funkcija »Remove Red Eyes«. Če nam predblisk ni pomagal in imamo na fotografiji še vedno rdeče oči, se sprehodimo v meni in tam kliknemo funkcijo »Remove Red Eyes«. Kamera sama zazna kje so oči z rdečima pikicama in jih tudi popravi, dobesedno prebarva jih z črno barvo, toda lesk v očeh še vedno ostane. Se pa tudi zgodi, da program ne najde vedno dveh rdečih pikic, ali da jih malo preveč opazno pobarva. Vendar sem v večini primerov imel pozitivne izkušnje s to funkcijo. Ko že vidite rezultata obarvanja vas kamera vpraša, če ste zadovoljni z rezultatom in če želite shraniti popravljeno sliko in tako staro izbrisati. Če niste zadovoljeni z rezultati zavrnete potrditev, drugače pa vam izbriše staro sliko z rdečimi očmi in vam jo prepiše z novo.

 

DC in USB priključek sta odlično zaščitena s kakovostno gumo.

 

Kamera ima vgrajeno še eno zelo zanimivo funkcijo, že tudi poznano iz kamere R707. To je »HP Adaptive Lighting Technology«. Ko moramo posneti fotografijo katera vsebuje tudi temne dele (predvsem sence), ta funkcija sama zazna le te in jih avtomatično posvetli. Ta lastnost je zelo uporabna kadar fotografiramo proti močni svetlobi brez uporabe bliskavice za doosvetlitev. Program »HP Adaptive Lighting Technology« poskrbi, da bo bil v sencah in temnejših delih slike še vedno lep tonski zapis. Rezultati so zares izjemni in funkcija je zelo uporabna. Prav v teh programih se kaže moč podjetij, ki so močno prisotna v računalniški tehnologiji. Programi sami, nam že močno pomagajo pri izboljšanju fotografije.

 

Z modrim gumbom na zadnji strani ohišja, se pomaknemo v meni za ogled že shranjenih slik. Na zaslonu se prikaže ena fotografija brez podatkov. Če gremo v meni in kliknemo ukaz »Image Info« se pokažejo vsi podatki o tej sliki (tudi velikost v KB), toda na žalost ni histograma (uporabno za zahtevnejše fotografe), toda kamera ni namenjena zahtevnejšim uporabnikom, tako da pomanjkanje te funkcije ni kritična. Kamera ima naravnost fantastično 130-kratno povečavo. Do tako velike povečave pridemo z dve sekundnim pritiskom na zoom gumb. Na sliki vidimo dobesedno vsako točko posebej.

Na zaslonu lahko pregledujemo tudi do 9 slik hkrati. Sliko lahko zavrtimo po 90 stopinjskem koraku, ne moremo pa je rezati, ji spreminjati velikosti ali kompresije. Sliko nam kamera sama zavrti v pravilni položaj že takoj po posneti fotografiji, če smo to funkcijo vklopili v meniju. Tudi odzivnost kamere ni slaba. Kamera je prej kot po cca. dveh sekunda pripravljena na proženje. Ostri zelo hitro, odziv sprožilca in tudi merjenje svetlobe je hitro. Od širokega do najbolj ozkega kota zoom potrebuje manj kot dve sekundi. Shranjevanje pri polni ločljivosti in najboljši kvaliteti kompresije pa kar traja nekaj časa. S polno baterijo sem uspel posneti nekaj čez 200 fotografij, s prižganim zaslonom in rednim sprehajanjem po menijih. Edina zamera gre tako kot pri R707 na počasno procesiranje. Torej tam, kjer bi od podjetja HP pričakoval več. Karkoli želite na fotografiji narediti, bo zapisalo »process«.

Menim, da so s to kamero zadeli bistvo. Povprečnemu uporabniku ponuditi kamero, ki z malo računalniškega znanja zaide tudi v nastavitve menija, jih izkoristi in dobi odlično fotografijo. Temu pa je ta kamera tudi namenjena in v celoti gledano, kot vedno je izbira, všečnost in uporabnost stvar posameznega uporabnika oziroma kupca. Nekje pa pri tej kameri sploh ni vprašaja. Če ste malo uporabnika računalnika in znate zaiti v pod nastavitve (menu), potem boste s to kamero naredili odlične fotografije tudi za povečave.

 

Li-Ion baterija je zmogljiva in omogoča veliko število posnetkov kljub uporabi TFT zaslona in bliskavice. V kameri sami pa zasede tretjino prostora. Foto elektronika in optika sta vse bolj mini dimenzij. Vendar miniaturnost prinaša tudi svoje slabosti. Na kupcu pa je odločitev, kaj bolj potrebuje. Miniaturnost kamere, ki jo bomo s seboj nosili povsod, ali še višja kakovost slike, ki nam jo ponujajo večje kamere.

 

Kakovost slike

 

Tu pa se že opazi kompromis glede potrebe po majhnosti kamere in kompaktnem objektivu. Le ta se opazi pri vseh mini kamerah. Vendar pri HP R507 bolj izrazito. Prav začuden sem bil ko sem posnel slike v studiu, potem pa še v sončnem dnevu. Slike narejene ob močnem soncu so nejasne in sam zapis določenih tonskih vrednosti je kot bi jih kdo narisal s čopičem. Vendar se ve. V velikosti povečave fotografije 10x15cm, tega niti opazili ne bomo. V povečavi na računalniškem zaslonu pa postanemo hitro kritični. Studijske slike pa so za ta mini razred kamere zares dobre. Slika narejena pri 1/10sekunde in 100ISO je zagotovo ena boljših, kar sem jih videl od digitalnih kamer mini razreda. Ostrenje kamere je dobro, dokler ni premalo svetlobe in kamera ne zazna več dovolj kontrastov, da bi izostril sliko. Pomožne lučke za ostrenje nima.

Ne morem pa "v močno pozitivni luči" mimo programov, ki jih imamo v kameri in ki nam pripomorejo k še boljši fotografiji. S temi lastnostmi se kamera hitro odkupi za malo slabši zapis fotografije. »Image Advice« je že ena izmed funkcij, ki fotografu s premalo izkušnjami na hitro pove marsikatero izkušnjo. Prav tako so zelo dobrodošla za boljšo fotografijo navodila in pregled, kaj pomeni vsak gumb na kameri.

»HP Adaptive Lighting Technology«, pa je sploh poglavje zase. S klasičnimi kamerami, bi motiv doosvetljevali z bliskavico ali pa uporabili -+nastavitve korekturo osvetlitve, če jih kamera zmore. Naša kamera pa ima v sebi že kar zapleteni program, kot jih poznamo pri PRO kamerah. Seveda, če smo z njimi fotografirali v RAW datoteki in le tega obdelamo z zato primernim dodatnim program. Torej nam naš mali HP v fazi procesiranja s svojimi programskimi lastnostmi pretvarja RAW zapis po določenih zahtevah in popravi fotografijo.

Naj bo kamera R507 kupljena za družinsko ali poslovno fotografijo, iz nje boste dobili solidne datoteke in slike. Ne tako dobre kot z R707. Vendar je treba vedeti, da ste z R507 veliko pridobili na majhnosti kamere, ki gre v srajčni žep. V veliki prednosti ste vsi tisti, ki vam brskanje in premikanje nastavitev v menijih ni tuje. Zakaj? Zato ker z dvema, tremi pritiski na gumbe lahko izboljšate fotografijo.

Ja, tudi fotografija se spreminja. Ni več vse v domeni klasičnih foto podjetij. Marsikaj postorijo tudi računalniška podjetja, da imamo v končni fazi dobro fotografijo. Saj za njo ni treba veliko. Zanimiv motiv, prave nastavitve in pravi čas pritisniti na sprožilec. HP Photosmart R507 nam to omogoča. Vse ostalo pa je tako ali tako na fotografu!

 

100ISO

 

100ISO + AdaptiveLight

 

200ISO

 

200ISO + AdaptiveLight

 

400ISO

 

400ISO + AdaptiveLight

 

100ISO, 2 sekundi

 

400ISO, 2 sekundi

 

Za konec

 

HP PhotoSmart R507 je postavljena ob bok, Optio S4i, Ixus 40, mini mju, Casio Exilim, Nikon 4200, Minolta Dimage G400 itd. Torej v razred mini kamer. Če sem bil pred meseci glede ohišja R707 še malo skeptičen je pri oblikovno enaki vendar manjši R507 zaradi privajenosti že drugače. Tudi nastavitveni gumbi in same funkcije v meniju so vse hitreje obvladane in temu primerno prijaznejše. Vedeti morate, da ko se neke kamere navadite, potem se vam zdi rokovanje z njo, predvsem oblika, ergonomija in iskanju nastavitev v meniju zelo enostavno in prijazno.

Majhnost tipala, samo 1/2,5 inča, kompaktnost objektiva in očitno povprečni algoritmi pa doprinesejo k slabši končni fotografiji pri močni sončni svetlobi. Vendar se je danes v digitalnem foto svetu treba zavedati, da je vse seštevek kompromisov, predvsem pa kamere so vse bolj narejene za svoj namen. In ne verjamem, da si bo veliko uporabnikov kamere HP R507 slike povečevalo preko velikosti 10x15cm ali pa na računalniškem zaslonu iskali mali napis v nekajkratni povečavi. Za vse, ki želite še boljšo kakovost slike, pa imajo pri HP malo večji model R707 z večjim 1/8 inča velikim tipalom in kakovostnejšim in seveda tudi večjim objektivom.

In kot vedno. O kakovosti in vrednosti kamere se vedno prepričajte sami. Le vi sami znate oceniti, kaj je za vas že ali še dobro.

$$PAGE$$

V širokem kotu je sodčasta (barrel) distorzija. Ostrina pri največji goriščnici je dobra.

Bliskavica dobro deluje do cca. 2m. Potem pa kamera že posega po višjih ISO nastavitvah. Levo doosvetlitev "našega" Vinka pod normalnimi svetlobnimi pogoji. Desno (urednica www.fotoaparat.cz Helena Macenauerova) v notranjem prostoru pod svetlobo, ki je bila povsem neprimerna za fotografiranje. Na žalost pa nam direktne bliskavice v prostoru zarišejo močne sence na steno. Če je le mogoče, osebe postavite vsaj 2m od stene.

Leva fotografija posneta z vklopljeno AdaptiveLight funkcijo, desna brez. V desni osebi z nahrbtnikom se lepo opazi, kako program popravi risbo na sliki. Ta tahnologija je zelo primerna kadar fotografiramo močno temne dele ob dobri svetlobi.

Skoraj vsak zanimiv dogodek se da posneti s R507. Utrinek iz članom foruma e-Fotografija.com znane Katrce.

Še en motiv iz Katrce posnet pod rdečimi sončnimi dežniki in odbito zeleno svetlobo od hrastovih listov. S kamero HP R507 lahko datum dodamo že k datoteki.

Motiv posnet s portret nastavitvijo.

Pod močno sončno svetlobo zapis ni "pravi". V tej velikosti se ne opazi močno kontrasten in nepravilen zapis. Trava je zarisana zelo neposrečeno. In sem podobne zapise opazil z drugimi mini kamerami. Očitno majhno tipalo, veliko število točk in posebna konstrukcija objektiva, s tem ne najboljše karakteristike zahtevajo svoj davek.

Levo samo svetloba v ambientu in AdaptiveLight funkcija. Desno uporabljena bliskavica. Kakor za katerega gledalca. Vendar ni vedno najbolje, da uporabimo bliskavico.

S kamero HP R507 sem brez problema posnel vse predstavljene grafikone. Na tak način veš, da ti ni treba vsega zapisovati. Grafikone z obilico podatkov enostavno fotografiraš.

Trenutek za zgodovino. Alan Orlič (Moj Mikro) je takoj po tiskovni konferenci in uradni predstavitvi Dimage 7D, le to že držal v rokah. Brez male kamere, ki sem jo lahko stalno imel v žepu suknjiča, bi bil ta dogodek nezabeležen.

Mala kamera kot je R507 vam omogoča zajeti skoraj vse. Res, da kakovost ni vrhunska. Toda motiv je zajet in predstavljen tako na spletu kot v reviji. Podelitev DIWA AWARD predstavnikom podjetja Canon na letošnji Photokini.

Erik Kaper in Masamichi Handa ob podelitvi zlate nagrade DIWA za kamero C-8080. S pomočjo svetlobe v prostoru in bliskavice je motiv dobro osvetljen. Zaradi nastavitve Av, kjer z zaslonko kontroliramo osvetlitev mi je uspelo, da sta tako osebi kot ozadje avtentično zajeti.

Bližnji posnetek s pomočjo bliskavice.

HP R507 je pokazal svojo pravo vrednost. Res, da fotografije niso vrhunske kakovosti. Vendar je bila majhna kamera vedno z menoj in sposobna zajeti vsak motiv tako od daleč kot blizu. Levo, Kai Thon www.digit.no in Mark Peteres www.letsgodigital.org, ki sta med prvimi lahko preizkusila "kamero" m:robe.

HP R507 in večerni pogled na Koln.

Preko sredinske točke ostritev odlično deluje. Levo, ostreno preko odprtine na kovancu, desno na kovanec.

Levo: bliskavica dobro pokrije široki kot objektiva. V sredini: kameri ni uspelo izostriti motiv v slabih svetlobnih pogojih. Desno: V primerjavi z ostalimi kamerami ob enakem motivu je opazna šibkost bliskavice na R507.

Kadar fotografiramo v močni senci nam AdaptiveLight funkcija pride zelo prav. Majhna kompaktna kamera. Vendar z odličnimi lastnostmi.

S posnetkom na domačem vrtu boste zelo zadovoljni.

Široki kot na kameri nam ne uniči perspektive.

Fotografije z možnostjo povečave:

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com