Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

HP Photosmart R707 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
28.06.2004 17:23

 

HP (Hewlett-Packard)? Hmm! Fotograf to podjetje pozna predvsem kot izdelovalca računalnikov in tiskalnikov. Tisti, ki se več ukvarja z računalništvom, pa je najbrž že zasledil ponudbo HP foto kamer v katalogih ali celo pri prodajalcih računalniške opreme. Ime HP se na digitalnih foto kamerah za široko potrošnjo pojavlja od leta 1998. Leta 2000 so objavili strateško sodelovanje s fotografskim podjetjem Pentax. Skupaj so v letu 2000 predstavili zanimivo kamero Photosmart 912, ki je že na pogled delovala bolj fotografsko od drugih digitalnih kompaktnih kamer. V roke si jo zaradi dobre oblike ohišja prijel kot pravo refleksno kamero.

Torej HP ni neznan kot ponudnik in izdelovalec digitalnih foto kamer. V fotografskem svetu pa so dobrodošli še iz enega pogleda. Njihovi inženirji na foto kamero gledajo povsem neobremenjeno kako mora izgledati in brez prevelikih tradicionalnih predsodkov. Tako po obliki, kot tehničnih zmožnostih in rešitvah so lahko na ta način bolj inovativni. Prav tako imajo drugačen pristop do delovanja, možnosti in upravljanja s kamero. Samo nekaj glavnih posebnosti, ki nam jih ponuja HP v tej kameri. HP Adaptive Lighting, HP Image Advice, HP Instant Share, možnost programske odprave napake efekta rdečih oči, enostavnost združevanja fotografij v panorama načinu večkratnega zajema posnetka ...

Lahko hitro opazimo, da nam »netipični« foto proizvajalec poda marsikatero dobro rešitev, katere fotografsko podjetje ne bo kar tako ponudilo v svoji kameri. In če se te rešitve med uporabniki primejo, jih morajo prevzeti tudi klasični izdelovalci. Še posebej pa se je treba zavedati, da je fotografija danes domena veliko večje skupine uporabnikov  kot včasih. Fotografija postaja zabava, vse bolj je vpletena v računalniški svet. Le tega pa veliko bolj poznajo pri podjetju HP, kot klasična fotografska podjetja. Marsikateri uporabnik računalnika do sedaj še ni imel v roki klasične tradicionalne foto kamere. Tu pride na svoj račun HP. Zna ponuditi nove rešitve, ki so marsikateremu novemu uporabniku hitro znane in uporabne. Predvsem pa. Tudi nova kamera HP Photosmart R707 nam ponuja glavno lastnost foto kamer. Preko objektiva nam na tipalo zariše in nato shrani sliko. Kar za marsikaterega dvomljivca pomeni, da je tudi to »foto kamera«. Sicer pa! Danes je v digitalnih foto kamerah več elektronike kot klasičnih foto delov. Zato ni bojazni, da »računalnikarji« in nasploh podjetje HP ne bi znali narediti dobre foto kamere. Kako dobra pa je?

 

Vsi ki smo vajeni klasičnih kamer, se moramo na obliko kamere privaditi.

 

Osnovne lastnosti

 

Ohišje kamere je iz trdne plastike. Spredaj obdano s svetlim srebrnim aluminijem, zadaj prevlečeno z nežno, mehko gumo. Kamera se zelo lepo prilega desni roki in tudi guma s katero je prevlečena, nam daje še boljši, topel občutek držanja v roki. Photosmart R707 je dimenzij š96 x v60 x g35 mm in težka 180 gramov. Skupaj z baterijo in pomnilnim medijem pa 205 gramov.

Mere in teža kamero ne uvrščata med mini kompaktne kamere. Pa to tudi ni namen te kamere. Velikost in teža kamere je povsem stvar osebnega pogleda fotografa.

 

Na sprednji strani se nahaja bliskavica (ki je odlično postavljena in je skoraj ni mogoče zakriti s prstom ali čem drugim), odprtina za optično iskalo, mikrofon in lučka z rdečo svetlobo, ki kameri pomaga ostriti v slabih svetlobnih razmerah. Ko pa je kamera v načinu samosprožilca, pa prevzame funkcijo opozarjanja na prihajajoči posnetek.

 

Na vrhnjem delu kamere imamo na desni strani dva gumba. Manjši služi za vklop video zapisa, večji je gumb za proženje. Njegova pozicija za prst je odlična. Odprtina za zvočnik se nahaja na sredini. Na levi strani pa je gumb, s katerim menjamo različne možnosti osvetljevanja.

 

Zadnja stran ohišja nam ponuja kar enajst gumbov, ki pa zaradi skladne postavitve lepo zaključujejo obliko. Najvišje, na sredini je postavljen gumb za vklop/izklop. Na desni je gumb za spreminjanje goriščnice. Spodaj desno so postavili kazalcu odlično prilagojen štiri tipkovni navigacijski gumb, ki nam služi za pomikanje po menijih. V sredini navigacijskega gumba je še gumb za potrditev zahtev. Povsem na levi zgoraj je optično iskalo. TFT zaslon na levi spodaj je velik 1.5 inča (3,8 cm po diagonali), ob njem pa se nahaja sedem gumbov za različne nastavitve.

 

Na spodnji strani ohišja se nahaja plastični nastavek za stojalo, reža oz. priključek za priklop kamere na posebno bazno enoto (opcijski nakup). Le to imamo preko USB povezave priključeno na računalnik, kamero postavimo na enoto in že je možno pošiljati podatke v računalnik. Desno so plastična vratca prevlečena z gumo, za katerimi se skrivata dve reži. Prva je namenjena bateriji, druga pa spominski kartici SD. Baterija je Li-Ion z močjo 1050mAh velika pa je 53 x 35 x 7 mm. Spominska kartica, ki jo dobimo v kompletu ima kapaciteto 32MB. Varnostno zapora preprečuje, da nam baterija ne pade ven iz ležišča tudi, če so vratca odprta. Kartica gre zelo enostavno iz ležišča. Zapomnite si tisti uporabniki, ki še niste vajeni teh spominskih kartic, da jo je treba najprej pritisniti noter in nato za nekaj mm sama skoči iz ležišča, da jo laže potegnemo iz ležišča.

Tako pri bateriji kot kartici bodite pozorni, da jih ne vložite v kamero obrnjenih napačno. Oboje je možno. Samo, da vam bo kartica gledala mm iz ležišča in vratc ne boste mogli zapreti. Baterijo pa lahko celo zapnete z zaporo zaprete vratca in niti ne veste, da ste jo napačno vložili. In kamera, na vaše začudenje ne bo delovala. Potrebovali boste kar nekaj časa, da ugotovite, da je nedelovanje kamere povzročeno zaradi napačno obrnjene baterije. Torej bodite pozorni tudi na to neljubo možnost.

 

Na desni stranski strani se nahaja samo izboklina skozi katero zapnemo zapestni pašček in tako zmanjšamo možnost da nam kamera pade iz rok.

 

Na levi stranski strani kamere imamo dva izhoda (USB in DC), ki sta dobro zaščitena in pokrita s gumastima ščitnikoma. Podatki se prenašajo preko USB 2.0 povezave.

 

CCD tipalo v kameri HP Photosmart R707 je veliko 1/1.8 inča (7.18 x 5.32 mm), ločljivosti  5.24 milijona točk. Maksimalna efektivna ločljivost zapisa je 2608 x 1952 točk, filma pa skromnih 320 x 240 točk pri 30 slikah v sekundi. Tipalu lahko nastavljamo občutljivost ISO 100, 200, 400 ali pa to nastavitev prepustimo avtomatiki. CCD tipalo ima GRGB barvne filtre. Polovica barvnih filtrov pred točkami je zelenih, 1/4rdečih in 1/4modrih.

  

Objektiv v kameri HP Photosmart R707 ima 3x ni optični zoom. Razpon goriščnic je med 8.0 ��" 24.0 mm (ekv. 35mm je 39-117mm). Svetlobna moč objektiva je zaradi potrebe po majhnosti ohišja skromna v tele območju skromna. Ta znaša 2,8 v širokem kotu in samo 4,9 v tele območju. Ima pa večina majhnih kamer enako skromno svetlobno moč. Prva leča je pri ugasnjeni kameri zaščitena samo s plastično zaklopko. Ker je na sredini deljiva, je tudi možno, da jo med nošnjo v torbi z drugimi predmeti lahko z ostrim predmetom odprete in poškodujete lečo. Objektiv je dobro integriran v kamero in tudi po vklopu ne gre veliko izven kamere. Na objektiv ni možno dodati nobenih dodatni leč ali UV filtrov, ker kamera nima nobenega nastavka oz. navoja za dodatne leče.

 

Objektiv v kameri HP Photosmart R707 ima 3x ni optični zoom. Razpon goriščnic je med 8.0 ��" 24.0 mm (ekv. 35mm je 39-117mm).

 

V širokem kotu ima objektiv kar precej "barrel" distorzije.

 

3X optični zoom.

 

Digitalni zoom. Slika zajeta samo še z 2,5MP točk.

 

8X ni digitalni zoom. Datoteka je velika samo še 0,1MP.

 

V načinu fotografiranja z digitalnim zoomom, si lahko ogledamo izrez in s kolikšnim številom točk bo kamera zajela motiv.

 

V centru je ostrina dobra.

 

Avtomatsko ostrenje v kameri poteka s pomočjo TTL načina razpoznavanja kontrasta. Kamera ima samo eno, centralno točko za ostrenje. Način ostrenja lahko nastavimo na avtomatsko, neskončno, ročno ali pa makro. Ostrenje poteka hitro in natančno. Kamera ima tudi lučko, ki nam osvetli motiv v slabših svetlobnih pogojih. Zato kamera zadovoljivo ostri tudi v zelo slabih svetlobnih pogojih. Ostrenje je možno od 50cm v normalnem načinu AF ostrenja in 14cm pri makro ostrenju.

 

Iskalo je zelo podobno kot na vseh drugih kompaktnih kamerah. Je majhno, komaj uporabno za resno delo, in zanimivo z malo paralakse tudi pri fotografiranju iz bližine. Ker skozi iskalo vidimo samo cca. 75% motiva, se nam kljub paralaksi videni motiv še vedno zapiše na tipalo. Poleg iskala sta še dve lučki. Zgornja se prižge, ko snemamo video zapis in sveti z rdečo barvo. Spodnja pa sveti ali pa utripa z zeleno barvo. Namenjena je za prikaz pravilnosti ostrenja. Če lučka gori, pomeni da je kamera dobro izostrila motiv. Če utripa pa, da motiv ni zadovoljivo izostren.

 

TFT zaslon se nahaja nekje v zlati sredini med zasloni. Ni največji, ni najmanjši, ni najboljši, ni najslabši. Zaslon je velik 1.5 inča (3.8cm pa diagonali) in je sestavljen iz 119.548 točk. Zaslonu lahko preko nastavitev v meniju prilagodimo svetlost, drugih načinov pa nam ne omogoča. Med fotografiranjem se na zaslonu izpišejo vsi pomembni podatki, vendar na žalost brez histograma. Tudi v načinu iskanja motiva in pregledu že posnete slike ga ni. Vendar je treba poudariti, da le redki fotografi uporabljajo to možnost preverjanja pravilne osvetlitve motiva, oziroma še veliko manj jih zna histogram sploh pravilno uporabljati. Posebne zaščite zaslona, kot pri veliki večini digitalnih kamer ni. Zato bodite pozorni, da ga ne opraskate z ostrimi trdimi predmeti.

 

Kakovostno izdelana kamera. Tudi vsi nastavki za priključke kot vratca za katerimi je baterija in SD kartica se lepo zaprejo.

 

Bliskavica  se nahaja skoraj na sredini sprednjega dela kamere. Je odlično postavljena, saj se nam skoraj ne more zgoditi, da bi jo zakrili s prstom ali čim drugim. Bliskavica zadovoljivo osvetli motiv, ki je oddaljen 2,7 metra (100 ISO) pod pogojem, da je objektiv nastavljen na široki kot (39mm). Če pa je objektiv nastavljen na daljše goriščnice (117mm), pa bliskavica zadovoljivo osvetli motiv samo do oddaljenosti 1,5 metra (100 ISO). Bliskavico lahko kontroliramo z osnovnimi nastavitvami. Vklop/izklop bliskavice, avtomatsko proženje, nočni način in redukcijo rdečih oči. Ta efekt lahko še dodatno odstranimo s programom v kameri.

 

Proti robovom se moč svetlobe bliskavice že izgublja.

 

Kamera tudi pod zelo slabimi svetlobnimi pogoji, izostri motiv. Tudi osvetlitev zahtevnejšega motiva je dobra.

 

Doosvetljeno z bliskavico.

 

Funkcije in možnosti

 

Ena izmed prvih do sedaj še ne opisanih zanimivosti kamere je njen notranji, že vgrajeni spomin. Le tega je kar za 32 MB. Tako, da nekaj posnetkov lahko zajamemo tudi, če spominske kartice sploh ni v kameri in jih kasneje prenesemo iz notranjega spomina na spominsko kartico ali obratno. Možnost uporabe notranjega spomina nam večkrat pride prav. To nam je vedno zlata rezerva, ko se napolni SD kartica. Ker je nekaj spomina že v kameri, nam za rezervo manjše dodatne kartice ni treba vedno nositi s seboj. HP Photosmart R707 uporablja SD spominske kartice. Ob nakupu je v kompletu poleg notranjega 32MB spomina priložena še 32MB SD kartica. Kar pomeni, da nam pri nakupu kamere dodajo celih 64MB spomina. Ker pa ima kamera možnost fotografiranja s kar pet milijona točk, je tudi vseh 64MB hitro premalo. Velikost datoteke pri polni ločljivosti se giblje med 1,2 do 2MB. Če želite vsaj nekaj ur fotografirati brezskrbno v polni ločljivosti, je treba že kar ob nakupu dokupiti dodatno 256MB spominsko kartico. Na njo bomo v maksimalni ločljivosti zapisa kamere shranili cca. 150 fotografij, še cca. 18 v notranji spomin in tudi cca. 18 na priloženo 32MB SD spominsko kartico.

Kamera ni namenjena zahtevnejšim uporabnikom, ki radi vidijo na kameri ročne nastavitve. Na HP Photosmart R707 je že pred nastavljenih 10 programskih nastavitev. Auto, šport, pokrajina, portret, sončni zahod, panorama, obala/sneg, preslikava dokumentov, Av (prioriteta zaslonke), lastna nastavitev (My mode). Edina ročna nastavitev fotografiranja je Av način. V Av načinu spreminjamo odprtost zaslonke, čas pa se nam spreminja glede na količino svetlobe. Zelo zanimiva programska nastavitev je »My mode«, v kateri preko menija nastavimo lastnosti za zajem po lastni izbiri. Od WB in EV korekture, preko načina delovanja AF, ISO nastavitev do dodatnih efektov kontrasta, ostrine, tonskih vrednosti. Do vseh zgoraj zapisanih zmožnosti pridemo na zelo hiter in enostaven način. S pritiskom na gumb, ki se nahaja na zgornji strani ohišja in preko videnih ikon na zaslonu, izbiramo med temi desetimi programskimi nastavitvami.

 

Preko posebne "dock" enote, lahko takoj pošljemo sliko preko e-pošte.

 

Siva, kot osnovne barve kamera lepo zapiše.

 

Kamera kontrolira osvetlitev z elektronsko vodenim zaklopom v objektivu in za krajše čase še s pomočjo CCD elektronskega zaklopa. Najdaljši osvetlitveni čas je 16 sekund, najkrajši 1/2000 sekunde. Osvetlitev lahko korigiramo v razponu +-3 v kateri koli programski nastavitvi. Kamera nam ne omogoča, da si naredimo kakšno svojo bližnjico na katerem koli od gumbov. Ima pa že svoje bližnjice za bliskavico, samosprožilec, več zaporedni posnetkov, način ostrenja itd. Merjenje svetlobe poteka preko TTL merjenja z možnostjo merjenja po celotni površini s poudarkov na srednjem delu, v večih segmentih po celotni površini, in spot načinu. Merjenje avtomatskega ostrenja in osvetlitve zaklenemo s polovičnim pritiskom na sprožilec. Kamera nam ponuja tudi možnost bracketing načina osvetlitve, nastavitev programskega dodajanja ali odvzemanja ostrine, kontrasta in zasičenosti barv. Preko menija lahko nastavljamo štiri različne ločljivosti slike in prav tako štiri različne moči kompresije JPEG datoteke. TIFF ali RAW možnosti zapisa nam kamera ne omogoča.

 

Meni je pregleden in poln funkcij. Povsod pa imamo zraven tudi krajši opis kaj nam nastavitev nudi.

 

Za korekturo bele barve (WB) imamo vse glavne nastavitve, plus možnost lastne nastavitve. Pri polni ločljivosti je kamera sposobna narediti tri posnetke v sekundi in štiri zaporedoma. Samosprožilec je nastavljen na deset sekund in ga ni možno spremeniti. Med temi desetimi sekundami, se na zaslonu izpisujejo številke (se odštevajo), na sprednji strani pa nas na prihajajoč posnetek opozarja tista rdeča lučka, ki nam pomaga ostriti v slabih svetlobnih pogojih. Digitalni zoom je 8-kratni. Do 8-kratnega zooma lahko pridemo z največ 49 pritiski na zoom gumb. Kamera sama po določenem času (ena minuta) neaktivnosti sama ugasne zaslon, potem pa še objektiv pospravi v ohišje. K fotografiji lahko dodamo še avdio zapis. Zapis dodamo tako, da ko pritisnemo sprožilec in se podatki zapišejo na kartico, še vedno držimo sprožilec in nam kamera sama začne snemati avdio zapis k fotografiji. Ko pa sprožilec spustimo, kamera preneha s snemanjem avdio zapisa. Seveda lahko avdio zapis dodamo tudi k že prej posneti  fotografiji. Sprehodimo se v meni in tam pritisnemo »record audio«. Seveda pri HP-ju niso pozabili na video zapis, kateri se snema z povprečno ločljivostjo 320 x 240 pik in s 30 slikami v sekundi. Za začetek snemanja filma imamo na vrhnji strani poseben gumb, s katerim začnemo in končamo snemanje.

Meniji na zaslonu kamere so izjemno pregledni in preprosti. Največja zanimivost v menijih so nasveti in navodila ki so že kar v kameri in jih beremo na zaslonu. Tako, da skorajda ne rabite papirnatih navodil. Pri čisto vsaki funkciji imate razloženo, kaj je vloga te funkcije. Pri že posneti fotografiji imate v meniju možnost »Image Advice«. Poiščete fotografijo, pritisnete funkcijo in na zaslonu kamere se pokaže tekst z navodilom, kaj bi bilo treba na sliki za njeno boljšo tehnično kakovost storiti. Največkrat vam kamera nima kaj svetovati. Če pa ste fotografirali z dolgimi časi, ali pod slabimi svetlobnimi pogoji vam bo kamera znala svetovati, kako poizkusite fotografirati, da motiv ne bo stresen. Eden izmed nasvetov je tudi uporaba stojala.

Zelo uporabna funkcija je tudi funkcija »Remove Red Eyes«. Če nam predblisk ni pomagal in imamo na fotografiji še vedno rdeče oči, se sprehodimo v meni in tam kliknemo funkcijo »Remove Red Eyes«. Kamera sama zazna kje so oči z rdečima pikicama in jih tudi popravi, dobesedno prebarva jih z črno barvo, toda lesk v očeh še vedno ostane. Se pa tudi zgodi, da program ne najde vedno dveh rdečih pikic, ali da jih malo preveč opazno pobarva. Vendar sem v večini primerov imel pozitivne izkušnje s to funkcijo.

 

Kamera ima vgrajeno še eno zelo zanimivo funkcijo. To je »HP Adaptive Lighting Technology«. Ko moramo posneti fotografijo z nekaj temnih delov, ta funkcija sama zazna te temne dele in jih avtomatično posvetli. Ta lastnost je zelo uporabna kadar fotografiramo proti močni svetlobi brez uporabe bliskavice za doosvetlitev. Program »HP Adaptive Lighting Technology« poskrbi, da bo bil v sencah in temnejših delih slike še vedno lep tonski zapis.

Prav v teh programih se kaže moč podjetij, ki so močno prisotna v računalniški tehnologiji. Programi sami, nam že močno pomagajo pri izboljšanju fotografije.

 

Osnovni motiv za pregled šuma!

 

100ISO

 

400ISO

 

Z modrim gumbom na zadnji strani ohišja, se pomaknemo v meni za ogled že shranjenih slik. Na zaslonu se prikaže ena fotografija brez podatkov. Če gremo v meni in kliknemo ukaz »Image Info« se pokažejo vsi podatki o tej sliki (tudi velikost v KB), toda na žalost ni histograma (uporabno za zahtevnejše fotografe). Kamera ima naravnost fantastično 140-kratno povečavo. Do tako velike povečave pridemo z dve sekundnim pritiskom na zoom gumb. Na sliki vidimo dobesedno vsako točko posebej.

Na zaslonu lahko pregledujemo tudi do 9 slik hkrati. Sliko lahko zavrtimo po 90 stopinjskem koraku, ne moremo pa je rezati, ji spreminjati velikosti ali kompresije. Sliko nam kamera sama zavrti v pravilni položaj že takoj po posneti fotografiji, če smo to funkcijo vklopili v meniju. Dobro je, da ima HP tudi notranji spomin, saj tako lahko nekaj fotografij iz spominske kartice prenesemo v notranji spomin in imamo še vedno nekaj prostora na kartici, ali pa fotografiramo naprej direktno v notranji spomin.

 

Tudi odzivnost kamere ni slaba. Kamera je po cca. dveh sekunda pripravljena na proženje. Ostri zelo hitro, odziv sprožilca in tudi merjenje svetlobe je hitro. Od širokega do najbolj ozkega kota zoom potrebuje manj kot dve sekundi. Shranjevanje pri polni ločljivosti in najboljši kvaliteti kompresije pa kar traja nekaj časa. S polno baterijo sem uspel posneti nekaj čez 200 fotografij, s prižganim zaslonom in rednim sprehajanjem po menijih. Edina zamera gre na počasno procesiranje. Torej tam, kjer bi od podjetja HP pričakoval več. Karkoli želite na fotografiji narediti, bo zapisalo »process«. Traja sekundo, dve tudi če samo želite zoomirati sliko. Toda to so bolj obrobne stvari. Pomemben je kakovosten zajem slike. Tu je ta kamera dobra. Ostalo pa je kompromis, kje na kameri dodati malo slabših možnosti, oziroma kje za to ceno poudariti kakovost. Menim, da so s to kamero zadeli bistvo. Povprečnemu uporabniku ponuditi kamero, ki z malo računalniškega znanja zaide tudi v nastavitve menija, jih izkoristi in dobi odlično fotografijo. Temu pa je ta kamera tudi namenjena in v celoti gledano, kot vedno je izbira, všečnost in uporabnost stvar posameznega uporabnika oziroma kupca. Nekje pa pri tej kameri sploh ni vprašaja. Če ste malo uporabnika računalnika in znate zaiti v pod nastavitve (menu), potem boste s to kamero naredili odlične fotografije tudi za povečave.

 

Kakovost slike

 

Če vemo, komu je kamera namenjena, potem lahko tudi enostavno podamo oceno o kakovosti fotografije iz te točno določene kamere. Kot prvo! Pri HP-ju še naprej ciljajo na fotografe, ki so to postali preko digitalne foto tehnologije. Kot drugo! Poznati mora vsaj računalniške osnove. In če pozna le te, potem se ni bati, da bi kdo vihal nos, če na kameri piše HP. Še dolgo PRO fotografi ne bodo kupovali DSLR kamer tega proizvajalca. Bodo pa v marsikateri kameri imeli njihovo ali podobno rešitev. Fotografija za povprečnega družinskega ali poslovnega fotografa je dobra. Če pa je v vas malo računalniške žilice, oziroma računalnik vsaj v osnovi obvladate, si boste z zmožnostmi kamere, predvsem njenih programov lahko še dodatno izboljšali fotografijo.

Objektiv je soliden. Od katerega proizvajalca optike je, ne vem. Preizkusil pa sem nekaj osnovnih testov ostrine, »barrel« distorzije, kromatske aberacije itd. in je povsem primerljiv s konkurenco v razredu manjših kamer in tipalom 1/1,8 inča.

 

Nastavitev je veliko. Imamo pa prednost. Za vse je spodaj na zaslonu tudi kratko navodilo.

 

100ISO. Lep tonski zapis in dobro zasičene barve. Ostrina pa je tudi na robovih dobra.

 

400ISO. Razlika v primerjavi s 100ISO je očitna!

 

V makro nastavitvi se objektiv zelo dobro izkaže.

 

Ostrenje kamere je dobro, odlično tudi v slabših svetlobnih pogojih. K temu pripomore tudi močna rdeča lučka, ki doosvetli motiv.

Ne morem pa "v močno pozitivni luči" mimo programov, ki jih imamo v kameri in ki nam pripomorejo k še boljši fotografiji. »Image Advice« je že ena izmed funkcij, ki fotografu s premalo izkušnjami na hitro pove marsikatero izkušnjo. Prav tako so zelo dobrodošla za boljšo fotografijo navodila in pregled, kaj pomeni vsak gumb na kameri.

»HP Adaptive Lighting Technology«, pa je sploh poglavje zase. S klasičnimi kamerami, bi do osvetljevali z bliskavico ali pa uporabili -+nastavitve. Seveda če jih kamera zmore. Naša kamera pa ima v sebi že kar zapleteni program, kot jih poznamo pri PRO kamerah. Seveda, če smo fotografirali v RAW datoteki in le to obdelamo z zato primernimi programi. Torej, naš mali HP v fazi procesiranja s svojimi programskimi lastnostmi pretvarja RAW zapis po določenih zahtevah in popravi fotografijo.

Naj bo kamera R707 kupljena za družinsko ali poslovno fotografijo, iz nje boste dobili kakovostne datoteke in slike. V veliki prednosti ste vsi tisti, ki vam brskanje in premikanje nastavitev v menijih ni tuje. Zakaj? Zato ker z dvema, tremi pritiski na gumbe te kamere krepko izboljšate fotografijo.

Ja, tudi fotografija se spreminja. Ni več vse v domeni klasičnih foto podjetij. Marsikaj postorijo tudi računalniška podjetja, da imamo v končni fazi dobro fotografijo. Saj za njo ni treba veliko. Zanimiv motiv, prave nastavitve in pravi čas pritisniti na sprožilec. HP Photosmart R707 nam to omogoča. Vse ostalo je na fotografu!

 

Za konec

 

Še enkrat, Hmm! Po nekajdnevnem druženju s kamero, se še nisem povsem navadil na sicer odlično ohišje in držo kamere v roki. Je zame preveč ostrih robov. Pa je to bolj okus, kot kaj drugega. Mehka guma na zadnjem delu kamere mi je enkrat všečna, drugič ne. Kamera je topla po občutku in ne polzi iz rok. Z nastavitvenimi gumbi sem si bil hitro na ti. Motijo me edino nastavitveni gumbi, ki so okoli zaslona. Pa ne po možnosti uporabe, ampak bolj iz mojega pogleda na obliko in material. So iz trde gladke plastike. In poudarjam še enkrat. To je moj osebni okus ob prvem resnem kontaktu s kamero!

Zmožnosti kamere pa so velike, če jih ne gledamo samo iz foto sveta. Veliko točk (pet milijonov), nam zagotavlja velike povečave in izreze. 3X-ni optični in 8X-ni digitalni zoom, nam omogoča približek motiva na računalniškem zaslonu v popolnost. Notranji spomin 32MB je odlična rešitev za rezervo. Objektiv je soliden, povsem primerljiv s konkurenco majhnih kamer. Res da ni pravega širokega kota, pa tudi zaslonka 4,8 v tele goriščnici ni zagotovilo kakovostnega zajema. Vendar nam kamera na drugi strani ponuja enostavnost fotografiranja s programi. Predvsem pa neverjetno enostaven pregled menija na zaslonu in njegovih ponujenih možnosti. Tu se opazijo računalniške izkušnje HP-ja. Pokazati uporabniku zmožnosti v enostavni in pregledni obliki. Predvsem pa, te nastavitve morajo tudi nekaj ponuditi.

 

V funkciji "pomoč" imamo navadila, pomen in možnosti nastavitev ter gumbov in razne nasvete že kar v kameri. R707 nam nudi nekaj več kot kamere klasičnih foto proizvajalcev. Seveda se bo marsikateri bolj izkušeni fotograf nasmehnil ob teh funkcijah. Vendar ga kar spomnite, kako on išče različna navodila in nasvete, kako ravnati in uporabljati računalnik in njegove programe. R707 je zelo prijazna kamera do vsakega začetnika v fotografiji.

 

Želite nasvet? Dobili ga boste! Seveda, kadar program v kameri oceni, da so bile nastavitve res kritične.

 

Poudarek! Prav te programsko rešljive nastavitve in nasveti so pika na i, pri tej kameri. Kamera, kot njeni nasveti ali programska pomagala nam rešijo marsikateri svetlobno zahteven motiv. Vedeti morate samo eno. S kamero je treba tudi sodelovati. In pri HP-ju to vedo. Uporabnik računalnika mora v njegovih programih postoriti marsikaj tudi sam v nastavitvah, da dobi še boljši končni rezultat. V tej kameri pa ni treba drugega kot v domačem računalniku vklopiti enega izmed programov. In ko ste ga vklopili, je pisanje, v našem primeru risanje s svetlobo zelo enostavno, hitro in učinkovito.

Vem, da je fotografu vajenega klasičnih kamer težko preklopiti v glavi, da so lahko dobre tudi kamere z imeni iz računalniškega sveta. Toda svet se vrti naprej. Verjamem, da bo za to kamero med računalnikarji precej kupcev. Prav programske rešitve in prenos preko »dock« enote so za njih že močno cenjene rešitve. Na koncu je še fotografija kot končni izdelek iz HP Photosmart R707 dobra. Odlična, če uporabite njene lastnosti in navodila k boljši fotografiji. Se ve, v domeni kompaktnih kamer srednjega razreda!

In čisto za konec. Tudi za primerno ceno so poskrbeli. Za ceno cca. 90.000 SIT (videl sem že tudi nižje ponudbe), dobite dobro kamero, 64MB spomina (32 notranjega in 32 s kartico SD), Li-Ion baterijo, polnilec, kakovostno sliko in navodila (ne v slovenščini) v kameri. Je pa treba HP pohvaliti iz enega velikega razloga. Na priloženem CD-ju so v PDF datoteki že originalno priložena slovenska navodila!

 

Potrebujete še več?

 

$$PAGE$$

 

Enostavno in pregledno! Naj bo kamera R707 kupljena za družinsko ali poslovno fotografijo, iz nje boste dobili kakovostne datoteke in slike. V veliki prednosti ste vsi tisti, ki vam brskanje in premikanje nastavitev v menijih ni tuje. Zakaj? Zato ker z dvema, tremi pritiski na gumbe te kamere krepko izboljšate fotografijo.

Tudi za popotniško fotografijo nam bo kamera prav prišla. Ljubljana glavno mesto Slovenije.

Kamera nam lahko odlično služi tudi za družinske posnetke.

Playback meni! Že shranjene fotografije lahko z določenimi funkcijami analiziramo in iščemo nasvet, odstranimo efekt rdečih oči, brišemo, pogledamo s katerimi nastavitvami smo fotografirali...

Tudi motive iz domačega vrta, boste s to kamero odlično posneli.

Objektiv zelo dobro riše v bližinski fotografiji.

Tudi pri R707 je treba paziti, da vam močna direktna svetloba ne sveti direktno na lečo.

Kamero lahko nosimo vedno s seboj in če je treba jo uporabimo za reportažno fotografijo. Seveda ne za vrhunski tisk. Za internet ali revijalni tisk pa bo dobra.

»HP Adaptive Lighting Technology«, pa je sploh poglavje zase. S klasičnimi kamerami, bi do osvetljevali z bliskavico ali pa uporabili -+nastavitve. Seveda če jih kamera zmore. Naša kamera pa ima v sebi že kar zapleteni program, kot jih poznamo pri PRO kamerah. Seveda, če smo fotografirali s PRO kamero v RAW datoteki in le to obdelamo z zato primernimi programi. Torej, naš mali HP v fazi procesiranja s svojimi programskimi lastnostmi pretvarja RAW zapis po določenih zahtevah in popravi fotografijo in nam jo shrani v JPEG datoteko.

Fotografirano brez, HP Adaptive Lighting Technology.

Posneto brez vklopljene funkcije »HP Adaptive Lighting Technology«.

Z funkcijo »HP Adaptive Lighting Technology«. Leva stran slike je ostala enakih tonskih vrednosti. Desni temnejši del slike pa je sedaj veliko bolje zarisan.

Posneto brez vklopljene funkcije »HP Adaptive Lighting Technology«. Močna svetloba prihaja v prostor iz leve strani kjer je okno. In kamera je prilagodila nastavitve osvetlitve na povprečje. Bela stena in rože so pretemne.

Z funkcijo »HP Adaptive Lighting Technology«, pa smo dosegli kompromis. Svetli del slike iza okna in cvetovi so še odlično zarisani. In poglejte te primere iz pogleda, da je to kompaktna kamera! Programske možnosti, ki nam jih ponuja R707 so učinkovite. Seveda, pa morate biti tip fotografa, ki prenastavlja razne nastavitve in preko njih išče izboljšave. Izkoristite jih.

Če želimo posvetliti sliko, lahko vzamemo drugačno merjenje svetlobe (spot) ali pa izkoristimo lastnost korekcije osvetlitve v EV +2. Vendar slika deluje prebledo, saj so svetli deli v oknu in cvetovi rož preosvetljeni.

Tudi objektiv na kameri HP Photosmart R707 ima kot večina kamer z malimi objektivi težave z ostrino na robovih. Prav tako se v močnih odsevih pojavlja razpršitev barv.

Programske nastavitve, katere nam nudi HP R707.

Fotografirano pri poznem popoldanskem soncu, brez bliskavice.

Doosvetleno z bliskavico.

Bliskavica v kameri nam za doosvetlitev odlično služi!

400ISO in bliskavica. Zadovoljiv posnetek iz predavanja o video tehnologiji obdelave slike v slabih svetlobnih pogojih.

Zelo uporabna funkcija je tudi funkcija »Remove Red Eyes«. Če nam predblisk ni pomagal in imamo na fotografiji še vedno rdeče oči, se sprehodimo v meni in tam kliknemo funkcijo »Remove Red Eyes«. Kamera sama zazna kje so oči z rdečima pikicama in jih tudi popravi, dobesedno prebarva jih z črno barvo, toda lesk v očeh še vedno ostane. Se pa tudi zgodi, da program ne najde vedno dveh rdečih pikic, ali da jih malo preveč opazno pobarva. Vendar sem v večini primerov imel pozitivne izkušnje s to funkcijo.

Pred obdelavo s funkcijo »Remove Red Eyes«.

Po obdelavi s funkcijo »Remove Red Eyes«.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com