Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

HP Photosmart R817 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
12.08.2005 20:47

 

Ime HP se na digitalnih foto kamerah za široko potrošnjo pojavlja od leta 1998. Leta 2000 so objavili strateško sodelovanje s fotografskim podjetjem Pentax. Skupaj so v letu 2000 predstavili zanimivo kamero Photosmart 912, ki je že na pogled delovala bolj fotografsko od drugih digitalnih kompaktnih kamer. V roke si jo zaradi dobre oblike ohišja prijel kot pravo refleksno kamero.

Torej HP ni neznan kot ponudnik in izdelovalec digitalnih foto kamer. V fotografskem svetu pa so dobrodošli še iz enega pogleda. Njihovi inženirji na foto kamero gledajo povsem neobremenjeno kako mora izgledati in brez prevelikih tradicionalnih predsodkov. Tako po obliki, kot tehničnih zmožnostih in rešitvah so lahko na ta način bolj inovativni. Prav tako imajo drugačen pristop do delovanja, možnosti in upravljanja s kamero. Samo nekaj glavnih posebnosti, ki nam jih ponuja HP v tej kameri. HP Adaptive Lighting, HP Image Advice, HP Instant Share, možnost programske odprave napake efekta rdečih oči, enostavnost združevanja fotografij v panorama načinu večkratnega zajema posnetka ...

 

Lahko hitro opazimo, da nam »netipični« foto proizvajalec poda marsikatero dobro rešitev, katere fotografsko podjetje ne bo kar tako ponudilo v svoji kameri. In če se te rešitve med uporabniki primejo, jih sčasoma morajo prevzeti tudi klasični izdelovalci. Predvsem Adaptive Lighting že dobiva posnemovalce. Še posebej pa se je treba zavedati, da je fotografija danes domena veliko večje skupine uporabnikov  kot včasih. Fotografija postaja zabava, vse bolj je vpletena v računalniški svet. Le tega pa veliko bolj poznajo pri podjetju HP, kot klasična fotografska podjetja. Marsikateri uporabnik računalnika do sedaj še ni imel v roki klasične tradicionalne foto kamere. Tu pride na svoj račun HP. Zna ponuditi nove rešitve, ki so marsikateremu novemu uporabniku hitro znane in uporabne. Predvsem pa. Tudi nova kamera HP Photosmart R817 nam ponuja glavno lastnost foto kamer. Preko objektiva nam na tipalo zariše in nato shrani sliko. Kar za marsikaterega dvomljivca pomeni, da je tudi to »foto kamera«. Sicer pa! Danes je v digitalnih foto kamerah več elektronike kot klasičnih foto delov. Zato ni bojazni, da »računalnikarji« in nasploh podjetje HP ne bi znali narediti dobre foto kamere. Predvsem pa nam je HP že s kamerama 945, 707 in 717 to tudi dokazal. Kako dobra pa je nova R817?

 

 

Osnovne lastnosti

 

Ohišje kamere je iz trdne plastike. Spredaj in zadaj obdano s svetlim srebrnim aluminijem. Kamera se zelo lepo prilega desni roki. Na prednjem delu je ergonomično oblikovana za boljši položaj sredinca, zadaj pa za palec. Photosmart R817 je dimenzij š91 x v57 x g30 mm in težka 190 gramov, skupaj z baterijo in SD pomnilno kartico. Kar pomeni, da so naredili manjšo in lažjo kamero naproti predhodnici R717.

 

Na sprednji strani se nahaja bliskavica (ki je dobro postavljena in jo težko zakrijemo s prstom), mikrofon in lučka z rdečo svetlobo, ki kameri pomaga ostriti v slabih svetlobnih razmerah. Ko pa je kamera v načinu samosprožilca, pa prevzame funkcijo opozarjanja na prihajajoči posnetek. Naproti R717 hitro opazimo, da kamera R817 nima več klasičnega iskala.

 

Na vrhnjem delu kamere imamo na desni strani dva gumba. Manjši služi za vklop video zapisa, večji, malo izbočeni je gumb za proženje. Njegova pozicija za prst je odlična. Povsem na levi strani pa je gumb, s katerim menjamo različne možnosti osvetljevanja.

 

  

Na spodnji strani ohišja se nahaja plastični nastavek za stojalo in reža oz. priključek za priklop kamere na posebno bazno enoto "dock" (nakup je možen z ali brez enote). Le to imamo preko USB povezave priključeno na računalnik. Kamero postavimo na enoto in že je možno pošiljati podatke v računalnik (možno direktno pošiljanje slik preko e-pošte), tiskalnik, TV. Desno so plastična vratca, za katerimi se skrivata dve reži. Prva je namenjena bateriji, druga pa spominski kartici SD. Baterija je Li-Ion z močjo 1050mAh velika pa je 53 x 35 x 7 mm. Spominska kartica, ki jo dobimo v kompletu ima kapaciteto 32MB. Varnostno zapora preprečuje, da nam baterija ne pade ven iz ležišča tudi, če so vratca odprta. Kartica gre zelo enostavno iz ležišča. Uporabniki, ki še niste vajeni SD pomnilnih kartic si zapomnite, da jo je treba najprej pritisniti noter in nato za nekaj mm sama skoči iz ležišča, da jo laže potegnemo iz ležišča.

 

 

Pri bateriji bodite pozorni, da je ne vložite v kamero obrnjene napačno. Tudi če ste jo, jo lahko zapnete z zaporo, zaprete vratca in niti ne veste, da ste jo napačno vložili. In kamera, na vaše začudenje ne bo delovala. Potrebovali boste kar nekaj časa, da ugotovite, da je nedelovanje kamere povzročeno zaradi napačno obrnjene baterije. Torej bodite pozorni tudi na to neljubo možnost. Pri R817 pa so sedaj dodali kam morata biti obrnjena + in -. Če smo pri R707/R717 lahko narobe obrnili tudi pomnilno kartico, pa so se inženirji temu pri R817 izognili.

 

 

Zadnja stran ohišja nam ponuja 2.0 palca velik zaslon, odlične ločljivosti 153.000 točk in kakovostne lepo urejene in označene gumbe za različne nastavitve. Najvišje, na sredini je postavljen gumb za vklop/izklop. Na desni je gumb za spreminjanje goriščnice. Spodaj desno so postavili kazalcu odlično prilagojen štiri tipkovni navigacijski gumb, ki nam služi za pomikanje po menijih. V sredini navigacijskega gumba je še gumb za vstop v MENU in potrditev zahtev. Pod zaslonom pa so štirje gumbi za nastavitev delovanja bliskavice, makro in ročnega ostrenja, samosprožilec in več zaporednih posnetkov in zadnji za preklop med pregledom fotografij ali fotografiranjem.

 

 

Na desni stranski strani se nahaja samo izboklina skozi katero zapnemo zapestno vrvico in tako zmanjšamo možnost da nam kamera pade iz rok.

 

Leva stranska stran kamere je povsem prazna. R707/R717 sta nam tu nudili dva izhoda (USB in DC). Pri R817 pa se vsi prenosi prenašajo preko priložene "dock" enote in USB izhoda na njej. Tudi polnjenje baterije poteka preko "dock" enote.

 

CCD tipalo v kameri HP Photosmart R817 je veliko 1/2,5 palca (R707/R717 1/1,8 palca), efektivne ločljivosti  5.1 milijona točk. Maksimalna efektivna ločljivost zapisa je 2592x1935 točk, filma pa 640 x 480 točk pri 30 slikah v sekundi. Tipalu lahko nastavljamo občutljivost ISO 50, 100, 200, 400 ali pa to nastavitev prepustimo avtomatiki.

 

  

Objektiv v kameri HP Photosmart R817 je od dobro znanega proizvajalca Pentax in ima 5x-ni optični zoom. Razpon goriščnic je med 5,8 ��" 29.0 mm (ekv. 35mm je 36-180mm). Svetlobna moč objektiva je zaradi potrebe po majhnosti ohišja solidna. Ta znaša 2,8 v širokem kotu in odličnih 4,7 v tele območju pri kar 180mm (ekv.35mm). Ima pa večina majhnih kamer enako skromno svetlobno moč. Prva leča je pri ugasnjeni kameri zaščitena samo s plastično zaklopko. Ker je na sredini deljiva, je tudi možno, da jo med nošnjo v torbi z drugimi predmeti lahko z ostrim predmetom odprete in poškodujete lečo. Objektiv je dobro integriran v kamero in tudi po vklopu ne gre veliko izven kamere. Na objektiv ni možno dodati nobenih dodatni leč ali UV filtrov, ker kamera nima nobenega nastavka oz. navoja za dodatne leče.

 

Avtomatsko ostrenje v kameri poteka s pomočjo TTL načina razpoznavanja kontrasta. Kamera nam nudi za ostritev centralno točko, kot razširjeno polje. Način ostrenja lahko nastavimo na avtomatsko, neskončno, ročno ali pa makro in super makro. Ostrenje poteka hitro in natančno. Kamera ima tudi lučko, ki nam osvetli motiv v slabših svetlobnih pogojih. Zato kamera zadovoljivo ostri tudi v zelo slabih svetlobnih pogojih. Ostrenje je možno od 20cm v normalnem načinu AF ostrenja in samo od 3cm pri super makro.

 

 

TFT zaslon je med boljšimi. Velik je 2.0 palca in dobre ločljivosti 153.600 točk. Zaslonu lahko preko nastavitev v meniju prilagodimo svetlost, drugih načinov pa nam ne omogoča. Med fotografiranjem se na zaslonu izpišejo vsi pomembni podatki, vendar na žalost brez histograma. Tudi v načinu iskanja motiva in pregledu že posnete slike ga ni. Vendar je treba poudariti, da le redki fotografi uporabljajo to možnost preverjanja pravilne osvetlitve motiva, oziroma še veliko manj jih zna histogram sploh pravilno uporabljati. Posebne zaščite zaslona, kot pri veliki večini digitalnih kamer ni. Zato bodite pozorni, da ga ne opraskate z ostrimi trdimi predmeti.

 

Bliskavica  se nahaja skoraj na sredini sprednjega dela kamere. Je odlično postavljena, saj se nam skoraj ne more zgoditi, da bi jo zakrili s prstom ali čim drugim. Bliskavica zadovoljivo osvetli motiv (ISO na AUTO), ki je oddaljen 3,8 metra pod pogojem, da je objektiv nastavljen na široki kot (36mm). Če pa je objektiv nastavljen na daljše goriščnice (180mm), pa bliskavica zadovoljivo osvetli motiv samo do oddaljenosti 2,1 metra. Bliskavico lahko kontroliramo z osnovnimi nastavitvami. Vklop/izklop bliskavice, avtomatsko proženje, nočni način in redukcijo rdečih oči. Ta efekt lahko še dodatno odstranimo s programom v kameri.

 

 

Funkcije in možnosti

 

Ena izmed prvih do sedaj še ne opisanih zanimivosti kamere je njen notranji, že vgrajeni pomnilnik. Le tega je kar za 32 MB. Tako, da nekaj posnetkov lahko zajamemo tudi, če pomnilne kartice sploh ni v kameri in jih kasneje prenesemo iz notranjega spomina na pomnilno kartico ali obratno. Možnost uporabe notranjega spomina nam večkrat pride prav. To nam je vedno zlata rezerva, ko se napolni SD kartica. Ker je nekaj spomina že v kameri, nam za rezervo manjše dodatne kartice ni treba vedno nositi s seboj. HP Photosmart R817 uporablja SD spominske kartice. Ob nakupu (odvisno od prodajnega kompleta) je v kompletu poleg notranjega 32MB spomina priložena še 32MB SD kartica. Kar pomeni, da nam pri nakupu kamere dodajo celih 64MB spomina. Ker pa ima kamera možnost fotografiranja s kar pet milijona točk, je tudi vseh 64MB hitro premalo. Velikost datoteke pri polni ločljivosti se giblje med 1,5 do 2,5MB. Če želite vsaj nekaj ur fotografirati brezskrbno v polni ločljivosti, je treba že kar ob nakupu dokupiti dodatno vsaj 256MB pomnilno kartico. Na njo bomo v maksimalni ločljivosti zapisa kamere shranili cca. 140 fotografij, še cca. 16 v notranji spomin in tudi cca. 16 na priloženo 32MB SD spominsko kartico.

 

 

Kamera nam nudi kar nekaj ročnih nastavitev. Na HP Photosmart R817 je že pred nastavljenih 11 programskih nastavitev. Auto, šport, pokrajina, portret, gledališče, sončni zahod, panorama, obala, sneg, sončni zahod, preslikava dokumentov. Poleg pa imamo še naprednejše nastavitve Av (prioriteta zaslonke), Tv (prioriteta časa), M (ročna nastavitev časa in zaslonke) in lastna nastavitev (My mode). Zelo zanimiva programska nastavitev je »My mode«, v kateri preko menija nastavimo lastnosti za zajem po lastni izbiri. Od WB in EV korekture, preko načina delovanja AF, ISO nastavitev do dodatnih efektov kontrasta, ostrine, tonskih vrednosti. Do vseh zgoraj zapisanih zmožnosti pridemo na zelo hiter in enostaven način. S pritiskom na gumb, ki se nahaja na zgornji levi strani ohišja in preko videnih ikon na zaslonu.  

Kamera kontrolira osvetlitev z elektronsko vodenim zaklopom v objektivu in za krajše čase še s pomočjo CCD elektronskega zaklopa. Najdaljši osvetlitveni čas je 16 sekund, najkrajši 1/2000 sekunde. Osvetlitev lahko korigiramo v razponu +-3 v kateri koli programski nastavitvi. Kamera nam razen MyMode nastavitve ne omogoča, da si naredimo kakšno svojo bližnjico na katerem koli od gumbov. Ima pa že svoje bližnjice preko gumbov pod zaslonom za bliskavico, makro, samosprožilec, več zaporedni posnetkov, način ostrenja itd. Merjenje svetlobe poteka preko TTL merjenja z možnostjo merjenja po celotni površini s poudarkov na srednjem delu, v večih segmentih po celotni površini, in spot načinu. Merjenje avtomatskega ostrenja in osvetlitve zaklenemo s polovičnim pritiskom na sprožilec. Kamera nam ponuja tudi možnost klasičnega +- bracketing načina osvetlitve in novo Adaptiv Lighting bracketing, nastavitev programskega dodajanja ali odvzemanja ostrine, kontrasta in zasičenosti barv. Preko menija lahko nastavljamo štiri različne ločljivosti slike in prav tako štiri različne moči kompresije JPEG datoteke. TIFF ali RAW možnosti zapisa nam kamera ne omogoča 

Za korekturo bele barve (WB) imamo vse glavne nastavitve, plus možnost lastne nastavitve. Pri polni ločljivosti je kamera sposobna posneti dva posnetka v sekundi in štiri zaporedoma. Samosprožilec je nastavljen na deset sekund in ga ni možno spremeniti. Med temi desetimi sekundami, se na zaslonu izpisujejo številke (se odštevajo), na sprednji strani pa nas na prihajajoč posnetek opozarja tista rdeča lučka, ki nam pomaga ostriti v slabih svetlobnih pogojih. Digitalni zoom je 8-kratni. V območju 8-kratnega digitalnega zooma se lahko premikamo zelo natančno s kar 49 pritiski na zoom gumb. Digitalni zoom pa je drugačen od večine drugih ponudnikov. Ob premiku na zaslonu vidimo, da se velikost datoteke spreminja. Na koncu dobimo zelo majhno datoteko (320x240 točk), vendar z zelo kakovostnim zapisom. Je pa slika primerna samo za ogled na zaslonu in ne za povečave na papir. Kamera sama po določenem času (ena minuta) neaktivnosti sama ugasne zaslon, potem pa še objektiv pospravi v ohišje. K fotografiji lahko dodamo še avdio zapis. Zapis dodamo tako, da ko pritisnemo sprožilec in se podatki zapišejo na kartico, še vedno držimo sprožilec in nam kamera sama začne snemati avdio zapis k fotografiji. Ko pa sprožilec spustimo, kamera preneha s snemanjem avdio zapisa. Seveda lahko avdio zapis dodamo tudi k že prej posneti  fotografiji. Sprehodimo se v meni in tam pritisnemo »record audio«. Seveda pri HP-ju niso pozabili na video zapis, kateri se snema z dobro ločljivostjo 640 x 480 točk in s 30 slikami v sekundi. Za začetek snemanja filma imamo na vrhnji strani poseben gumb, s katerim začnemo in končamo snemanje. Kamera pa ponuja pri pregledu video zapisa še eno zanimivost. Pri želenem kadru pritisnemo OK gumb in slika se bo zapisala v JPEG zapisu na kartico. In to še ni vse. Program iz večih sličic povzame podatke in slika se zapiše v velikosti 1MB.

Meniji na zaslonu kamere so izjemno pregledni in preprosti. Največja zanimivost v menijih so nasveti in navodila ki so že kar v kameri in jih beremo na zaslonu. Tako, da skorajda ne rabite papirnatih navodil. Pri čisto vsaki funkciji imate razloženo, kaj je vloga te funkcije.

 

Adaptive Lighting je zelo uporabna lastnost.

 

Pri že posneti fotografiji imate v meniju možnost »Image Advice«. Poiščete fotografijo, pritisnete funkcijo in na zaslonu kamere se pokaže tekst z navodilom, kaj bi bilo treba na sliki za njeno boljšo tehnično kakovost storiti. Največkrat vam kamera nima kaj svetovati, saj ste dober fotograf. Če pa ste fotografirali z dolgimi časi, ali pod slabimi svetlobnimi pogoji vam bo kamera znala svetovati, kako poizkusite fotografirati, da motiv ne bo stresen. Eden izmed nasvetov je tudi "uporabi stojalo".

Zelo uporabna funkcija je tudi funkcija »Remove Red Eyes«. Če nam predblisk ni pomagal in imamo na fotografiji še vedno rdeče oči, se sprehodimo v meni in tam kliknemo funkcijo »Remove Red Eyes«. Kamera sama zazna kje so oči z rdečima pikicama in jih tudi popravi, desaturira, toda lesk v očeh še vedno ostane. Se pa tudi zgodi, da program ne najde vedno dveh rdečih pikic, ali da jih malo preveč opazno pobarva. Vendar sem v večini primerov imel pozitivne izkušnje s to funkcijo.

 

Odprtina za pomnilno kartico in baterijo. Bodite pozorni na pravilno vstavitev baterije.

 

Kamera ima vgrajeno še eno zelo zanimivo in močno uporabno funkcijo. To je »HP Adaptive Lighting Technology«. Ko moramo posneti fotografijo v kontrastnih svetlobnih pogojih z nekaj temnih delov, ta funkcija sama zazna te temne dele in jih avtomatično posvetli. Ta lastnost je zelo uporabna kadar fotografiramo proti močni svetlobi brez uporabe bliskavice za doosvetlitev. Program »HP Adaptive Lighting Technology« poskrbi, da bo bil v sencah in temnejših delih slike še vedno lep tonski zapis. V veliko primerih se izkaže še bolj uporaben kot doosvetlitev z bliskavico. Predvsem pa so programsko rešitev Adaptive Lighting še temeljiteje dodelali in je ta način kakovostnejšega zajema v kompaktnih kamerah vse bolj želen. Posnemajo ga že tudi drugi proizvajalci. Preizkusne fotografije pa kažejo kako je ta programska rešitev uporabna.

Prav v teh programih se kaže moč podjetij, ki so močno prisotna v računalniški tehnologiji. Programi sami, nam že močno pomagajo pri izboljšanju fotografije. 

Z modrim gumbom na zadnji strani ohišja, se pomaknemo v meni za ogled že shranjenih slik. Na zaslonu se prikaže ena fotografija brez podatkov. Če gremo v meni in kliknemo ukaz »Image Info« se pokažejo vsi podatki o tej sliki, histogram, čas, zaslonka ISO, je bil vključen Adaptiv Lighting, velikost slike v KB). Kamera ima naravnost fantastično 140-kratno povečavo. Do tako velike povečave pridemo z dve sekundnim pritiskom na zoom gumb. Na sliki vidimo dobesedno vsako točko posebej.

Na zaslonu lahko pregledujemo tudi do 9 slik hkrati. Sliko lahko zavrtimo po 90 stopinjskem koraku, ne moremo pa je rezati, ji spreminjati velikosti ali kompresije. Sliko nam kamera sama zavrti v pravilni položaj že takoj po posneti fotografiji, če smo to funkcijo vklopili v meniju. Dobro je, da ima kamera tudi notranji spomin, saj tako lahko nekaj fotografij iz spominske kartice prenesemo v notranji spomin in imamo še vedno nekaj prostora na kartici, ali pa fotografiramo naprej direktno v notranji spomin.

 

Tudi odzivnost kamere ni slaba. Kamera je po cca. dveh sekunda pripravljena na proženje. Ostri zelo hitro, odziv sprožilca in tudi merjenje svetlobe je hitro. Od širokega do najbolj ozkega kota zoom potrebuje manj kot dve sekundi. Shranjevanje pri polni ločljivosti in najboljši kvaliteti kompresije so glede na predhodnice močno pohitrili. S polno baterijo sem uspel posneti nekaj čez 200 fotografij, s prižganim zaslonom in rednim sprehajanjem po menijih.

Menim, da so s to kamero zadeli bistvo. Zahtevnejšemu uporabniku ponuditi kamero z odličnim zoom-om, ki z malo računalniškega znanja zaide tudi v nastavitve menija, jih izkoristi in dobi odlično fotografijo. Temu pa je ta kamera tudi namenjena in v celoti gledano, kot vedno je izbira, všečnost in uporabnost stvar posameznega uporabnika oziroma kupca. Nekje pa pri tej kameri sploh ni vprašaja. Če ste malo uporabnika računalnika in znate zaiti v pod nastavitve (MENU), potem boste s to kamero naredili odlične fotografije tudi za povečave.

 

Kateri jezik je pravi?

 

V škatli so obsežna navodila (na CD-ju v Slovenščini) in nekaj manjših plastificiranih listov z nasveti, ki so pritrjeni k zapestnemu traku.

 

Adaptive Lighting je zelo uporabna lastnost.

 

Kamera nam pokaže na zaslonu najpomembnejše informacije.

 

Želite nasvet, kako bi še izboljšali vašo fotografijo. Samo poiščite nastavitev "Image Advice".

 

Navodila za uporabo kamere nosimo vseskozi s seboj.

 

Napotek o delovanju gumba za snemanje video zapisa.

 

Možnosti za takojšen izpis fotografij in pošiljanje preko interneta.

 

Dodatne možnosti za kakovostnejši zajem motiva.

 

Kamera nam nudi tudi naprednejše možnosti zajema motiva.

 

HP R-817 ponujajo v dveh različicah. Brez ali z dock enoto.

 

1. priklop za dock enoto 2. nastavek za priklop kamere 3. nastavek za priklop polnilca 4. USB izhod

$$PAGE$$

 

Kakovost slike

 

Kot prvo! Pri HP-ju še naprej ciljajo na fotografe, ki so to postali preko digitalne foto tehnologije. Kot drugo! Poznati mora vsaj računalniške osnove. In tretje, ni se treba več bati, da bi kdo vihal nos, če na kameri piše HP. Kamere tega proizvajalca so že dobro znane in med uporabniki zelo cenjene. PRO fotografi še dolgo ne bodo kupovali DSLR kamer tega proizvajalca. Bodo pa v marsikateri kameri imeli njihovo ali njim podobno rešitev. Fotografija iz R817 je tudi za zahtevnejšega družinskega ali poslovnega fotografa dobra. Če pa je v vas malo računalniške žilice, oziroma računalnik vsaj v osnovi obvladate, si boste z zmožnostmi kamere, predvsem njenih programov lahko še dodatno izboljšali fotografijo.

 

Objektiv PENTAX ima svojo vrednost predvsem v kar 5X-nem optičnem zoom-u in še vedno solidni svetlobni moči. O kakovosti fotografije pa povedo le te same. Zato je več o kakovosti zapisano in videno na/ob njih.

Ostrenje kamere je dobro, odlično tudi v slabših svetlobnih pogojih. K temu pripomore tudi močna rdeča lučka, ki doosvetli motiv.

Ne morem pa "v močno pozitivni luči" mimo programov, ki jih imamo v kameri in ki nam pripomorejo k še boljši fotografiji.

 

»Image Advice« je že ena izmed funkcij, ki fotografu s premalo izkušnjami na hitro pove marsikatero izkušnjo. Prav tako so zelo dobrodošla za boljšo fotografijo navodila in pregled, kaj pomeni vsak gumb na kameri.

 

»HP Adaptive Lighting Technology«, pa je sploh močno pozitivno poglavje zase. S klasičnimi kamerami, bi svetlobno problematične motive doosvetljevali z bliskavico ali pa uporabili -+nastavitve. Seveda, če jih kamera zmore. Naša kamera pa ima v sebi že kar zapleteni program, kot jih poznamo pri PRO kamerah. Seveda, če smo fotografirali v RAW datoteki in le to obdelamo z zato primernimi programi. Torej, naš mali HP v fazi procesiranja s svojimi programskimi lastnostmi pretvarja RAW zapis po določenih zahtevah in popravi fotografijo.

 

In za vse ljubitelje video zapisa še ena dobra lastnost te kamere. Poleg dobrega zapisa 640x480 točk s 30 sličicami v sekundi ima že v fazi pregleda filma na zaslonu kamere možnost pritisniti gumb, in sličico tistega zajetega trenutka shraniti na pomnilniško kartico kot fotografijo, velikosti 1MB.

 

Naj bo kamera R817 kupljena za družinsko, popotniško ali poslovno fotografijo, iz nje boste dobili kakovostne datoteke in slike. V veliki prednosti ste vsi tisti, ki vam brskanje in premikanje nastavitev v menijih ni tuje. Zakaj? Zato ker z dvema, tremi pritiski na gumbe te kamere krepko izboljšate fotografijo.

Ja, tudi fotografija se spreminja. Ni več vse v domeni klasičnih foto podjetij. Marsikaj postorijo tudi računalniška podjetja, da imamo v končni fazi dobro fotografijo. Saj za njo ni treba veliko. Zanimiv motiv, prave nastavitve in pravi čas pritisniti na sprožilec. HP Photosmart R817 nam to omogoča. Vse ostalo je na fotografu!

100ISO. Za kamero z 5X-nim optičnim zoom-om je slika zelo dobra.

400ISO. Šum je izražen.

Tehnologija Adaptive Light prinaša nove možnosti. Z njeno pomočjo so temnejši deli motiva bolje zarisani. Leva slika brez AL, sredina z, desna s poudarjenim AL.

36mm. Zadovoljiva ostrina in malo kromatske aberacije.

180mm. S to goriščnico nam kamera lahko že odlično služi tudi kot popotniška kamera in z njo približamo marsikateri detajl v dobri kakovosti.

180mm in 2X-ni digitalni zoom. Kamera sama nam ne interpolira slike, ampak zapiše realno manjši kot. S tem se tudi ločljivost datoteke zmanjšuje.

180mm, 8x-ni digitalni zoom. Velikost datoteke je samo 320x240 točk. Ker pa ni interpolirana ima zelo kakovosten zapis.

180mm, 8x-ni digitalni zoom in interpolirano na 550 točk širine.

36mm

180mm

180mm, 2X-ni zoom.

180mm, 8X-ni digitalni zoom nam shrani datoteko velikosti 320x240 točk.

180mm, 8X-ni digitalni zoom in interpolacija na 550 točk širine.

180mm, 2X-ni digitalni zoom in interpolacija (primerjava z digitalnim zoom-om).

180mm in interpolacija (primerjava z digitalnim zoom-om).

Barve so pri 100ISO odlično zapisane. Sivi toni so nevralni in dobro ločeni med seboj, prav tako so barvne tonske vrednosti zasičene in različni odtenki kakovostno ločeni. Pri marsikateri kameri sta v tem primeru modra in cian skoraj identični.

Bliskavica zadovoljivo pokrije motiv pri širokem kotu 36mm.

S pomočjo lučke za doosvetlitev motiva nam kamera v slabih svetlobnih pogojih brez težav izostri motiv.

Kljub vključeni "anti red eye" funkciji delovanja bliskave pa je v enem očesu še opazen odboj rdeče svetlobe.

V meniju imamo dodatno programsko možnost "In-camera-red-eye-removal". S to funkcijo lahko sami rešimo neprijeten efekt rdečih oči.

Motiv, ki mi služi za pregled kakovosti zapisa v močnem kontrastu in moči bliskavice za doosvetlitev. Tu se tehnologija Adaptive Lighting še dodatno izkaže (spodnje fotografije).

Programska avtomatika.

Programska avtomatika in doosvetlitev z bliskavico.

Programska avtomatika in Adaptiv Lighting. Razlika v razpoznavnosti detajlov v temnih delih slike je očitna.

$$PAGE$$
Zaslon je kakovosten in se tudi pri močni svetlobi da kontrolirati motiv.

 

Za konec

 

Po druženju s kamero vem, da je HP naredil odlično ohišje in posledično držo kamere v roki. Z nastavitvenimi gumbi sem si bil hitro na ti. Še toliko laže in hitreje, ker jih je zelo malo.

Zmožnosti kamere pa so velike, če jih ne gledamo samo iz foto sveta. Veliko točk (pet milijonov), nam zagotavlja velike povečave in izreze. 5X-ni optični in 8X-ni digitalni zoom, nam omogoča odličen približek motiva, predvsem pa sicer majhno a odlično fotografijo iz digitalnega zoom-a. Zaradi daljših goriščnic je ta kamera zelo primerna tudi za popotniškega fotografa. Notranji spomin 32MB je odlična rešitev za rezervo. Objektiv je razred majhnih kompaktnih kamer dober. Res da ni povsem pravega širokega kota (ekv. 35mm je 36-180mm), ima pa dobro tele goriščnico in še vedno solidno svetlobno moč, 4,7. Kamera pa nam ponuja še enostavnost fotografiranja s programi. Predvsem pa neverjetno enostaven pregled menija na zaslonu in njegovih ponujenih možnosti. Tu se opazijo računalniške izkušnje HP-ja. Pokazati uporabniku zmožnosti v enostavni in pregledni obliki. Predvsem pa, te nastavitve morajo tudi nekaj ponuditi.

 

S pomočjo Av avtomatike in daljše goriščnice se že da delno kontrolirati ozadje.

 

Si od kamere za družinsko, popotniško ali poslovno fotografijo želite še več?

 

S kamero R817 lahko poiščemo pravo programsko nastavitev ali delujemo ročno in kakovostno zajamemo svetlobno zahtevnejše motive.

 

Z vklopljeno funkcijo Adaptive Lighting smo rešeni težav močnih kontrastov in s tem temnih zapisov motiva v senci.

 

S pomočjo dodatnih nastavitev v meniju, lahko dodatno popravimo kontrast kot zasičenost barv.

 

Korekture osvetlitve (možnost -+3EV) lahko dodatno pomaga pri kakovostnejšem zajemu motiva.

 

HP R817 nam že omogoča zajeti tehnično zahtevnejše motive.

 

V primeru ko imamo premalo svetlobe in je posnetek stresen (levo), si pomagamo motiv doosvetliti s bliskavico.

 

V muzejih se da tudi manjše motive kakovostno zajeti. Kamero naslonimo na trden predmet in nežno pritisnemo prožilec. Fotografirano skozi steklo. Zaradi odbojev se izogibajte se direktni ravninikamere s steklom.

 

Makro skozi steklo. V takih primerih je najbolje objektiv prisloniti direktno na steklo.

 

Kamera nam omogoča zelo enostavno zajeti panoramo. Na zaslonu videmo (grafično) še del prejšnjega posnetka, ujame sliko z novim motivom in prožimo. Kamera nam nudi programsko rešitev združevanja slike že v kameri. Tako imamo možnost direktnega izpisa panoramske slike s tiskalnikom ali fotolaboratoriju brez potrebe po združevanju slik v računalniku.

 

Kamera nam lahko odlično služi v poslovne namene. Brez težav lahko tudi iz zadnjih vrst v predavalnici zajamemo celotno prezentacijo.

 

Bob Gann vodja projekta Adaptive Lighting kaže prednost HP tehnologije pred konkurenčnimi kamerami.

 

V močni protisvetlobi nas zopet rešuje Adaptiv Lighting.

 

Brez in z Adaptiv Lighting iz pogleda popotniškega fotografa. Samo še vprašanje časa je, kdaj bo tehnologija prišla tudi v DSLR razred.

 

Adaptiv Lighting pri izredno močni kontrastni svetlobi. Pri tej sliki je AL izklopljen. Večina kamer vam tako zajame motiv.

 

S pomočjo Adaptiv Lighting tehnologije dobimo neprimerno več vidnega tonskega zapisa na naši sliki. S tem pa je marsikateri detalj bolje viden in razpoznan.

 

In-camera-red-eye-removal odlično deluje. Ko opazimo efekt rdečih oči, preko funkcije v meniju naredimo popravek in popravljeno sliko lahko iztiskamo brez potrebe popravljanja napake v računalniku.

 

HP R817 nam omogoča, da iz video zapisa naredimo fotografijo podatkovne velikosti 1MB. Še vedno pa je zelo opazna razlika med zapisom videa s foto kamero ali pravo video kamero.

 

Poudarek! Prav opisane programsko rešljive nastavitve in nasveti so pika na i, pri tej kameri. Kamera, kot njeni nasveti ali programska pomagala nam rešijo marsikateri svetlobno zahteven motiv. Vedeti morate samo eno. S kamero je treba tudi sodelovati. In pri HP-ju to vedo. Uporabnik računalnika mora v njegovih programih postoriti marsikaj tudi sam v nastavitvah, da dobi še boljši končni rezultat. V tej kameri pa ni treba storiti drugega kot v domačem računalniku vklopiti enega izmed programov. In ko ste ga vklopili, je pisanje, v našem primeru risanje s svetlobo zelo enostavno, hitro in učinkovito. Kar pomeni, HP R817 nam nudi računalniški program za obdelavo slik že v sebi. Predvsem pa nasvete in informacije kako fotografirati in izkoristiti nastavitve v kameri.

 

Vem, da je fotografu vajenega klasičnih kamer težko preklopiti v glavi, da so lahko dobre tudi kamere z imeni iz računalniškega sveta. Toda svet se vrti naprej. Verjamem, da bo za to kamero med računalnikarji precej kupcev. Prav programske rešitve in prenos preko »dock« enote so za njih že močno cenjene rešitve. Na koncu je še fotografija kot končni izdelek iz HP Photosmart R817 dobra. Odlična, če uporabite njene lastnosti in navodila k boljši fotografiji. Se ve, v domeni kompaktnih kamer srednjega razreda!

 

In čisto za konec. Tudi za primerno ceno so poskrbeli. Za cca. 73.000 brez "dock" enote (cca. 90.000 z "dock" enoto), dobite dobro kamero, 5X-ni optični zoom, 32MB notranjega pomnilnika, Li-Ion baterijo, polnilec, navodila in dodatne programske možnosti v kameri in obsežna tiskana navodila (ne v slovenščini, so na CD-ju) v kompletu.

 

Potrebujete še več?

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com