Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

HP Photosmart R927

Avtor:Matjaž Intihar
08.04.2006 18:07

 

Ime HP se na digitalnih foto kamerah za široko potrošnjo pojavlja od leta 1998. Leta 2000 so objavili strateško sodelovanje s fotografskim podjetjem Pentax. Skupaj so v letu 2000 predstavili zanimivo kamero Photosmart 912, ki je že na pogled delovala bolj fotografsko od drugih digitalnih kompaktnih kamer. V roke si jo zaradi dobre oblike ohišja prijel kot pravo refleksno kamero.

Torej HP ni neznan kot ponudnik in izdelovalec digitalnih foto kamer. V fotografskem svetu pa so dobrodošli še iz enega pogleda. Njihovi inženirji na foto kamero gledajo povsem neobremenjeno kako mora izgledati in brez prevelikih tradicionalnih predsodkov. Tako po obliki, kot tehničnih zmožnostih in rešitvah so lahko na ta način bolj inovativni. Prav tako imajo drugačen pristop do delovanja, možnosti in upravljanja s kamero. Samo nekaj glavnih posebnosti, ki nam jih ponuja HP Real Life v tej kameri. HP Adaptive Lighting, HP Image Advice, HP Instant Share, HP Design Gallery, HP Photosmart Express, možnost programske odprave napake efekta rdečih oči (HP Red Eye Removal), enostavnost združevanja fotografij v panorama načinu večkratnega zajema posnetka ...

 

Objektiv je dobro zaščiten v kameri.

 

Lahko hitro opazimo, da nam "netipični" foto proizvajalec poda marsikatero dobro rešitev, katere fotografsko podjetje ne bo kar tako ponudilo v svoji kameri. In če se te rešitve med uporabniki primejo, jih sčasoma morajo prevzeti tudi klasični izdelovalci. Predvsem Adaptive Lighting že ima posnemovalce. Še posebej pa se je treba zavedati, da je fotografija danes domena veliko večje skupine uporabnikov  kot včasih. Fotografija postaja zabava, vse bolj je vpletena v računalniški svet. Le tega pa veliko bolj poznajo pri podjetju HP, kot klasična fotografska podjetja. Marsikateri uporabnik računalnika do sedaj še ni imel v roki klasične tradicionalne foto kamere. Tu pride na svoj račun HP. Zna ponuditi nove rešitve, ki so marsikateremu novemu uporabniku hitro znane in uporabne. Predvsem pa. Tudi nova kamera HP Photosmart R927 nam ponuja glavno lastnost foto kamer. Preko objektiva nam na tipalo zariše in nato shrani sliko. Kar za marsikaterega dvomljivca pomeni, da je tudi to "foto kamera". Sicer pa! Danes je v digitalnih foto kamerah več elektronike kot klasičnih foto delov. Zato ni bojazni, da "računalnikarji" in nasploh podjetje HP ne bi znali narediti dobre foto kamere. Predvsem pa nam je HP že s kamerama 945, 707 in 717 to tudi dokazal. Kako dobra pa je nova R927?

 

Oblika je še vedno povsem HP-jeva.

 

Osnovne lastnosti

 

Ohišje kamere je iz aluminija. Kamera se zelo lepo prilega desni roki. Na prednjem delu je ergonomično oblikovana za boljši položaj sredinca, zadaj pa za palec. Photosmart R927 je dimenzij š96 x v62 x g26 mm in težka 200 gramov, skupaj z baterijo in SD pomnilno kartico.

 

CCD tipalo v kameri HP Photosmart R927 je veliko 1/1,8 palca (R707/R717 1/2,5 palca), efektivne ločljivosti  8.1 milijona točk. Maksimalna efektivna ločljivost zapisa je 3296x2480 točk, filma pa 640 x 480 točk pri 24 slikah v sekundi. Tipalu lahko nastavljamo občutljivost ISO 100, 200, 400 ali pa to nastavitev prepustimo avtomatiki.

 

Objektiv v kameri HP Photosmart R927 ima 3x-ni optični zoom. Razpon goriščnic je med 7.5 - 22.5 mm (ekv. 35mm je 35-105mm). Svetlobna moč objektiva je 2,8 v širokem kotu in 5,0 v tele območju pri 105mm (ekv.35mm). Prva leča je pri ugasnjeni kameri zaščitena samo s plastično zaklopko. Ker je na sredini deljiva, je tudi možno, da jo med nošnjo v torbi z drugimi predmeti lahko z ostrim predmetom odprete in poškodujete lečo. Objektiv je dobro integriran v kamero in tudi po vklopu ne gre veliko izven kamere. Na objektiv ni možno dodati nobenih dodatni leč ali UV filtrov, ker kamera nima nobenega nastavka oz. navoja za dodatne leče.

 

Avtomatsko ostrenje v kameri poteka s pomočjo TTL načina razpoznavanja kontrasta. Kamera nam nudi za ostritev centralno točko, kot razširjeno polje. Način ostrenja lahko nastavimo na avtomatsko, neskončno, ročno ali pa makro in super makro. Ostrenje poteka hitro in natančno. Kamera ima tudi lučko, ki nam osvetli motiv v slabših svetlobnih pogojih. Zato kamera zadovoljivo ostri tudi v zelo slabih svetlobnih pogojih. Ostrenje je možno od 50cm v normalnem načinu AF ostrenja in od 12cm v makro.

 

Ohišje je iz aluminija.

 

TFT zaslon je med boljšimi. Velik je 3.0 palca (7,62cm) in dobre ločljivosti 230.400 točk. Zaslonu lahko preko nastavitev v meniju prilagodimo svetlost, drugih načinov pa nam ne omogoča. Med fotografiranjem se na zaslonu izpišejo vsi pomembni podatki. Zaslon je zaščiten s trdo neupogljivo plastiko.

 

Kamera nam nudi kar nekaj ročnih nastavitev. Na HP Photosmart R927 je že pred nastavljenih 12 programskih nastavitev. Auto, šport, pokrajina, portret, gledališče, sončni zahod, panorama, obala, sneg, sončni zahod, preslikava dokumentov. Poleg pa imamo še naprednejše nastavitve Av (prioriteta zaslonke), Tv (prioriteta časa), M (ročna nastavitev časa in zaslonke) in lastna nastavitev (My mode). Zelo zanimiva programska nastavitev je "My mode", v kateri preko menija nastavimo lastnosti za zajem po lastni izbiri. Od WB in EV korekture, preko načina delovanja AF, ISO nastavitev do dodatnih efektov kontrasta, ostrine, tonskih vrednosti. Do vseh zgoraj zapisanih zmožnosti pridemo na zelo hiter in enostaven način. S pritiskom na gumb, ki se nahaja na zgornji levi strani ohišja in preko videnih ikon na zaslonu.

 

Zaslon je že pravi mini TV. Velik je kar 3 palce in ima dobro ločljivost 230.000 točk.

 

Kamera kontrolira osvetlitev z elektronsko vodenim zaklopom v objektivu in za krajše čase še s pomočjo CCD elektronskega zaklopa. Najdaljši osvetlitveni čas je 16 sekund, najkrajši 1/2000 sekunde. Osvetlitev lahko korigiramo v razponu +-3 v kateri koli programski nastavitvi. Kamera nam razen MyMode nastavitve ne omogoča, da si naredimo kakšno svojo bližnjico na katerem koli od gumbov. Ima pa že svoje bližnjice preko gumbov pod zaslonom za bliskavico, makro, samosprožilec, več zaporedni posnetkov, način ostrenja itd. Merjenje svetlobe poteka preko TTL merjenja z možnostjo merjenja po celotni površini s poudarkov na srednjem delu, v večih segmentih po celotni površini, in spot načinu. Merjenje avtomatskega ostrenja in osvetlitve zaklenemo s polovičnim pritiskom na sprožilec. Kamera nam ponuja tudi možnost klasičnega +- bracketing načina osvetlitve in novo Adaptiv Lighting bracketing, nastavitev programskega dodajanja ali odvzemanja ostrine, kontrasta in zasičenosti barv. Preko menija lahko nastavljamo štiri različne ločljivosti slike in prav tako štiri različne moči kompresije JPEG datoteke. TIFF ali RAW možnosti zapisa nam kamera ne omogoča.

 

Tudi pod večjim kotom dobro vidimo sliko na zaslonu.

 

Za korekturo bele barve (WB) imamo vse glavne nastavitve, plus možnost lastne nastavitve. Pri polni ločljivosti je kamera sposobna posneti dva posnetka v sekundi in štiri zaporedoma. Samosprožilec je nastavljen na deset sekund in ga ni možno spremeniti. Med temi desetimi sekundami, se na zaslonu izpisujejo številke (se odštevajo), na sprednji strani pa nas na prihajajoč posnetek opozarja tista rdeča lučka, ki nam pomaga ostriti v slabih svetlobnih pogojih. Digitalni zoom pa je drugačen od večine drugih ponudnikov. Ob premiku na zaslonu vidimo, da se velikost datoteke spreminja. Na koncu dobimo zelo majhno datoteko (320x240 točk), vendar z zelo kakovostnim zapisom. Je pa slika primerna samo za ogled na zaslonu in ne za povečave na papir. Kamera sama po določenem času (ena minuta) neaktivnosti sama ugasne zaslon, potem pa še objektiv pospravi v ohišje. K fotografiji lahko dodamo še avdio zapis. Zapis dodamo tako, da ko pritisnemo sprožilec in se podatki zapišejo na kartico, še vedno držimo sprožilec in nam kamera sama začne snemati avdio zapis k fotografiji. Ko pa sprožilec spustimo, kamera preneha s snemanjem avdio zapisa. Seveda lahko avdio zapis dodamo tudi k že prej posneti  fotografiji. Sprehodimo se v meni in tam pritisnemo "record audio". Seveda pri HP-ju niso pozabili na video zapis, kateri se snema z dobro ločljivostjo 640 x 480 točk in s 24 slikami v sekundi. Za začetek snemanja filma imamo na vrhnji strani poseben gumb, s katerim začnemo in končamo snemanje. Kamera pa ponuja pri pregledu video zapisa še eno zanimivost. Pri želenem kadru pritisnemo OK gumb in slika se bo zapisala v JPEG zapisu na kartico. In to še ni vse. Program iz večih sličic povzame podatke in slika se zapiše v velikosti 1MB.

 

Pri tej kameri je večina gumbov na zgornji strani kamere.

 

Meniji na zaslonu kamere so izjemno pregledni in preprosti. Največja zanimivost v menijih so nasveti in navodila ki so že kar v kameri in jih beremo na zaslonu. Tako, da skorajda ne rabite papirnatih navodil. Pri čisto vsaki funkciji imate razloženo, kaj je vloga te funkcije.

 

Pri že posneti fotografiji imate v meniju možnost "Image Advice". Poiščete fotografijo, pritisnete funkcijo in na zaslonu kamere se pokaže tekst z navodilom, kaj bi bilo treba na sliki za njeno boljšo tehnično kakovost storiti. Največkrat vam kamera nima kaj svetovati, saj ste dober fotograf. Če pa ste fotografirali z dolgimi časi, ali pod slabimi svetlobnimi pogoji vam bo kamera znala svetovati, kako poizkusite fotografirati, da motiv ne bo stresen. Eden izmed nasvetov je tudi "uporabi stojalo".

Zelo uporabna funkcija je tudi funkcija "Remove Red Eyes". Če nam predblisk ni pomagal in imamo na fotografiji še vedno rdeče oči, se sprehodimo v meni in tam kliknemo funkcijo "Remove Red Eyes". Kamera sama zazna kje so oči z rdečima pikicama in jih tudi popravi, desaturira, toda lesk v očeh še vedno ostane. Se pa tudi zgodi, da program ne najde vedno dveh rdečih pikic, ali da jih malo preveč opazno pobarva. Vendar sem v večini primerov imel pozitivne izkušnje s to funkcijo.

 

Kamera uporablja zmogljivo Li-Ion baterijo in SD pomnilno kartico.

 

Kamera ima vgrajeno še eno zelo zanimivo in močno uporabno funkcijo. To je "HP Adaptive Lighting Technology". Ko moramo posneti fotografijo v kontrastnih svetlobnih pogojih z nekaj temnih delov, ta funkcija sama zazna te temne dele in jih avtomatično posvetli. Ta lastnost je zelo uporabna kadar fotografiramo proti močni svetlobi brez uporabe bliskavice za doosvetlitev. Program "HP Adaptive Lighting Technology" poskrbi, da bo bil v sencah in temnejših delih slike še vedno lep tonski zapis. V veliko primerih se izkaže še bolj uporaben kot doosvetlitev z bliskavico. Predvsem pa so programsko rešitev Adaptive Lighting še temeljiteje dodelali in je ta način kakovostnejšega zajema v kompaktnih kamerah vse bolj želen. Posnemajo ga že tudi drugi proizvajalci. Preizkusne fotografije pa kažejo kako je ta programska rešitev uporabna. Orodje HP Design Gallery omogoča dodajanje umetniških učinkov in robov že v sami kameri. Na voljo je tudi posebna možnost, oženja ali širjenja slike, ne da bi morali pri tem uporabniki uporabljati osebni računalnik ali dodatno programsko opremo.

Prav v teh programih se kaže moč podjetij, ki so močno prisotna v računalniški tehnologiji. Programi sami, nam že močno pomagajo pri izboljšanju fotografije. 

Z modrim gumbom na zgornji strani ohišja, se pomaknemo v meni za ogled že shranjenih slik. Na zaslonu se prikaže ena fotografija brez podatkov. Če gremo v meni in kliknemo ukaz "Image Info" se pokažejo vsi podatki o tej sliki, histogram, čas, zaslonka ISO, je bil vključen Adaptiv Lighting, velikost slike v KB). Kamera ima naravnost fantastično 140-kratno povečavo. Do tako velike povečave pridemo z dve sekundnim pritiskom na zoom gumb. Na sliki vidimo dobesedno vsako točko posebej.

Na zaslonu lahko pregledujemo tudi do 9 slik hkrati. Sliko lahko zavrtimo po 90 stopinjskem koraku, ne moremo pa je rezati, ji spreminjati velikosti ali kompresije. Sliko nam kamera sama zavrti v pravilni položaj že takoj po posneti fotografiji, če smo to funkcijo vklopili v meniju. Dobro je, da ima kamera tudi notranji spomin, saj tako lahko nekaj fotografij iz spominske kartice prenesemo v notranji spomin in imamo še vedno nekaj prostora na kartici, ali pa fotografiramo naprej direktno v notranji spomin.

 

Desni del kamere ima dobro ergonomijo za držanje.

 

Tudi odzivnost kamere ni slaba. Kamera je po cca. dveh sekunda pripravljena na proženje. Ostri zelo hitro, odziv sprožilca in tudi merjenje svetlobe je hitro. Od širokega do najbolj ozkega kota zoom potrebuje manj kot dve sekundi. Shranjevanje pri polni ločljivosti in najboljši kvaliteti kompresije so glede na predhodnice močno pohitrili. S polno baterijo sem uspel posneti nekaj čez 200 fotografij, s prižganim zaslonom in rednim sprehajanjem po menijih.

Menim, da so s to kamero zadeli bistvo. Zahtevnejšemu uporabniku ponuditi kamero, ki z malo računalniškega znanja zaide tudi v nastavitve menija, jih izkoristi in dobi odlično fotografijo. Temu pa je ta kamera tudi namenjena in v celoti gledano, kot vedno je izbira, všečnost in uporabnost stvar posameznega uporabnika oziroma kupca. Nekje pa pri tej kameri sploh ni vprašaja. Če ste malo uporabnika računalnika in znate zaiti v pod nastavitve (MENU), potem boste s to kamero naredili odlične fotografije tudi za povečave.

100ISO brez AdaptiveLight.

100ISO brez AdaptiveLight.

100ISO brez AdaptiveLight.

100ISO z AdaptiveLight.

100ISO z AdaptiveLight.

100ISO z AdaptiveLight.

100ISO z AdaptiveLight +.

100ISO z AdaptiveLight +.

100ISO z AdaptiveLight +.

200ISO.

200ISO.

200ISO.

400ISO.

400ISO.

400ISO.


Toliko o prvem preizkusu kamere. Končno oceno pa bom podal v naslednjem tednu po celotnem DIWA preizkusu in dopolnjeno s testnimi fotografija.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com