Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Huawei nova 9 - foto odličnost

10.11.2021 08:54
 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Ob vsaki novi predstavitvi katerega koli pametnega telefona, se vedno najbolj poudarja funkcija za fotografiranje. Smo na strani, ki govori o fotografiji. Zato sem pametne telefone že pred leti preimenoval v fotofon. Tudi moji zapisi ostajajo v fotografski temi iz pogleda na fotofon.

Nič drugače ni pri najnovejšem Huawei nova 9. Oziroma, to podjetje je tisto, ki pri pametnih telefonih tako tehnološko, kot marketinško, najbolj poudarja fotografijo in video.

V prvi številki e-Fotografije iz daljnega leta 2002 je bil objavljen članek z naslovom "Znanstvena fantastika". Fotografsko smo bili v praksi še globoko v analogni tehniki. Mnogi niti niso verjeli, da je digitalno že uporabno in, da bo v nekaj letih digitalna fotokamera zamenjala analogno.

Zato leta 2002 pisati, da bo mobilni telefon zamenjal kompaktne fotokamere, je bilo še toliko bolj nerazumljivo. V letu 2003 sem preizkušal kakšne so zmožnosti takrat zelo naprednega fotofona - Sony Ericsson P-800 in test objavil v šesti številki e-Fotografija. Dileme ni bilo več. Iz moje grafične dejavnosti, kjer je bilo že vse digitalno sem vedel, da bo šel napredek tako hitro naprej, da sem kompaktnim fotokameram dal samo še 10 let časa, da bodo vodilne za zajem slike. In? V nekaj letih se je svet obrnil.

Že desetletje, se več kot 95% fotografij naredi s fotofonom, kompaktne fotokamere nižjih razredov so se v celoti poslovile iz prodajnih polic. Fotografiranje s fotofonom je enostavno in najbolj pomembno, vedno je z nami. Fotografije lahko takoj pokažemo na zadovoljivo velikem in kakovostnem zaslonu same naprave ali jih pošljemo na splet. Obenem so proizvajalci pametnih telefonov v njih dodali več tehnoloških rešitev, ki omogočajo kakovost fotografije približati kompaktnim fotokameram.

Ni dileme, da so danes fotofoni odličen pripomoček za zajem slike vsem tistim, ki si želijo sami zajeti fotografije in jih imeti shranjene za lastni arhiv, ali objavljati fotografije in video na družabnih omrežjih. Obenem imajo fotofoni vse več programskih pripomočkov za še boljši zajem slike. Huawei pametni telefoni so se osredotočili prav na to. In najbolj pomembno, fotofon je vedno z nami in pripravljen zajeti fotografijo, ter jo predstaviti na zaslonu. Prava fotokamera ob marsikaterem zanimivem motivu, žal čaka doma.

Kakovost fotografij in videa iz sodobnega fotofona je že tako dobra, da jo lahko v visoki kakovosti pokažemo na TV zaslonih in projektorjih.

 

Huawei nova 9 - Uvod

Že ob preizkusu Huawei P20 Pro, P30 Pro in P40 Pro sem zapisal, da nudijo največ v domeni fotografije in videa. Odlični algoritmi za obdelavo slike in kakovostni objektivi omogočajo najboljše vsem, katerim pametni telefon (fotofon) služi kot edini za zajem fotografij in videa.

So pa vsi ti fotofoni bili v svojem obdobju v najvišji cenovni skupini.

Zato je ob novem Huawei nova 9 treba poudariti, da nima namena biti v domeni zajema slike boljši od zgoraj omenjenih modelov, saj je vsaj za polovico cenejši (cca. 500€). Je pa fotofon nova 9 predstavnik nove generacije Huawei fotofonov, ki nakazuje odličnost v kakovosti slike, a z vedenjem, da nam tisto še boljše predvsem pri optiki še predstavijo z novimi modeli.

 

Huawei nova 9 - Osnove

Huawei se kljub prvim težavam ob ukinitvi operacijskiga sistema Android ni ustavil. Za trg izven kitajske se zaenkrat uporablja delovno okolje EMUI 12, ki deluje kot prilagodljiva verzija Android 11. Z novim telefonom si najbrž ne boste takoj na ti. Manjka kar nekaj Android znanih poti do inštalacije in uporabe predvsem Googlovih aplikacij. Določene je Huawei pripravil na novo, za druge je Huawei dodal svoj iskalnik Petal, ki omogoča, da so vse znane aplikacije Facebook, Messenger, Twitter, Instagram, WhatsApp, Viber, Tinder, Booking, Netflix in Zoom delujoče.

Prav tako je na telefonu dostopna aplikacija Gspace, ki vam na enostaven način odpre pot do številnih Googlovih aplikacij, kot so Gmail, YouTube, Drive, Maps in druge. 

Komur je pametni telefon pomemben v domeni objav fotografij in videa na spletnih omrežjih je to vsekakor odlična novica. Huawei je vedno bil odličen prav v fotografiji in dobesedno vreden poimenovanja fotofon. Nekaj novih programskih rešitev in nekaj drugačnih, pa po inštalaciji le teh niti ne moti več.

Ob pogledu na Huawei nova 9 je prednji zaslonski del podoben prejšnjim modelom. Na zadnjem delu so kamere postavljene drugače in ni napisa Leica, ki krasi PXX Pro modele. Ko nova 9 primemo v roke takoj občutimo, da je tanek (7.7mm). Postavitev kamer in tanjši objektivi hitro omogočijo, da se rešimo nekaj mm po globini. Torej nova 9 ima drugačno sporočilnost kot biti najboljši fotofon.

Krasijo pa nova 9 druge dobre in zelo napredne lastnosti.

Veliki OLED zaslon je velikosti 6.57 palca in rahlo zakrivljen po levi in desni stranici. Na zgornji strani zaslona je s steklom zakrita a vidna prednja kamera. Stopnja osveževanja zaslona 120Hz omogoča jasno, kontrastno in barvito sliko tudi pri video. Ločljivost zaslona je standardnih 1080p (2340 x 1080), z gostoto točk 392 ppi, kar pomeni, da vidimo lepo zvezno sliko brez pik. Smart Resolution funkcija prilagaja ločljivost potrebam glede na sliko. Tu je tudi podpora za standard HDR10.

Huawei nova 9 ima glede na to da je tanek zelo zmogljivo baterijo 4300mAh. Še kako dobrodošlo ob daljšem snemanju videa in pregleda posnetega video zapisa, ali same obdelave preko aplikacije v fotofonu in dodajanje na spletne medije. Da je polnjenje hitro poskrbi priloženi 66W adapter. Izpraznjeno baterijo napolnimo v manj kot 40 minutah.

 

Huawei nova 9 – kot Fotofon

To je del pametnega telefona o katerem se najbolj govori na vsaki predstavitvi. Sam sem to napravo ravno iz pogleda fotografije poimenoval kar fotofon. Lažje se ve o čem pišem in kaj ljubitelje fotografije zanima. Celo zahtevni fotograf rad poseže po fotofonu in z njim naredi večino spominskih fotografij. Predvsem pa, ta naprava je vedno z nami.

Prednja kamera je za steklom na vrhu zaslona. Tipalo ima 32M točk, možnost HDR zajema in video zapis ločljivosti 4K s 30svs. Na zadnjem delu so kamere postavili v oblikovno zanimivo rešitev. Da je ohišje tanjše, glede na P modele manjka periskopski način prenosa svetlobe in s tem manj optičnega zuma. Glavna kamera z objektivom 23mm (ekv.35mm) f/1.9, ima tipalo s 50M točkami. Napis ASPH. ob objektivu pove, da so leče asferično brušene in tako z manj napak glede na lom svetlobe. Namesto zelenih filtrov pred točko tipala, so sedaj dodali rumene (RYYB). Rumeni filter omogoča večjo opaciteto, t.j. prosojnost in posledično več svetlobe pade na tipalo, kar je pri majhnih tipalih s tako močno ločljivostjo dobrodošlo iz pogleda ISO, kar prinaša manj šuma. Možnost digitalne povečave je do 10X.

Poleg glavne kamere imamo na voljo še ultra široki kot zajema z 8M točkovnim tipalom. Tu je še posebna kamera za »super« makro, ki ima tipalo z 2M točkami in 2M točkovna kamera, ki je namenjena funkciji Portret pri zameglitvi ozadja (bokeh).

Poleg je še LED lučka.

Tako pri prednji kot zadnji kameri deluje funkcija elektronske stabilizacije slike AIS.

 

Huawei nova 9 – foto in video funkcije

Mine nekaj mesecev in predstavijo nove možnosti ali vsaj posodobljene. Kot se za Huawei, ki že leta predstavlja vodilnega v zajemu slike s fotofonom spodobi, nudi klasične nastavitve s pomočjo umetne inteligence, ki popravi sliko do še višje všečnosti, ali pa s pomočjo funkcije PRO omogoča lastno izbiro nastavitev.

Torej v foto funkciji je nekaj posodobitev v smeri AI rešitev, še večje pa so v video zajemu. Tako s sprednjo kot zadnjo kamero lahko izkoristimo ločljivost 4K. Ta postaja že osnova tudi za klasične vloge. Obenem imamo na voljo stabilizacijo slike. Z nekaj dodatnimi programskimi rešitvami pa lahko naenkrat neomejeno snemamo s prednjo in zadnjo kamero, v video pa vidimo sliko v sliki, ali sliko eno pod drugo...

Torej zelo dobra rešitev za vlogerje. Možnost snemanja v slabi svetlobi omogoča funkcija Night (Super Night Selfie, Night Portrait Mode, Extreme Night Shoot, Night Selfie Video). V sekundi ali dveh zajame več posnetkov jih združi, obdela in poda opazno svetlejšo fotografijo.

Da ni potrebe po dodatnih programih za obdelavo slike ali videa, je Huawei že dodal svoje rešitve kot Petal Clip in tako lahko zelo hitro pripravimo še bolje obdelan video za predstavitev.

Fotografijo iz fotofona Huawei nova 9 lahko po kakovosti primerjamo s tisto iz najvišje P serije. V bistvu mi je na nova 9 všeč, da v klasični foto funkciji ni več pretirane obdelave barv, kar naredi serija P. Zato je pri njih še treba poseči po PRO izbiri fotografiranja. Nova 9 pa ima tu že novo rešitev in zame osebno bolj naravne barve. Fotografijo iz Huawei nova 9 lahko povečate, krepko povečate in boste še vedno imeli kakovosten zapis.

Prednost pred fotokamero je v tem, da pametni telefon že v fazi procesiranja slike le to tudi tonsko obdela najbolje za zaslon.

PRO funkcija, ko lahko izbereš podaljšan čas osvetlitve.

Macro

Extreme Night Shoot

Kot že omenjeno na prvi fotografiji. Barve so odlično zapisane. Ni prezasičenosti in tudi ostrina je odlična.

 

Huawei nova 9 – Za konec

Huawei se je z modelom nova 9 uspešno vrnil med uporabnike. Pomankanje Google aplikacij se najprej zdi uganka. Toda EMUI 12 odlično rešuje to težavo in glavne aplikacije so na voljo.

Oblika, dober zaslon in odlična slika ter video so še vedno tu. Prav na področju fotografije in videa je nekaj odličnih in enostavnih rešitev. Torej je Huawei tu še vedno v prednosti.

Veseli, da so te odlične lastnosti dali v fotofon srednje cenovne skupine. In ker bodo modeli nova vsem dokazali, da tudi v operacijskem smislu nič ne manjka, prihaja pa še vse več novih rešitev, se lahko že veselimo kaj bodo prinesli novi modeli iz višjega cenovnega razreda. Še več v smislu optike in foto/video rešitev. Torej Huawei razvija naprej in še vedno nudi največ v smislu naprave v poimenovanju fotofon.

Več o novih Huawei fotofonih pa po daljšem praktičnem preizkusu iz katerega od FotoPOTEPov.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com