Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Insta360 X3 - kamera za 360 stopinjski pogled

16.01.2023 14:20

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Kompaktne fotografske kamere so zamenjali fotofoni. Med manjšimi kamerami pa obstaja tržna niša športnih kamer in takih za specifičen način fotografiranja. Ene izmed njih so kamere Insta360, katere nam omogočajo zajem motiva v celotni sferi.

Zanimivo je, da se lahko uporabi posebne palice za držanje kamere, katere se na posnetkih ne vidi. Obenem je na voljo programska oprema za prikaz zanimivih efektov, ki jih doprinese 360 stopinjski zapis.

Najnovejši model je Insta360 X3, nadgradnja modela Insta360 One X2, ki prinaša večji zaslon in nekaj programskih novosti.

 

Insta360 X3 - tehnične lastnosti

zaslonka: f1.9
gorišnica: 6,7mm
število mikrofonov: 4
tip spominske kartice: microSD
ISO: 100-3200
ločljivost fotografij/videa: 4096 x 2160 at 24/25/30 fps (MP4)
3592 x 1320 at 24/25/30/50/60 fps (MP4)
2704 x 1520 at 24/25/30/50/60 fps (MP4)
1920 x 1080p at 24/25/30/50/60 fps (MP4)
video kodiranje: H.264, H.265
baterija: 1800 mAh
čas delovanja: cca. 1,4h
dimenzije: 114 x 46 x 33.1 mm
teža: 180g

Pomemben je še podatek, da je kamera Insta360 X3 vodooporna po standardih IPX8. Z njo se lahko potopimo do 10m globine. Obenem ima odlično stabilizacijo slike.

Od programskih rešitev obstaja za računalnik in s funkcijami bolj raziširjena za pametni telefon in tablice.

 

360 stopinjski posnetki

Fotografija s klasično fotokamero je omejena na kot zajema objektiva. Enako tudi video kamera. V današnjem svetu spletnih medijev kot YouTube, TikTok in Instagram, je pomembna drugačnost prikaza. In prav to nudijo 360 stopinjske kamere. Tu nastopi Insta360 X3.

Ob preizkusu sem se spraševal, kaj več mi lahko da taka kamera. Zgolj drugačnost zapisa in posebni efekti me ne zanimajo. Mi bo odlična za zajem videa na FotoPOTEPu? Kaj z njo pridobim, na proti manjši kameri ali fotofonu?

Insta360 sem na nevidni 3m palici dvignil v krošnjo dreves. Opica je zagrabila palico, slika pa kaže, kot da je prijela mojo roko.

Video

Insta360 sem na nevidni 1m palici držal izven ladjice. Dobimo pogled, kot da bi nas snemal nekdo drug, ali da smo uporabili dron.

Video

Kot vedno nas v prvi vrsti pritegnejo efekti. Po prenosu posnetkov v telefon ali računalniški program imamo povsem nove možnosti predstavitve zapisa. Nismo več omejeni na motiv samo v smeri snemanja z enim objektivom. Ampak zdaj lahko urejamo posnetek v 360 stopinjskem kadru. Insta360 X3 mi lahko služi tudi kot kamera za podvodne posnetke, kot za akcijsko fotografijo. Obenem je majhna za v žep.

 

Kvaliteta slike in videa

Insta360 X3 ima za tako majhno napravo in ob dveh posebnih 180 stopinskih objektivih dobro sliko. Kakovost zapisa pa ni za primerjati s tisto iz fotofona ali kompaktne kamere. Tudi v slabih svetlobnih pogojih je zelo povprečna. Vendar za svoj namen 360 stopinjske kamere ter objave na spletnih platformah je kakovost zapisa povsem zadovoljiva.

Snema lahko 360-stopinjski video pri ločljivosti 5,7K in 30 slikah v sekundi (svs) ali 4K pri 60svs. V načinu z enim objektivom zajema 4K pri 30scs in do 60svs, če je ločljivost znižana na 3,5K. Počasni posnetek je na voljo tudi pri 4K pri 120svs ali 3K pri 180svs. Time laps fotografije lahko zajemamo do 8K.

V načinu star-lapse, kamera posname sledi zvezd za zanimive posnetke nočnega neba. Zaradi širokega vidnega polja na posnetku dobimo celotno nebo in nato iz enega samega 360-stopinjskega videa odvzamemo več različnih posnetkov.

Video

Senca kaže uporabo nevidne palice.

360 stopinjski posnetek lahko izkoristimo za različne kote prikaza istega motiva. Obenem s pomočjo programa izkoristimo možnost efektov. (slika zgoraj in spodaj)

 

Video

 

Pripomočki

Insta360 X3 pokaže svoje prednosti in možnosti zajema slike s pomočjo dodatnih pripomočkov. Najprej tako imenovani nevidni selfi stick. Zložljiva palica na kateri je pritrjena kamera na sliki in video ni vidna. Osnovna je dolga do 130cm, nova daljša celo do 3m, ki nam lahko poda zapis kot bi snemali z dronom. S kamero na palici se ustvari učinek, kot da kamera lebdi okoli nas. Le roka, ki drži palico mora biti čimbolj skrita, da vse deluje dokaj naravno. Kar pa ni enostavno in največkrat se vidi, da se roka ne premika naravno in da v njej nekaj držimo. Pa vseeno, efekti ter posnetki brez videne palice na sliki ali video so zanimi, ker so drugačni. Obenem, lahko vedno pokažemo sliko iz drugega kota in se roke niti ne vidi.

Naslednji dodatek je bullet time cord, ki nam v kombinaciji z načinom bullet time omogoča vrtenje kamere okoli sebe in ustvarjanje zanimivih počasnih posnetkov, za katere bi sicer potreboval visoko usposobljenega pilota drona FPV.

Uporabil sem tudi magnetni nosilec kamere, katerega sem dodal na zunanji del avta. Ker kamera snema 360 stopinj, lahko v video predstavimo sebe v avtu in okolico z različnimi kadri. Na Insta360 X3 lahko dodamo tudi nastavek za brezžični mikrofon. V avtu govorimo, zapis pa se snema v pomnilnik kamere. Uporabna je za snemanje intervjuja. Kamera naenkrat zajame oba sogovornika ali več njih, mi pa kasneje izbiramo kader in jih menjamo po želji.

 

Programska oprema

Na voljo sta dva programa. Prvi Insta360app za pametne telefone in tablice, drugi Insta360Studio za računalnik. Program za pametne telefone ima več možnosti. Preko njega lahko nastavljamo funkcije ter prožimo kamero in obdelujemo video tako z AUTO, kot ročno možnostjo obdelave. V video lahko dodajamo glasbo. Računalniška verzija programa ne nudi toliko možnosti in je namenjena za bolj natančno obdelavo, katero nato lahko prenesemo v druge programe kot Adobe Premiere, itd.

Za kratke objave je Insta360app bolj primeren in omogoča hiter prenos na spletna omrežja.

Video

 

Zaključek

Kot vedno se pri določenih ozko uporabnih kamerah vprašamo, ali jo potrebujemo. Kdor veliko objavlja na YouTube, TikTok, ali Instagram, mu kamera zna dobro služiti. Enako velja za tiste, ki 360 stopinjske posnetke potrebujejo v poslovnem svetu. Vsekakor je naprava, katero se lahko izkoristi za več predvsem v video, saj v kadrih lahko predstavljamo motive iz različnih smeri. Sam sem si Insta360 X3 zaželel za snemanje iz kolesa in motivov na potovanjih ter, da mi občasno lahko služi za zajem motiva pod vodo.

Insta360 X3 je kamera za širši namen. Lahko služi kot klasična športna kamera s širokim kotom zajema v eno smer, ali z možnostjo 360 stopinjskih posnetkov. Tu se pokaže njena moč s pomočjo programske opreme, kjer lahko izkoristimo zapis in delujemo z množico efektov. Dodatna oprema samo razširi možnost predstavitve in dejansko lahko naredimo video kot bi uporabili dron visoko v zraku, že naslednji trenutek smo uprizorili padec in snemamo pod vodo. Je pa za uporabo Insta360 X3 potreben tudi miselni preskok. Če si fotograf prvi že, ker se večinoma za izkoristek kamere vse dela v video. Kot drugo je tu potrebna uporaba efektov ter samo spoznavanje aplikacije za obdelavo.

Kot vsaka oprema ima tudi Insta360 X3 svoje prednosti in slabosti. Slabost je predvsem kakovost zapisa na proti kameram s klasičnim kotom zajema. Kdor je zahteven glede kakovosti zapisa s to kamero ne bo zadovoljen. Njene dobre lastnosti so drugje.

Če lahko fotokamero na preizkusu spoznam v enem dnevu, le tega nisem mogel spoznati pri Insta360 X3. Preveč različnih funkcij in treba je imeti dovolj prakse, da zanimivi efekti uspejo. S kamero Insta360 X3 sem se že družil na dveh FotoPOTEPih. Na Islandiji in Zanzibarju. Za test več kot dovolj. Za to, da bi jo izkoristil v vseh njenih možnostih efektov, pa še zdaleč ne. Z veseljem jo bom še kdaj vzel s seboj, saj nudi veliko zabave in zanimivih video posnetkov.

Kamero Insta360 X3 je na test posodil Foto KLIK

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com