Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Izdelava foto knjige s programom "moja CEWE fotoknjiga"

02.02.2008 14:10

Robert Gajšek

V prejšnjih številkah revije e-Fotografija, kot na spletni strani smo že pisali o foto knjigah (glej članke spodaj). Predstavljena sta že bila program www.photobook.com in albumnaredi.si  ter kako se pripravljajo v Lendavi pri Digifotu na tisk fotoknjig. Danes pa bomo predstavili izdelavo fotoknjige pri Digifotolab.si, ki dela s programom Moja CEWE Fotoknjiga. V čem je razlika? Še vedno knjige izdelujejo v Nemčiji, slovenska je le distribucija. To pa pomeni lažje komuniciranje, plačevanje in pomoč pri izdelavi knjig.

V tem članku si lahko preberete kako si lahko izdelate fotoknjigo, tu pa v video zapisu kako taka knjiga tudi nastane v tovarni CEWE Color v Munchnu. http://www.e-fotografija.si/video/cewe_fotoknjiga.htm

Na spletni strani http://www.digifotolab.si/ dobimo brezplačni program za izdelavo fotoknjige. Program je velik 15MB, instalacija je v 3 korakih in preprostejša ne more biti.

Ko zaženemo program, dobimo naslednji pogled:

Izdelamo lahko fotoknjige naslednjih velikosti 21*28 cm, 21*21 cm in 14*13cm.

Za tiste, ki jim izdelava fotoknjige ni v veselje, bodo lahko uporabili asistenta.

Ta deluje tako, da izberete fotografije, ki jih želite razporediti v fotoknjigi. Izbor potrdite in asistent CEWE fotoknjige vam ponudi predlog za fotoknjigo. Na levi strani so mape, izberete mapo z vašimi slikami, ki jih želite vključiti v fotoknjigo. Na desni strani se pojavijo izbrane fotografije. Tu lahko dodate nove fotografije ali izbrišete posamezne fotografije iz asistenta.

V asistentu fotoknjige imate na voljo različne prilagoditve:

Polje "Fotografije":

 • Izbirate lahko med mehkimi platnicami, trdimi platnicami ali platnicami narejenimi iz platna.
 • Prejeli boste predlog za optimalno razporeditev strani. Če je potrebno lahko spremenite število strani z uporabo izbirnega okenca. Prosim upoštevajte, da je minimalno 26 strani.
 • Z drsnikom lahko določite število fotografij na strani.

Polje "Prilagoditve":

 • Samodejna izbira fotografij:
  V primeru, da za vse izbrane fotografije ni dovolj prostora v fotoknjigi, vam program ponudi več možnosti. Izberite eno izmed možnosti.
 • Ozadja strani:
  V prednastavitvi se nastavijo strani fotoknjige. Nastavitve lahko spremenite z uporabo drugih možnosti. Izberite primerno barvo ozadja. Vse fotografije bodo imele isto ozadje.
 • Naročilo fotografij:
  V standardnih nastavitvah imate na voljo veliko zanimivih oblik strani.

Sestavite popolno osebno fotoknjigo iz različnih možnosti. Ročne popravke lahko delate kadarkoli.

Asistent vam nudi informacije o izbranih nastavitvah in o tem koliko fotografij je na eni strani. Če ste izbrali več fotografij, kot jih lahko razporedite na število izbranih strani, vam asistent avtomatsko poveča število strani. Število strani lahko nastavite ročno. Program vam da optimalno priporočilo.


Jaz raje fotoknjigo sestavim sam. Če tudi vi, potem izključite asistenta.

Pojavi se urejevalnik fotoknjige, ki je razdeljen približno tako, kot ostali urejevalniki za fotoknjige. V sredinskem delu je fotoknjiga, okrog pa so postavljena orodja. Levo so mape in fotografije, predpripravljene postavitve slik , ter ozadja za strani in platnice. Na vrhu je mini predogled strani, desno so orodja, ki dodajajo in odvzemajo elemente na strani. Spodaj pa so osnovne nastavitve za tip platnice in število strani.

Na voljo imamo veliko predlog. Lahko izberemo od 1 pa vse do 12 fotografij na strani, seveda v različnih postavitvah. Če pa nam še to ne ustreza, lahko naredimo svojo postavitev. Preprosto označimo fotografijo, raztegnemo robove na želeno velikost in v ta okvir vstavimo fotografijo po sistemu potegni in spusti. Pogrešam mogoče to, da svoje postavitve ne moreš shraniti med predloge in jo uporabiti drugič.

Zavihek ozadje vsebuje različne pripravljene maske. Kljub temu, da jih je kar nekaj, me moti to, da lahko od enobarvnih ozadij nastavimo samo črno ali belo. Lahko pa za ozadje izberete svojo sliko.

Dodajanje besedila je preprosto. Klik na gumb besedilo in v okvir vpišemo besedilo. Urejamo lahko tip pisave, velikost, vrsto, barvo in poravnavo.

Izdelek si lahko ogledate v načinu predogled.

Sam program je zelo stabilen in preprost za uporabo tako, da lahko čisto vsak uporabnik naredi svojo fotoknjigo tudi v kreativnem načinu brez asistenta. Program lahko instaliramo na Windowse 2000 in XP. Slovenska verzija ima številko 2.7, nemška pa že 3.3.3. Od januarja bo na voljo tudi nemška in angleška različica za MAC-a, kar verjamem, da bo uporabnike MAC-a zelo razveselilo.

Pa še cena.

Ko pošiljate podatke za izdelavo fotoknjige pritisni gumb »Za naročilo!« Ne kopirajte mape kamor se je shranila datoteka mojafotoknjiga.mcf in mapa z vsemi fotografijami! S tem nimajo v tiskarni kaj početi. Morate opraviti postopek naročanja. Naročite lahko tako, da vam program naredi CD ali pa naročite preko Interneta.

Ko pritisnete gumb »Za naročilo«, se pokaže okno z vašim naročilom. Če izberete način naročanja s CD-jem, ki ga boste nesli v poslovalnico, morate vpisati vse podatke označene z zvezdico.


Nato izberete CD zapisovalnik in hitrost zapisovanja

Potem se izdela CD, ki ga le še odnesete v eno izmed 60-ih foto poslovalnic, ki sodelujejo pri distribuciji fotoknjig. Katere so te poslovalnice v vaši bližini, lahko pogledate v načinu naročanja preko interneta.

Naročanje preko interneta gre podobno. Ravno tako vpišete svoje podatke in izberete poslovalnico, kamor naj pošljejo vašo fotoknjigo.


Ko soglašate s pogoji naročanja, se izvrši prenos datoteke v tovarno. Fotoknjigo boste dvignili in plačali v izbrani foto poslovalnici, ali pa dobili po pošti in plačali po povzetju.

 

Komentarji

 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com