Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Kodak EasyShare V570

Avtor:Matjaž Intihar
20.05.2006 18:13

 

Kodak ne popušča. Še vedno je po številu predstavljenih kamer na vrhu. So bili tudi med prvimi, ki so na trg postavili široko paleto digitalnih kompaktnih kamer. Vse do leta 2001 pa so bili tudi vodilni ponudnik DSLR kamer za profesionalne uporabnike. Kodak je tudi med vodilnimi kar se tiče novega razvoja digitalne foto tehnologije. S svojimi patenti še vedno dobro služijo od japonskih proizvajalcev. Čeprav je Kodak še vedno vodilno podjetje po prepoznavnosti v temi fotografija, pa se v Evropi njihove foto kamere niso nikoli tako močno prijele kot v ZDA. Tam so po prodajnih številkah blizu vrha.

Da Kodak še vedno na trgu nudi lastne inovacije kaže nova kamera model EasyShare V570, iz razreda trdnih mini kamer iz aluminijastega ohišja. Kodak je kot prvi ponudil kamero, ki ima vgrajena dva objektiva. Prvi ima samo eno goriščnico 23mm (ekv.35mm), drugi pa je zoom objektiv s 3X-nim optičnim razponom od 39 ��" 117mm (ekv.35mm). In ideja nima zanemarljive vrednosti.

 

Kamera uporablja dva objektiva. Z zgornjim dosežemo široki kot 23mm (ekv.35mm) v visoki kakovosti slike. Spodnji optični zoom pa nam omogoča goriščnico vse do 117mm (ekv.35mm).

 

Ohišje

Oblika, velikost, teža in začetna všečnost kamere ne more biti del preizkusa. Glede tega si lahko hitro vsak sam poda svoje mnenje. Vendar pa po ocenah različnih opazovalcev lahko potrdim svoje mišljenje, da je Kodak s to kamero tako po obliki kot uporabniški vrednosti naredil odlično kamero. So pa majhni gumbi na zadnjem delu kamere ergonomsko malo nerodno postavljeni. Vendar se uporabnik po boljšem spoznavanju s kamero tudi tega navadi.

Kamera po velikosti, predvsem po širini ne sodi v razred »mini kompaktnih kamer«.  Njena velikost je 101x50x20mm, teža z baterijo 175g. Vendar je vseeno še vedno zadovoljivo majhna, predvsem pa še toliko lahka, da jo lahko spravite tudi v srajčni žep.

Oblika, barve kamere ter materiali dajo dober občutek. Zaslon na kameri je za današnje kamere že standardne velikosti 2,5 palca, vendar z nadpovrečno ločljivostjo 230.000 točk, kar doprinese k odlični ločljivosti in s tem res dobremu pogledu na motiv in pregledu že posnetih fotografih.

 

Tudi v delujočem stanju objektiva ostajata v kameri.

 

Sprednji del. Po vklopu kamere (gumb je na zgornji strani blizu prožilca) se večja zaščitna lamela pred objektivoma zelo hitro odpre. Za njo pa opazimo dve večji odprtini za katerimi sta objektiva, lučka za doosvetlitev motiva pri slabih svetlobnih pogojih in tri manjše luknjice, ki služijo za sprejem zvoka. Na sprednjem delu kamere je še vgrajena bliskavica.

 

Zgornji del kamere nam nudi pet gumbov. Prvi od leve nam na zaslon pokaže na »najljubše« fotografije, katere smo preko menija določili, da so shranjene v notranjem spominu in jih lahko hitro prikličemo na zaslon, da jih lahko pokažemo tudi drugim.

Sledi gumb s katerim vklopimo video zapis. Ta je v ločljivosti 640x480 točk s 30 sličicami v sekundi. Omogočeno pa je, da med snemanjem premikamo goriščnice, tako med obema objektivoma kot v podaljšani digitalni zoom.

Sledi gumb s katerim upravljamo načine osvetlitve motiva. Kamera nam nudi popolno avtomatiko in kar 21 scenskih nastavitev. Torej nastavitev, ki so programsko že prilagojene določenim zahtevam po zajemu točno določenih motivov. Sledi gumb za vklop/izklop kamere in povsem na desni prožilec.

 

Na zgornjem delu kamere je več gumbov za vklop določene funkcije.

 

Zadnja stran kamere nam ponuja levo od že opisanega zaslona, pet dobro dosegljivih gumbov. Zgornji je za nastavitev delovanja bliskavice, sledi gumb za izbris izbranih fotografij, srednji je za vstop v menu, nato gumb za pregled že posnetih fotografij in zadnji je gumb za prenos izbranih slik v tiskanje, prenos preko e-pošte in zapis slik v notranji zapis »najljubše« fotografije.

Desno od zaslona pa sta gumba za premik goriščnic (z njim se tudi premaknemo med obema objektivoma), ter štiri funkcijski gumb s katerim lahko vklopimo makro funkcijo, ali nastavljamo možnosti ogleda informacij na zaslonu tako pri zajemu kot pregledu že posnetih fotografij.

 

Leva stran kamera je povsem prazna, na desni pa je kontakt za napajanje in polnjenje baterije (v kompletu dobimo usmernik) in malo »nepopolna« plastična vratca za katerimi je SD kartica.

 

Kamera ohranja videz in funkcije mini kamere v aluminijastem ohišju.

 

Spodnji del kamere ponuja kovinski nastavek za stojalo, nastavek za priklop na »dock« enoto in kakovostna vratca za katerimi je Li-Ion baterija.

 

Menu

Ta na srečo družinskih in hobi fotografov ni obsežen. Zato je za uporabnika zelo prijazen. Samo dokler se ga ne navadimo pa motijo malo samosvoje ikone, predvsem pa, da je v ozadju videna živa slika.

V fazi pregleda slike imamo možnost izvedbe izreza slike, popravka distorzije slike pri fotografiranju s širokim kotom in obdelavo videa, ki je zajet v kompesirani MPEG4 datoteki.

 

Zaslon je povsem na sredini kamere.

 

Predvsem gumbi na desni strani zahtevajo bolj majne prste za hitro in natančno nastavitev.

 

Ob kameri dobimo tudi posebni nastavek preko katerega lahko upravljamo pregled fotografij.

 

Zaslon je velik 2,5 palca, ločljivosti 230.000 točk in zelo kakovosten.

 

 

Kamera shranjuje podatke na SD pomnilne kartice.

 

Li-Ion baterija omogoča ohraniti majhne dimenzije.

 

Uporabnost kamere

Do sedaj nam kompaktne kamere niso nudile tako široki kot (23mm) in dodatno še možnost solidnega ozkega kota (117mm). Kodak-u je to uspelo z inovacijo in s tem uporabo dveh objektivov. Tako fotograf pridobi možnost izrednega širokega kota, ki ga med kompaktnimi kamerami ni vajem. Še toliko bolj zadovoljivo je dejstvo, da je širokokotni objektiv »fiksen«, kar pomeni narejen za uporabo pri samo eni goriščnici (s pomočjo digitalnega zooma pa nas pripelje do 38mm, ko se vklopi drugi objektiv). Preko MENU-ja imamo funkcijo popravka napak distorzije »popačenja« objektiva s tako širokim kotom. S tem so se pri Kodak-u izognili marsikateri napaki objektiva, ki je v širokem kotu, predvsem pri zoom objektivih še kako izražena.

Kamera nam zaradi primerne velikosti in teže nudi odličen občutek v roki. In če vam je še trda, povsem industrijska oblika všeč, potem vam bo kamera všeč. Nudi nam široko uporabniško vrednost, predvsem zaradi goriščnic in enostavnosti nastavitev menija.

Kakovost slik je dobra. Kodak nam preko svojega sistema »Color Science Chip) nudi odlične barve kot tonski zapis. Pet milijonov točk kot nam jih nudi tipalo je zadovoljivo za povečave tudi do 20x30cm.

Če pogledam celoto, lahko ocenim, da je Kodak s kamero EasyShare V570 naredil velik korak med »mini kamerami s trdnim aluminijastim ohišjem«. Kompaktnost, zanimiva oblika, majhna teža, enostavnost uporabe, kakovostna slika in predvsem zelo široki kot 23mm, da tej kameri posebno vrednost.

Seveda pa vedno obstajajo zadržki. Oziroma obstajajo dobre lastnosti (ki so že opisane) in nekaj slabših, katere nam dajo možnost povedati, komu pa kamera ni namenjena. Mene osebno moti samo počasnost shranjevanja datoteke pri najvišji ločljivosti. Po posnetku s kamero vsaj dve sekundi ne moremo delovati in tako nam lahko uide marsikateri motiv. Vendar vseeno.

Kodak EasyShare V570 ima za kompaktno kamero in povprečnega uporabnika toliko dobrih lastnosti, da jo uvrščam povsem v vrh kompaktnih kamer. Res pa je, da je zaradi njenih dodatnih uporabniških lastnosti s ceno cca.100.000SIT krepko v višjem cenovnem razredu. Vsi, ki potrebujejo od mini kompaktne kamere več le poglejte po njej, ali ne bi bila prava za vas. Meni osebno se je EasyShare V570 kot prva približala tisti uporabniški vrednosti, ki smo jo že uporabljali v analogni tehniki. Poleg SLR kamere je fotograf pri svojem delu marsikdaj uporabil tudi kakovostno kompaktno kamero. In če ne bi bila EasyShare V570 za »zahtevneža« relativno počasna, bi že lahko bila prva izbira za zahtevnega fotografa.

Družinski, popotniški ali poslovni fotografi pa boste z njeno hitrostjo povsem zadovoljni, saj je v tem elementu podobna drugim konkurenčnim kameram. Toda v zajemu s svojim izrednim širokim kotom nudi mnogo več od njih. Seveda, če ga potrebujete.

Kamera omogoča izredno široki kot zajema 23mm (ekv.35mm). In ne samo to. Tudi kakvost zapisa je odlična, krepko nad kakovostja zapisa klasičnih zoom objektivov tako širokega kota.

 

23mm (ekv.35mm).

 

Preklop na drugi objektiv 39mm (ekv.35mm)...

 

... in optični zoom vse do 117mm (ekv.35mm).

 

4X-ni digitalni zoom.

 

23mm (ekv.35mm). Tudi v protisvetlobi je slika še vedno z minimalnimi popačenji in napakami.

 

117mm (ekv.35mm). Kamera nima veliko zamika od pritiska na prožilec do zajema.

 

23mm (ekv.35mm).

 

117mm (ekv.35mm).

 

Oba objektiva sta odlično korigirana in z zelo malo napakami.

 

Makro.

 

39mm (ekv.35mm).

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com