Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Kodak EasyShare Z915 IS / Dobro za manj denarja

Avtor:Matjaž Intihar
09.11.2009 10:55

Kodak lahko še vedno dobro prodaja svoje ime, ki je v filmski dobi močno zaznamovalo fotografijo. Tudi v digitalnem fotografskem svetu so prisotni, vendar bolj v ozadju s patenti. Ali veste, da je prav Kodakov strokovnjak Steve Sasson leta 1975 predstavil prvi prototip digitalne fotokamere?
Kodak je na našem trgu prisoten še s kompaktnimi kamerami, ki za dobro ceno nudi veliko. Oziroma v povprečju za njihovo kamero date cca. 20 odstotkov manj, dobite pa ravno toliko kot vam nudijo kamere znanih japonskih proizvajalcev.

Kamera Kodak Z915
Ohišje je oglato, vendar zelo prijazno za držanje v roki. Kamero se da lepo upravljati samo s palcem in kazalcem, kar ji da za današnje obliki prijazne kamere dodatno vrednost. Plastika deluje trdno, objektiv je v izklopljenem stanju kamere dobro zaščiten in ni se bati, da bi kamera ne vzdržala nekaj bolj grobega upravljanja ali kakšen udarec.

Kamera se dvakrat poigra s številko 10. Nudi 10X-ni optični zum in 10M točk. Goriščnice so od 35mm do 350mm (ekv.35mm). Objektiv uporablja optično stabilizacijo slike. Nad objektivom je vgrajena bliskavica, katere ni treba dvigovati saj je vgrajena trdno v ohišje. Zraven bliskavice je vrtljiv gumb za izbiro programskih nastavitev za osvetljevanje. Kamera omogoča enostavno avtomatiko »Smart Capture«, slikovne ter kreativne programe, razpoznavanje obrazov in snemanje videa. Sprva se mi je gumb zdel premehak, dokaj lahko ga lahko premaknemo. Toda kot že omenjeno kamero lahko upravljamo samo z dvema prstoma in samo s kazalcem lahko zelo enostavno izberemo nastavitev. Prožilec kot gumb za izbiro goriščnic, ki je okoli njega sta na pravem mestu in lahko dosegljiva. Zraven so še gumbi za izbiro delovanja bliskavice, makro funkcije in samosprožilca.

Na zadnjem delu kamere je 2,5 palčni zaslon ločljivosti 230.000 točk. Zaslon je še zadovoljivo velik in ločljiv za normalen pogled na sliko. Na zaslonu je glede na konkurenco nekaj prihranil, saj na teh kamerah z večjimi zumi lahko vidimo 3 palčne zaslone. Imamo pa na zaslonu (izbira preko i gumba) informacije glede časa, zaslonke, korekture osvetlitve in jih lahko premikamo odvisno od programske izbire preko večfunkcijskega gumba. Torej tudi bolj kreativna uporaba kamera je možna in predvsem enostavna.

Ob zaslonu so za palec enostavno dosegljivi gumbi za brisanje posnetkov, vstop v meni, prikaz informacij na zaslonu in prikaz že posnetih fotografij. Sledi še gumb za prenos slik in večfunkcijski gumb za premik med funkcijami in potrditev izbrane.
Vse skupaj kaže, da je kamera zelo prijazna za uporabo ter samo izbiro nastavitev. Še enkrat moram zapisati, da v roki že dolgo nisem držal kamero s tako odlično ergonomijo in enostavnim izbiranjem funkcij.

Preko menija lahko izberemo kar nekaj zanimivih možnosti. Kamera nam omogoča uporabo 4:3, 3:2 kot 16:9 formata zapisa in nižjih ločljivosti vse do za internet zadovoljivih 1,2M točk. Izbiramo lahko funkcijo razpoznavanja obraza za lažji zajem portretov, izničenje rdečih oči preko predbliska ali programsko, dodajanje datuma na sliko. Na zaslon lahko prikličemo histogram in linije za lažjo poravnavo.

Manj pomembnih nastavitev v meniju niti ni. Zato ga lahko hitro spoznamo in najdemo želene nastavitve. Že posnete slike lahko kar preko nastavitev v meniju tonsko popravimo, obrežemo, ali pošljemo preko elektronske pošte, ki jo vpišemo preko kamere.
Kamera omogoča še nastavitev občutljivosti od 100 do 1600ISO, najkrajšega časa 1/2000 sekunde, 1,5 posnetka v sekundi, video 640x480 točk in makro od 10cm.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com