Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Konica Minolta Dynax 7D / I.preizkus

Avtor:Matjaž Intihar
03.12.2004 19:02

 

Čakali smo in dočakali. Konica Minolta je poslala na trg svojo dolgo pričakovano DSLR kamero Dynax 7D. Zakaj dolgo pričakovano in kaj ime Minolta v SLR svetu sploh pomeni? Za marsikaterega mlajšega digitalnega fotografa to ime niti dobro poznano ni.

Prvo kamero Nifcalette so naredili daljnega leta 1929. Minolta SR-2 je bila leta 1958 njihova prva SLR kamera. Naslednji modeli kamer SRT-101 in SRT-303 so fotografe po celem svetu prepričali, da zna Minolta narediti odlične kamere. V letu 1973 so z modelom odlične sistemske kamere XM celo poizkušali ogroziti Canon, ki je bil takrat krepko v senci Nikona na drugem mestu med ponudniki profesionalnih kamer. V tem letu so si pri Minolti krepko dvignili ceno kot kakovostni proizvajalec kamer, saj so izdelali prve kamere za legendarno znamko Leica. Modeli kamer Leica R3, R4, R5 so prihajali iz proizvodnih hal podjetja Minolta.

Leta 1976 so predstavili model XD7, prvo SLR kamero na svetu, ki je imela tako prioriteto avtomatike zaslonke kot časa. In seveda. Leto 1985 bo pri Minolti vedno zapisano z zlatimi črkami. Kamera Minolta 7000 je bila prva SLR kamera z avtomatskim ostrenjem. Še in še zanimivih edinstvenih lastnosti so nam v nadaljnih letih pokazali pri Minolti. V letu 2003 so se združili s Konico. In sedaj se moramo predvsem fotografi, ki smo že dolga leta vajeni imena Minolta novega Konica Minolta šele privaditi. Če se ga sploh kdaj bomo?

Malo zgodovine je vedno dobrodošlo. Na ta način marsikateri mlajši fotograf spozna, da ima neko podjetje bogato tradicijo. In Konica Minolta jo prav pri izdelavi SLR kamer tudi kot podjetje z inovacijami ima. In zato ne čudi, da vsakdo ob prvem stiku z novo DSLR kamero Dynax 7D dobi močno pozitiven občutek.

Dynax 7D ni njihova prva DSLR kamera. Leta 1996 so nam že pokazali model DSLR kamere RD-175 v sodelovanju s Agfo. Vendar se ve. Kamera je bila bolj odgovor na Kodak, Fuji navezo z Canon in Nikon ohišji.

 

Ohišje kot objektiv, ki je v kit kompletu delujeta zelo dobro tako po videzu kot uporabnosti. Občutek držanja kamere Dynax 7D v roki mi daje vedeti, da je v tem cenovnem razredu korak pred konkurenco.

 

 

Prvi vtisi

 

Na začetku leta 2004 so mi predstavniki podjetja obljubili, da bomo na sejmu Photokina z njihovo DSLR kamero že lahko fotografirali. In res je bilo tako. Uspešna uradna predstavitev kamere, nekaj testnih posnetkov in prvo oceno sem že lahko podal. Očitno je res kot pravijo predstavniki "Minolte". Številka 7 je za njih res srečna številka. Ne vem katero srečno številko imajo v mislih sedaj v združenem Konica Minolta podjetju. Vendar vsaj za kamere očitno ostaja to številka 7. Zato se jim je vse izteklo kot so želeli sami in kot so si želeli fotografi, kateri njihovo opremo že uporabljajo. Na svetu je kar 16 milijonov njihovih objektivov v rokah uporabnikov. Kar pomeni, da je večina že zaradi objektivov, ki jih imajo v svojih fotografskih torbah in pripadnost znamki želelo počakati na za njih "pravo" DSLR ohišje.

In že na začetku lahko rečem. Če poznate Minolta SLR kamere in imate Minolta A tip objektive, potem tu dileme ni več. Dynax 7D je kamera, ki vas bo zadovoljila. To lahko trdim tako za ohišje, uporabnost kamere kot nenazadnje za kakovost same fotografije. Res, da kamera na CCD tipalu velikosti 23.5mm x 15.7mm premore samo efektivnih 6.1M točk. Vendar Dynax 7D ni namenjena profesionalni uporabi, kjer se potrebujejo večje povečave. Za povečave v fotolaboratoriju ali na tiskalnikih bo število točk za format kakovostne slike 30 x 45cm povsem zadoščalo. Kamera premore odlične algoritme za preračunavanje signalov iz tipala in zato se tudi iz "samo" 6.1M točk da narediti kakovostno povečavo.

 

Kakovostna izdelava in velik 2,5 inča velik zaslon kameri dajeta višjo vrednost. Pomen uporabnosti AS sistema v kameri pa se bo pokazal šele čez čas.

 

 

Ohišje in nastavitve

 

Kdor pozna ohišja foto SLR kamer in drži Dynax 7D v roki ve. To je ohišje iz magnezijeve zlitine, ergonomije in uporabne kakovosti ki ga v tem cenovnem DSLR razredu konkurenca še nima. Velikost kamere je 150 x 106 x 77.5mm in teža 800g z baterijo in spominsko kartico. Prava ergonomija in množica funkcij na gumbih nam pomagata hitro prenastavljati način zajema motiva. Čeprav je nastavitvenih gumbov na ohišju veliko pa se jih uporabnik, ki veliko fotografira zelo hitro navadi. Poznavalci Minolta SLR ohišij pa vse skupaj zelo hitro spoznajo. Odlično držalo, da še dodaten občutek vrednosti temu ohišju. Nove komponente na kameri, plod digitalnih potreb pa kot nekaj vrhunskega predstavlja 2,5 inča velik TFT zaslon z visoko ločljivostjo 207.000 točk. Zaslon deluje že kot manjši TV. Odličen tako za pogled na razne številke in napise na njem kot za pregled posnetih fotografij. Zelo dobrodošlo je, da se informacije na zaslonu pokažejo po višini zaslona, če kamero držite vertikalno. In ko kamero obrnemo horizontalno se obrnejo tudi zapisi na zaslonu.

Informacij na zaslonu je kolikor želite. Ob pregledu že posnete fotografije lahko poleg histograma dobimo še informacije v obliki utripanja glede pod ali nad osvetljenih delov na sliki. Sliko na zaslonu lahko povečamo 5X, tako da lahko zelo dobro preko velikega TFT zaslona ocenimo ostrino posnetka.

O avtomatskem ostrenju ni treba izgubljati besed. Kot se za kamero in podjetje, ki je prvo predstavilo AF v SLR kameri spodobi, to deluje odlično. Kamera nam omogoča 9 ostritvenih točk. Načinov ostrenja imamo štiri. AF-S (single) za statične motive, AF-C (continius) za premikajoče se motive, AF-A (automatic) kamera sama razpozna premikajoče motive in nazadje M ročni način ostrenja. Premik med AF in M načinom lahko opravimo tudi s pritiskom na gumb na zadnjem zgornjem delu kamere.

Zaklop kamere deluje med 30 do 1/4000 sekunde in B. Sinhronizacijski čas zaklopa je 1/125 sekunde. Zanimivo z uporabo AS lastnosti 1/160 sekunde.

 

Za starega fotografskega mačka in ljubitelje Minolt že pogled na kamero, da vedeti, da kamera ponuja veliko. Mislim, da je Minolta s kamero Dynax 7D zadovoljila veliko večino uporabnik analognih kamer te znamke.

 

Iskalo je zelo svetlo, kaže pa nam 95% zajetega motiva. (Za vse novodobne fotografe, ki ne poznajo SLR tehnike. Že podatek o % videnega motiva preko iskala nam povedo v kateri razred sodi kamer). S kamero lahko zajamemo RAW+JPEG datoteko naenkrat. V hitrem načinu snemanja nam kamera v RAW in RAW+JPEG načinu lahko posname 3 posnetke v sekundi in 9 v zaporedni seriji. V JPEG načinu in EXTRA Fine kompresiji 12 in v Fine 15 v seriji. Nato se nam zapolni notranji spomin. Dobri algoritmi, hiter procesor Advanced LSI in tehnologija CxProcess III doprinesejo k hitremu procesiranju podatkov in k dobrim dobrim vrednostim ter zelo malo šuma tudi pri višjih nastavitvah občutljivosti. Občutljivost lahko nastavljamo od 100ISO do 3200ISO. Kamera nam omogoča vklopiti funkcijo NR, redukcijo šuma. Le ta se izvrši ob ekspozicijah daljših od 1 sekunde.

Na kameri je zelo veliko gumbov za razne nastavitve, ki pripomorejo k kontroliranju samega posnetka. Na ta način se izognemo stalnemu sprehodu v MENU kamere, res pa je, da se je treba z vsemi nastavitvami dobro spoznati, če želimo s kamero hitro delovati. Predvsem +- nastavitev korekture osvetlitve na levem zgornjem gumbu zna biti počasna, vendar malo "retro" načina delovanja ne škodi. Za nostalgike po stari foto opremi pa je celo dobrodošla. Kamera pa nam omogoča spot merjenje svetlobe. Podatek, ki marsikomu ko kamere primerja med seboj zelo veliko pomeni. Kako pa je z pomembnostjo tega dobrodošlega pripomočka v praksi pa potem hitro ugotovite sami.

Objektiv v kompletu je Konica Minolta AF 17-35mm f/2,8-4, ki se je dobro obnesel. Preizkusil pa sem tudi Tamron 90mm f/2,8 Macro in Sigma 75 - 300mm f/4-5,6.

Večina lastnosti, ki nam jih ponuja Dynax 7D je fotografom dobro poznana že iz kamer serije Dimage A. Zato je o načinih merjenja svetlobe, nastavitvah v meniju ali razpoznavanju določenih funkcij ali nastavitev namen drugačnih preizkusov. Oziroma zato obstajajo navodila.

 

Kamera je zelo dobro zaščitena. Tudi spodnji del je obut v kompaktno gumo.

 

Kamero Dynax 7D želim na začetku preizkusiti v praksi. Zato več o njej in njenih tehničnih zmožnostih ob prikazanih fotografijah. Nekatere fotografije (je zapisano poleg) so z možnostjo pregleda v polni velikosti. Kamero KonicaMinolta Dynax 7D sem preizkusil tudi v primerjavi z Nikon D70 in sistem AS s Canon IS načinom umiritve slike. Prav tako pa sem imel možnost preizkusiti celoten Konica Minolta makro fleš sistem.

 

Dynax 7D in dvojna makro bliskavica.

 

Oznake na zaslonu so zelo dobre vidne.

 

Še nekaj besed o AS (AntiShake) sistemu stabilizacije slike. Konica Minolta nam je to lastnost že pokazala v Kamerah Dimage A1, A2 in Z3. Že v teh kompaktnih kamerah se je sistem zelo dobro obnesel. Primerjalni preizkus sem naredil tudi s Canon IS (ImageStabilizer) sistemom, ki pa je v objektivu. V funkciji delovanja so razlike. Pri Canonu IS sistem upravlja s sklopom leč. AS v Konica Minolta pa deluje na upravljanju CCD-ja. Vendar razlik v kakovosti popravljanja tresljajev nisem opazil. Razultati so bili zelo primerljivi. Se pa tipalo v kameri Dynax 7D premika po diagonali za celih 9mm. Kar nam že da vedeti, da sistem ni prirejen za "full frame" 35mm tipala, saj potem ne bi zajemal celotne slike. Prav tako pri Konica Minolta ne morejo narediti objektivov prirejenih za manjša tipala. Njihovi objektivi le morajo risati krepko večji krog, kot objektivi prirejeni za manjša tipala.

Kateri sistem je boljši? Glede na dejstvo, da je AS poznan že iz kamere Dimage A1 in da vsa ta leta dobro deluje, kakšnih večjih okvar zaradi večje uporabe ni. Velika prednost tega sistema pa je, da deluje ne glede na objektiv. Kar enostavno pomeni, da ni treba kupovati posebnih objektivov. Kakovost delovanja je po mnogih preizkusih naproti IS povsem enakovredna.

 

Zadnji del kamere za katerim se skriva CCD in AS sistem.

 

Ob vprašanju Olympus inženirjem, kateri sistem je boljši, oziroma bolj uporaben in seveda posledično cenejši, so odgovorili AS. Tudi predstavnik podjetja Canon je zatrdil da proučujejo to tehnologijo. Konec koncev. Le zakaj, izdelovati dražje objektive z IS možnostjo, če je lahko sistem že v kameri. Seveda pa bo čas prinesel prave odgovore. Dobro za vse nas fotografe pa je, da imamo več konkurenčnih kamer kot inovacij za določene funkcije, ki pomagajo k boljši fotografiji. Verjamem, da nam bo naslednje leto v sredini leta prineslo kar precej nove tehnologije v kamerah.

Zaenkrat o AS sistemu, dokler ne bo še bolj preizkušen in ne bo več mnenj uporabnikov vse dobro. Oziroma, odlično. Konica Minolta je tudi s AS sistemom še enkrat več dokazala, da bodo tudi v DSLR svetu močan igralec in močno upoštevan konkurent. Predvsem pa je ta lastnost tista pika na i, da se uporabniki Minolta opreme že lahko postavite v vrsto za končno svojo DSLR kamero. Ostali fotografi, ki pa iščejo svojo pravo DSLR kamero pa imejo na prodajnih policah eno kamero več, o kateri je vredno razmisliti. Predvsem pa! Vsi, ki šele vstopate v DSLR svet se morate zavedati, da se tu ne kupuje samo kamere kot v kompaktnem razredu. Sedaj se odločate tudi za celoten sistem! Tu pa nam Konica Minolta za svoje DSLR kamere ponuja zelo veliko. Od izredno dobrega sistema dodatnih bliskavic, vključno z makro bliskavicami, kot kompletom 40 objektivov. V ta sistem pa lahko štejemo še izredno veliko množico raznih dodatkov in objektivov drugih neodvisnih proizvajalcev.

 

Pogled iz strani II.

 

 

Pogled iz strani III.

 

 

Bliskavica se visoko dvigne nad ohišje. Tudi večji objektivi ne zakrivajo svetlobe iz nje.

 

 

Ko na kamero dodamo še dodatno držalo, v katerega lahko damo dve Li-Ion baterije ali 6AA baterij, je držanje kamere popolno. Pri kameri se pozna, da ima Minolta ogromno izkušenj pri izdelavi ohišja in da so lahko njihovi inženirji kar nekaj časa lahko v miru študirali kakšno ohišje lahko ponudijo za ta cenovni razred kamer. Dodatno držalo nam omogoča tudi proženje kamere, ko jo postavimo v vertikalno smer. Prav tako lahko preko njega nastavimo nekaj glavnih funkcij.

 

 

V držalo lahko damo dve Li-Ion (NP-400) baterije, ali preko posebnega nastavka 6 AA baterij.

 

 

Nekaj detaljev. (Levo zgoraj) Na zrcalu se vidi odboj 9 ostritvenih točk. (Desno zgoraj) Tanka guma, ki pokriva odprtino za priklop zunanjih bliskavic in polnilca je najbrže najslabši del ohišja. Spodnja odprtina za priklop kontrolnega prožilca je za trdnimi plastičnimi drsnimi vratci. Zato me še bolj čudi, da sta zgornji odprtini tako neposrečeno zaščiteni. (Spodaj levo) Odprtina za CFI/II spominske kartice je za dobro zaprtimi vratci. Poleg je še USB vhod. (Spodaj desno) Zgornji gumb za menjavo objektiva in spodaj štirifunkcijski gumb za različne načine možnosti ostrenja. Možnost ročnega ostrenja lahko vklopite tudi s pritiskom gumba na zadnji desni zgornji strani kamere.

 

 

Dynax 7D sem preizkusil tudi z objektivom Tamron 90mm f/2,8 makro in Sigma 70 - 300mm f/4-5,6. Velika prednost kamere je, da ima stabilizacijo slike v ohišju. Tako nam ta zelo dobrodošla funkcija odlično služi na popolnoma vseh objektivih s nastavkom za Minolta kamere.

 

 $$PAGE$$

Prve testne fotografije

(KLIK / možnost prenosa originalne datoteke)

 

 

100ISO

 

400ISO

 

1600ISO

 

100ISO, 2 sekundi, brez NR

 

400ISO, 2 sekundi, brez NR

 

1600ISO, 2 sekundi, brez NR

$$PAGE$$

17mm. Ostrina kit objektiva je solidna.

35mm. Objektiv tudi na robovih zariše zadovoljivo ostro fotografijo.

(Levo zgoraj) V slabih svetlobnih pogojih kamera še vedno izostri. (Desno zgoraj) V širokem kotu 17mm in pri uporabljeni sončni zaslonki, le ta delno zapre pot svetlobi vgrajene bliskavice. (Levo spodaj) Brez sončne zaslonke pri 17mm in osvetlitvi z vgrajeno bliskavico ni težav. (desno spodaj) 35mm in bliskavica. Osvetlitev je popolna.

17mm. Tudi pod močnim kontrastom, senca spredaj in močna sončna svetloba zadaj, zna kamera dobro izmeriti svetlobo.

Objektiv 17 - 35mm f/2.8-4. Za kit objektiv odlična ostrina.

Fotografirano v direktno svetlobo sonca. Objektiv 17 - 35mm f/2.8-4. Zelo malo kromatske aberacije in skoraj neviden odsev svetlobe v lečah objektiva.

Tudi v nasprotno svetlobo kamera zna izostriti in dobro izmeriti svetlobo.

300mm. Dynax 7D in Sigma 70-300mm f/4-5,6. Dobra slika, solidna ostrina in malo kromatske aberacije.

$$PAGE$$

Primerjava Dynax 7D (17 - 35mm f/2,8-4) / Nikon D70 (28-105mm f/3.5-4.5D AF Zoom-Nikkor)

Dynax 7D. 35mm

Nikon D70. 35mm.

Dynax 7D. 35mm

Nikon D70. 35mm.

Dynax 7D. 35mm

Nikon D70. 35mm.

Dynax 7D. 35mm

Nikon D70. 35mm.

$$PAGE$$

Delovanje AS funkcije

1/2 sekunde brez AS.

1/2 sekunde z AS. Kljub osvetlitvi pri 1/2 sekunde in širokem kotu 17mm je razlika z ali brez AS opazna.

Levo brez AS, desno z. 1/8sek. Objektiv Sigma 70-300mm pri 300mm.

Levo brez AS, desno z. 1/15sek. Objektiv Sigma 70-300mm pri 300mm.

Levo brez AS, desno z. 1/30sek. Objektiv Sigma 70-300mm pri 300mm.

300mm. Brez AS. 1/20 sek.

300mm. AS. 1/20 sek.

300mm. Brez AS. 1/40 sek.

300mm. AS. 1/40 sek.

$$PAGE$$

Fotografirano s 1600ISO (Možnost prenosa originalne datoteke)

1600ISO, 1/100 sek, f/11

1600ISO, 1/125 sek, f/8

1600ISO, 1/250 sek, f/5,6

1600ISO, 1/25 sek, f/11

$$PAGE$$

Obe glavi makro bliskavice

 

Konica Minolta makro bliskavice

 

KM ima v svojem prodajnem programu tudi dve makro bliskavici, obročasto in dvojno. Obe uporabljata enako telo bliskavice, menjuje se le glava. Obročasta bliskavica je malce samosvoja, saj v resnici ni čisto obročasta. Sestavljajo jo namreč štiri manjše bliskavice, katere se da poljubno vklapljati in izklapljati. Sicer nima možnosti nastavitve moči teh bliskavic, a je že to, da se jih da izklopiti zelo uporabno. Zato pa ima dvojna bliskavica to možnost, ki jo bo marsikateri makro fotograf s pridom izkoristil. Poseben obroč, na katerega se namesti bliskavice ima le nekaj možnosti postavitve, a je vrtljiv, kar zagotavlja široko uporabnost. A tu je še druga posebnost KM makro bliskavic, teleskopski držali za dvojno bliskavico, ki jima lahko nastavimo tudi nagib. S tem jo lahko postavimo dlje oziroma tako, da ena osvetljuje delno od zadaj, druga pa recimo iz od spredaj ali od strani. Obema lahko poljubno nastavimo moč oziroma razmerje med njima, kar dodatno prispeva k možnostim za osvetlitev. V ročnem načinu je lahko moč posamezne bliskavice od polne do 1/64 moči. Poleg so tudi mehčalci za svetlobo (difuzorji) za lepšo razpršenost svetlobe, saj sta bliskavici dokaj usmerjeni. Če ne bi imela KM posebnega držala za bliskavico, bi se jo dalo brez težav uporabiti tudi na fotoaparatih drugih znamk. Makro bliskavice še zdaleč niso uporabne le za makro fotografijo, ampak tudi za portrete in medicino, kjer praviloma prevladujejo obročaste. Razlog je preprost, slednja namreč daje lepo razpršeno svetlobo, ki bi jo drugače le težko dobili. Če KM makro bliskavice primerjamo z drugimi, imajo kar nekaj zanimivih prednosti, ki jih lahko makro fotografi izkoristijo sebi v prid.

 

Moč lahko nastavljamo za vsako bliskavico posebej

 

Obročasta bliskavica

 

Dvojna bliskavica skupaj s teleskopskima držaloma

 

Še en pogled na dvojno bliskavico

 

Obročasta bliskavica z izklopljeno levo bliskavico

 

Obročasta bliskavica z vsemi vklopljenimi bliskavicami

 

Dvojna bliskavica, položaj levo in zgoraj, zaslonka f18, čas 1/125s, ISO100

 

Dvojna bliskavica, položaj levo in zgoraj od zadaj

 

Dvojna bliskavica, položaj levo in desno

 

Dvojna bliskavica, položaj levo spredaj in zgoraj

 

Dvojna bliskavica, položaj desno zadaj in zgoraj zadaj

 

V gozdu z bliskavico. zaslonka f16, čas 1/30s, ISO100

 

in brez bliskavice, zaslonka f8, čas 1/20s, ISO800 - AS deluje odlično

 

Močerad, zaslonka f5, čas 1/15s, ISO800, brez AS ne gre

 

Nočni posnetek z luno v ozadju, zaslonka f3.5, čas 1/15s, ISO200

 

Nočni posnetek z luno v ozadju, zaslonka f5.6, čas 1/60s, ISO800 - popačenje lune je že očitno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com