Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Konica Minolta Z5 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
04.04.2005 19:55

 

Konica Minolta je v uspešni seriji Dimage Z ponovno pohitela z novim modelom v razredu dolgih goriščnic. Od predhodnega in hitro zamenjanega modela kamere Dimage Z3, katerega so predstavili v juliju 2004, so povzeli objektiv s kar 12x-nim zoomov. Medtem ko Canon še kar vztraja s kamero s1 IS z 10-kratnim zoomom, Olympus ima še vedno v ponudbi modele 760, 765 in 770, HP model 945, odličnih konkurenčnih kamer Panasonic pa je na našem trgu samo za vzorec, je Minolta v začetku marca že dala na trg novo kamero Dimage Z5. Tokrat tudi pri nas v črni barvi.

 

Ko Dimage Z5 primeš v roke spoznaš, da je občutek držati jo v roki še boljši kot predhodnico Z3. Tokrat so se potrudili in izdelali trdno in v roki odlično ležečo kamero. Malo so spremenili obliko, zamenjali so material plastike, je matirana z nekaj črne gume na oprijemu držala. Guma za boljši oprijem je tudi na drugi strani, kjer kamero držimo z levo roko. Ob prvem pogledu na kamero in stiku z njo se res opazi, da je Dimage Z5 veliko bolj trdno in natančno izdelana kot predhodnica Dimage Z3 in predvsem Z1 ter Z2. Oblika sama na prvi pogled ni veliko spremenjena, dimenzije 109x80x84 ostajajo enake. Še najbolj opazna sprememba je na zadnjem delu kamere kjer so drugačni in manjši gumbi, ter večji, 2.0 palca (5,08cm) velik zaslon. Dimage Z5 še vedno ohranja malo število nastavitvenih gumbov, kar za mnoge manj zahtevne fotografe pomeni prijaznost kamere, za druge pa več dela, saj se moramo za skoraj vse "globlje" nastavitve spustiti v meni.

 

 

Ko Dimage Z5 primeš v roke spoznaš, da je občutek držati jo v roki še boljši kot predhodnico Z3.

 

Objektiv z 12X-nim optičnim zoom-om (35 - 420mm, ekv.35mm) je znan že iz prejšnjega modela Dimage Z3. Sestavljen je iz 13 leč v 10 skupinah. Svetlobna moč objektiva je 2,8 - 4,5. Ostrenje bližnjih motivov so iz 0,5m (Z3), prestavili na 0,6m. Najbližja makro razdalja v super makro načinu pa je ostala enaka, 1cm. Objektiv je v kamero vpet enako kakovostno, če ne še boljše, kot pri predhodnici. V nedelujočem stanju je dobro zaščiten v ohišju. V delujočem pa je občutljiv tako na pritisk kot udarce. Na objektiv lahko dodajamo predleče za dodatni široki ali ozki kot.

 

Tudi Dimage Z5 omogoča AS (AntiShake) sistem, ki nam pomaga, da posnetki niso tako kmalu streseni pri daljših časih osvetlitve. Sistem je enak kot v Dimage Z3, torej deluje tako, da se premika sam CCD v kameri in ne kot namesto do sedaj znanih »digitalnih« načinov popravlja slike in »optičnega stabilizatorja« v objektivu. AS sistem je bil lani prvič vgrajen tudi v DSLR kamero Dynax 7D.

 

Pokrov pod katerim je vgrajena bliskavica in nastavek za dodatno sta enaka kot pri Z3. Kar pomeni, da bomo do problema »rdečih oči« pri uporabi bliskavice prišli enako hitro, kot z predhodnico. Pokrov bliskavice moramo še vedno sami ročno dvigniti za njeno delovanje.

 

 

V nedelujočem stanju je objektiv dobro zaščiten v ohišju.

 

Ob vklopu kamere pa novost. TFT zaslon je sedaj mnogo večji, kot pri predhodnicah. Velik je 2.0 palca (velikost se meri po diagonali, 1 palec je 2,54cm) in s 114.000 točkami ločljivosti. Kar je velika pridobitev na kameri Dimage Z5 naproti 1.5 palčnem zaslonu na kameri Dimage Z3. Danes v na novo predstavljenih kamerah skoraj ne najdemo več zaslona pod 1.8 palca.

Že pri Dimage Z3 so se odrekli notranjemu premikajočemu LCD zaslonu kot ga ima Z2 in sta v kameri sedaj dva zaslona kot pri ostalih konkurenčnih kamerah. Drugi zaslon v kameri služi za EVF (elektronsko) iskalo. Vendar pa je glede na dejstvo, da ima Konica Minolta v kameri Dimage A2 vrhunsko EVF iskalo s kar 922.000 točkami, je le to v Dimage Z5 manjše razočaranje. Zanimivo je tudi to, da za ta zaslon glede njegove ločljivosti nisem dobil podatkov ne v navodilih, ne na njihovi spletni strani, kot na nekaterih drugih spletnih straneh, ki so preizkus že predstavila. Pogled na motiv preko EVF iskala je še vedno zelo povprečen. Lahko zatrdim, da je prav EVF iskalo eden najslabših delov kamere Dimage Z5. Vendar to ne pomeni, da se preko EVF iskala ne da fotografirati. Brez bojazni! Vendar so tu inženirji malo "šparali", da je lahko kamera z dobrim ohišjem, 5M točk, 12X optičnim zoom-om, AS sistemom in 2,0 palca velikim zaslonom, lahko ostala cenovno primerljiva s konkurenco.

Zaradi večjega TFT zaslona je sedaj pogled na motiv v močnem soncu mnogo lažji, kot je bil s prejšnjim 1,5 palčnim zaslonom. Še vedno pa imamo možnost spreminjati svetlost zaslona v 11 stopnjah če je le to zaradi svetlobe prostora kjer fotografiramo potrebno. Pogled na motiv preko EVF iskala, nam zaradi slabe ločljivosti še vedno ne da vedeti, ali je motiv oster ali ne. Zato poskrbi samo lučka za AF in pisk kamere ob izostritvi. Pogled preko EVF iskala pa je nujen pri velikih goriščnicah. Le z njegovo pomočjo imamo boljši kontakt z motivom. Tudi kamero držimo bolj trdno v rokah in še naslonjena je na naš obraz, kar pripomore k poznejši stresenosti posnetka.

 

 

V delujočem pa je občutljiv tako na pritisk kot udarce. Na objektiv lahko dodajamo predleče za dodatni široki ali ozki kot.

 

Dimage Z5 pa se nam za slabši EVF (elektronsko iskalo) odkupi z razponom goriščnice, ki je ostala enaka kot pri Z3. Le ta je od še kar širokokotnih 35mm do super tele 420mm (ekv. 35mm). Kar se tiče goriščnic je Dimage Z5 še vedno obstoječa Olympus 765 in 760 v enem ohišju, s tem da ima še za nekaj mm širši kot. Glede na predhodnice, Dimage Z5 preseneti z zelo hitrim premikanjem leč in s tem menjave goriščnice. Dimage Z5 je skoraj tako hitra kot Canon s1 IS z hitrim USM motorjem v objektivu, s to razliko v prid Dimage Z5, da ima le ta več vmesnih stopenj spreminjanja goriščne razdalje. Tudi svetlobna moč objektiva ni slaba iz pogleda 12X-nega optičnega zoom-a. f/2,8 v širokem delu in f/4,5 v ozkem kotu zajema. Svetlobna moč f/4,5 pri 420mm sicer ni primerljiva z ostalimi konkurentkami. Vendar, ker ima kamera še AS sistem, ki nam doprinese vsaj dve zaslonki, oziroma časa za še nestresene fotografije, nas tudi f/4,5 zadovoljuje. Pač 12X-ni zoom in s tem povezane dolge goriščnice prinesejo tudi slabost. To pa je manjša svetlobna moč.

 

Lastnost AS (AntiShake) je direktni odgovor na IS (Image Stabilizer). S to lastnostjo proti stresenosti posnetka, Dimage Z5 direktno konkurira kameram iz istega razreda. To so Canon s1 IS, Panasonic DMC-FZ20 in nova kamera, ki prihaja, Sony H-1. Zdaj že vemo, da AS sistem deluje enako dobro kot IS. Oziroma v kompaktnih kamerah še bolje. Canon v kamero s1 IS ni dodal najboljše tehnologije, kot jo poznamo iz objektivov za SLR kamere. AS je bil vgrajen že v predhodnico Z3 in najbrže še izboljšan v DSLR Dynax 7D. Edina zamera kameri Dimage Z5, je enaka kot pri Z3. Gre na račun vklopa/izklopa funkcije AS. Če nam Canon s1 IS in Panasonic DMC-FZ20 ponujata gumb za izklop IS na kameri sami, pa je le to možnost pri Dimage Z5 treba uporabiti preko MENU-ja. In še to v povsem zadnji funkciji. Kar pomeni, da zaradi daljše poti do vklopa/izklopa le to funkcijo redko spreminjamo in stalno vklopljen sistem pomeni tudi večjo porabo energije. Je pa po eni strani tudi razumljivo, da pri Dimage Z5 niso uporabili dodatnega gumba za vklop/izklop lastnosti AS. Uporabnik kamere z 10X/12X-nim zoom-om le to možnost tudi s pridom izkorišča. Tako se pri fotografiranju stalno giblje v celotnem razponu goriščnic. In seveda, tudi večkrat lahko pozabi kdaj vklopiti ali izklopiti funkcijo. Tako ni nič moteče, če sistem kar lepo deluje ves čas fotografiranja. Saj večina uporabnikov ni vešča pri kateri goriščnici in pri katerih časih bi bilo že potrebno vključiti AS lastnost.

 

 

Še najbolj opazna sprememba je na zadnjem delu kamere kjer so drugačni in manjši gumbi, ter večji, 2.0 palca (5,08cm) velik zaslon.

 

 

Dimage Z5 še vedno ohranja malo število nastavitvenih gumbov, kar za mnoge manj zahtevne fotografe pomeni prijaznost kamere, za druge pa več dela, saj se moramo za skoraj vse "globlje" nastavitve spustiti v meni.

 

Omenil sem že skoraj enako postavitev gumbov na kameri s predhodnico Dimage Z3. Le teh je tudi malo. Na zgornjem delu ročaja je od spredaj prožilec, nato gumba za makro in bliskavico, povsem na vrhu kolo z nastavitvenimi programi in tudi M lastnostjo in zadaj gumb za premik zoom-a. Gumb za nastavitev bliskavice nam preko nastavitve v meniju služi tudi za »drugo« nastavitev. Kot hitro nastavitev želene izbire med WB, hitrost snemanja, način ostrenja, zajema tonskih vrednosti in občutljivosti ISO, brez potrebe vstopa v MENU.

Levo na zgornjem delu kamere je še vgrajena bliskavica. Pri njeni uporabi moramo le to še vedno ročno dvigniti iz kamere. Kar je za manj izkušenega uporabnika lahko moteče. Marsikateri začetni uporabnik je tako mislil, da bliskavica ne deluje. Konkurenčne kamere ob premalo svetlobe in AUTO nastavitvi bliskavice le to same dvignejo in prožijo.

Na zadnji strani kamere imamo še štiri funkcijski gumb, za premik v meniju ali med posnetimi fotografijami. Med fotografiranjem pa gumba levo/desno lahko uporabimo za hitro nastavitev +- korekture osvetlitve.

Spodaj so še trije gumbi za vklop/izklop MENU-ja, hiter pregled posnete fotografije ali brisanje le te, spodnji gumb pa za informacije na zaslonu, vključno s histogramom ali v predogled funkciji za informacije o sliki, brez histograma, in prikaza več slik na zaslonu.

Omeniti je treba še MENU. Le ta je skoraj enak kot v Z3. Je malce bolj uporabniku prijazen toda še vedno je preveč nastavitev v menijih. Kot največja pomanjkljivost je nastavitev občutljivosti ISO šele v tretjem oknu menija. Seveda pa lahko funkcijo premika ISO nastavimo na gumb za nastavitev bliskavice. So pa funkcijo za vklop/izklop AS prenesli iz povsem zadnjega menija "SetUp" v prvi meni, prvi zavihek, toda še vedno se nahaja povsem na dnu, kar pa je tudi dobro saj samo enkrat pritisnemo gumb za gor in že smo pri AS funkciji.

Ker pa verjamem, da bodo to kamero kupovali predvsem fotografi, ki si enkrat nastavijo kamero in tiste nastavitve tudi uporabijo, bodo uporabili AUTO nastavitev občutljivosti in stalno vklopljen AS. Nekaj v prid vsega tega govorijo že nastavitveni slikovni programi na kolesu za premik med programskimi nastavitvami. In praksa nam zaradi obilice dela z zoom-om in iskanjem motiva da vedeti, da jih je pametno uporabiti.

 

 

Samosvoja oblika. Vendar so jo odlično dodelali in kamera ima vse višjo uporabniško vrednost. Zanimiva rešitev za mikrofon in zvočnik. Vidimo ju na sredini gornjega dela držala.

 

Samo fotografiranje s kamero pa je lahko zelo enostavno in predvsem kakovostno, če odmislimo posege v MENU in slabši pogled na motiv preko EVF iskala - zaslon je naproti predhodnici občutno izboljšan.

Kamera je po vklopu pripravljena na delovanje po nekaj več kot dveh sekundah. Tudi to so izboljšali za cca. sekundo. Nato pa je samo ostrenje in proženje izjemno hitro. Kamera izostri pri dobri svetlobi v manj kot pol sekunde. Odvisno od potrebnega premika leč. Proži pa v desetinki. Tako, da se da zajeti z Dimage Z5 tudi bolj hitre motive in samo ostrenje in proženje je zelo primerljivo s kamero Sony V3, ki je verjetno najhitrejša kompaktna kamera glede ostrenja in proženja.

Ostrenje je kot se za kamere Konica Minolta spodobi odlično. Deluje preko TTL video načina in iskanja kontrasta. Dobro deluje tudi v slabših svetlobnih pogojih, brez lučke za doosvetlitev motiva.

Makro način pa nam prinese nove možnosti. S kamero v širokem kotu lahko ostrimo pri »super Makro« funkciji od samo 1cm naprej. Tako se nam že dogaja, da nam objektiv zasenči motiv. Toda tak pogled na motiv je zelo zanimiv. AS lastnost pa dodatno poskrbi za nestresenost posnetka.

 

 

Šele ko kamero primemo v roko, vidimo kako majhna je.

 

Ker je odzivni čas kamere dober, se da z njo posneti tudi športni motiv brez bojazni, da motiv ne bi zajeli v pravem trenutku. Priporočljivo je opraviti pred-ostritev. Tako kameri ni potreben čas za daljši premik leč in motiv je zajet takoj po pritisku na prožilec, oziroma samo 1/10 kasneje. Moti edino to, da se po proženju iskalo za trenutek ugasne. Tako med zajemanjem večih posnetkov, 2,2 v sekundi ne moremo stalno spremljati hitro premikajočega se motiva. Zanimivo, da so v kameri Dimage Z5 znižali hitrost zajema naproti Z3 (2,5pvs). So pa zato v notranjem spominu pridobili en posnetek več, sedaj jih kamera naenkrat lahko zajame šest.

 

 

Bliskavico je treba ročno dvigniti iz ležišča za njeno delovanje.

 

 

Bliskavica se visoko dvigne

 

 

Nastavitveni gumbi na kameri so kakovostni in lahko dosegljivi.

 

 

Kamera sprejme štiri AA baterije in SD pomnilno kartico.

 

 

MENU nastavitve so na kamerah Konica Minolta zelo enostavne.

 

 

Preko KeyFunc. nastavitve, lahko nastavimo eno izmed pomembnih lastnosti, da jo kontroliramo preko gumba, ki nam služi tudi za kontroliranje bliskavice.

 

 

Nastavitve v načinu pregleda fotografij. Kamera nam omogoča tudi editiranje video zapisa.

 

 

Pri 100ISO je slika kakovostna. Ostrina kot tonske vrednosti sta odlični.

 

 

Pri 320ISO pa je fotografija krepko slabša.

 

 

100ISO. Sivinski del slike nima pravega zapisa. Vendar so barve ostale dobro zasičene in za kompaktno kamero odličnega zapisa.

 

 

320ISO nam še vedno nudi odlično zasičenost barv. Vendar pa je šum na sliki močno izražen.

 

 

Motiv za fotografiranje pri ekspoziji 2 sekundi.

 

 

Izrez iz zgornjega motiva. Zgoraj 100ISO, spodnji del 320ISO. Kamera ne premore dobrih algoritmov za boljšo fotografijo pri višjih ISO nastavitvah.

 

 

Bliskavica zadovoljivo pokrije široki kot (35mm) objektiva. Opazno pa je na beli površini, da sta spodnja kota manj osvetljena.

 

 

Čeprav kamera nima dodatne lučke za osvetljevanje motiva v slabih svetlobnih pogojih, pa ima kamera odlično tehnologijo za ostrenje. Ena redkih kamer, ki ji uspe izostriti ta slabo osvetljeni motiv.

 

 

Avtomatika osvetlitve in bliskavica odlično opravita svoje delo. Edini problem je le višja občutljivost 320ISO in pri tej kameri že kar močno izražen šum.

 


Zgodovina oblike kamer serije Dimage Z(x)

 

 

Marsikdo se sprašuje le kje je Konica Minolta dobila idejo za to nenavadno, toda uporabno obliko kamere. Neverjetno toda za Japonce prav nič nenavadno. Iz tradicije. Že leta 1966 so na Photokini prvič predstavili foto kamero na 16mm film Minolta Electro-zoom X. Kamera je že takrat imela elektronsko krmiljeno osvetljevanje in sicer avtomatiko zaslonke. Objektiv pa je bil za tiste čase neverjetni zoom, ali kot se je takrat reklo "gumijast objektiv", od 300 - 120mm s svetlobno močjo f/3,5. Baterija in prožilec sta bila v držalu kamere. Lahko rečemo, če pogledamo prvo kamero iz serije Dimage Z, to je Dimage Z1, da po 32 letih vse prav pride.

 

$$PAGE$$

 

 

 

Kakovost fotografije

Večkrat sem že zapisal, da je "kompakt samo kompakt". Z veliko množico bolj ali manj uporabnih funkcij, vendar enim samim kompromisom med ceno, uporabnostjo kamere in še zadovoljivo kakovostjo slike. In treba je vedeti. Kompaktne kamere so namenjene fotografu, ki ima glede kakovosti slike povsem povprečne zahteve. Večino ta kakovost zadovoljuje. Kako dobra pa je izpisana slika posneta s kamero Dimage Z5?

Predvsem je zelo primerljiva z Dimage Z3. Še vedno ima določeno mero rumeno/zelenega tona. Seveda ga lahko s korekturo v računalniškem programu ali v fotolaboratoriju povsem izničimo. Če ga ne korigiramo, zna na zaslonu kjer bomo samo pregledovali slike zahtevnejšega gledalca motiti. Ostrina slike je v celotnem področju povprečna. Kromatska aberacija na robovih je vidna, ni pa problematična. Če izničimo osnovni rumeno/zeleni ton so barve dobro izražene, prav tako tudi kontrast. Korektura bele barve je tudi v primeru, da jo prepustimo avtomatiki, dobra. Če boste svoje fotografije povečevali preko velikosti 13x18cm pa zna marsikoga motiti šum. Le ta je izražen že pri občutljivosti 200ISO. Pri 320ISO pa še toliko bolj. Redukcija šuma je možna samo v avtomatski nastavitvi. Tako da, nam ga kamera sama vklopi, ko se čas osvetlitve podaljša na 1/10 sekunde.

Fotograf, ki uporablja kompaktne kamere, je zelo zahteven glede kakovosti fotografije in si svoje fotografije rad poveča na velikost A4 priporočam, da si fotografije iz kamere Dimage Z5 pred nakupom ogleda.

Vemo pa še nekaj. Proizvajalci so začeli kompaktnim kameram nižati cene. Vse skupaj pa gre na račun uporabnosti in kakovosti. V kamerah bo še ravno toliko kakovosti, za katerega uporabnika bo le ta namenjena. Uporabniki digitalnih kamer pa smo na prelomnici. Večina jih uporablja ali jih je uporabljajo kompaktne kamere. Od njih si danes za krepko manj denarja želijo še več. Pa ni in nikoli več ne bo tako. Oziroma enkrat sem že napovedal. Vse bo tako kot v analogni fotografiji in med analognimi kamerami. Dimage Z5 je pravi primer za to. Ima kakovostno fotografija za "prave" kupce. Za družinske in popotniške fotografe. Zahtevnejše kakovost slik ne bo zadovoljila, vendar vsi ti se že danes sprašujejo, le kje je kakovost fotografij v DSLR razredu? Tudi tam je ni kmalu. V najnižjem razredu prav gotovo ne.

Zato lahko glede kakovosti slike iz kamere Dimage Z5 brez težav zaključim, da je za razred 10 - 12X-nega zoom-ma, dobra.

 

 

35mm. Povprečna ostrina in še vedno ostaja rahlo rumeno/zeleni ton.

 

 

420mm. 12X-ni zoom pokaže zakaj so te kamere tako željene. Uporaba AS lastnosti je skoraj obvezna, če želimo delovati s 100ISO občutljivosti.

 

 

4X-ni digitalni zoom nam še tako oddaljeni motiv "pripelje" dobesedno pred naš nos.

 

 

100ISO. Šum še ni izrazit.

 

 

200ISO. Kljub močni dnevni svetlobi ima kamera že težave s šumom.

 

 

320ISO. Kameri Z5 so znižali občutljivost na največ 320ISO. Pa je vseeno šum zelo močno izrazit. Ker ima kar nekaj kamer tipalo enakih lastnosti je očitno, da v tej kameri procesi obdelave podatkov niso najboljši.

 

 

35mm. Na levi polovici slike je opazen rumeni ton. Na desni polovici pa je v programu za obdelavo fotografij korigirana bela barva.

 

 

420mm.

 

 

420mm in dodan 4X-ni zoom. Odličen pripomoček za popotniškega fotografa.

 

 

35mm. Za kamero v razredu 10-12X-nega zoom-a, odličen široki kot zajema.

 

 

420mm. Vsak motiv si lahko močno približamo. Pri teh kamerah je marsikateremu uporabniku pomembneje imeti daljšo goriščnico, kot najvišjo kakovost slike.

 

 

Mnogi niti ne opazijo, da ima slika rumeno/zeleni ton. Šele ko sliko primerjamo z drugo opazimo razliko.

 

 

320ISO. Če fotografije ne povečamo preveč, šuma še opazimo ne.

 

 

Makro fotografija je s to kamero enostavna.

 

 

Ostrina ni vrhunska. Kamera ima druge dobre lastnosti.

 

 

35mm

 

 

420mm

 

 

420mm

 

 

420mm in digitalni zoom.

 

 

420mm in digitalni zoom. Kot da bi uporabili najboljši daljnogled.

 

Zaključek

Dimage Z5 je nadgradnja za Dimage Z3. Seveda, zopet z določenimi kompromisi. Cena, uporabnost, kakovost. Nova, vsaj zame boljša je oblika, veliko boljši občutek v roki in končna izdelava, 12X-ni zoom, AS (Anti-Shake) sistem, 2.0 palca velik zaslon, hitro premikanje med goriščnica in preprostost uporabe so poleg odličnega ostrenja in hitrega odzivnega časa velike prednosti te kamere.

O video zapisu ne bi izgubljal besed. 640x480 s 30 sličicami v sekundi in brez omejitve časa zapisa. Kamera uporablja SD pomnilno kartico, ki je skrita za manjšimi vratci na spodnji strani kamere. Baterije so štiri AA. Brez težav zdržijo cca. 250 posnetkov. Ločljivost 1/2.5 palca velikega tipala je v Dimage Z5, 5 milijona točk. Kar nam zagotavlja spoštljive povečave slike. Velikost povečave A4 ni nobena težava. Digitalnega zoom-a je kar 4X. Tako da se že po slikah sodeč preko kamere da razbrati marsikateri oddaljeni detajl ali osebo na sliki. Možnost nastavljanja občutljivosti tipala je sedaj manjša od 50 do 320ISO (Z3 do 400ISO), prav tako časov osvetlitve od 4 sekund do 1/1000 sekunde (Z3 od 16sek. in B). Hitrost zajema slike od 2,2 posnetka v sekundi v polni ločljivosti in 10 v UHS načinu osvetljevanja in v ločljivosti 1280 x 960 točk. Kamera nam omogoča tudi uporabo dodatnih predleč, fotografiranje s samosprožilcem z 2-ma ali 10 sekundami. Ostrenje je možno v petih točkah, razširjeno v sredini ali samo v centralni točki. Merjenje svetlobe je po celi površini v 256 conah, s poudarkom na centralnem delu in spot, točkovno merjenje.

Z vsemi temi lastnostmi je Dimage Z5 dobra nadgradnja modela Dimage Z3. Seveda ne glejte samo številke. Te ne povedo veliko. Tako ostaja Konica Minolta v razredu kamer 10-12X-nega razpona goriščnic še vedno v samem vrhu kakovostne ponudbe. Še toliko bolj, če jo pogledamo v njenem cenovnem razredu.

V spodnji tabeli so glavne razlike med Dimage Z3 in Dimage Z5. Mogoče se vam iz tehničnega pogleda zdi, da je Dimage Z5 celo nazadovala. Vendar pa predpostavljam, da so določene rešitve uporabili na račun kakovosti slike (možnost najbližje ostritve, manjša občutljivost ISO), nižanje stroškov (zaklop) in večje uporabnosti (ohišje, hiter zoom, večja ločljivost, večji zaslon, 6 slik v seriji).

 

 


 

Dimage Z3                                 Dimage Z5

                                                     Kakovostnejše ohišje

                                                      Hitrejši premik leč

Ostritev 0,5m                             Ostritev 0,6m

4M točk                                       5M točk

ISO 50 - 400                               ISO 50 - 320

1.5 palčni TFT zaslon               2.0 palčni TFT zaslon

15sek - 1/1000sek +B              4sek - 1/1000 sek

2,5 pvs, 5 v seriji                        2,2 pvs, 6 v seriji

 


  

 

Kot vedno pa odločitev o nakupu Dimage Z5 ali katere od konkurenčnih kamer prepuščam vam. Še vedno se kljub relativno visoki ceni odlično prodaja Canon s1 IS, pa čeprav kamera premore samo 3,2M točk in je že dolgo na trgu. Kdor ne more počakati na njeno zamenjavo, že lahko poškili po Dimage Z5. Toda tu so še kamere proizvajalca Panasonic, ki nam prav tako nudijo 12X-ni zoom, 5M točk, stabilizacijo slike, Leica napis na objektivu itd. Vendar pa so že dražje in marsikateremu kupcu nedosegljive. Tako zopet gledamo na Dimage Z5. Toda Olympus je krepko pocenil svoj trojček iz serije 7xx. Prav tako ne smemo pozabiti na dobro kamero Fujifilm 5500. Sicer nima 5M točk, prav tako ne lastnosti stabilizacije slike in samo "majhen" 1,5 palca velik zaslon. Vendar je kamera krepko cenejša in z odličnim ohišjem. Tu je še ena nova že predstavljena kamera v tem razredu, ki prihaja na trg. Sony H-1.

Torej? Odločitev za nakup "prave" kamere v tem razredu nikakor ni lahka. Dimage Z5 je v zgornjem kakovostnem delu tega razreda. Družinski in popotniški fotograf, ki vesta za kaj jo bosta potrebovala pa z njeno izbiro nikakor ne bosta storila napako "dobrega nakupa". Okusi, želje in potrebe pa so vedno lahko različne. Vemo pa, "najboljše kamere za vse ni in je ne bo".

 

 


 

AS (AntiShake) sistem stabilizacije slike

AS sistem sedaj že zelo dobro poznamo iz kamer serije A, Z in Dynax. Tako kot v Z3, se tudi v Dimage Z5 odlično obnese in pri daljših goriščnicah ga je za nestreseni posnetek treba uporabiti. Na ta način se izognemu, da bi prekmalu zašli v višjo ISO nastavitev in s tem posledično v kakovostno slabšo fotografijo. Vse spodnje fotografije so posnete pri 420mm (ekv.35mm).

 

1/4 sekunde. Levo z AS, desno brez AS.

 

1/6 sekunde. Zgoraj z AS, spodaj brez AS.

 

1/13 sekunde. Zgoraj z AS, spodaj brez AS.

 

1/30 sekunde. Zgoraj z AS, spodaj brez AS.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com