Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

KonicaMinolta Dimage Z3

Avtor:Matjaž Intihar
07.09.2004 18:34
Nova oblika. Kamera KonicaMinolta Dimage Z3.

 

Minolta je v uspešni seriji Dimage Z močno pohitela z novim modelom  v razredu 10x-nega zooma-a. Medtem ko Canon še kar vztraja s kamero s1 IS, Olympus ima še vedno v ponudbi modele 760, 765 in 770, HP model 945, Kyocera pa M410R, je Minolta že dala na trg novo kamero Dimage Z3. In seveda, kot se za predstavljeno kamero pred Photokino spodobi, ponuja kar nekaj novosti naproti prodajni uspešnici Dimage Z2, ki bo še nekaj časa ostala na trgu.

 

Še pogled iz strani. Na levi strani ni več plastičnih vratic, za katerimi je bila skrita kartica in USB vhod. Namesto njih je sedaj guma, za njo vhod za USB in AC. Spominska kartica se je skrila za manjšimi vratci na spodnjem delu kamere.

 

Že ko kamero primeš v roke spoznaš razred cenejših kompaktnih kamer. Tu nas čaka trda matirana srebrna plastika in nekaj temno sive gume na oprijemu držala. Vendar se že takoj opazi, da je Dimage Z3 veliko bolj čvrsto in natančno izdelana kamera kot predhodnici Z1 in Z2. Oblika sama na prvi pogled ni veliko spremenjena. Še najbolj opazna je na vrhnjem delu ročaja kjer je prožilec. Vendar pa ob natančnejši primerjavi med Z2 in Z3 opazimo kar nekaj bolj dodelanih detaljev. Dimage Z3 še vedno ohranja malo število nastavitvenih gumbov, kar za mnoge manj zahtevne fotografe pomeni prijaznost kamere.

 

Bliskavica se dvigne visoko, zato tudi v širokem kotu odlično pokrije zajeto sliko.

 

Ob pogledu na kamero opazimo še dve novosti, ki kameri zvišujeta rating. Prvo je 12X-ni optični zoom, namesto 10X-nega kot ga je ima Z2 in Minoltino posebnost, to je AS (AntiShake) sistem, ki nam pomaga da posnetki niso tako kmalu streseni pri daljših časih osvetlitve. Kako se ta novi sistem, ko se namesto od dosedaj znanih »digitalnih« načinov popravlja slike in »optičnega stabilizatorja« v objektivu, sedaj premika kar sam CCD v kameri obnese v Dimage Z3, bomo tudi spoznali v nadaljnih preizkusih. Pri kameri Dimage A2, smo že lahko videli, da sistem zadovoljivo deluje.

 

 

Bolj trdno je v kamero vpet tudi sam objektiv. Ko ga na njegovem zunanjem delu primemo s prsti, sedaj nimamo več občutka, kot da bo zaradi premikanja vsak čas padel iz kamere. Lepše je oblikovan tudi pokrov bliskavice in nastavek za dodatno bliskavico. Vgrajena bliskavica je dvignjena višje kot pri kameri Z2. Kar pomeni, da se še laže izognemu problemu efekta »rdečih oči« pri uporabi bliskavice. Še vedno pa jo moramo sami ročno dvigniti za delovanje.

Ob prvem pregledu kamere sem dobil pozitiven občutek in predvsem spoznanje, da je Dimage Z3 močan korak naprej v pogledu na predhodnico Dimage Z2.

 

Vhoda za USB povezavo in za priključitev na el. omrežje.

 

Načine fotografiranja spreminjamo z vrtenjem gumba na zgornji strani kamere.

 

Ob vklopu kamere pa nova presenečenja. LCD zaslon je ostal enakih dimenzij. Velik je samo 1,5 inča in s samo 78.000 točkami. Čudno, ko pa nam danes že skoraj vsi ponujajo v novih kamerah vsaj 1,8 inča velik zaslon in krepko preko 100.000 točk. Tudi Z2 jih ima 113.000.

Vendar pa sledi novo presenečenje. Pri Dimage Z3 so se odrekli notranjemu premikajočemu LCD zaslonu kot ga ima Z2 in sta v kameri sedaj dva kot pri konkurenčnih kamerah. Drugi zaslon v kameri služi za EVF (elektronsko) iskalo. Vendar pa je glede na dejstvo, da ima Minolta v kameri A2 vrhunsko EVF iskalo s kar 922.000 točkami, le to v Dimage Z3 naslednje razočaranje. Malo točk, slaba ločljivost in s tem slab pogled na motiv. Že kar na začetku spoznavanja s kamero lahko zatrdim, da sta prav LCD zaslon in EVF iskalo najslabši del kamere Dimage Z3. In da se ve. To ne pomeni, da se preko LCD zaslona ali EVF iskala ne da fotografirati. Brez bojazni! Vendar tu je Minolta pri modelu kamere Dimage Z3 "prišparala" tistih nekaj tolarjev, da je kamera zaradi večjega 12X optičnega zoom-a, AS sistema in dobrega ohišja lahko cenovno primerljiva s konkurenco.

In če svoje besede še podkrepim iz praktičnega pogleda. Zaradi majhnosti LCD zaslona in manjhne ločljivosti, je pogled na motiv in na predogled posnetih slik pri močnejši svetlobi zelo otežen. Na srečo imamo možnost kar velike korekture zatemnitve ali osvetlitve zaslona. Pogled na motiv preko EVF iskala pa nam nikoli ne da vedeti, ali je motiv oster ali ne. Zato nam poskrbi samo lučka za AF in pisk kamere ob izostritvi. Vendar kot boste opazili na fotografijah se vseeno da posneti tudi zahtevnejše motive.

 

Gumbi so ostali na istih mestih, edino oblika je sedaj drugačna.

 

Kamero so estetsko precej prenovili. Predvsem pa že v roki deluje mnogo bolj kakovostno izdelana.

 

Dimage Z3 pa se za ti dve slabši lastnosti krepko odkupi z razponom goriščnice. Le ta je sedaj od še kar širokokotnih 35mm do super tele 420mm (ekv. 35mm). Zaenkrat je Dimage Z3 edina kamera ki nam nudi 35mm v širokem kotu in 12X-ni zoom vse do 420mm. Kar se tiče goriščnic je Dimage Z3 kar Olympus 765 in 760 v enem ohišju, s tem da ima še za nekaj mm širši kot. Preseneti zelo hitro premikanje leč in s tem menjavo goriščnice. Dimage Z3 je skoraj tako hitra kot Canon s1 IS z hitrim USM motorjem v objektivu. Torej v pogledu goriščnic kamera Dimage Z3 zaenkrat še nima konkurentke, pa še zelo hitro se odziva. Tudi svetlobna moč objektiva ni slaba iz pogleda 12X-nega optičnega zoom-a. F/2,8 v širokem delu in f/4,5 v tele. Svetlobna moč f/4,5 pri 420mm sicer ni primerljiv z ostalimi konkurentkami. Vendar, ker ima kamera še AS sistem, ki nam doprinese vsaj dve zaslonki pri nestresenosti fotografije, nas tudi 4,5 zadovoljuje. Pač 12X-ni zoom prinese tudi slabost. To pa je manjša svetlobna moč.

 

Pokritost bliskavice v širokem kotu 35mm...

 

...in še na črni podlagi.

 

Lastnost AS (AntiShake) je direktni odgovor na Canon IS (Image Stabilizer). Z lastnostjo proti stresenosti posnetka Dimage Z3 direktno konkurira kameri iz istega razreda, to je Canon s1 IS. Ob krajšem preizkusu lahko rečem, da AS sistem deluje enako dobro kot IS. Edina zamera gre na račun vklopa izklopa funkcije AS. Če nam Canon s1 IS ponuja gumb za izklop IS na kameri sami, pa je le to možnost pri Dimage Z3 treba uporabiti preko MENU-ja. In še to v povsem zadnji funkciji. Kar pomeni, da zaradi daljše poti do vklopa/izklopa le to funkcijo redko spreminjamo in stalno vklopljen sistem pomeni tudi večjo porabo energije. Je pa po eni strani tudi razumljivo, da pri Dimage Z3 niso uporabili dodatnega gumba za vklop/izklop AS. Uporabnik kamere z 10X/12X-nim zoom-om le to možnost tudi s pridom izkorišča. Tako se pri fotografiranju stalno giblje v celotnem razponu goriščnic. In seveda, tudi večkrat lahko pozabi kdaj vklopiti ali izklopiti funkcijo. Tako ni nič moteče, če sistem kar lepo deluje ves čas fotografiranja. Saj večina uporabnikov ni vešča pri kateri goriščnici in pri katerih časih bi bilo že potrebno vključiti AS lastnost.

 

Čas osvetlitve 1/10 sekunde z AS (Anti-Shake) funkcijo.

 

Čas osvetlitve 1/10 sekunde brez AS (Anti-Shake) funkcije.

 

Čas osvetlitve 1/50 sekunde z AS (Anti-Shake) funkcijo.

 

Čas osvetlitve 1/50 sekunde brez AS (Anti-Shake) funkcije.

 

Omenil sem že primerljivost nastavitvenih gumbov na kameri s predhodnico Z2. Gumbov je malo. Na zgornjem delu ročaja od spredaj prožilec, nato gumba za makro in bliskavico, povsem na vrhu kolo z nastavitvenimi programi in tudi M lastnostjo in zadaj gumb za premik zoom-a. Gumb za nastavitev bliskavice nam preko nastavitve v meniju služi tudi za »drugo« nastavitev. Kot hitro nastavitev WB, hitrost snemanja, način ostrenja, zajema tonskih vrednosti in občutljivosti ISO, brez potrebe vstopa v MENU.

Levo na zgornjem delu kamere je še vgrajena bliskavica. Pri njeni uporabi moramo le to še vedno ročno dvigniti iz kamere. Kar je za manj izkušenega uporabnika lahko moteče. Konkurenčne kamere ob premalo svetlobe in AUTO nastvitvi bliskavice le to same dvignejo in prožijo.

Na zadnji strani kamere imamo še štirifunkcijski gumb, za premik v meniju ali med posnetimi fotografijami. Med fotografiranjem pa gumba levo/desno lahko uporabimo za hitro nastavitev +- korekture osvetlitve.

Spodaj so še trije gumbi za vklop/izklop MENU-ja, hiter pregled posnete fotografije ali brisanje le te, spodnji gumb pa za informacije na zaslonu, vključno s histogramom ali v predogled funkciji za informacije o sliki, brez histograma, in prikaza več slik na zaslonu.

Omeniti je treba še MENU. Le ta je razširjen naproti Z2. Tudi tako prijazen se mi ne zdi več, ima pa posledično več nastavitev. Kar pomeni »več« možnosti za izkušenejšega uporabnika. Kot največja pomanjkljivost je nastavitev občutljivosti ISO šele v tretjem oknu menija in povsem v zadnjem pod SetUp, vklop/izklop AS lastnosti. Seveda pa lahko funkcijo premika ISO nastavimo na gumb za nastavitev bliskavice.

Ker pa verjamem, da bodo to kamero kupovali predvsem fotografi, ki si enkrat nastavijo kamero in tiste nastavitve tudi uporabijo, bodo uporabili AUTO nastavitev občutljivosti in stalno vklopljen AS. Nekaj v prid vsega tega govorijo že nastavitveni slikovni programi na kolesu za premik med programskimi nastavitvami. In praksa nam zaradi obilice dela z zoom-om in iskanjem motiva da vedeti, da jih je pametno uporabiti.

 

Ostrina zapisa je dobra.

 

Samo fotografiranje s kamero pa je lahko zelo enostavno in predvsem kakovostno, če odmislimo posege v MENU in slabši pogled na motiv preko zaslona ali iskala.

Kamera je po vklopu pripravljena na delovanje po nekaj več kot treh sekundah. Nato pa je samo ostrenje in proženje zelo hitro. Kamera izostri pri dobri svetlobi najkasneje v pol sekunde. Odvisno od potrebnega premika leč. Proži pa v desetinki. Tako, da se da zajeti z Dimage Z3 tudi bolj hitre motive.

Ostrenje je kot se za Minolte spodobi odlično. Deluje preko TTL video načina in iskanja kontrasta. Tudi v slabših svetlobnih pogojih nam tudi brez lučke za doosvetlitev motiva dobro deluje.

Makro način pa nam prinese nove možnosti. S kamero v širokem kotu lahko ostrimo pri »super Makro« funkciji od samo 1cm naprej. Tako se nam že dogaja, da nam objektiv zasenči motiv. Toda tak pogled na motiv je zelo zanimiv. AS lastnost pa dodatno poskrbi za nestresenost posnetka.

 

Makro.

 

Vklopljen način fotografiranja Super Macro. Globinska ostrina se sicer že izgubi. Vendar je oddaljenost objektiva od kovanca manjša od njegove velikosti. Ker pa objektiv zakrije svetlobo če fotografiramo direktno iz vrha, sem fotografiral od strani.

 

Ker je odzivni čas kamere dober, se da z njo posneti tudi športni motiv brez bojazni, da motiv ne bi zajeli v pravem trenutku. Priporočljivo je opraviti pred-ostritev. Tako kameri ni potreben čas za daljši premik leč in motiv je zajet takoj po pritisku na prožilec, oziroma samo 1/10 kasneje. Moti edino to, da se po proženju iskalo ugasne.

 

Zaključek

Tako! Prvo mnenje je izoblikovano. Dimage Z3 je odlična nadgradnja za Dimage Z2, ki pa še vedno ostaja v prodajnem programu. Nova, vsaj zame boljša oblika, odlična končna izdelava, 12X-ni zoom, AS (Anti-Shake) sistem in preprostost uporabe so poleg odličnega ostrenja in hitrega odzivnega časa velike prednosti te kamere. Res je, da se bliža Photokina in da bodo konkurenti znali pokazati odgovor. Toda, Dimage Z3 je pokazala nov mejnik v tem razredu!

O video zapisu ne bi izgubljal besed. 640x480 s 30 sličicami v sekundi. Kamera uporablja SD spominsko kartico, ki je skrita za manjšimi vratci na spodnji strani kamere. Baterije so štiri AA. Ločljivost 1/2.5 inča velikega tipala je 4 milijona točk. Kar nam zagotavlja spoštljive povečave slike. Velikost povečave A4 ne bi smela biti problem. Digitalnega zoom-a je kar 4X. Tako da se že po slikah sodeč preko kamere da razbrati marsikateri detalj ali osebo na sliki. Možnost nastavljanja občutljivosti tipala je od 50 do 400ISO, časov osvetlitve od B, 15 sekund do 1/1000 sekunde. Hitrost zajema slike od 2,5 posnetka v sekundi v polni ločljivosti in 10 v UHS načinu osvetljevanja in v ločljivosti 1280 x 960 točk. Kamera nam omogoča tudi uporabo dodatnih predleč.

Toliko o prvem preizkusu kamere!

 

50 ISO

 

400 ISO

 

Fotografirano brez AS funkcije.

 

Fotografirano z AS funkcijo. Opaznejše razlike v kakovosti slike nisem opazil. Predvsem me je zanimalo ali vklopljena lastnost AS vpliva na kakovost zapisa. Še nejvečja razlika je v tonskem zapisu, saj je med dvema posnetkoma kamera drugače izmerila svetlobo.

 

400 ISO in čas osvetlitve 2 sekundi, brez vklopljene funkcije NR (noise reduction) za zmanjševanje šuma.

 

400 ISO in čas osvetlitve 2 sekundi, z vklopljeno funkcijo NR (noise reduction) za zmanjševanje šuma.

 

400 ISO in čas osvetlitve 2 sekundi, brez vklopljene funkcije NR (noise reduction) za zmanjševanje šuma.

 

400 ISO in čas osvetlitve 2 sekundi, z vklopljeno funkcijo NR (noise reduction) za zmanjševanje šuma.

$$PAGE$$

Slika narejena v širokem kotu 35mm

Slika narejena z 12-kratnim optičnim zoomom (420mm)

Slika narejena z 12-kratnim optičnim zoomom (420mm) plus digitalni zoom

Slika narejena v širokem kotu 35mm

Slika narejena z 12-kratnim optičnim zoomom (420mm)

Dimage Z3 je prava "popotniška" kamera.

Makro.

Super Makro.

Super Makro lučke regrada.

Tak motiv je vredno zajeti. Že čez nekaj let te stare podrtije ne bo več.

Kamera nam omogoča kakovostno zajeti marsikatero zanimivost ob poti. Ker je lahka cca. 350g jo lahko vzamemo s seboj tudi na daljši sprehod.

35mm. Kaj počno sosedi ne vidimo ne s prostim očesom, ne s kamero s samo 3X-nim zoom-om.

Z 12-kratnim optičnim zoomom (420mm) plus 4X digitalnim pa nam je vse kot na dlani.

Posneto z 12-kratnim optičnim zoomom (420mm) plus digitalni zoom. Pogled skozi iskalo, prednastavitev ostrine in kamera nam omogoči zajeti tudi hitre akcije.

Še ena narejena z 12-kratnim optičnim zoomom (420mm). Ker nam kamera omogoča različne nastavitvene programe lahko s pomočjo daljših časov sliki dodamo tudi pridih hitrosti in akcije. Z malo fotografskega znanja in predvsem preizkušanja se da s kamero Z3 zajeti skoraj vse.

Tudi za družinske motive je kamera več kot odlična.

Tudi v direktni nasprotni svetlobi ni veliko napak leč.

Popačenja slike pri 35mm sploh ni veliko.

Detalj vašega ljubljenca!

Digitalna kamera nam ponuja fotografijo kot igranje. Fotografiramo vse kar nam je tisti trenutek zanimivo. S kamero z velikim razponom goriščnic pa je igranje še bolj zanimivo. Lahko si močno približamo marsikateri detalj kar iz gugalnika.

Kamera nam nudi najhkrajši čas osvetlitve samo 1/1000 sekunde. Vendar je zadosti kratek, da zamrznemo vodne kaplje ki padajo iz tuša.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com