Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Laowa 25mm f/2.8 2.5-5x Ultra Macro

25.06.2018 13:08

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Še globoko v analogni fotografiji (l. 1997) sem v članku "Makro / Iz muhe - slon", predstavil možnosti tehnike za makro fotografijo. Ta zvrst ni bila enostavna.
Šele s prihod digitalnih kompaktnih kamer, je postala bližinska fotografija bolj priročna in enostavna.
Ko je povečava predmet/zajem v velikosti 1:1, rečemo, da smo v makro fotografiji. Ko je povečava večja, že posegamo v mikro fotografijo.
Leta 2006 sem predstavil objektiv Canon MP-E 65 mm f/2,8 (test), ki je omogočal povečavo od 1:1 do 5:1. Še do danes zelo spoštovan objektiv, je dobil neodvisno konkurenco iz kitajskih vrst.

Čeprav nam kitajski proizvajalci niso znani, so prvo fotokamero SLR predstavili že leta 1967. Model Seagull se baje proizvaja še danes. In to je edina kamera kitajskih proizvajalcev, katero sem kdaj držal v roki.

Pri objektivih je danes tako kot drugje. Večina zahtevne tehnologije se sestavi ali celo že proizvede na kitajskem. Venus Optics (Anhui ChangGeng Optics Technology Co., Ltd) so leta 2013 ustanovili kitajski optični inženirji, ki so prej razvijali leče in objektive za japonske in nemške proizvajalce. Gremo mi na svoje, je vic te zgodbe!

V ponudbi imajo že osem objektivov. Med njimi je najbolj poseben Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra-Macro. Nudijo ga z nastavki za kamere Canon EF, Nikon F, Pentax K, in Sony E, in z dodatnimi nastavki za m4/3 in Fuji X (FX).

 

Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra-Macro - tehnični podatki

gorišnica: 25mm, kot: 10.3°
format: Full frame in APS-C
sestava objektiva: 8 elementov v 6 skupinah
zaslonka: min. f/2.8 - max. F/16
število lamel: 8
delovna razdalja: 40mm (5x) - 45mm (2.5x)
maksimalna reprodukcija: 5x
dimenzije: 82x65mm
teža: 400g

 

V praksi

Objektiv Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra-Macro je zelo kompaktnih mer. Nima avtomatskega ostrenja, niti obroča za spremembo oddaljenosti. V bistvu ga skupaj s kamero približamo ali oddaljimo od motiva. Delovno območje je zaradi velike povečave zelo majhno. Vsak premik kamere z gibanjem telesa že deluje, kot bi se porušil objekt. V bistvu kar izgine v neostrino. Zato je brez stojala fotografiranje skoraj nemogoče.

Na objektivu je samo obroč, ki nam spremeni oddaljenost leč od tipala in s tem spremenimo povečavo. Ko enkrat dobimo nekaj prakse je iskanje ostrine iz bližine (okoli 4cm) lažje.

Zaslonka je mehanska. Torej, če jo zapiramo, manj svetlobe pade skozi objektiv, posledično je teže iskati ostrino. Pomagamo si lahko z uporabo ostrenja preko TFT zaslona.

Ker smo zelo blizu motiva, hitro zaslonimo svetlobo ali naredimo senco. Uporaba dodatne svetlobe bliskavice ali LED luči je še kako dobrodošla, saj je za nekaj mm več globinske ostrine potrebno zaslonko zapreti do konca (f/16).

Globinske ostrine je pri f/2.8 le za vzorec.

f/2.8, povečava 1:2.5

f/16, povečava 1:2.5

f/11, povečava 1:2.5

f/11, povečava 1:5

f/11, povečava 1:2.5

f/11, povečava 1:5

f/11, povečava 1:5, minimalen premik kamere nazaj

f/16, povečava 1:2.5

f/16, povečava 1:5

f/2.8, povečava 1:5

Zaključek

Danes še nišna korejska in kitajska podjetja, začenjajo vedno s ponudbo posebnih objektivov. Velja tudi za Venus optics. Objektiv Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra-Macro, ima konkurenta samo v objektivu Canon MP-E 65 mm f/2.8 (test), ki pa je krepko večji in dražji. Za druge znamke kamer konkurenčnih objektivov razen takih z eno goriščnico in povečavo 1:1 niti ni.

Tako ima objektiv Laowa 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra-Macro, kar lepo priložnost, da ga izbere hobi fotograf, ki bi si rad močno približal motiv in se preizkusil v bližinski fotografiji.

Kakovost ohišja in optike je odlična. Ni opaznih napak, ob pravi izostritvi pa smo poplačani z odlično ostrino. Seveda, večkrat nam manjka več globinske ostrine. Z nekaj prakse in potrpežljivosti si lahko pomagamo z več posnetki posnetih v globino in združenih v računalniškem programu. Kar sem že predstavil v članku "Photoshop triki / f/100" ali kako do več globinske ostrine.

Objektiv je na test posodil Foto KLIK

Več fotografij je na uradni strani Venus Optics (vstopi)

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com