Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Nevtralni sivinski (ND) stopnjasti (gradacijski) filtri

04.01.2017 11:19

Med kopico fotografske opreme so verjetno filtri eden izmed najbolj koristnih dodatkov, katerega vsakodnevno nosimo v fotografskem nahrbtniku/torbi. To je še bolj verjetno, če se ukvarjate s krajinsko fotografijo. Nekateri te filtre iz naslova celo imenujejo najboljši prijatelj krajinskega fotografa, čeprav si sam bolj želim, da so mi prijatelji žive osebe. V tem članku bo beseda o ND (neutral density) prehodni filtrih, zakaj se uporabljajo in kako nam lahko koristijo.
Pri nas ND filtre fotografi imenujemo nevtralni ali sivinski filtri. O njih je bilo zapisano že več v članku; Filtri v fotografiji - Kaj uporabiti in katere izbrati. V tokratnem članku je govor o uporabi ND filtra s prehodom sivih tonskih delov od svetle do temnejših. Imenujemo jih kar prehodni ali stopnjasti sivinski filtri. Slišali boste tudi gradacijski sivinski filter. Zakaj je potrebno na začetku članka podati besedo sivinski ali ND. Zato ker obstajajo tudi stopnjasti filtri z različnimi barvnimi toni.


ND 8 + 0.6 ND soft grad filter, 15 sec, f11

 

Popolna kontrola

Ne vem kakšni ste v privatnem življenju, toda v fotografiji si sigurno želite imeti popolno kontrolo. In v eni od prvih faz to vsekakor vključuje količino svetlobe ki prihaja na senzor. Nič nenavadnega ni, da lahko kontrastni obseg motiva pred nami lahko presega zmožnosti tipala in tako dobimo na naši fotografijo obilo preosvetljenih delov ali pa pretemnih, če smo hoteli z osvetlitvijo ohraniti svetle dele motiva. Tako ima fotograf pri teh močno kontrastnih motivih naslednjo izbiro. Lahko dopustite, da bo svetel del slike preosvetljen, uporabite HDR tehniko ali, da se uporabi nevtralni prehodni filter in tako omejite količino svetlobe v problematičnem delu kadra. Če je tak slučaj pri vašem motivu je treba vedeti kateri filter izbrati in kdaj ga izkoristiti.

 

Kateri filter in kdaj

Stopnjaste sivinske filtre delimo preko stopnje zatemnitve, običajno izraženega v zaslonkah (1 - 4), oziroma filter faktorjem (0.3 - 1.2). V uporabi so še filtri z oznako »hard edge« in »soft edge«, ostri in mehki prehod od svetle do temnih zasenčenih tonov na filtru. Na filtru je to videti z dolžino prehoda od filtriranega do nefiltriranega dela stekla.
Kateri od navedenih filtrov uporabiti in v katerih pogojih je odvisno o kompoziciji, katero smo izbrali in kontrastnem obsegu motiva. V celoti gledano filtri najbolje delujejo, če imate motiv z relativno linearnim prehodom med temnimi in svetlimi toni, kot je recimo nebo. Če to ni mogoče, potem razmišljamo o uporabi katere izmed drugih tehnik kot je recimo HDR ali »Image Blending« v programu Photoshop. Še ena dokaj globalna smernica je, da boste z močnimi širokokotnimi objektivi večkrat uporabljali filtre z mehkimi prehodi (soft edge), razen v primeru če nimate jasne izražene linije prehoda čez katero lahko pokrijete filter.
Položaj filtra in s tem funkcijo zatemnitve lahko nastavite tako, da čim bolj zaprete zaslonko in pritisnete gumb za kontrolo globinske ostrine. Potrebujete samo še nastaviti stopnjo gradacije, kar je najlažje, če spremljate histogram. Seveda, najboljše bi bilo imeti vse gradacije od trde do mehke, toda če ne želite zapraviti za filtre preveč je na začetku dovolj, če uporabljate samo 0,6 mehko prehodni filter in 0,9 s trdim prehodom. Pri izbiri filtra pa je dobro izbrati pravega proizvajalca. Tudi tu velja, kolikor boste plačali, toliko boste dobili. Cokin filtri so najcenejši, toda po mojem osebnem mnenju se ga je za resno delo bolje izogibati, ker niso nevtralni in tudi kakovost izdelave je pod vprašajem. Na primer, moj nosilec se je po letu dni uporabe zvil tako, da lahko pade iz objektiva in to sigurno ni tisto, kar želite. Če imate manjši proračun lahko vzamete Cokin nosilec in filtre znamke Hi-Tech. S tem boste dobili višjo kakovost z relativno majhnim vložkom. Če pa vam je kakovost na prvem mestu, potem poglejte za filtri proizvajalcev Lee in Sign Ray. Oba proizvajalca nudita vrhunske izdelke.


0.6 ND soft grad filter, 1.1 sec, f/11

 

Ali so nevtralni stopnjasti filtri potrebni

Odvisno, oziroma kakor komu. Če fotografirate poroke, portrete ali studijsko fotografijo manjših predmetov (table top) vam verjetno ti filtri ne bodo od večje koristi. Verjetno najbolj pogosti argument nasprotnikom stopnjastih nevtralnih filtrov je ta, da se po njihovo enak efekt lahko dobi s postopkom HDR. Vendar je tudi to lahko dvomljiv odgovor. Medtem ko imamo situacije ko je lahko zelo enostavno doseči enak efekt, pa po drugi strani obstajajo situacije ko to ni mogoče. Do istega konca poti se lahko ponavadi pride na več načinov in najhitrejša ter za nas najboljša pot je tista, katero dobro poznamo. So to filtri, tehnika HDR ali nekaj tretjega, bo izbral vsak zase. Osebno v krajinski fotografiji dajem prednost filtrom ker imam raje informacijo že na terenu t.j. po posnetku, namesto v računalniku.

Članek: ND stopnjasti filtri v praksi

Vsi članki o filtrih... Vstopi

Avtor: Antun Cerovećki

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com